Ana Sayfa İpuçları Mac’te CD/DVD yazmak çok kolay

Mac’te CD/DVD yazmak çok kolay

30

Mac’imizde bizim için basitleştirilen ve kullanımı kolaylaştırılan pek çok şeyden bir tanesi de CD/DVD yazma işi. Bu işlem için elbette çok daha farklı özellikleri olan ücretli veya ücretsiz programlar mevcut, ancak Mac işletim sistemi üzerinde hızlı bir şekilde CD/DVD yazmak istiyorsak elimizin altındakini kullanarak işlemi kolayca gerçekleştirebiliriz.

Boş bir CD/DVD’yi Mac’imize taktığımızda aşağıdaki gibi bir pencere bizi karşılayacaktır. Burayı “Ignore” butonuna tıklayarak geçebilir, ya da “Open Finder”ı seçerek yeni bir Finder penceresi açabiliriz.

SihirliElma.com-CD-DVD-yazmak-1-2010-10-11-14-35.png

Mac’imiz CD/DVD yazmak istediğimizde bizim için önce dosyalarımızı düzenleyeceğimiz sanal bir klasör oluşturur, sonrasında da bu klasörü CD/DVD’ye yazar.

Dolayısıyla CD/DVD yazmak için öncelikle bu klasörümüzü oluşturmamız gerekiyor. Finder açıkken, menü çubuğundaki File menüsünden “New Burn Folder” seçeneğini seçiyoruz.

SihirliElma.com-CD-DVD-yazmak-2-2010-10-11-14-35.png

Böylelikle yeni bir CD/DVD yazma klasörü oluşturmuş oluyoruz. Klasörün farklı olduğunu üzerindeki değişik logodan anlayabiliriz.

SihirliElma.com-CD-DVD-yazmak-4-2010-10-11-14-35.png

CD/DVD’mizin adı yarattığımız klasörün adı olacağı için, bu klasörün adını istediğimiz gibi değiştirebiliriz. Örnek: “Sihirli Elma DVD”. Daha sonra, CD/DVD içerisinde olmasını istediğimiz dosya ve klasörleri bu yarattığımız klasör içerisine sürükleyip bırakıyoruz.

SihirliElma.com-CD-DVD-yazmak-5-2010-10-11-14-35.png

Dosyalarımız yazmaya hazır olduğu zaman ise File menüsünden ya da Quick Look ikonunun yanındaki dişli çarkın bulunduğu menüden “Burn ‘Sihirli Elma DVD’ to Disc”i seçiyor ve yazma işlemine geçiyoruz.

SihirliElma.com-CD-DVD-yazmak-6-2010-10-11-14-35.png

Açılan onay penceresinde CD/DVD’mizin adını son kez kontrol ediyor ve “Burn” butonuna tıklayarak CD/DVD’mizi yazmaya başlıyoruz.

SihirliElma.com-CD-DVD-yazmak-7-2010-10-11-14-35.png

CD/DVD’miz yazılırken bize bir durum penceresi eşlik ediyor.

SihirliElma.com-CD-DVD-yazmak-9-2010-10-11-14-35.png

Yazım işlemi bittikten sonra artık CD/DVD’mizi Finder’da sol taraftaki menüde, içeriğini ise sağ tarafta görebiliyoruz.
SihirliElma.com-CD-DVD-yazmak-11-2010-10-11-14-35.png

NOT: İşte CD/DVD yazmak bu kadar kolay. Bir yazım klasörü (Burn Folder) yaratıyor, içini dolduruyor ve yazdırıyoruz. Ancak elbette daha detaylı yazım işlemleri için de uygulamalar mevcut. Bu uygulamalardan bir tanesini önümüzdeki yazılarımızda inceleyeceğiz…

SihirliElma.com-CD-DVD-yazmak-12


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


30 Yorumlar

        • bir süredir CD ya da DVD yazdırmadım, ancak hatırladığım kadarıyla yazma işlemi bittikten sonra başlayan doğrulama işlemi zorunlu değil. Doğrulama işlemi başladığında gri çarpı butonuna tıklayarak bu işlemi iptal edebiliyor olmalıyız.

          • Evet edebiliyoruz. Ancak çok sık medya yazdığımdan dolayı her seferinde bunu yapmak istemiyorum. 

            İyice araştırdım ancak bu ayarı kapatmak mümkün değil sanırım.

            Teşekkürler ilginize…

  1. Selamlar,

    Benim maci yerinden kaldırdığımda hafif istemsiz olarak salladığımda sağ tarafından cluk diye bir ses geliyor her zaman değil tam nasıl tarif edeceğimi bilemedim ama masa lambalarının açma kapama düğmelerine bastığınızda tuştan gelen sese benziyor açıkcası tedirgin oldum bir sıkıntı doğurur mu bu ses ya da servise götürmeli miyim ?

      • Merhabalar,

        içerisinde cd yokken geliyor bu ses çok ufak bi ses ama sadece başka problemlere yol açar mı diye sorumuştum fakat sizin söyleminiz üzerine cd varken bir deneme yaptım ve salladım durum vahim. Sanki içerde bir şey cd yi öğütüyor gibi ses veriyor sallamayı kestiğimde normal cd okuma sesine dönüyor. cdyi kesinlikle okuyor çıkarıp baktım cd de çizik de yok ama yerinden kaldırdığımda cd öğütme sesini her defasında veriyor sanki cd içerde dönerken saü sola salladığımda aniden bir yerlere sürtüyor sona yerine tekrar oturuyor. Çok yavaş sallayınca vermiyor sesi ama yine de mace bu ses hiç yakışmıyor… Benim kanaatimce cd bir şeylere sürtüyor hızlıca salladığımda cd sürtmeden ötürü daha yavaşlıyor bunu duyabiliyorum yavaş dönmeye başlıyor bıraktığımda normale dönüyor yine sizce kronik mi yoksa benim macsıpaya özel bir sorun bu? Ne yapmalıyım garantim var daha 1 yıldan fazla ?

        • Bu arada söylemeyi unuttum sallamadığım zaman herhangi bir ses cd varken de yokken de söz konusu değil sadece sarsıldığı zaman yapıyor ..

          • Merhabalar,

            Normal bir durum olmadığı kesin gibi.. Tavsiyem yetkili bir servise probleminizi anlatmanız ve MacBook’unuza bir baktırmanız. Zira içeride bu sesi yapan her ne ise, problem ilerlerse ciddi hasar yaratabilir.

            Mutlaka kontrol ettirmenizi öneririm…

          • İyi günler,

            Dediğiniz gibi en kısa sürede kontrol ettireceğim sonrasında sizi gelişmlerden haberdar edeceğim.. Umarım İstanbul Bilişim bu konuda bana tüm kolaylıkları sağlar ve başımı ağrıtmadan en kısa sürede çözüm bulur ..

          • İyi hafta sonları , 🙂

            MacBook’umu İstanbul Bilişim servisine verdim. 2 gün içinde bana bilgisayarımı geri gönderdiler. Çözüm kısmına yazdıkları şey bilgisayarınızın içinde cd var iken diğer notebooklardan farklı olarak sabit bir zemin üstünde olması beklenir aksi taktirde cd sallama yönüne göre alt ya da üst kısma sürtme yapar ve arıza çıkartmaz uyarısı yapılmış. Şimdi sormak istediğim bu modellerin ( mc371ll /a) hepsinde bu ses var mı bu modeli ve ya benzer bir modeli kullananlar yardımcı olursa denerlerse sevinirim? Gerceçkten arıza çıkarmaz mı? İçimi ferah tutmalı mıyım ? Herkese şimdiden yardımları için çok teşekkürler …

          • Selamlar,

            Bahsettiğiniz firmanın servisi yetkili mi emin değilim, ancak önceki mesajlarınızda bahsettiğiniz ses bana pek sağlıklı olduğuna dair izlenim vermedi.

            Benim de uzmanlık alanımda olmadığı için detaylı bir yorum yapamıyorum ne yazık ki… 🙂 Umarım problem yaşamaz, keyifle kullanmaya devam edebilirsiniz… 🙂

  2. merhaba
    benim merak ettigim konu bu yokntemle bir cdyi yada dvdyi yazdıktan sonra tekrar yazabiliyor muyuz? yarısı hala bos olan cdyi taktıgımda bos cd koyun diyor. acaba ilk yakmada cd kapanıyor mu bir daha yazılmamak uzere?

    tesekkurler…

    • Merhabalar,

      Bir CD ya da DVD’ye sonradan yeniden yazmak için “DVD’yi açık bırakmak” gerekiyor. Bunun için de Disk Utility adlı uygulamayı kullanmamız gerekiyor…

  3. mac book air almayı düşünüyorum. ancak cd/dvd sürücüsü olmamasından dolayı endişe duyuyorum. merek ettiğim konu şu ki mac book air e herhangi bir usb girişli dvd sürücü (örneğin lg) baplayabiliyor muyuz? teşekkürler

  4. Merhaba..Ben bos cd taktigim zaman geri cikiyor hemen ve öyle bir uyari yazisi cikmiyor..Neden acaba bana yardimci olabilirmisiniz?

  5. cd nın ne kadarının dolu oldugunu gostermedıgı surece bır ıse yaramaz… cok dosyalı ve buyuk boyutlu yazmalar için tabii…

  6. Merhaba,  acaba discki yazdıktan sonra doğrulama yapmayı nasıl iptal edebiliriz öyle bir seçenek olması gerek değil mi ?

    teşekkürler

  7. Final Cut’da .mov uzantılı bir film çıktısı aldım. Masaüstünde duruyor.
    Bunu nasıl film DVD si yapabilirim? 
    Tamam veri DVD si dediğiniz gibi oluyor ama Film DVD sinide bi anlatsanız harika olacak.
    Bekliyoruz. 

  8. macbook pro retina aldim tipki iphonelerdeki gibi alt ust sallayinca sanki icinde bisey sallaniyo hareket ediyor gibi ses geliyor neden olabilir?

  9. merhaba imac bilgisayara lg dvd aldım windowsa cevirmek icin ama botcamp acıyorum usb sürücü yok uyarısı alıyorum ne yapmam lazım . yardımcı olursanız sevinirim

    • bu arada lg dvd yazıcı aldıgım şey macle uyumlu yazıyo ama icinden cıkan cd. for windows kafayı yicem. kurulum yapmam gerekiyor sanırım mac icin kurulumu nerden bulucam bi fikriniz vardır umarım .

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz