Ana Sayfa İpuçları Dosyaları klavye kullanarak nasıl açarım?

Dosyaları klavye kullanarak nasıl açarım?

0

Mac’e yeni geçen, özellikle de Windows’tan geçiş yapan kullanıcılar için dosyaları tıklamadan, klavye kullanarak açmak bir soru işaretidir. Çünkü Mac’te bir dosya seçiliyken “Enter” tuşuna bastığımızda dosya açılmaz, aksine dosyanın adını değiştirme işlemi gerçekleşir. İlk başta kafa karıştıran bu işlevin nedeni Mac’in kullanıcıya sunduğu çözümlerden kaynaklanıyor. Dosyaları tıklamadan, klavye kullanarak açmak için ise “command + aşağı ok tuşu”na basmamız gerekiyor.

dosyalari-tiklamadan-acmak-1

Öncelikle Windows kullanıcılarına oldukça pratik gelen “Enter” tuşuna basarak dosyayı açma yönteminin neden kullanılmadığına değinelim. “Dosyalara hızlıca göz atmak için Quick Look” adlı yazımızda bahsettiklerimizi hatırlayacak olursak, Mac’te bir dosyanın içinde ne olduğunu görebilmek için dosyayı açmamız ve ilgili programın çalışmasını beklemeye ihtiyacımız yoktur. Basit bir şekilde “boşluk tuşuna” basarak dosyanın içinde ne olduğuna göz atabiliriz.

dosyalari-tiklamadan-acmak-2

Bu yöntem bize oldukça fazla zaman kazandırmasının yanında, sistem kaynaklarını da verimli bir şekilde kullanmamızı sağlar. Dolayısıyla dosyayı açma işlemi, Windows’takinin aksine, çoğunlukla ilk yapacağımız işlemler arasında genellikle yer almaz. Bir resim dosyasına göz atmak, Word ve Pages dokümanı, Excel ya da Numbers sayfasını görmemiz için bu büyük programları çalıştırmamıza gerek kalmaz.

dosyalari-tiklamadan-acmak-3

Ama elbette ki Apple da bu işlemi sık kullanmıyoruz diye tamamen kaldırmış değil. “command + aşağı ok tuşu” kısayolu ile istediğimiz dosyayı açıp, ilgili programı çalıştırabiliriz.

Bir dosya seçili durumdayken “command + o” kısayolu ile de “Open” (dosyayı aç) komutunu verebiliyoruz. Ancak bu komutun temel işlevi bir program çalışıyorken “Dosya Aç” penceresini karşımıza getirmek. Benzer işlevleri olmasına rağmen tamamen aynı kısayollar olmadığını belirtelim böylece…

dosyalari-tiklamadan-acmak-4

Önemli bir detayın altını çizmekte fayda var. Apple, Mac işletim sistemine ilk geçtiğimizde anlayamadığımız kısayollar, alışkanlıklarımıza ters gelen şeyler olabilir. Ancak bunların derinine indiğimizde çoğu zaman aslında Windows’taki alışkanlıklarımızın pek de verimli olmadığını keşfedebiliyoruz.

dosyalari-tiklamadan-acmak-5

Kişisel deneyimim olarak diyebilirim ki, Macintosh’u kullandıkça, Windows ile karşılaştırıldığında çok daha kullanıcı dostu, çok daha verimli çalışmaya imkan tanıyan bir işletim sistemi olduğunu hissetmemek mümkün değil. Bu yüzden Mac’i daha iyi tanıtmak, ve yeteneklerini açığa çıkartmak ve bunları SihirliElma’da paylaşmaya devam edeceğiz.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz