Ana Sayfa Haberler WWDC 2011 Notları 1 – Mac OS X Lion

WWDC 2011 Notları 1 – Mac OS X Lion

20

Geçtiğimiz hafta düzenlenen WWDC 2011’de Apple’ın 3 önemli konudan bahsettiğine değinmiştik. Mac OS X Lion, iOS 5 ve iCloud’un konuşulduğu bu konferans, Apple’ın geleceğine ışık tutuyor diyebiliriz. Hem Mac, hem iOS ailesi hem de bunların birbiriyle haberleşmesini kolaylaştıran iCloud, 2011 ve sonrasında hayatımızı önemli ölçüde değiştirecek şeyler. 🙂

Stevejobswwdc2011liveblogkeynote0350

Lafı fazla uzatmıyorum ve WWDC notlarıma geçiyorum… Önce biraz rakamlardan başlayalım.

  • Mac ailesi, her zamankinden daha iyi ve daha güçlü. Artık dünya genelinde 54 milyondan fazla Mac kullanıcısı mevcut.
  • Son 1 yılda PC pazarı %1 daralırken, Mac pazarı %28 arttı. (Siz de buna katkıda bulunanlardan mısınız? 🙂 )
  • Son 5 senede ise, her çeyrekte Mac satışları, PC satışlarını geçerek bu müthiş büyümenin temelini oluşturmuş oldu.

Stevejobswwdc2011liveblogkeynote0355

Ve elbette Mac’ler (her zaman söylediğimiz gibi) donanım ve yazılımın birbirini tamamlaması sayesinde bu kadar iyi ve başarılı oluyor. Donanım kısmı sürekli güncellenirken, WWDC’nin odaklandığı konu ise yazılım, yani Mac OS X Lion.

Mac OS X ailesinin yedinci büyük sürümü olan Lion, 250’den fazla yeni özellik ile geliyor. Ancak sunumda zaman kısıtı sebebiyle sadece 10 anahtar özelliğe değinildi. Biz de bu yazı serimizde 10 tanesine değinecek olsak da, ilerleyen günlerde önemli gördüğümüz farklı özellikleri de sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Stevejobswwdc2011liveblogkeynote0360

1. Multi-Touch Gestures

Artık tüm taşınabilir Mac’lerde bir trackpad var, masaüstü Mac’ler için ise Magic TrackPad. Dolayısıyla Apple, Lion ile bu avantajı kullanma peşinde… Küçük gibi görünse de, Lion ile sisteme entegre edilen çoklu dokunuş hareketleri hayatımızı oldukça kolaylaştıracağa benziyor.

Lion multi touch gestures

  • Safari’de ileri / geri işlemleri
  • Yakınlaşma / Uzaklaşma (iPhone’da bir web sayfasında ekrana çift dokunarak yakınlaşma gibi…)
  • LaunchPad ve Mission Control gibi özelliklerin kullanımı
  • ve daha pek çok özelliği TrackPad sayesinde çok daha kolay kullanabiliyoruz.

Lion, TrackPad ve çoklu-dokunuşlar ile ilgili olarak “Mac OS X Lion ile TrackPad’in yükselişi” yazımıza göz atabilirsiniz.

Lion multi touch trackpad

2. Tam-Ekran Uygulamalar (Full Screen Apps)

Artık bazı uygulamalarda tam-ekran çalışabiliyor olacağız. Ancak bu tam ekran, bildiğimiz ve kullandığımız “tam-ekran”dan farklı. Menü çubuğu ve Dock gibi ekranın altında ve üstünde yer alan şeylerin de kaybolmasıyla, Mac’imizin ekranı tamamen uygulamayla kaplanıyor. Değişen arayüz sayesinde de çok daha verimli ve pratik çalışmak mümkün olacağı söyleniyor.

Lion full screen apps

Şu anda iPhoto 11’i bu şekilde kullanmak mümkün. Ancak tam ekran uygulamaların ne kadar verimli olacağı konusunda benim aklımda hala bazı soru işaretleri var. Bunu sanırım ancak Lion ile birlikte hep birlikte deneyerek görebileceğiz.

Lion full screen safari

Tam-ekran olarak çalışabileceğimiz uygulamaların bazıları ise şöyle:

  • Safari
  • Mail
  • iCal
  • iWork (Numbers, Pages, Keynote)
  • iLife (iPhoto, iMovie, GarageBand)
  • iTunes
  • Preview

3. Mission Control

Tek bir hareketle erişebildiğimiz Mission Control, Mac’imizdeki herşeyi kuşbakışı olarak görebilmemizi sağlıyor: Uygulama bazında gruplanmış bir şekilde pencerelerimiz, tam ekran uygulamalarımız ve Dashboard’umuz

Lion mission control

Pencereler arasında boğulmadan çalışmak isteyenler için tam bir “hayat kurtarıcı” olarak görünen Mission Control, Spaces, Expose gibi özellikleri birleştirerek bizler için kullanımını da kolaylaştırıyor.

Lion mission control 2

4. Mac App Store

Ocak ayında Mac OS X 10.6.6 ile hayatımıza giren Mac App Store, artık Lion ile sisteme tamamen entegre oluyor. Mac uygulamalarını keşfetmek ve yüklemek için en kolay yer olan Mac App Store, alternatiflerine göre sisteme entegre olmasıyla bir adım daha öne çıkıyor.

Mac App Store icon

Lion ile birlikte sadece güncellemelerdeki farklılıklar (delta update) da yüklenebiliyor olacak. Yani birkaç MB’lık bir değişiklik yüzünden tüm uygulamalayı yeniden yüklemek zorunda kalmayacağız… 🙂

Bu yazıyı da fazla uzamaması için burada noktalıyoruz ancak WWDC notlarımıza Lion’daki diğer yeni ve hayacanlandırıcı özellikler, iOS5 ve iCloud ile diğer yazılarımızla devam edeceğiz…

Devamı için WWDC 2011 Notları 2 – Mac OS X Lion yazımıza göz atabilirsiniz…

Stevejobswwdc2011liveblogkeynote0343

Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


20 Yorumlar

  1. Göktuğ Bey 10 anahtar özelliğe değineceğiz demişsiniz 4’de bıraktınız. Elimde püskevit çaya bandırıp yerken keyifle okuyordum tık diye yazı 4’te bitti 🙂

  2. mac bilgisayar kullanmaya yeni başlıyorum.sayfanızda voice over’la ilgili yeterli bilgi bulamadım.ben şimdiye kadar, windows işletim sistemini kullanarak görme engelli öğrencilere bilgisayar öğretiyordum.şimdi de mac eğitimine başlamayı düşünüyorum.voice over kullanarak tam bir erişim sağlayabilmek için ilgili kısa yol ve açıklamaları gerek mail adresime,gerekse sayfanıza koyarsanız benim mac bilgisayara uyumumu ve çalışmalarımı kolaylaştırmış olursunuz.bir de ı pod ,ı ped ve ı phone da kullanılan,voice over’la ilgili elinizde detaylı bilgi ,kısa yol,vs varsa bunları tarafıma iletmenizi rica ederim.

    • Mustafa Bey Merhabalar,

      Voice Over’ı Sistem Tercihleri – Evrensel Erişim – Görme sekmesi altında yer alan “Voice Over İzlencesini Aç” butonuna tıklayarak kullanmaya başlayabiliyoruz.

      Voice Over kullanımı ile ilgili olarak benim profesyonel bir tecrübem olmadığı için daha detaylı bir bilgi paylaşımını tecrübe etmeden yapamıyorum.

      Beklentilerinizi daha net iletebilirseniz, elimden geldiği kadar yardımcı olmak isterim.

      Selamlar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz