Ana Sayfa İpuçları Mail için İpuçları – I

Mail için İpuçları – I

47

Mail uygulamasının (Mail.app) kullanımından daha önce bahsetmiştik. Bu yazımızda da birkaç ipucu paylaşarak nasıl “daha pratik kullanabileceğimize” değiniyoruz.

E-Posta’ya Nasıl Dosya Ekleyebilirim?

Göndereceğimiz bir e-postaya bir dosya eklemek için, dosyayı sürükleyip hazırladığımız e-postanın üzerine bırakmak ya da “attachment” ikonuna tıklayıp dosyayı seçmek yeterli.

Sihirli elma mail app attachment icon

Ya da henüz bir e-posta yazmaya başlamamışsak, ekleyeceğimiz dosyayı sürükleyip Dock’taki Mail.app ikona bırakarak yeni mesaj oluşturabiliyor, ekinde de bu dosyanın olmasını sağlayabiliyoruz.

Sihirli elma mail app dock icon

Önemli Notlar:

Mail.app içerisinden e-posta gönderirken dosya eklerken dikkat etmemiz gereken birkaç nokta var.

  1. Windows üzerinden de dosya alacak olan kişileri düşünerek Edit -> Attachments menüsü altından “Always send Windows-friendly attachments”ı (Her zaman Windows-dostu ekler gönder) seçmemiz gerekiyor. Böylece gönderdiğimiz tüm dosyaları Windows kullanan arkadaşlarımız da görebiliyor ve okuyabiliyor.
  2. Ayrıca, bazı e-posta uygulamaları da ilk ekten sonrasını göremeyebileceği için, aynı menüden “Always Insert Attachments at the end of the Message”ı (Ekleri her zaman mesajın sonuna ekle) seçersek, gönderdiğimiz e-postaların tam ve eksiksiz gittiğinden emin olabiliyoruz.

Sihirli elma mail app attachments

Mail’de Nasıl Arama Yaparım?

Mail.app içerisinde arama yapmak, pek çok Apple uygulamasındaki gibi: Aramak istediğimiz kelimeyi sağ üstteki arama kutusuna yazıyoruz. 🙂 Enter tuşuna bile basmamıza gerek yok!

Sihirli elma mail app search 1

Arama yapmaya başladığımızda hemen alt kısımda özel bir araç çubuğu beliriyor ve arama seçeneklerini buradan değiştirebiliyoruz.

  • Tüm posta kutularında ya da sadece seçtiğimiz posta kutusunda arama yapmak
  • Tüm e-posta’da, Kimden, Kime ya da Konu kısımlarında arama yapmak için ilgili alanları işaretleyebiliyoruz.

Sihirli elma mail app search 2

Hesapları Çevrimdışı Kullanmak

Her ne kadar sürekli çevrimiçi olmak ve e-postalarımıza anında ulaşmak istesek de bazı zamanlarda da odaklanmak için bölünmemeyi tercih edebiliriz. Böyle zamanlarda da e-postalarımızın sürekli kontrol edilmesi ve yeni e-posta gelmesi dikkatimizi dağıtabilir.

Mail’de küçük bir seçenekle, geçici olarak belirli e-posta kutularımızın kontrol edilmemelerini sağlayabiliyoruz. Geçici olarak bir posta kutusunu (ya da bir hesabı) çevrimdışı (offline) kullanmak için, sol taraftan ilgili hesabın adına sağ tıklıyoruz ve “Take ‘Hesap Adı’ Offline”ı seçiyoruz. (Hesap adı yerine kendi hesabımızın adı görünüyor olacak)

Sihirli elma mail app offline 1

Tüm hesaplarımızı çevrimdışı (offline) hale getirmek içinse, Mailbox menüsünden “Take All Accounts Offline”ı seçebiliyoruz. Yeniden çevrimiçi (online) hale getirmek içinse yine aynı menüden “Take All Accounts Online”ı seçmemiz gerekiyor.

Sihirli elma mail app offline 2

Farklı ipuçları ile Mail.app için yazılarımız devam edecek… 🙂


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


47 Yorumlar

  1. merhabalar,

    konuyla ilgili olarak yazmış olduğunuz önce yazınızı da okudum ama @windowslive:disqus .com uzantılı e-mail adresimi bir türlü ekleyemedim.

      • pop mu imap mı seçeceğimi bilemiyorum.

        ben ikisini de denedim aşağıda servis sağlayıcı olarak mail.live.com girdim olmadı. gibi…
        yani ayarlar kısmına neler yazılacak bilmiyorum. yazınızda hotmail ve gmail için otomatik seçtiğini söylemişsiniz ama @ windowslive.com uzantılı için öyle olmuyor.

        • Live için ayarları şu şekilde yapabilirsiniz:

          Incoming Mail Server için;
          Account Type: POP
          Description: Hotmail (ya da ne isterseniz)
          Incoming Mail Server: pop3.live.com
          Username: Eposta adresiniz
          Password: Şifreniz

          Bir sonraki adımda SSL kutucuğunu işaretleyin ve ‘Authentication as Password’ü seçili bırakın.

          Outgoing Mail Server için;
          Description: Hotmail (ya da ne isterseniz)
          Outgoing Mail Server: smtp.live.com
          “Use only this server”ı işaretleyin
          “Use Authentication”ı işaretleyin
          Username: Eposta adresiniz
          Password: Şifreniz

          Bir sonraki adımda yine SSL kutucuğunu işaretleyin ve ‘Authentication as Password’ü seçili bırakın.

          Bu şekilde çalışması gerekiyor.

          • biraz geç yanıtlayabildim ama çok teşekkür ederim yardımınız için. bu şekilde ekleyince oldu ve o günden beri kullanıyorum bu application u.

            esenlikler dilerim…

          • Göktuğ Bey Merhaba, Cuma Güner in sorduğu soruyu soracaktım bende. cevabınızı göremedim. cevabı ingilizce menülü outlook 2010 için ayrıntılı verebilir misiniz. teşekkürler.

  2. göktuğ bey
    toplu mail gönderimelrinde alıcıların birbirlerini görmeyecekleri 
    gizli uygulamasını mac mail programında bulamadım acaba böyle bir özelliği yok mu?
    teşekkürler

  3. Göktuğ Bey blogunuzu ilgiyle takip ediyorum, benim gibi windowsu terk etmeye kararlı ama mac os’da nelerle karşılaşacağını bilemeyenler için çok faydalı oluyor. Apple Mail uygulamasında resim veya pdf eklemek istediğimde, eklediğim resim veya pdfler mail gövdesine yapışıyor ve ek olarak kullanılamıyor mail oluşturma bölümünden rich text yerine plain text olarak gönderi ve ekleri iletinin sonuna ekle seçeneklerini işaretledim ancak soruna çözüm bulamıyorum. 

    Mail programını iş amaçlı kullandığım için gönderdiğim kişilere karşı sorun yaşıyorum. 

    Bu konuda bir fikriniz varsa paylaşabilirseniz sevinirim

    Eren Evren

    • Eren Bey Merhabalar,

      Yorumlarınız için çok teşekkürler. Faydalı olabiliyorsam ne mutlu bana :)Yazıdaki yöntemleri denediniz mi? Bu şekilde de mi sorun yaşıyorsunuz?

      İlişikleri eklediğinizde yine resim ya da PDF olarak görünüyorsa, üzerine sağ tıkladıktan sonra “Simge olarak görüntüle”yi seçebilirsiniz. 

      İlişiği de her zaman e-postanın sonunda tuttuğunuz sürece sorun olmayacaktır… 🙂

      Selamlar.

  4. Merhabalar Göktuğ Bey
    Mail programında mesaj yazarken otomatik olarak ilk harfi büyük karakter, noktadan sonra tekrar büyük karaktere başlaması mümkün mü acaba ? 
    Şimdiden çok tesekkürler.

  5. Mac mailde gönderdiğim maillerin ilişikleri karşı tarafa önizleme olarak gidiyor; maili alan kişi ilişiği kaydedemiyor. Bu sorunu nasıl çözebilirim? Teşekkürler.

  6. Goktug Bey Merhaba,

    Mailime eklemek istedigim dosyalarin ne mail sayfasinin sonunda on izleme ne de ikon olarak gozukmesini istemiyorum. Eklerin konu satirinin hemen altinda liste seklinde yer almasini istiyorum.

    Acaba mumkun mudur???

    Yoksa bu ozellik sadece outlook veya outlook expresste mi var???

    Ozellikle windows kullanan karsi kullanicilara resim gonderdigimde problem yasiyorum. Resimler oncelikle mail sayfasi icerisinde aciliyor. Bununla birlikte Mail.app resimlerimin isimlerini degistiriyor, veya bmp uzantili resim dosyalarimi jpg olarak iletiyor.

    Ben ne gonderirsem onun gitmesini istiyorum.

    Yardimlariniz icin simdiden tesekkurler,

    Kolay gelsin

    Gokhan Kursun

  7. Birşeyi merak ediyorum. Outlook larda olan bir özellik var. Bir maili birden fazla kişiye gönderbiliyoruz ancak gönderirken gizli bölümüne yazdığımız kişiler mail listesinde görünmüyor. Bu özellik Macintosh mail programında mevcutmudur? Şimdiden teşekkürler.

  8. Çok özür dilerim… Alttaki yorumlarda aynı dertten muzdarip bir arkadaş zaten konu ile ilgili paylaşımı yapmış ve tarafınızdan cevap almış 🙂 Tekrar teşekkürler…

  9. Goktug bey merhaba,

    Cok guzel ozetliyorsunuz her konuyu. Mailime gelen reklam ve spamlari nasil engelliyebiliyorum, yada drek junk maile gitmesini sagliyorum? Bilgilendirirseniz sevinirim.

    Iyi calismalar dilerim

    Guray

    • Çok teşekkürler. Mail uygulamasını kullanarak istenmeyen e-postaları işaretlemek için kural tanımlayabilirsiniz. Bunun için ayrı bir yazı paylaşabilirim, ancak özetle Mail Tercihleri içerisindeki Kurallar sekmesini kullanabilirsiniz.

  10. Göktuğ Bey selamlar. Macbook Air’de hafıza boyutum fazla olmadığı için henüz Mail uygulamasını kullanmaya başlamadım. Mail uygulamasının, mail hesabımdaki tüm postaları Macbook Air’e değil de harici diske indirmesini ve sürekli oradan kullanılmasını sağlamak mümkün mü acaba? Çok teşekkürler 🙂

  11. iphone um daki ile ayni mail hesaplarim ekli mail uygulamasinda ancak iphone dan sildigimde mail uygulamasinda macbook pro dan silinmiyo tek tek oradanda silmem gerekiyor gonder al refresh desemde durum genede ayni bunun cözümü varmidir? 

  12. selamlar göktuğ bey,
    artık sizin yazılarınız mac kütüphanesi olarak kullanıyorum. ne zaman bir sorunum olsa arşivinize bakıyorum. ve hem bilgilerimi tazeliyorum hemde sorunumu çözmeye çalışıyorum. mail ile alakalı ben iphone de olduğu gibi hotmail hesabımı exchange olarak eklemek istiyorum ama hotmail in desktoplar için exchange sunucu adresini bulamıyorum. mail hesabına bırakıp otomatik yaptırsam pop3 mü yoksa exchange olarak mı kurar. şimdiden teşekkürler

  13. birde yorumlara eposta ile abone olursam , sadece yorumlarıma gelen cevaplarmı epostama gelir , yoksa bu blogda yapılan tüm yorumlarmı gelir.
    teşekkürler

  14. mailleri sunucudan indirirken hata vermiyor ama takılıp kalıyor , acaba neden olabilir ?
    İnbox da eski mailler hep 2’şer tane nasıl kurtulabilirim?
    teşekkürler

  15. Merhabalar,

    Otlook’ta normalde bazı mailleri atlamamak yada unutmamak için bayrağını kırmızı yaparak özelleştirebiliyoruz, bundada öyle bir seçenek var mı acaba ? varsa çok iyi olacak benim için. 🙂

    teşekkürler

  16. Hotmail/Outlook da arama çubuğunda geçmiş de mail gönderdiğim adreslerin öneri olarak gözükmesini istemiyorum. Bunu nasıl yaparım.

  17. Göktuğ Bey, macbook air kullanicisiyim ve 128gb ssd versiyonuna sahibim. E- mail eklerim yaklasik olarak 30 gb gibi bir yer tutmaktadir. Gmail imap kullaniyorum. Ben gelen iletilerin eklerini indirilmemesini istiyorum. Eklerin gerektiginde tarafimca indirilmesini istiyorum ve istedigim zamanda silebilmeyi. Bu konuyla ilgili bir ayar bulamadim. Yardimci olursaniz sevinirim.

  18. Göktuğ Bey Merhaba,

    Mailler arasında alt ve üst oklara basarak dolaşabiliyoruz fakat bu dolaşma sırasında maillerimiz okundu olarak işaretleniyor ve önemli maillerimizi gözden kaçırmamıza sebep olabiliyor. 🙁

    Mail ayrı bir pencerede açıldığında okundu olarak göster gibi bir seçenek var mıdır? MS-Outlook’da bunun için seçilebilen bir özellik var fakat mail.app de bulamadım.

    Bu konuda bir fikriniz varsa paylaşabilirseniz sevinirim.

    Selamlar.

    Ertan Köker

    • Ertan Bey selamlar, böyle bir seçenek göremedim ne yazık ki. Ancak cmd-shift-U kısayolu ile iletileri hızlı bir şekilde “okunmamış” olarak işaretleyebilirsiniz.

  19. Merhaba Sihirli Elma,
    mail programında, maile eklediğim fotolar PC de embetli olarak textin en altında yer alıyor. Attacment dosyası olarak gözükmuyor bununla ilgili bir çözüm var mı?

    Ayrıca PC Outlookta Contact Group oluşturup bir isim altında topluca gönderim yapıyorduk. Biraz araştırdım Macte Contact apinden oluyor ama Yeni mailde oluştrduğum Contact grubu tek tıkla ekleyemiyorum. 🙁 Çözümü varmı?

  20. Merhaba,
    Mail uygulamasindan eski emailleri topluca silmemiz mumkun oluyor mu? Cok fazla mailim birikti ve uygulama kasmaya basladi. Clean my mac prgrami kullaniyorum ancak emailler buna dahil degil. O yuzden bilgisayardaki yavaslik emaillerden kaynaklaniyor sanirim.
    Simdiden tesekkurler
    Duygu

    • Hesabınızı kaldırıp, tekrar kurarsanız maillerinizi de silmiş olursunuz.

      Ancak bilgisayarınızdaki yavaşlığın e-postalardan kaynaklandığını sanmıyorum. Eğer diskinizde yer kalmadıysa olabilir, ancak bu durumda e-postalardan önce farklı şeylere göz atmanızı tavsiye ederim.

  21. Merhaba, bir sorum olacak. Maillerimi telefonumdan ipadimden hem de macbookumdan görebiliyorum. Ancak gönderdiğim mailleri sadece gönderdiğim aygıtta görebiliyorum. Giden kutusunu tüm cihazlarımda senkronize etmem mümkün müdür

  22. Merhabalar; mac mail programında gönderdiğim ekleri karşı taraf (windows) çok küçültülmüş şekilde alıyor. Herhangi bir boyutlandırma seçmemiş olmama ve windows dostu ek gönder dememe rağmen. Küçültme de öyle böyle değil. İkon gibi kalıyor görseller… Bu konuda yardımcı olabilirseniz sevinirim. Teşekkürler iyi çalışmalar.

  23. Merhabalar
    *Mac bilgisayardan mail gönderirken kimden kısmına başka bir mail hesabı nasıl eklenir?
    mail adresini kurmadan windowsta bunu yapabiliyorum.Mac de nasıl yapabilirim.
    *outlook ta takvim paylaşacağım. takvim izinleri pasif işlem yapamıyorum.
    bu iki soruya cavap bulabilirsem çok sevinirim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz