Ana Sayfa İpuçları Mac Açılışındaki Ekranlarının Anlamları

Mac Açılışındaki Ekranlarının Anlamları

55

MacBook’umu pek sık kapatmadığımı, hatta yeniden bile başlatmadığımı daha önce söylemiş miydim? Uzun yolculuklarda bile MacBook’umu taşıyacağım zaman kapatmak yerine sadece ekranını kapatarak uyku moduna almayı tercih ediyorum. Böylece hem açılışta hem de kapanışta zamandan tasarruf ediyorum. Ancak bazı durumlar oluyor ki, MacBook’umu kapatmam ya da yeniden başlatmam gerekiyor. Böyle durumlarda da nadir de olsa Mac’in açılış ekranlarını görebiliyorum. Bu yazımda da açılış ekranlarını, o anda neler olduğuna dair bazı bilgileri ve birkaç küçük ipucunu paylaşmaya çalışacağım.

SihirliElma.com-Mac-Bootup-1-2010-12-10-08-07.jpg

Öncelikle Mac’imizin açılışında neler olduğunu kısaca listeleyelim:

  • Önce bir başlangıç sesi duyarız
  • Sonra gri bir ekran bizi karşılar
  • Sonra gri ekranda bir Apple logosu ve altında dönen bir çark görürüz
  • Sonra hafif mavimsi bir ekran çıkar karşımıza
  • ve son olarak da Mac’imizin giriş penceresi ile masaüstü görünür…

Peki biz tüm bunları görürken arka planda neler oluyor? Neden bu ekranları görüyoruz? Apple konusunda uzman kişiler ve teknik konulara hakim arkadaşlar yanıtları çok iyi biliyorlardır. Zira tüm bu ekranlar, daha doğrusu aşamalar, sistemin açılışı sırasındaki belli kilometre taşlarını oluşturuyor. Dolayısıyla Mac’imizde bir sorun olduğunda, ve sistem açılmadığında bu aşamalara göre sorunun ne olduğunu daha hızlı ve isabetli bir şekilde tespit edebiliyoruz.

Sıra geldi tek tek bu aşamalarda neler olduğundan bahsetmeye…

Başlangıç Sesi

Mac’imizin güç düğmesine bastığımız zaman ilk olarak donanım çalışıyor ve firmware (gömülü yazılım) yüklenmeye başlıyor. Mac’imizin anakartı üzerindeki flash bellekler üzerinde duran ve Mac işletim sistemi yüklenmeden önce çalışan bu yazılımı, minik bir işletim sistemi gibi düşünebiliriz.

Açılışta bu gömülü yazılım POST (Power-On Self Test) diye kısaltılmış olan bir testi gerçekleştiriyor. Bu test ile Mac’imiz kendi donanımını kontrol ederek bir problem olup olmadığını tespit etmeye çalışıyor. Eğer bir problem yoksa ve POST sorunsuz atlatılmışsa, başlangıç sesi olarak o bildiğimiz, tanıdık ses duyuluyor ve ekranımız açık gri renge bürünüyor.

SihirliElma.com-Mac-Bootup-2

Peki ya POST sırasında bir problemle karşılaşıldıysa? Böyle bir durumda ekranımız siyah olarak ya da tamamen kapalı kalabiliyor, veya ekranda bazı hata kodları görünebiliyor. Eğer Mac’imiz bu aşamada takılıyorsa, sonraki aşamalara geçemiyorsa derhal bir yetkili servise danışmakta fayda var diyebiliriz.

Eğer POST ve gömülü yazılım (firmware) aşaması sorunsuz geçildiyse, Mac’imiz bir sonraki aşama ile açılışına devam ediyor..

Gri Ekran ve Apple logosu

Firmware’in NVRAM (NonVolatile RAM) üzerinde tutulması sayesinde, sistem açılış dosyasının yeri tespit ediyor. Sonrasında ise Mac’imiz, EFI (Extensible Firmware Interface) sayesinde Mac OS X’i (Mac işletim sistemini) yüklemeye başlıyor. İşte bu esnada da ekranımızda koyu renkteki Apple logosu görünmüş oluyor.

SihirliElma.com-Mac-Bootup-3a

Eğer firmware, bir açılış dosyası bulamaz ise, ekranımızda klasör ikonu içerisinde bir soru işareti görebiliyoruz.

SihirliElma.com-Mac-Bootup-4-2010-12-10-08-07.jpg

İşte bu açılış esnasında Mac’imizde farklı tuşlara basılı tutarak sistemin açılışına müdahale edebiliyoruz. Bazılarını listelemek gerekirse:

  • C –> Optik sürücüdeki diski kullanarak sistemi CD veya DVD’den başlatmak için
  • Alt / Option –> Startup Manager (Başlangıç Yöneticisi) kullanarak sistemi açmak için. Böylece Mac’imizi hangi diski kullanarak başlatacağımızı belirleyebiliyoruz. Ancak seçimimiz hatırlanmayacağı için her açılışta seçimimizi tekrarlamamız gerekebilir.
  • Shift –> Mac’imizi Güvenli Mod’da (Safe Mode) açmak için. Böylece sistemin açılışında çalışan servis ve uygulama sayısı minimum seviyede tutuluyor ve açılış süreci ve testleri çok daha dikkatli bir şekilde geçilebiliyor.
  • Command-V –> Sistemi ‘Verbose Mode’ ile açarak, açılış esnasında sanki bir Linux açılışı gibi gerekli-gereksiz her türlü bilginin ekranda görünmesini sağlayabiliyoruz.
  • Command-Alt-P-R –> NVRAM ayarlarını sıfırlıyor ve Mac’imizi baştan başlatıyor.
  • Eject tuşu, F12, Trackpad veya Mouse butonunu basılı tutmak –> Açılışta CD veya DVD’nin dışarı atılmasını sağlıyor.

Daha kapsamlı, sistemin açılışındaki tüm müdahalelerin listesi için Apple’ın kendi sitesindeki “Startup key combinations for Intel-based Macs” yazısına göz atabiliriz.

StartupkeycombinationsforIntel-basedMacs-2010-12-10-08-07.png

Dönen Çark

Firmware tarafından başlatılan açılış sürecinde en önemli aşamalardan biri, Mac OS X çekirdeğinin yüklenmesidir diyebiliriz. Bu aşamada, çekirdek (kernel diye geçer, işletim sisteminin kalbidir diyebiliriz) sistemin kontrolünü devralıyor ve açılış sürecini ilerletiyor. Ekrandaki Apple logosunun altında dönen bir çark görüyorsak, çekirdeğin doğru şekilde yüklendiğini anlayabiliyoruz. Bu aşamadan sonra Mac işletim sistemi yüklenmeye başlıyor ve tüm diğer alt proseslere (process) hazırlanıyor.

SihirliElma.com-Mac-Bootup-5a

Mavi Ekran

Windows kullanıcılarının alışık olduğunu düşündüğüm mavi ekran, Mac platformunda pek sık karşımıza çıkmaz. Ancak sık karşılaşabileceğimiz tek mavi ekran, sistemin açılışındakidir diyebiliriz. Bu mavi ekranı gördüğümüz zaman sistemin açılmaya başladığını anlayabiliyoruz. Mac OS X kullanıcı arabirimi, yani ekranda gördüğümüz her şey bu aşamadan sonra yüklenmeye başlamış oluyor.

SihirliElma.com-Mac-Bootup-6a

Sonrasında ise işletim sistemine giriş yapmak için gereken pencere açılıyor ya da direkt olarak masaüstümüz görünerek işletim sisteminin yüklenmesi tamamlanmış oluyor.

SihirliElma.com-Mac-Bootup-7a

Mutlu Son

İşte Mac’imiz bu aşamalardan geçtikten sonra tamamen yüklenmiş ve işletim sistemi açılmış oluyor. Yani aslında basit bir ses ile başlayan ve birkaç ekran geçişi ile devam eden açılış süreci, arka tarafta pek çok işlemin gerçekleşmesi sonrasında masaüstümüzün görünmesiyle tamamlanıyor.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


55 Yorumlar

  1. Merhaba Goktug bey, benim Mac’im ayda bir veye iki kez mavi ekran gelince orada takiliyor ve masaustu acilmiyor. Bende maalesef manuel bir sekilde laptopu shut down edip tekrar baslatinca sorunsuz calismaya basliyor. Sizce mother board’da bir sorun olabilir mi?    

  2. Goktug bey merhabalar, benim danışmak istediğim bir konu var. benim macbook prom var yaklaşık 1 yıl oluyor alalı. bilgisayarı kapatıp tekrar açtığımda geçen süre ilk zamanlara göre çok çok geç açılır oldu. bunun bir sorun olup olmadığını nasıl anlayabilirim? bir de ben bilgisayarımda uyutma modunu kullanamıyorum çünkü özellikle de safari (bir veya birden fazla sayfa halinde) açıkken uyutma moduna aldıktan sonra tekrar açtığımda bilgisayar (açılıyor sümgesiyle) uzun bir süre kendine gelemiyor. bu durumda ne yapabilirim? şimdiden çok teşekkürler. 

  3. Goktug bey merhaba benim Macintosh acilirken ekranda soru işareti çıkıyor ve açılmıyor ne yapmam gerekiyor ?yardımcı olursanız sevinirim

  4. Merhaba goktug bey bugun yeni bir macbook pro aldim eve geldigimde acma tusuna bastigimda bir ses geldi ama goruntu yoktu.sizce neden olabilr acmama yardimci olurmusunuz

  5. merhaba ben macbook pro ya sahıbım gecen gün sarjı bıttı ve kapandı sarja taktım ve actım fakat elma ve dönen cark ısaretı gelıyor fakat acılmıyor yardımcı olurmusunuz göktug bey ?

  6. merhabalar umarim benim soruma yardimci olursunuz.Benim macbook air f11 ve f12 tusu daha onceleri bastigimda orjinal ses acma kapama sesi geliyordu simdilerde bu ses gelmiyor neden ???? ikinci problemde surekli bilgsiarayarim bir anda sessiz (mute) konumuna geciyor bir anda ve F12 ve F11 tusuna bastigimda alt kisimda yuvarlak icinde bir amblem cikiyor . system preference gidip tikladigimda mute komutunun click oldugunu gorusoyum fakat bu sayfaya girdigimde bana hicbir isleme izin vermiyor yalniz bilgisatari resart yaptigimda eski haline donuyor ???? lluften bu konuda ne yapmam konusunda aydinlatirsaniz sevinirim ???/

    • Merhabalar Zeynep Hanım, bir şekilde farklı bir uygulama Mac’inizin sesini kısıyor olabilir. Yakın zamanda Mac’inize bir uygulama yüklemiş miydiniz?

      Kısayolların çalışması için Sistem Tercihleri içerisinde Klavye ikonuna tıkladıktan sonra, Klavye sekmesi içerisinde yer alan “Tüm F1, F2 vb. tuşları standart işlev tuşları olarak kullan” kutucuğunu boş bırakmamız gerekiyor. Belki bu işaretli kalmış olabilir. 

  7. iyi gunler oncelikle. benim sizden ogrenmek istedigim acilista cd room u pasif hale nasil alabilecegimiz? cunku her acilista cd room dan gereksiz bir ses cikisi oluyor..

  8. dock ta disk görünümlü programları orijinal görüntülü hale nasıl çevirebiliriz? çünkü dock ta soru işareti şeklinde görünüyorlar

  9. Merhaba hocam ben imac 27 inc imacin harddisk degisiklik yaptim ama formata geciremiyorum ekran da dosya işaret i yanıp sönüyor ve sizin dediniz option alt tuşuna basiyoruz cdyi bi süre sonra çıkıyor ve benim klavyem imac G5 klavye yardımlarınızı bekliyorum.

  10. Merhaba hocam. Benim macair im var açılışta gri ekran çıkıyor 2 dakika sonra ufak dosya resmi içerisinde soru işareti çıkıyor o işaret yanıp sönüyor. Bilgisayarımı açamıyorum. Teşekkür ederim

  11. Merhabalar,

    Az önce MacBook Pro cihazıma “OS X Mavericks” yüklemeye kaltım..
    Yeniden başlat ekranına kadar geldim fakat yeniden başlama ekranında ufak dosya resmi içerisinde soru işareti ekranında kaldı.

    Ne yapmalıyım?

    Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler…

  12. Merhabalar, Os x mavericks yüklü olan mac mini yi çalıştırdıktan sonra kullanıcıların sıralı olduğu ekran geliyor ve kullanıcımı seçip şifremi giriyorum. Ancak açılmadan önce tekrar kendini başlatıyor ve kullanıcı ekranına giriş yaptığımda bu sefer hazır hale geliyor. Neden olabilir acaba? Bu bir hata mıdır? Teşekkürler.

  13. benzer bir sorun benim başıma da geldi. Bilgisayar dondu açma tuşuna uzun basarak kapattım tekrar açmaya çalıştığımda beyaz ekran uzun süre kaldı ve sonrasında yanıp sönen klasör simgesi içinde soru işareti çıktı. Önce çöktüğünü düşündüm, command+R ile açıp önce onarmaya sonra yeniden kurmaya çalıştım ama harddisk göremeyince harddiskin bozulduğunu düşündüm. Arkayı açıp elimde bulunan başka bir harddiski taktım ama onda da aynı şey oldu. Harddiski usb ile bağlayınca bilgisayar açıldı. Sorun harddiskte değil ama nededir?

  14. merhabalar,
    macbook air. ımda bir süredir açılıştaki gri ekranda anlam veremediğim garip yazı karakterleri çıkıyor, 2-3 saniye kadar bu görüntü kalıyor ama sonra tamamen açılıyor bilgisayar. bu neden olabilir? birşeyin habercisi midir?
    teşekkürler..

  15. Merhaba arkadaslar,
    Ekranimda boyle bir yazi cikiyor, bilgisayarim acilmiyor. Nedeni nedir? Bu konuda yardimci olur musunuz?

  16. Hocam Merhabalar Elime HDD si Arızalı Bir Mac Geçti Önce Windows 7 Kurdum Ama Uyumsuz Oldugu İçin Kullanamadım Arkasından Mavericks Yükledim Kastı Sonra Yosemite Yüklemeye Çalışıyorum Bana Bu Hatayı Veriyor Ama Normal Windows 7 Yükleniyor Mavericks Yüklediğimde de Açılmayıp Bu Hatayı Veriyordu Macbook Alanında Bayağı Acemiyim Macbook Biraz Eski Model Seri No Okuyamıyorum Durumum Biraz Acil Kolay Gelsin

  17. Arkadaşlar sürüm 10.10.3 yükledikten sonra açılış hızında yavaşlama görüyorum,özellikle elma logosu çok geç gelmeye başladı!(70 sn gibi ) Servislik bir durum söz konusu değildir umarım.Yardımlarınızı rica ederim..

  18. Merhaba,
    iMac 2012 sonrası bilgisayarım var. İçine bootcamp yaparak win 7 kurdum sorunsuz çalıştı. Ancak mac tarafına tekrar dönmek istediğimde ekte ki hatayı veriyor. Ve pc kapanıyor. Bununla ilgili olarak ne yapabilirim.

  19. Merhaba arkadaslar bende Mactede ayni sonra DVD yukleme yapmak icin taktim ve c ye basili tuttum bu seferde ekran gitti bir daha acilmadi ne yapmam gerekiyordu.

  20. Merhaba goktug bey, sitenizdeki yaziyi okudum. Macbook acilislariyla ilgili. Ordaki yazilanlari ddnedim ama benimki acilista gri ekran soru isaretli klasor cikiyor. Alt tusuna basili tutunca sistem onarmayi acmaya calisiuorum o zamanda hard diski gormuyor onar aktif degil ne yapacagimi sasirdim.

  21. Merhaba Goktug bey
    i Mac ilk acilisda nasil oldu ise anlayamadim FAN HIZLI calismaya basladi . Normal calisma hizina nasil getirebilirim ?

  22. merhaba inşallah hızlı bir cevap alırım.sorunum şu macbook pro ya samsung ssd 850 evo taktım.tabiki clone yaparak.ssd çalışıyor yalnız açılış da 36 saniye kadar beyaz ekran olarak duruyor ondan sonra logo geliyor takriben 56 saniyede makina açılmış oluyor.bu beyaz ekranda beklemesini nasıl düzeltebilirim.teşekkürler

  23. Iyi geceler su an cildirmak uzereyim cunku macbook pro yu actigimda paralo girmeye calisiyorum ancak bir rakama bastigimda uc tane dort tane birden basiyor ve asla dogru paraloyi girip acamiyorum ltf bana yardimci olur msnuz birde kapatmadan once klavye dili japonca veya cinceydi ne yapmaliyim!?

    • Klavyenizde bir sorun olmuş olabilir. Fazla abartmadan klavye aralarına üflemeyi deneyebilirsiniz, belki toz vb. sorun yaratıyorsa çözülebilir.

      Ayrıca bu ekranda sağ üstte klavye giriş seçimlerini görebiliyorsanız oradan da ekran klavyesini kullanmayı deneyebilirsiniz.

  24. Bence ana haber bültenlerine şikayet edelim marka traj kaybetsin yeter artık bukadar şişirdikleri sanki cihazı bedavaya almışız da reklam gibi ne zaman açsam güncelleme şimdide bu sorun appledan nefret ediyorum ????

  25. Merhaba bilgisayarımı bir hafta gibi bi süre boyunca hep uyuttum daha sonra kapattım ve bi daha açılmadı. Bilgisayarı açılıyorum açılış sesi geliyo daha sonra elma simgesi ve ardından kendi hesabım geliyo şifreyi giriyorum yüklenmeye başlıyo sistem yükleniyor tamamen fakat açılmıyor ana masa üstü bir türlü bir gün boyunca beklettim fakat açılmıyor. Ne yapabilirim teknik servise götürdüm modeli 2011 olduğu için Apple herhangi bi teknik servisten yararlanmama engel olmuş bu da Apple un başka bi güzelliği sürekli yeni modelleri almak zorundayız çnkü çok zengin bi ülkeyiz bana yardımcı olursanız sevinirim

  26. Merhaba, bilgisayarın ekranı gri ve ortasında yasak logosu var. Açış Igor bilgisayar yardım edebilirseniz sevinirim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz