Ana Sayfa Haberler WWDC 2011 Notları 3 – Mac OS X Lion & Türkçe Desteği!

WWDC 2011 Notları 3 – Mac OS X Lion & Türkçe Desteği!

16

Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen WWDC 2011’den notlarımı paylaşmaya devam ediyorum. Lion ile ilgili belki de en kritik yazı bu yazı diyebiliriz 🙂

İlk 2 yazıya aşağıdakilere tıklayarak erişebilirsiniz:

Sihirli elma wwdc notlari banner lion

10. Mail

Sihirli Elma’da Mac’imizdeki Mail uygulamasını (Mail.app) daha önce detaylıca incelemiş, hatta çeşitli ipuçlarını da “Mail için İpuçları” yazımızda paylaşmıştık.

Sihirli elma mail app icon

Yenilenen Mail uygulaması, beşinci sürümüyle Lion’da yerini alıyor. Ve eksiklerini kapatarak oldukça pratik ve kullanılabilir bir hale geliyor.

2 ya da 3 kolonlu yapı ve yukarıdaki “Sık Kullanılan Klasörler” çubuğu sayesinde posta kutularımız arasında dolaşmak ya da e-postalarımızı geniş bir şekilde görebilmek artık çok daha kolaylaşıyor.

Stevejobswwdc2011liveblogkeynote0502

E-Postalarımızı artık iOS’taki gibi, sol tarafta listelerken, sağ tarafta ise kolayca okuyabiliyoruz.

Mail screen1

“Arama” (Search) özelliği Mail’de en çok geliştirilen ve güçlü hale gelen özelliklerin başında yer alıyor. Artık çok daha kolay bir şekilde arama yaparken, farklı kriterleri de aynı anda kullanabiliyoruz. Örneğin;

  • Gönderen kısmında “Göktuğ”
  • Konu kısmında “Apple” içeren
  • ve Mayıs ayında gönderilmiş e-postaları listele

gibi bir arama yapmak sadece saniyeler sürüyor! 🙂

Stevejobswwdc2011liveblogkeynote0508

Ayrıca önceki versiyonda eksikliğini hissettiğimiz “Konu Grupları” (Threaded Messages) da yeni Mail ile karşımıza çıkıyor. Böylece Gmail’de olduğu gibi, aynı konuda atılan 10 tane e-postayı tek bir başlık altında kolayca görebiliyor ve okuyabiliyoruz.

Mail screen2

Mac OS X Lion için WWDC’de bahsedilen 10 özelliği bu şekilde özetlemiş oluyoruz. Ancak elbette Lion bundan çok daha fazlasını bize sunuyor. Ancak bunlara da ilerleyen yazılarımızda değinmeye çalışacağız… 🙂

Stevejobswwdc2011liveblogkeynote0532

Peki Lion’ın Fiyatı Nedir? Nasıl Satın Alacağım?

Şaşırtıcı gibi gelse de, Lion sadece Mac App Store üzerinden satışa sunulacak. Yani Lion yüklemek için Mac OS X 10.6.6 ve üzeri bir sürüm kullanıyor olmamız gerekiyor.

Stevejobswwdc2011liveblogkeynote0540

Geçmişte, Snow Leopard öncesinde işletim sistemleri için 129 dolar ödememiz gerekiyordu, ancak Snow Leopard gibi, Lion da sadece $29.99 !

Stevejobswwdc2011liveblogkeynote0556

Lion için kabaca 4 GB’lık bir download yapmak gerekecek, ve tüm Mac’lerimizde kullanabileceğiz. Yani evimizde 6 tane Mac bile olsa, tek bir defa 29.99 ödeyerek tüm Mac’lerimizde Lion kullanabileceğiz 🙂

Stevejobswwdc2011liveblogkeynote0547

Sadece Mac App Store

Lion hala beta olmasına rağmen, Temmuz ayında “raflarda yerini alacak” gibi klasik bir cümle kuramıyoruz bu sefer 🙂 Çünkü Lion’ı temmuz ayında Mac App Store’dan indirip Mac’lerimize yükleyebileceğiz. CD, DVD, USB disk gibi herhangi bir şeye ihtiyacımız olmadan… 🙂 Kendi adıma müthiş bir kolaylık olduğunu söyleyebilirim.

Stevejobswwdc2011liveblogkeynote0561

Ancak bir yandan da acil bir durumda bir kurtarma diski (DVD ya da USB) olması gerektiği düşünüldüğünde, Apple’ın buna yönelik çözümünü de duymak gerekiyor…

GÜNCELLEME: Öyle görünüyor ki yeniden sistemi kurmak istediğimizde, ya da sistem diskine ihtiyacımız olduğunda DVD’lerimizi ya da USB belleğimizi bulmamıza gerek kalmayacak. Apple, Lion ile birlikte belirli boyutta bir disk alanını bu işlem için ayıracak. Böylece tüm yükleme ve kurulum işlemleri buradan gerçekleşecek. İlerleyen yazılarımızda bu konuya daha detaylı olarak değineceğiz.. 🙂

Lion Artık Türkçe de Konuşuyor!

Belki de bizi, yani Türkiye’deki Mac kullanıcılarını en çok ilgilendiren konu ise Lion’da artık Türkçe desteğinin de geliyor olması! Evet, artık Mac’imizi hiç bir eklenti ya da yama yüklemeye gerek kalmadan Türkçe olarak da kullanabileceğiz! 🙂

Stevejobswwdc2011liveblogkeynote0534 tr

Sihirli Elma olarak biz de Lion ile birlikte artık tüm işletim sistemini Türkçe kullanacak ve yazılarımızı da bu şekilde paylaşacağız.

Bir diğer güzel gelişme de Erişebilirlik seçenekleri altındaki VoiceOver sistemiyle ilgili. Değerli okuyucularımızın uzun zamandır beklediği şey sonunda Lion ile birlikte gerçekleşiyor ve Lion artık Türkçe de konuşabiliyor! 🙂

Lion’ın nasıl Türkçe konuştuğunu duymak için aşağıdaki çal butonlarına tıklayabilirsiniz… 🙂

İdeali olmasa da, ben başlangıç için gayet iyi ve anlaşılır olduğunu düşünüyorum. Siz ne dersiniz? 🙂

Lion’da Türkçe desteği geldikten sonra siz sisteminizi hangi dilde kullanmayı düşünüyorsunuz? Alıştığınız dili mi, yoksa Türkçe’yi mi? Anketimize katılarak bu soruya yanıt verebilirseniz bizi çok mutlu edersiniz.

[polldaddy poll=”5144115″]

Bir sonraki yazımız için WWDC 2011 Notları 4 – iOS 5, iCloud ve iTunes Match yazımıza göz atabilirsiniz.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


16 Yorumlar

  1. SystemWindows migrationWith OS X Lion, you can migrate all the information from your old PC to your new Mac. Lion automatically transfers your documents, contacts, calendars, email accounts (Outlook and Windows Live Mail), and photos stored in Picasa, and puts them in the appropriate applications.About This MacSystem Profiler sports a new, streamlined look that gives you key information about your Mac. Get a quick, at-a-glance view of the hardware model and serial number, installed memory, display information, and the types and sizes of files you have stored on your drive.New system languagesLion is available in Arabic, Czech, Turkish, and Hungarian.International voicesVoiceOver in OS X Lion includes built-in voices that speak 23 languages: Chinese (Hong Kong), Chinese (China), Chinese (Taiwan), Danish, Dutch, English (U.S.), English (UK), English (Australia), Finnish, French (France), French (Canada), German, Italian, Japanese, Korean, Norwegian, Polish, Portuguese (Brazil), Portuguese (Portugal), Russian, Spanish (Spain), Spanish (Mexico), and Swedish.http://www.apple.com/macosx/whats-new/features.html#systemYukarıda verdiğim Apple resmi sitesinde Lion Türkçe olarak geleceği söylenşyor ancak VoiceOver uygulaması içinde 23 farklı dil olmasına rağmen Türkçe yok. Acaba tüketiciye sunulacak son sürümde mi   voiceover Türkçe desteği olacak?

  2. İyi günler Göktuğ Bey ; paylaşımlarınız için çok teşekkür ederiz. Ben pc’yi tamamen terkedip mac’e geçmek istiyorum ancak fiyatlar çok pahalı. Amerikadan getirip türkiyede uygun fiyata Mac satan bildiğiniz bir platform var mı? Lütfen rica ederim paylaşırmısınız ?

  3. İyi günler Göktuğ Bey ; paylaşımlarınız için çok teşekkür ederiz. Ben pc’yi tamamen terkedip mac’e geçmek istiyorum ancak fiyatlar çok pahalı. Amerikadan getirip türkiyede uygun fiyata Mac satan bildiğiniz bir platform var mı? Lütfen rica ederim paylaşırmısınız ?

  4. İyi günler Göktuğ Bey ; paylaşımlarınız için çok teşekkür ederiz. Ben pc’yi tamamen terkedip mac’e geçmek istiyorum ancak fiyatlar çok pahalı. Amerikadan getirip türkiyede uygun fiyata Mac satan bildiğiniz bir platform var mı? Lütfen rica ederim paylaşırmısınız ?

  5. “Ancak bir yandan da acil bir durumda bir kurtarma diski (DVD ya da USB) olması gerektiği düşünüldüğünde, Apple’ın buna yönelik çözümünü de duymak gerekiyor…” 

    Mac Os X’de recovery modu olacak. Cozum bu olsa gerek.

  6. Arkadalar Benim Mac ‘ te  bazı Video Uzantılarında Önizleme Yapmıyor  Mac Os x Lion da  Tüm Video Codecleri Destekliyormu ve  açmadan prewier özellliği mevcutmu ?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz