Ana Sayfa Ürünler Mac101: MobileMe nedir? Ne işe yarar?

Mac101: MobileMe nedir? Ne işe yarar?

22

200’ü aşkın yazı yazmışız, ancak MobileMe‘den hiç bahsetmemişiz. Sihirli Elma’nın değerli okuyucularından gelen yorumlar sonrasında Apple’ın MobileMeadlı servisiyle ilgili bir yazı yayınlamanın faydalı olacağını düşündük… 🙂

Sihirli elma mobile me 1 sync

MobileMe Nedir?

MobileMe, nerede olursak olalım e-posta, kişiler (adres defteri), takvim, fotoğraflar ve önemli dosyalarımıza kolayca erişmemizi sağlayan bir servis. MobileMe, bu bilgilerimizi “bulutta” (yani internet üzerinde) saklıyor ve Mac, iPhone, iPad, iPod Touch ile ya da Windows bilgisayarlarımızla eşzamanlıyor (senkronize ediyor). Böylece örneğin Mac’imizdeki “Adres Defteri”nde yaptığımız bir değişiklik, saniyeler içerisinde, kablosuz olarak iPhone’umuzun rehberinde de görünebiliyor.

Sihirli elma mobile me sign in

MobileMe içerisinde neler var?

MobileMe içerisinde bize pek çok farklı servis sunuluyor: E-Posta, Kişiler (Adres Defteri), Takvim, “iPhone’umu Bul” Servisi, Galeri (fotoğraflarımız ve videolarımızı kolayca paylaşabilmemiz için) ve dosyalarımızı saklamamız için de 20 GB’lık bir alan.

Sihirli elma mobile me web page 1

1. E-Posta

Sihirli elma mobile me icon mail

MobileMe servisini kullanmaya başladığımızda, “@me.com” uzantılı bir e-posta adresimiz oluyor. Böylece Mac, iPhone, iPad, iPod Touch gibi cihazlar ya da web üzerinden e-posta alıp gönderebiliyoruz. Push (Anında İlet) desteği sunan MobileMe sayesinde de tüm e-postalarımızı hızlı ve kolayca alabiliyor, tüm hesapların eşzamanlı olarak çalışmasını sağlayabiliyoruz.

Sihirli elma mobile me mail

2. Kişiler (Adres Defteri)

Sihirli elma mobile me icon contacts

Adres defterimizi Mac üzerinde nasıl kullanabileceğimizi “Mac101: Adres Defteri (Address Book) nedir? Nasıl kullanılır?” yazısında detaylıca paylaşmıştık. MobileMe sayesinde de bu adres defterini web üzerine taşıyarak hem kolayca yedeklemiş oluyor, hem de kablosuz bir şekilde tüm cihazlarımızda eşzamanlanmış olmasını sağlayabiliyoruz.

Örneğin Mac’imizde bir kişinin bilgilerini değiştirdiğimizde, saniyeler sonra bu değişikliği iPhone’umuzda görebiliyoruz. Böylece kablosuz bir şekilde tüm adres defterimizi senkronize etmiş oluyoruz 🙂 Ayrıca iPhone’umuzun ya da Mac’imizin başına talihsiz bir kaza dahi geldiği zaman, tüm bilgilerimize yine web üzerinden de ulaşabiliyoruz.

Sihirli elma mobile me contacts

3. Takvim

Sihirli elma mobile me icon calendar

Kişiler’e benzer şekilde, yine MobileMe sayesinde, takvim bilgilerimizi de saklayabiliyor ve tüm cihazlarımızla eşzamanlayabiliyoruz.

Sihirli elma mobile me calendar

4. iPhone’umu Bul (Find My iPhone)

Sihirli elma mobile me icon find my iphone

“iPhone’umu Bul” (Find My iPhone) sayesinde tanımladığımız cihazlarımızın harita üzerinde nerede olabildiklerini görebiliyor, bu cihazlara mesaj gönderebiliyor, cihazlarımızı kilitleyebiliyor ve de hatta tüm içeriklerini silebiliyoruz. Günlük kullanımda hiç işimizin düşmeyeceği bu servis, kayıp veya çalıntı durumlarında ise hayat kurtarıcı olabiliyor.

NOT: iPhone’umu Bul ile ilgili detaylı bir yazıya kardeş blogumuz olan iPhoneTurkey.biz’den erişebilirsiniz: Find My iPhone and iPad – Ücretsiz Cihazımı Bul Servisi

Sihirli elma mobile me find my iphone messages

5. Galeri

Sihirli elma mobile me icon gallery

Arkadaşlarımız ya da ailemizle paylaşmak istediğimiz fotoğraflarımızı ve videolarımızı bize özel olan şık bir web sitesinde paylaşabiliyoruz.

Sihirli elma mobile me gallery

6. iDisk

Sihirli elma mobile me icon idisk

iDisk, Dosyalarımızı saklayabileceğimiz ya da kolayca paylaşabileceğimiz, internet üzerinde bulunan, Mac, iPhone, iPad, iPod Touch ya da bir Windows bilgisayardan da erişebileceğimiz bir disk alanı.İlk başta 20 GB olan bu alan, ek ücret karşılığında arttırılabiliyor elbette.


Sihirli elma mobile me idisk

MobileMe ücretli mi?

Denemesi bedava! 🙂 MobileMe’yi 60 gün boyunca, tamamen ücretsiz bir şekilde kullanabiliyoruz. Ancak 60 gün sonrasında üyeliğimizi iptal etmezsek, otomatik olarak kredi kartımızdan 1 yıllık üyelik bedeli tahsil ediliyor. Bu yüzden eğer deneme hesabı açtıysak, 59.gün için takvimimize bir hatırlatma koymakta fayda var 😉

Sihirli elma mobile me try free

ÖNEMLİ NOT: Deneme süresini başlatmak için geçerli bir kredi kartımızın olması gerekiyor. Deneme süresi bittikten sonra da -eğer iptal etmezsek- yıllık üyelik bedeli kartımızdan çekiliyor ve üyeliğimiz başlatılıyor.

MobileMe’yi 60 gün boyunca denemek için me.com/signup sayfasına göz atabilirsiniz.

Sihirli elma mobile me try free 3

Gelelim ücretine; MobileMe servisinin Türkiye’den 1 yıllık kullanımı için 65.29 Euro ödememiz gerekiyor. Farklı ülkeler için farklı ücretler mevcut, örneğin: ABD’deysek $99, Avrupa Birliği ülkelerinden birindeysek de 79 Euro. Tüm fiyatları görmek için buraya tıklayabiliyoruz.

Membership20080609

MobileMe almaya değer mi?

MobileMe’nin ücretli olduğunu öğrendikten sonra akla gelen ilk soru genelde “Parasının karşılığını veriyor mu?” oluyor. MobileMe içerisindekileri tek tek değerlendirerek buna bir yanıt vermeye çalışalım.

S51 AppSwitchMAIL

E-Posta

E-Posta konusunda MobileMe’nin şu haliyle vasatın üzerinde olduğunu söyleyemeyiz. Pek çok ücretsiz ve iyi e-posta servisleri varken (Gmail, Yahoo, Hotmail vb.) MobileMe bu konuda diğerlerinin ötesinde bir hizmet sunmuyor. Özellikle de Gmail gibi çok güçlü bir e-posta servisine alıştıysak, bu alışkanlıklardan kopmak zor.

Ancak MobileMe’nin bize sağladığı “push mail” özelliği sayesinde, e-postalarımızı kontrol etmeye gerek kalmadan, direkt olarak posta kutumuza düşmesi önemli ve faydalı bir özellik diyebiliriz.

Kişiler (Adres Defteri)

En çok faydalandığım servislerden bir tanesi Kişiler. iPhone da kullandığım için, bu özellik sayesinde tüm adres defterimi kablosuz bir şekilde eşzamanlayabiliyorum. Her eşzamanlama için iPhone takıp çıkartmakla uğraşmayanlar için oldukça basit bir çözüm diyebilirim.

Takvim

iPhone’umda kullandığım takvim genelde Google Calendar takvimi, sebebiyse Gmail ile entegre olması. Dolayısıyla her ne kadar takvim özelliği çok iyi olsa da, benim için takvim ve e-posta birlikte olduğu için MobileMe’nin takvimini pek kullanmıyorum. Kullanmak için de şu anda güçlü bir sebep göremiyorum.

iPhone’umu Bul (Find My iPhone)

İşte geldik MobileMe’nin kilit servisine! 🙂 iPhone ve iPad’imin tanımlı olduğu bu servis, acil durumlarda işe yarayacak, belki de hayat kurtaracak kadar kritik bir öneme sahip. Cihazımın harita üzerinde nerede olabildiğini görebiliyor, mesaj gönderebiliyor, kilitleyebiliyor ve hatta tüm içeriğini bile silebiliyorum. MobileMe içerisinde, tartışmasız olarak en güçlü uygulama bu diyebilirim.

Galeri

Her ne kadar şık ve hızlı bir şekilde paylaşıma imkan tanısa da, Flickr ve Facebook gibi rakipler karşısında MobileMe’nin işi zor. Olmasa da eksikliğini aramazdım diye düşünüyorum.

iDisk

MobileMe gibi bir hizmet düşünüldüğünde iDisk’siz olması ayıp olurdu zaten 🙂 Ancak bu konuda da kullanım kolaylığı ve pratikliği düşünüldüğünde Dropbox daha fazla ön plana çıkıyor. Sihirli Elma’da da daha önce incelediğimiz Dropbox, arkadaşlarımızla da paylaştıkça bize daha fazla kapasite kullandırması ile, ücretsiz bir şekilde de kullanılabilen bir servis olduğu için bu konuda MobileMe zayıf kalıyor diyebilirim.


Tüm bunların yanında, MobileMe’nin henüz sadece ingilizce, almanca, fransızca ve japonca desteklediğini de hatırlatalım.

Google’ın servisleri mi yoksa MobileMe mi?

Google’ın sunduğu servislerle MobileMe’nin servisleri belli alanlarda kesişiyorlar diyebiliriz. Kişisel tercihini Google’ın e-posta ve takvim hizmetlerinden, Facebook’ta fotoğraf paylaşmaktan, Dropbox ile dosyalarını “bulut üzerinde” tutmaktan yana kullanan birisi olarak MobileMe’nin tek cazibesinin -şu an için- Find My iPhone olduğunu söyleyebilirim.


Ancak bir süredir devam eden söylentiler doğruysa, yakın zamanda MobileMe’de büyük yenilikler göreceğiz. Bu yenilenme sonrasında farklı servisler ile çok daha güçlü bir MobileMe, hatta belki de “iCloud” gibi bir isimle karşılaşabiliriz. Belki de bir seviyeye kadar bu servisin ücretsiz olacağını bile düşünebiliriz.

Fakat bunlar şimdilik sadece dedikodu 🙂 Ne olacağını önümüzdeki aylarda hep birlikte göreceğiz…


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


22 Yorumlar

  1. me ye çok defa heveslenmiştim, ama google,dropbox vs varken gereksiz olduğuna karar vermiştim
    ayrıca böyle hizmetler bedava da sunulabiliyorken apple ın bundan bana göre yüksek bir bedel istemesini doğru bulmuyorum, bence ya bedeava sunulmalı yada app store da cüzzi bir fiyata satmaları gerekir
    bu bilgilendirici yazı içinse ayrıca teşekkürler

  2. Merhabalar benim merak ettiğim husus Iphone da yahoo mail ve yahoo calendar senkronize çalışıyor mu?

    Emeğinize sağlık…

  3. Merhaba Goktug,

    Yazi cok guzel olmus… Google apps ile karsilastirman aklimdaki bir cok sorunun cevabini bulmami sagladi 😉

    Tesekkurler

  4. Find my iPhone’u AppStore kimliğiniz ile de ücretsiz kullanabilirsiniz.

    Her zaman bir kenarda durmasında fayda var. Ne zaman kullanacağınız belli olmaz..!

  5. peki butun bunlarin yani sira mobileme mac’i back-up etmek icin de kullanilabilir mi? time machinede alininan backuplar nasil internete yollanilir?

    • Time Machine ile Mac’imizi yedeklerken genellikle çok büyük boyutlu dosyalar oluşuyor. Bu sebeple pratikte tüm sistem yedeğini internete almak (çok çok hızlı bir bağlantınız ve kota sorununuz yoksa) mümkün olmayabilir.

      Ancak yenilenmesi beklenen MobileMe ile belki de bazı önemli dosyalarımızı Dropbox’taki gibi internet üzerinde tutabiliriz…

        • Fatih Bey Merhaba,

          Üye olduysanız 4.55 TL değil, 1 yıllık üyelik ücreti tahsil edilmiş olması gerekirdi. Ücretsiz 60 günlük deneme başlattıysanız eğer, herhangi bir ücretin yansıtılmaması gerekiyor. MobileMe içerisinden hesabınızı iptal edebilir, ücret iadesi isteyebilir veya sorununuzu anlatan bir mesaj gönderebilirsiniz.

          Bu ücreti Apple’ın yansıttığından emin misiniz?

          • acaba kredi kartının geçerli olup olmadığı için yapılan bir ödeme olabilir mi bu? paypal’ ın yaptığı gibi, ama genelde böyle çekimler daha sonra iadde edilir ama sormanızda fayda var

            bu arada, iphone vs de kullandığınız uygulamaları da kontrol edin bence, etrafımdan duyduğum kadarıyla bazı uygulamalar ücretsiz olmasına rağmen, uygulama içinde kendince satın almalar yapabiliyormuş

            apple’ ın böyle çakallıklara izin verebileceğini sanmıyorum ama şişrinler uygulamasında bir arkadaşım kartından 30-40$ çekildiğini söylemişti

          • Merhabalar,

            Apple’ın kuralları ve kurduğu sistem sayesinde, herhangi bir iPhone/iPad uygulaması kafasına göre kredi kartınızdan tahsilat yapamaz.

            Ancak cihazımızı jailbreak yaptıktan sonra yüklediğimiz uygulamalar güvenliğimizi tehdit edeceği için başka sorunlara ya da bu gibi tahsilatlara sebep olabilir.

            Hakan Bey’in söylediği gibi, Apple zaten bu gibi şeylere asla izin vermez. Her duyduğumuza inanmamak gerekiyor 🙂 Bazen olayın iç yüzü farklı olabiliyor.

            Selamlar…

  6. yeni mac kullanıcısıyım kurcalarken sanırım mobilme’ye üye oldum nasıl iptal edebilirim biraz ayrıntılı anlatırmısınız selamlar….

    • Yusuf Bey Merhabalar,

      Üyeliğinizi 1 senelik olarak başlattıysanız en azından 1 sene kullanmanızı tavsiye ederim. Ancak üyeliğin kendi kendini yenilememesi için şu adımları izleyebilirsiniz:

      -Me.com adresinden hesabınıza giriş yapın.
      -Sağ üstten adınıza tıklayın, ve açılan menüden “Account”u seçin.
      -Bu ekranda üyelik bilgilerinizi görebiliyor olanız gerekiyor.
      -Sol taraftan Account Opitons’a tıklayın.
      -Fiyat bilgisinin sol tarafında bulunan “Renew” kutucuğundaki işareti kaldırın.
      -“Save” butonuna tıklayın.

      Artık üyeliğiniz bittikten sonra yenilenmeyecektir.

  7. goktug bey,
    cevap için çok teşekkür ederim. bir sorum daha olacak
    iphone4 ‘den mobileme hesabı açarak find my iphone özeliği kullanmak ücretli mi? ilgin için teşekkurler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz