Ana Sayfa İpuçları iTunes Home Sharing nedir? Nasıl kullanılır?

iTunes Home Sharing nedir? Nasıl kullanılır?

24

iTunes’daki “Home Sharing”, müzik, video ve daha bir çok şeyi, aynı yerel ağdaki diğer cihazlarımız ile paylaştırmamızı sağlıyor. Böylece Mac’imizdeki iTunes kütüphanelerimize iPod, iPhone, iPad ya da Apple TV’miz üzerinden anında erişebiliyoruz. Bu şekilde de evimiz içerisinde kablosuz bir şekilde, dosya transferi bile yapmadan tüm müzik, video vb. arşivlerimiz elimizin altında oluyor. 🙂

Ne gerekiyor?

Home Sharing’i kullanmak için ihtiyacımız olanlar şöyle:

  • Mac’imizde iTunes 9 ve üzeri…
  • Apple ID (Apple Kimliği)
  • Yerel Ağ (Kablolu ya da Kablosuz)
  • İnternet Bağlantısı
  • iPhone, iPad ya da iPod üzerinden kullanabilmek için iOS 4.3‘ün yüklenmiş olması

IOS 4 3

Nasıl Kullanılır?

iTunes’da Home Sharing’i aktif hale getirmeden önce birkaç ufak tercihi değiştirmemiz gerekiyor. Bunun için öncelikle iTunes içerisinden Home Sharing’i aktif hale getirmemiz gerekiyor.

Sihirli elma itunes home sharing logo

iTunes içerisindeki Advanced menüsü altından “Turn On Home Sharing”i seçiyoruz.

Sihirli elma itunes home sharing setup 0

Kullandığımız Apple kimliğimizi yazıyoruz ve “Create Home Share” butonuna tıklıyoruz.

Sihirli elma itunes home sharing setup 1

Eğer bir problem yoksa, karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran geliyor, ve “Done” butonuna basarak “Home Sharing”i aktif hale getirmiş oluyoruz.

Sihirli elma itunes home sharing setup 2

Home Sharing’e iPhone üzerinden Erişim

Home Sharing’i aktif hale getirdikten sonra iPhone’umuzu kullanarak kütüphanelerimize erişmek için aynı Apple kimliğimizi bu sefer iPhone’umuzda da tanımlamamız gerekiyor.

Bu ayarları yapmak için önce iPhone’umuzdaki Ayarlar (Settings) altından iPod‘a tıklıyoruz.

Sihirli elma itunes home sharing iPhone 1a

“Ev Paylaşımı” başlığı altındaki Apple Kimliği ve Parola alanlarını iTunes’da yaptığımız gibi dolduruyoruz.

Sihirli elma itunes home sharing iPhone 2b

Artık tüm ayarlarımızı tamamladık ve Home Sharing’i kullanmaya hazırız 🙂

iPhone’umuzdaki iPod uygulamasını çalıştırıyoruz.

Sihirli elma iphone ipod logo

En sağdaki “Fazlası…” (more) ikonuna tıklıyoruz.

Sihirli elma itunes home sharing iPhone 3a

Karşımıza gelen liste içerisinde “Paylaşılan”ı (Shared) seçiyoruz.

Sihirli elma itunes home sharing iPhone 4a

Karşımıza, aynı ağda paylaşılan cihazların listesi geliyor. Benim MacBook’umundaki iTunes kütüphanesinin adı “Sihirli Elma Kütüphanesi” olduğu için bu şekilde görünüyor. 🙂

Sihirli elma itunes home sharing iPhone 6a

Paylaşım yaptığımız kütüphaneyi seçiyoruz ve karşımıza tüm iTunes içeriğimiz geliyor…

Sihirli elma itunes home sharing iPhone 7a

Ekranın üst kısmında kütüphane adı yazmaya devam ederken, aslında iPhone’umuzdaki iPod uygulaması, Mac’imizdeki kütüphanenin içeriğini göstermeye başlıyor. Ekrandaki listeler ve ekranın altındaki seçenekler arasında dolaşarak tüm iTunes kütüphanelerimizi bu şekilde görüntüleyebiliyor, tüm dosyalarımıza erişebiliyoruz.

Sihirli elma itunes home sharing iPhone 8a

Dinlemek istediğimiz müziğin ya da izlemek istediğimiz videonun üzerine dokunduğumuzda ise bu dosya download edilmeyi beklemeden, iPhone’umuzda çalışacak şekilde aktarılıyor (streaming).

Sihirli elma itunes home sharing iPhone 9

Elbette yukarıda anlattığımız tüm adımlar iPhone için geçerli olmasına rağmen çok benzer, hatta neredeyse aynı şekilde iPod ve iPad için de geçerli diyebiliriz.

GÜNCELLEME: iPad üzerinden de Home Sharing’i kullanmak için iPod uygulamasını çalıştırdıktan sonra sol üst kısımda çıkan Arşiv butonuna tıklıyoruz.

Büyütmek için tıklayın

Açılan pencerede paylaştığımız kütüphanemizin adını seçiyoruz.

Büyütmek için tıklayın

Ve karşımıza tüm iTunes kütüphanemiz geliyor. 🙂

Büyütmek için tıklayın

Önemli Notlar

Önemli birkaç noktanın altını çizmekte fayda var:

Bunlardan birincisi paylaşım yapabildiğimiz bilgisayar sayısı ile ilgili. Apple Kimliğimizi en fazla 5 bilgisayara tanıtarak kullanabiliyoruz. Bu sebeple de en fazla 5 tane Mac üzerinden Home Sharing yapabiliyoruz. Ancak bu Apple Kimliğimize bağlı olarak çalışacak cihazların (iPhone, iPad, iPod ya da Apple TV) sayısıyla ilgili olarak bir sınırlama söz konsusu değil.

Sihirli elma apple id authorization

Bir diğer önemli detay ise iTunes Home Sharing sayesinde sadece iTunes kütüphanemizdeki dosyaları paylaşabiliyor olmamız. Bunun dışındakileri, yani .avi, .mkv ve benzeri formatlardaki videoları paylaşmak iTunes Home Sharing ile şu anda mümkün değil.

Ancak bunları da paylaşabilmek için şu anda birkaç farklı çözümü araştırıyor ve deniyorum. Bu çözümler arasında en sağlıklısını ve kolayını Sihirli Elma takipçileri ile yakın zamanda paylaşacağım… 🙂

Sihirli elma iTunes 10 new

Home Sharing Ötesinde…

iTunes Home Sharing sayesinde evimizdeyken paylaşım yapabiliyoruz. Ancak “Evimiz dışındayken böyle bir imkan var mı?” sorusu da eminim bir çok okuyucumuzun aklına gelmiştir. 🙂 Resmi bir açıklama olmasa da Apple’ın gelecek planlarında buna benzer bir kullanımı hayata geçireceğini tahmin ediyoruz. Yani evdeki müzik arşivimizi internet ortamına taşıyacağız ve bu şekilde de nereye gidersek gidelim, istediğimiz müziği, cihazımızı kablo ile senkronize etmeden dinleyebileceğiz.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


24 Yorumlar

  1. iOS 4.3 iPhone 3GS kullanıyorum. Bütün ayarları yapmama rağmen iPOD altında “Paylaşılan” tercihi çıkmıyor. Yardımcı olur musunuz?

    • Merhabalar,

      Ben de iPhone 3GS kullanıyorum. Problem bilgisayarınızdaki bağlantı ayarlarında olabilir.

      iTunes ve iPhone içerisinden Apple Kimliği ayarlarınızı da yaptıysanız, ve aynı yerel ağ üzerinden bağlıysanız çalışması gerekiyor.

      Bilgisayarınızda firewall kurulu olabilir mi?

  2. Göktug Bey merhaba,
    Öncelikle bilgiler için teşekkürler. Sormak istediğim şey sadece Home Sharing i Mac bilgisayarlarda mı kullanılıyor? Itunes yüklü Windows pc veya dizüstü bilgisayarlarda kullanamıyor muyuz? İyi çalışmalar..

  3. Göktuğ Bey merhaba,

    iTunes Home Sharing ile sadece iTunes’daki dosyaları paylaşabileceğimizi, .avi, .mkv vs. uzantılı dosyaları paylaşamayacağımızı söylemişsiniz ve bunları nasıl paylaşabileceğimiz hakkında bir yazı hazırladığınızı söylemişsiniz.

    Eğer mümkünse bu yazınıza Airplay’i de ekleyip, Mac’imizden Apple TV’e streaming yapıp nasıl .avi, .mkv izleyebileceğimiz konusunda da bir çalışma yapabilir misiniz acaba? Ben şu an sadece Air Video uygulamasıyla mümkün olduğunu biliyorum. Eğer varsa daha fazlasını öğrenmeyi çok isterim.

    İyi çalışmalar.

    • Ömer Bey Merhabalar,

      Tebrik ediyorum, yazmayı planladığım birkaç yazının konularını direkt olarak nokta atışı ile yakalamışsınız 🙂

      Kısa zamanda bunları Sihirli Elma’da paylaşacağım 🙂

      • Çok teşekkürler Göktuğ Bey.

        Üst düzey sayılabilecek konuları herkesin anlayacağı bir şekilde derlemeyi çok iyi başarıyorsunuz. Yazılarınızı sabırsızlıkla bekliyorum. Başarılarınızın devamını dilerim.

  4. Evdeki notbook pc ye iTunes sharinle ile söylediklerinizi yaptım. iPhone ile oldu. Ama iPad ile denediğimde iPod arşiv in üstünü isaretliyemiyorum. Yani sizin iPad de yaptığınız gibi olmuyor. Sorun nedir?

  5. Goktug bey merhaba, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Nasıl başardığımı bilmiyorum ama 5 pc yi geçmişim birini silmeden yenisini ekleyemezmişim. Ancak benim sadece bir macim var ve diğerleri her ney ise silineceği yeri bulamadım.

  6. Arayıpta bulamadığım özellikti DHaber’de bir arkadaşımız burdaki linki paylatı ve istediğim sonuca ulaştım yazıyı hazırlayanlara teşekkürler…

  7. Dün gece yaptığım ev paylaşımı bu gün görmüyor. Çok ilginç. işlemleri tekrar sırasıyla yaptığım halde pc ile iphone aynı modeme baglı fakat görmüyo. sorunu nasıl giderebilirim

      • modem’i fabrika ayarlarına döndürdüm yeniden kurdum.
        itunes’i sildim tekrar kurdum.
        iphone’daki paylaşımda kullandığım mail adresini kaldırdım.
        her ayarı tek tek yapılandırdım.
        burda anlattığınız gibi herşeyi en baştan yaptım fakat 2 gün önce olan şey bu gün olmuyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz