Ana Sayfa İpuçları Mac App Store ve Uygulamalar

Mac App Store ve Uygulamalar

44

Mac App Store sonunda dün açıldı ve 1000’den fazla uygulama ile artık hayatımıza girdi. Sizi daha fazla bekletmiyoruz ve Mac App Store’un kullanımı ve aklımıza takılan soruları adreslediğimiz bir yazıyı sizlerle paylaşıyoruz…

Sihirli-Elma-Mac-App-Store-2011-01-7-23-15.jpg

Mac App Store’a nerden erişeceğim? Nerede bu uygulamalar?

Mac App Store’u henüz Dock’ta göremiyorsak, bir sistem güncellemesi yapmamız gerekiyor. Apple menüsünden ‘Software Update’e tıklayarak Mac işletim sistemimizi 10.6.6’ya yükseltiyoruz ve Mac App Store’a kavuşuyoruz 🙂

Mac App Store, Dock’ta hemen Finder’ın yanına yerleşiyor.

Sihirli-Elma-Mac-App-Store-Dock-icon-2011-01-7-23-15.png

Ancak Dock’taki ikonunu bir şekilde kaldırdıysak ya da değerli Dock alanımızı buna ayırmak istemezsek Apple menüsünden de Mac App Store’a erişebiliyoruz.

Sihirli-Elma-Mac-App-Store-Apple-menu-2011-01-7-23-15.png

Mac App Store’dan nasıl uygulama yükleyebilirim?

Mac App Store içerisindeyken, yüklemek istediğimiz uygulamanın ikonuna tıklıyoruz. Böylece uygulamayla ilgili detaylı bilgileri, ekran görüntülerini, uygulamanın boyutunu ve yapılan yorumları görebileceğimiz sayfaya erişiyoruz.

Sihirli-Elma-Mac-App-Store-app-page-2011-01-7-23-15.png

Uygulamayı yüklemek içinse açılan sayfada üzerinde “Free” yazan butona tıklıyoruz.

Sihirli-Elma-Mac-App-Store-Twitter-Free-2011-01-7-23-15.png


Eğer seçtiğimiz uygulama ücretliyse burada “$4.99 Buy” benzeri uygulamanın fiyatını belirten bir yazı da görebiliriz.

Sihirli-Elma-Mac-App-Store-Angry-Birds-2011-01-7-23-15.png
Bu aşamada Mac App Store, bizden Apple ID’mizi (Apple Kimliği) ve şifremizi girmemizi istiyor. Apple ID’mizi ve şifremizi yazıyor ve “Sign In” butonuna tıklıyoruz.

Sihirli-Elma-Mac-App-Store-Apple-ID-2011-01-7-23-15.png

Eğer ilk defa uygulama satın alıyorsak, “Kurallar ve Koşullar ile Apple’ın Gizlilik Sertifikası”nı kabul etmemiz gerekiyor. Önce OK’e tıklıyor, sonrasında da “Bu kuralları ve koşulları okudum ve kabul ediyorum.” kutucuğunu işaretleyerek “Agree” butonuna tıklıyoruz.

Sihirli-Elma-Mac-App-Store-terms-conditions-2011-01-7-23-15.png

Sihirli-Elma-Mac-App-Store-terms-conditions-accept1-2011-01-7-23-15.png

Uygulamamızın ikonu hoş bir animasyonla Dock’a doğru ilerliyor ve yükleme işlemi başlıyor. iPhone ve iPad’de olduğu gibi, uygulamamız yüklenirken altında küçük bir mavi çubuk bize yükleme işlemini gösteriyor.

Sihirli-Elma-Mac-App-Store-install-2011-01-7-23-15.png

Yükleme işlemi tamamlandıktan sonra uygulamamızın Dock’taki ikonu üzerine tıklayarak kullanabiliyoruz… 🙂

Mac App Store’dan yüklediğim uygulama Dock’tan kayboldu. Nereden bulacağım?

Mac App Store üzerinden yüklediğimiz tüm uygulamalarımız -diğer uygulamalarımızda da olduğu gibi- Applications klasörüne yerleşir. Eğer bir uygulamayı Dock’tan sildiysek, Applications klasörü içerisinden uygulamamıza erişebilir, dilersek yeniden Dock’a yerleştirebiliriz.

Sihirli-Elma-Mac-App-Store-Applications-2011-01-7-23-15.png

Mac App Store’dan yüklediğim uygulamayı nasıl silerim?

Yüklediğimiz bir uygulamayı Mac’imizden tamamen silmek için Applications klasörüne giderek uygulamamızı çöpe sürükleyip bırakıyoruz. Karşımıza bir onay penceresi geliyor ve bilgisayarımızın admin şifresini girmemizi istiyor.

Sihirli-Elma-Mac-App-Store-Delete-2011-01-7-23-15.png

Bu şifreyi de girdikten sonra uygulamamız Mac’imizden sorunsuzca silinmiş oluyor.

iPhone veya iPad’de satın aldığım uygulamaların Mac versiyonlarına da para verecek miyim?

iPhone, iPod veya iPad cihazları iOS adlı farklı bir işletim sistemi kullanıyorlar. iOS üzerinde kullandığımız “App Store” ile “Mac App Store” birbirlerinden farklı. Bu sebeple farklı uygulama dükkanlarından alacağımız uygulamalar için yeniden ücret ödememiz gerekebilir.

Sihirli-Elma-Mac-App-Store-iOS4-2011-01-7-23-15.png

İşletim sistemleri, dükkanlar ve hatta uygulamaların detayları bile farklı olduğu için iPhone veya iPad’de satın aldığımız bir uygulamanın Mac versiyonu için de yeniden ücret ödememiz gerekebilir…

Satın aldığım bir uygulamayı diğer Mac’ime de yükleyebilir miyim?

Evet! Mac App Store’un güzelliklerinden birisi de bu işte 🙂 iOS’taki App Store’daki gibi 5 cihaz gibi bir kısıtlama şu an için Mac App Store’da söz konusu değil. Satın aldığımız bir uygulamayı kullandığımız diğer Mac’lere de ücretsiz bir şekilde indirip kullanabiliyoruz.

Mac OS X Tiger / Leopard vb. kullanıyorum. Mac App Store’u nasıl kullanırım?

Mac App Store sadece Mac OS X Snow Leopard işletim sisteminin 10.6.6 sürümünde çalışıyor. Bu sebeple Leopard veya daha eski bir işletim sistemine sahipsek, mutlaka Snow Leopard’a güncelleme yapmamız gerekiyor.

mac-os-x-snow-leopard-2-2011-01-7-23-15.jpeg

Eğer Snow Leopard sahibiysek de yukarıda ya da burada açıkladığımız şekilde işletim sistemimizi 10.6.6 sürümüne güncelleyerek Mac App Store’u kullanabiliyoruz.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


44 Yorumlar

  1. Teşekkürler Göktuğ bey 🙂 Bende windows yaralısı, artık yamalı mac kullanıcısıyım 🙂 yinede kullanmaktan zevk duyuyorum. Mağlum artık pc lerede kuruluyor bende deneyim dedim 2 ay sonunda herşeyini öğrendim kurdum 🙂 Şuan ofiste kullandığımdan daha iyi bir mac var evimde 🙂 tek korkum makina yanar mı diye ama buna teselli olan oyun kasamın olması ona göre soğutmasının olması 🙂 Benim aklıma takılan soru şudur. 10.6.6 ya güncelleştirmede yaptım. Diyelim ki 10.6.7 de güncelleştirdim ekran kartını tanımadı. böyle buna benzer uyumsuzluk yapma ihtimali varmıdır. Orjinal maclerde ve bu yamalı olanlarda olabilir. Güncelleştirme sistem üzerinemi yapılıyor yoksa yazılımlar üzerinemi, Zaten akşam kapatıp sabah açılırmı endişesi hep varda fiyatlarıda mağlum. Teşekkürler

    • Merhabalar Gökhan Bey,

      Mac’i sadece yazılım veya donanım olarak değil, bu ikisinin bir bütünü olarak düşünmek en doğrusu aslında.. 🙂

      Sihirli Elma olarak bunun dışında kalan yöntemler ve kullanımlarla ilgili yorum ve paylaşım yapmıyoruz. Bu sebeple bir tavsiyede bulunamayacağım ne yazık ki…

      Ancak en rahat ve keyifli kullanım için kısa sürede bir Mac sahibi olmanızı önerebilirim sadece… 🙂

      • Rica ederim, bende orjinalini almak istiyorum tabikide fiyat nedeniyle gecikmesine neden oluyor. bende mahrum kalmamak için böyle bir yönteme başvurdum. teşekkürler 🙂

  2. bende yüklü olan iLife paketi 11, geçen güne kadar App Storea girdiğimde iPhoto iMovie gibi uygulamalarında altında “installed” yazıyodu bunu otomatik olarak algılaması hoşuma gitmişti ama son günlerde fiyat yazmaya başladı. hani bilmesek boşuna parasını verip alabiliriz:) bir değişiklik güncelleme mi var acaba dedim ama versiyonları kontrol ettim bende yüklü olanla App Storedaki versiyonlar da aynı. heralde bir hata oluştu düzeltirler

    • Merhabalar, söylediğiniz gibi iLife 11 paketi yüklü ise Mac App Store’da bu uygulamaların yanında Installed yazması gerekiyor. Bir şekilde hesabınızdan Logout mu oldunuz acaba? Başka bir problem varsa da düzelmesi gerekiyor söylediğiniz gibi.

  3. merhaba arkadaslar,
    ben gecen gun yanlislikla apple mac book promda kurulu olan app store u tamamen sildim. ve simdi app store dan birsey indirmek istiyorum ama app store olmadigi icin yukleme gerceklesmiyor. bu durumun ardindan update i yaptim ama yeni update de de app store u yukledi ama program calismadi hata verip duruyordu. ardindan tekrar sildim ve update yaptim bu seferde app store u hic yuklemiyor. acaba tekrar yuklemek icin ne yapmam gerekiyor yada ornegin angry birds u app store olmadan nasil yukleyebilirim. yardimci olursaniz sevinirim.
    tesekkurler.

  4. Merhaba
    Diger bir sorunum, AppStore ile ilgili. Twitter in update’ini yapmaya calisirken bir turlu olmuyor ve benim olmayan bir account adi cikiyor nedense. Ekte ki sorunu veriyor ve gordugunuz gibi Dock’ta AppStore simgesinde ki 1 isareti de bir turlu gitmiyor ve beni sinir ediyor… Nasil halledebilirim? Yardim lutfenn

    • Bir şekilde başka bir Apple ID’yi kullanarak yüklemişsiniz gibi görünüyor.

      Şöyle bir çözüm önerebilirim:

      – Twitter’ı silin.
      – Mac App Store’da kendi Apple ID’niz olduğundan emin olun.
      – Twitter’ı yeniden yükleyin.

      Bu şekilde probleminiz çözülecek, ve diğer Apple ID ile ilginiz kalmayacaktır…

      • Göktuğ bey, dediklerinizi zaten daha onceden yapmıştım, bende belirtmedim ama 🙂 hala ayni sorunu veriyor. Hatta silme işlemini sadece mackeeper ile yapmıştım. Baska bir alternatif var mıdır?

  5. MerhabalarBir sorum var.App store dan free yazan bir uygulamayı yüklemek istediğimde tüm aşamaları geçtikten sonra yüklemeye geçmeden banka bilgilerini istediğini belirten ekrana geliyor.Bedava olan bir uygulama neden benden banka bilgilerini ister.Nasıl banka bilgilerini yazmadan yükleme gerçekleşebilir.

  6. merhaba göktuğ bey bende yeni bir mac kullanıcısıyım. iphoto applicationın güncelllemesi gelmiş ama ben güncellemeye bastığımda farklı ID ile indirmişsiniz gene onunla yapın diyor ama. ben zaten mac ‘ı açtığmda o program wardı nerde bileceğim hangi ID ile indirdiğimi. bunu görebileceğim bi yer war mı? veya bu sorunu nasıl çözeceğim şimdiden teşekkürler.

  7. Merhabalar. Bir başka hesapla bir uygulama yüklemiştim. O uygulamayı sildim ancak güncellemeler kısmında hala çıkıyor. Güncelleme bölümünden bir türlü kaldıramıyorum bunun bir yolu var mıdır? Güncelle dediğim zaman ise doğal olarak o hesapla giriş yapmamı istiyor. (yükleme yaptığım hesabı kullanabilmem mümkün değil)

  8. merhabalar göktuğ bey..
    iphone 4s 16gb. telefonumdaki App Store uygulamsı silinmiş. neden oldugunu bılmedıgım ıcın bıseyde yapamıyorum. nasıl gerı getırecegım konusunda ban yardımcı olursanız sevınırım. kolay gelsın…

  9.  merabalar,ben 10.6.8 sürümünün  DMG dosyasını almak istiyorum nereden bulabilirim yardımcı olabilir misiniz?

  10. Merhaba , appstore da guncelleme yapmak istemediğim bir program var ve sürekli güncelleme listesinde gözüküyor, bunu kaldırmak mümkünmüdür? 

  11. selamlar, mac appstore uygulamasının yükleme diski oluşturulabilir mi? satıştan kaldırılan logic pro 9 sürümünü kullanıyorum yeni sürümü çıktığı için kaldırıldı, osx’i yeniden yüklemem gerekiyor dolayısıyla sistem silinecek ve logic pro 9’u kurmam gerekiyor.

  12. Göktuğ merhaba yenı mac kullanıcısıyım bir hafta falan ama başıma geldi belki çok basit ama bilmiyorum nasıl yapacağım …

    doc ta kişiler programı var onu sildim sanırım ama nasıl sildim bilmiyorum once soru işareti geldi chrome ve kişiler programına ben chorme yenıden kurdum ama kişiler programı nasıl kuracağım nerde bulacağım bilmiyorum soru bolumune yazdım ama yok lütfen yardım lütfen ://

  13. Merhaba yanlışlıkla bir app satın aldım 71 tl ye fark eder etmez indirme işlemini iptal ettim ancak satın alma geçmişimde çıkıyor acaba nasıl iptal edebilirim ?

  14. benim bir arkadasim dedi ki bu trackpad in hareketleri var mesela iki paragini asagi kaydirinca gibi bunlari niye soylemediniz

  15. Merhaba, Sebebini anlamadığım bir durumla karşı karşıyayım. app store, safari ve i tunes e baglantı yapılmıyor internet baglantısı yok diyor veya güvenli değil diye app store acılmıyor. ama chrome la baglantı yapabiliyor. kaspersky deneme amaclı yükledim tekrar sildim ikonu ekrandan gıtmıyor. ne yapabilirim hata nerdedir. Güncelleme yapamıyorum. yardımcı olurmusunuz?

  16. Merhaba, kuzenimin powerbook g4 ü var ve itunes’in içinde apple store var ve uygulamalari indiriyor fakat uygulamalar açılmıyor ne yapmamız gerek yardım edebilir misiniz?

  17. Hocam merhabalar ben macbook pro aldim. ve bugun bir adet KASPERSKY virus programi aldim kurmaya calistim yalniz exe gecerli olmadigi icin kurulmadi .Yalniz kutusunun uzerinde andorit,mac,win10 yaziyor yardimci olurmusunu

  18. İOS app store gizlenmiş sadece bir profil dosyası yüklü cihazların görebildiği ve indirebildiği uygulamalar var aynısı macos ta da var mı?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz