Ana Sayfa Karşılaştırmalar Hangi Tarayıcıyı Seçmeliyim? Safari, Firefox, Chrome…

Hangi Tarayıcıyı Seçmeliyim? Safari, Firefox, Chrome…

36

Artık bilgisayar başındayken zamanımızın büyük bir bölümünü internete ayırıyoruz. Bu süre içerisinde de işlerimizi çoğunlukla bir web tarayıcısı ile (web browser) hallediyoruz. Bu yazımızda da Mac’imizde sık kullanılan birkaç tarayıcıyı inceleyerek, basit bir karşılaştırmayı Sihirli Elma okuyucularıyla paylaşmaya çalışacağız.

Sihirli elma web tarayici banner

Safari

Safari, Mac işletim sistemiyle birlikte yüklü geliyor. iPhone sahiplerinin aşina olduğu, ancak belki de çoğu yeni Mac kullanıcısının ilk defa adını duyduğu Safari, Mac’imizle birlikte geldiği için tüm Mac işletim sistemi ile de en uyumlu tarayıcı diyebiliriz. Web teknolojileriyle uyumlu, hızlı ve eklentileri (extensions) ile zenginleştirilebilen bir tarayıcı olan Safari’yi tüm Mac kullanıcılarına gönül rahatlığıyla tavsiye ediyoruz.

Sihirli elma web tarayici safari

Firefox

En çok tercih edilen tarayıcılardan biri olan Firefox, gücünü eklentilerinden (add-on) alıyor desek pek de yanlış olmaz. Firefox için her türden, her ihtiyaca yönelik binlerce eklenti bulmak ve bunları kolayca yüklemek mümkün. Çoğunlukla deneyimli kullanıcıların onlarca farklı eklenti ile kendilerine özel bir tarayıcı oluşturduklarını, ve bu sebeple de tercihlerini Firefox’tan yana kullandıklarını söyleyebiliriz. Ancak son kullanıcı açısından bakıldığında, basitliği tercih edenler için Firefox biraz karışık gelebilir.

Firefox’un zayıf karnı ise ne yazık ki performansı. Yakın zamanda yayınlanan Firefox’un dördüncü sürümünün performansı her ne kadar eskisine göre daha iyi olsa da, birden fazla sekme kullananlar için hala sıkıntı verici seviyede olabiliyor.

Sihirli elma web tarayici firefox

Chrome

Google’ın web tarayıcısı olan Chrome, rakipleriyle karşılaştırıldığında en hızlı ve “hafif” olanı diyebiliriz. Hızlı açılıyor, eklentileriyle her geçen gün zenginleşiyor, ve performanslı bir kullanım sunuyor. Basit olması da bunlara eklenince, pek çok son kullanıcının tercih sebebi oluyor. Ayrıca Chrome’un güncellemelerini de kendi kendine, bize hiçbir şey farkettirmeden yüklemesi de ek bir fayda olarak söylenebilir.

Sihirli elma web tarayici google chrome

Internet Explorer

Windows kullanıcıları “E hani ama Internet Explorer?” diye düşünüyorlardır eminim. Ancak 90’ların sonunda bir dönem Mac’lerde varsayılan tarayıcı olarak gelen Internet Explorer, 2006’dan itibaren de Microsoft’un web sitesinden kaldırılmış ve desteği de tamamen geri çekilmiş durumda. Bu sebeple Mac platformunda kullanabileceğimiz bir Internet Explorer yok.

Sihirli elma web tarayici internet explorer

Değerlendirme

Temel olarak benzer işlevleri gören tarayıcılar, aslında detaylarda farklılaşmaya başlıyor. Kullanım tercihleri ve alışkanlıklar da seçimimizi etkiliyor. Bu yüzden biz de Sihirli Elma olarak bu yazımızda fazla detaya girmiyoruz.

Ancak kişisel olarak ben bu 3 tarayıcıyı da Mac’imde yüklü tutuyorum. Zaman zaman aralarında geçiş yaparak hepsini aktif olarak kullanıyorum. Ancak son zamanlarda hem hızı, hem de kullanım kolaylıkları sebebiyle Apple’ın kendi tarayıcısı olan Safari’yi biraz daha sık kullanır oldum diyebilirim.

Sihirli elma web tarayici safari small top sites 2

Sonuç

Deneyimli Mac kullanıcıları zaten tercihlerini çoktan yapmışlardır 🙂 Ancak yeni Mac kullanıcılarına tavsiyem, öncelikle Safari’ye bir şans vermeleri, ancak Chrome ve Firefox gibi diğer tarayıcıları da deneyerek son kararlarını vermeleri…

Sihirli elma web tarayici banner

Çok daha detaylı ve teknik bir karşılaştırma için Wikipedia’nın web tarayıcı karşılaştırma tablosuna da göz atabilirsiniz. Ancak en doğru kararın kişisel kullanımlar sonucunda verilebileceğini unutmamak gerekiyor.

Elbette Mac üzerinde çok daha farklı özelliklere sahip ve kullanımlar için başka tarayıcılar da mevcut. Siz hangi tarayıcıyı kullanıyorsunuz? Anketimize katılarak tercihlerinizi tüm Sihirli Elma okuyucularıyla paylaşabilirsiniz.

[polldaddy poll=”5019639″]


    Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


    36 Yorumlar

    1. güzel bir yazı teşekkürler
      ben mac e geçtiğimden beri safari kullanırdım, ancak artık chrome kullanıyorum, basitliği tercihimin ilk sebebi ayrıca adres çubuğunu bana göre en verimli kullanan tarayıcı chrome
      bence microsoft exploler ı tekrar mac için piyasaya sürmeli, çünkü ülkemizde çoğu site sadece exp. ile çalışmak için tasarlanmış, mesela işim gereği bankaların bazı sistemlerini kullanmak durumundayım ve kendileri için exploler bir zorunluluk
      saygılar

    2. Yazınız için teşekkürler,
      Safariyi mac’imi aldığımdan beri zevkle kullanıyorum.
      Fakat dün akşam adres çubuğumda ki geçmiş adreslerini “reset safari” ile silmeye çalıştım fakat olmadı. Başka OnyX, MacKeeper gibi programlar ile denedim ama istemediğim adresler hala görünmekte.
      Bunun çözümü sizce nasıl olabilir Göktuğ Bey,
      Saygılar

    3. Remote için malesef Exporer”a zorunlu ihtiyaç duyabiliyorsunuz. Bu konuda ben de muzdaribim.

      Safari’yi severek kullanıyorum ve kesinlikle şans verilmesi gereken bir tarayıcı…

    4. Ben uzun bir süre Firefox kullandım. Mac kullanmaya başlayıncada yavaş yavaş safariye geçtim fakar şuanda chrome kullanıyorum. Benim için chrome un en önemli artısı yer imlerimi gmail hesabım ile senkronize edebilmem, safaride bu yok(Mobile me kullanıyorsanız mümkün ama oda paralı).Chrome şuan çok pratik geliyor bana herhangi bir bilgisayarda chrome açınca istersem senkronizasyon ayarlarsam tarayıcımda yaptığım tüm değişiklikler(yerimleri,temalar,extention lar) aynen geri geliyor bu özelliği ve hızı harika.

    5. tesekkur ederiz guzel bir yazi olmus her zaman ki gibi benim de bir sorunum var macbook pro kullaniyorum ve safariden baska bir tarayici kullanmadim ancak yurt disinda oldugum icin bazen tv izliorum ve kapattigim da butun sayfalar kapaniyor son gunlerde safaride boyle bir sikinti yasamaya basladim ayni sey flash videolari izlerken de gerceklesiyor bir oneriniz var mi tsk

    6. mac aldığımdan beri (3 yıl oluyor) safari kullanıyorum ve çok memnunum ama en büyük problemim fotoğrafların exif’lerini görememem. diğer tarayıcılarda sadece sağ tıklayıp exif’i göster dendiğinde çıkıyor.

      anladığım kadarıyla bunu bir program yüklemeden halletmek mümkün değil. ancak yüklediğim iki program (şimdi adlarını unuttum) plug-in şeklinde çalışmadı. yani programı bir taraftan açık tutmanız gerekiyor ve exif’ini görmek istediğiniz fotoğrafı sürükleyip programın üstüne bırakıyorsunuz. bu benim gibi dock’u gizli tutan biri için hem zahmetli hem de programlardan doğru düzgün bir sonuç alamadım.

      plug-in bir exif göstericisi için önerisi olan var mıdır?

    7. Goktug Bey, Merhaba.

      Sizden ogrenmek istedigim kullandigim mac’deki her uc browser’da da acamadigim bazi web siteleri var. Bunlar genellikle adult siteler. Mac icin uyumlu olmayabilecegini dusundum ancak ayni web siteleri iPhone’umdaki safaride acabiliyor. iMac ile webe wi-fi uzerinden baglaniyorum. Modem ile baglantili bir problem olabilir mi? Bu sorunla ilgili tavsiye edebileceginiz oneriniz var midir? 

      • Her 3 tarayıcı da açamıyor, ancak iPhone üzerinden erişebiliyorsanız internet erişiminizde bir problem olabilir. 

        Kullandığınız internet servis sağlayıcı ile mobil operatör internete farklı şekillerde çıktığı için biri filtre uyguluyor olabilir.

        • Sunu eklemeyi unutmusum ki; ayni mac uzerinde bulunan windows 7 deki isletim sistemine gectigimde bahsedilen siteleri ayni internet baglantisi uzerinden acabiliyorum Goktug Bey. Bu durumda modem ayarlari yada macle baglantili olarak nereleri kurcalamami tavsiye edersiniz?

          Ayrica sitenizde oldukca yeni oldugum icin yazisma duzenini henuz bilmiyorum bu yuzden affiniza siginarak sunu d soruyorum. Lion’a gectigimizde mac de bulunan windows 7 sebebiyle yapmamiz yada yapmamamiz gerekenler nelerdir, bununla ilgili bir cozum var midir?

          Ve son olarak itunes da iphone icin yetkilendirilmis hesabin yetkisini Lion’a gecmeden once kaldirmalimiyiz yoksa gerek yok mudur? (formatlamalar da gerek olduguna dair verilen bilgilendirmelerden dolayi soruyorum)

            • Hem iş, hem özel hayat, hem yeni yazılar, hem buradaki yorumlar, hem de Facebook sayfamızdaki yorumlar olunca yetişmek biraz zor oluyor haliyle 🙂 Kusura bakmayın Fırat Bey.. 🙂

              Sorununuzla ilgili olarak aklıma gelen ilk şey, Windows tarafında bir şekilde hosts dosyasını değiştirmiş olabileceğiniz. Bir şekilde bu sitelere bu şekilde ulaşabiliyor olabilir misiniz? 

              Lion’a geçişle ilgili olarak bir yazı yayınladım az önce, ikinci sorunuzun yanıtını da burada bulabilirsiniz 🙂 Özetle, risk var, yedek almanızı öneriyorum…
              http://www.sihirlielma.com/2011/07/23/lion-yuklemesi/

              iTunes konusunda ise, eğer yükseltme yapacaksanız (upgrade) bu işleme gerek yok. Fakat temiz bir kurulum düşünüyorsanız yapmanız gerekiyor…

              Selamlar 🙂

    8. merhabalar Goktug Bey
      ben mac i aldıktan sonra firefox u kurdum. bu kurulumdan sonra safari hata veriyor ve acmıyor. sarafi yi tekrar mı kurmam gerekiyor acaba?? yardımcı olabilirseniz cok sevinirim…

    9. safarinin tek iyi tarafı touchpad ile sayfa geçişleri çok seri yani google chrome da yeni sayfa sekmesine tıklamadan direk sayfa geçişleri yapılıyor.. bu iyi bir durum bence.. ama hız ve eklenti bakımından tabiki google chrome hem firefoxdan hemde safarden oldukça hızlı  rahat açılıyor flash playeri içinde yüklü olarak geliyor.. ve oldukça kullanışlı eklentileri var safari ve chrome macbook için yeterli 

    10. birçok mac özelliği için multi touch, okuyucu özelliği, gözlük, daha sonra okuma yani birçok özellik bence safaride mükemmel…. firefox da yüklü bende fakat çok çok nadiren kullanıyorum..

    11. Milli Eğitimin Bazı uygulamaları malesef safari ile açılmıyor, Mesala MEBSIS uygulaması, veya öğretmen atamaları için başvuru sitesi. bu sorunu nasıl cozebilirim. bunları açmak için internet explorer 5 istiyor.

      • Kısa zaman içerisinde bu yöntemleri de paylaşacağım. Öncelikle şu yazıya göz atmanızı rica ediyorum: http://www.sihirlielma.com/2012/09/02/mac-uzerine-windows-kurmak-yuklemek/

    12. win7 de safari mause scroll yok denecek kadar az hareket ediyor. Sayfayı aşağı-yukarı kaydıramıyorum. Bunun sebebi nedir.

    13. Merhabalar sitenizde mac e yeni başlayanlar için gerçekten çok faydalı bilgiler var bunu belirtmeden geçemeyeceğim. ben macbook air mid 2013 sahibiyim daha önce hiç mac kullanmadım. benim sorunum chromdan google youtube wordpress gibi siteleri açamamak. chrome hala kurulu iken safariden google yada youtube a bağlanmayı denediğimde ise yine aynı keza bağlanamamak oldu. chrome u kaldırıp firefox kurduğumda ise bu sorun ortadan kalktı.

      internet bağlantımda bir sıkıntı olduğunu düsünmüyorum lakin evdeki 2 farklı bilgisayardan aynı şekilde google youtube vs bağlanmayı denediğimde hiçbir sıkıbtı olmadan hızlıca açabilmektedir. bu sorun neden kaynaklanmaktadır bütün maclerde bu sorun yaşanıyormu yoksa kötü şans beni mi buldu. yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

    14. İyi günler. Ben AÖF Arapça dersleri için onlinedil.com a üye oldum. Videolarda dersler anlatılıyor. Ancak internet explorer de çalışıyor bu videolar. İnternet Explorer ise marvicks’te çalışmıyor. Ne yapmam gerek. Safaride bunları izleme imkanım olamaz mı?? sanırım burası daha uygun.

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz