Ana Sayfa Haberler Neden Mac?

Neden Mac?

2

Yıllarca temel işletim sistemim hep Windows oldu. Linux/Unix tabanlı sistemleri de çok sever ve sunucularda bol bol kulanırdım. Fakat laptopumda sorunsuz kullanabileceğim, Ubuntu gibi bir linux dağıtımına ise son yıllarda kavuştum. Fakat yine de Windows’u ikinci plana atma konusunu hep erteledim. Bunun en büyük sebebi de, özellikle kurumsal firmalarda kullanılan yazılımların ve sistemlerin bir çoğunun linux desteğinin olmamasıydı.

Fakat bu senenin başında, iPhone dolayısıyla daha yakından tanımaya başladığım Apple ve Mac ürünleri nedeniyle,  Mac OS X işletim sistemine de ilgim artmaya başladı. Zaman içinde çevremde az sayıda bulunan Mac kullanıcısından, birçok kurumsal uygulamanın Mac’te de çalıştığını öğrenmeye başlayınca, bir MacBook alma fikri giderek aklıma yatmaya başladı. Fakat bilinç altımda kabuk bağlamış olan “Mac’i sadece reklamcılar ve matbaacılar kullanır” ve “Mac pahalıdır” önyargısının kırılması hiç de kolay olmadı. Fakat araştırınca gördüm ki, özellikle yurtdışındaki yazılım geliştiriciler arasında Mac kullanımı oldukça yaygın. Arkadaşlarımın MacBook’larını detaylı inceleme fırsatını bulunca da, Mac’in aslında pahalı olmadığını, tam aksine toplam sahip olma maliyeti açısından rakipleri ile aynı paraya, belki de daha ucuza geldiğini anladım. (Polemik oluşmaması açısından bu noktayı fazla açmayacağım, zaman içinde ne demek istediğimin daha iyi anlaşılacağını umuyorum)

overview-gallery1-20090608

Yaklaşık 5 ay önce de dayanamayıp, Darty’den kendime indirimli (teşhir ürünü olduğu için) bir MacBook aldım. Bir arkadaşımın yarım günlük eğitimi ile de, bir seferde Mac’e geçmiş oldum. Başlarda bir kaç gün doğal olarak zorlandım, hep Windows’ta alıştığımız şekilde kullanmaya çalıştığım için. Fakat bir hafta içerisinde acemiliğimi tamamen attım. Beni, Mac’e geçtikten sonra en çok da şunlar şaşırttı:

a) Windows’ta sık sık yaşadığım cihazı resetlemeye kadar götüren takılmaların olmaması.
b) Cihaz’ı haftalarca kapatmama. (MacBook’un kapağını kapattığımızda gerçekten kış uykusuna yatıyor ve pil tüketimi gerçekten az oluyor. Windows tabanlı laptoplar ise şekerleme yaptığı için çoğu kez ya uyku moduna giremiyor ya da pil çabuk bitiyor.)
c) Yazılım geliştirme araçlarının (Özellikle Eclipse’in) çok hızlı açılması ve çalışması
d) Donanımın ve yazılımın tek bir firma tarafından üretiliyor olması nedeniyle, bir kullanıcının beklediği tüm temel fonksiyonların gayet hızlı ve estetik bir şekilde çalışması.

Özetle, MacBook’umun performansına ve fantastik özelliklerine hayran kalarak cihaza kısa sürede alıştım. Lakin bu güzelliklerinin yanında, beni hayal kırıklığına uğratan hiç bir özellik yok desem yalan söylemiş olurum 🙂 Windows’tan, Mac OS X’e geçiş yapan her kullanıcı gibi ben de ilk olarak Windows’ta sık kullandığım uygulamaların (özellikle ücretsiz olanların) muadillerini aramaya başladım Mac OS X’te. Fakat kısa sürede gördüm ki, Mac dünyasında henüz Windows’taki kadar ücretsiz veya açık kaynak uygulama zenginliği bulunmuyor.

promo_lead_snow_ship_20090910

Yanlış anlaşılmasın, Mac OS X için, her ihtiyaca cevap verecek bir çok harika uygulama geliştirilmiş durumda. Lakin bu uygulamaların çoğu ücretli. 5-10$ olsa hadi neyse 🙂 , çoğunun fiyatı en az 50$’dan başlıyor. Aslında güzel ve ücretsiz uygulamalar da var ama sayıları az olduğu için bunları bulmak Windows’taki kadar kolay olmuyor.

İşte bu blog’daki amaçlarımızdan bir tanesi de, benim gibi yakın zamanda Mac dünyasına geçiş yapmış ya da geçmeyi planlayan kullanıcılara, bu faydalı uygulamalar ve ipuçları konusunda yardımcı olmak. Sihirli Elma bünyesinde yazacağım yazılarda da ağırlıklı olarak, beğendiğim ve tecrübe ettiğim Mac OS X uygulamalarını tanıtmaya çalışacağım son kullanıcı gözüyle.

Mac konusunda açıkçası uzman değilim, Mac’e yıllarını vermiş abilerimizin yanında benim yazacaklarım bilgi kirliliğinden başka birşey olmayacaktır, ama yine de birkaç yeni kullanıcıya yardımcı olabilirsek ne mutlu bize. Umarım bu yolda, Apple’ın kurucusu Steve Jobs’un meşhur konuşmasında vurguladığı (“Stay Hungry, Stay Foolish“) gibi kalabiliriz. 🙂


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


2 Yorumlar

  1. Ellerinize sağlık blogunuz çok verimli olmuş. İzninizle küçük bir düzeltme “Stay hungry, stay foolish…” demişti Steve Jobs.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz