Ana Sayfa Karşılaştırmalar Hangi MacBook’u almalıyım?

Hangi MacBook’u almalıyım?

80

GÜNCELLEME: Bu yazının güncel hali için BURAYA tıklayabilirsiniz.

+++

Bahar aylarında “Hangi Mac’i almalıyım?” yazısı ile hem Mac ailesini tanıtmış, taşınabilir ve masaüstü Mac’lerin kimler için uygun olduklarına değinmiştik. Geçtiğimiz ayki Lion lansmanı ile birlikte beyaz MacBook’a da veda ederken, yakın zamanda MacBook almayı düşünenler için güzel bir karşılaştırma yazısı paylaşmanın iyi olacağını düşünüyorum.

Sihirli elma hangi macbook air pro

MacBook Air mi MacBook Pro mu?

MacBook’un artık üretilmeyeceğini (beyaz olan) yeniden hatırlattıktan sonra, taşınabilir Mac almayı düşünenlerin 2 seçeneği kalıyor: MacBook Air ya da MacBook Pro. İlk başta biraz tuhaf gelse de, aslında Apple işimizi biraz daha kolaylaştırıyor diyebilirim. Böylece Apple, MacBook serisini “günlük kullanım” ve “profesyonel kullanım” olarak ikiye ayırmış oluyor.

Peki bu iki seçenek arasında neye göre, nasıl tercih yapacağız? Daha kolay karar verebilmek adına, ben de bu cihazları 2 farklı açıdan değerlendirmeye çalışacağım…

performance_hero.jpg

1. Kullanım Amacına Göre

Apple’ın bu konuda ayrımı çok net:

  • Günlük kullanım için MacBook Air
  • Profesyonel kullanım için MacBook Pro

Yeni MacBook Air, yeni nesil işlemciler (Intel Core i5 ve i7) ve SSD ile bir çok konuda performansını çok ileri bir seviyeye taşıdı, hatta MacBook Pro’ya yaklaştı bile diyebiliriz. Ancak günlük kullanım dışında kalan resim, ses ve video işleme gibi profesyonel ihtiyaçlar için MacBook Pro hala daha iyi bir seçenek olarak ön plana çıkıyor.

Macbook air everyday

2. Bütçeye Göre

MacBook Air’in ABD fiyatlarıyla $999 seviyesinde yer alması, “en ucuz taşınabilir MacBook” olarak öne çıkmasını sağlıyor. Böylece 11 inç’lik giriş seviyesinde bir MacBook Air sahibi olmak çok daha kolaylaşıyor. 13 inç’lik MacBook Air ise $1299 fiyat etiketiyle giriş seviyesinin üzerinde bir MacBook Pro fiyatına sahip.

features_i5_main.png

MacBook Pro’ların en ucuz modeli olan 13 inç’lik model ise $1199’a satılıyor. 15 ve 17 inç’lik modeller ise $1799 ve $2499 fiyatlarıyla yüksek performans isteyenler için yüksek bedellerin ödenmesini şart koşuyor.

performance_graphics20110224.png

Bu açıdan baktığımızda da tablo oldukça net: Eğer bütçeniz kısıtlıysa, düşünmeniz gereken cihaz MacBook Air. Daha yüksek bir bütçeniz varsa MacBook Pro’nun yüksek performansına da kavuşabilirsiniz. Ancak 13 inçlik bir MacBook Air’in yine aynı ekran boyutuna sahip bir MacBook Pro’dan sadece 100 dolar pahalı olduğunu da hesaba katmak gerekiyor.

Karşılaştırma

Peki bu cihazları yanyana karşılaştırdığımızda ne görüyoruz? Ne gibi farklılıkları var?

Önemli bazı noktalara değinmeye çalışalım:

  • Tüm cihazlar aluminyum yekpare gövdeye sahip.
  • MacBook Air’ler çok ince ve hafif, MacBook Pro’lar ise büyük ve ağır (Apple dışındaki cihazlara göre hala çok ince ve hafif olduklarını unutmamak gerekiyor… 🙂 )

design_hero.jpg

  • Hepsi Intel’in yeni nesil Sandy Bridge kod adlı işlemcilerini kullanıyor (Intel Core i5 ve i7)

features_processor_icon20110224.jpg

  • MacBook Air’ler 11 ve 13 inç, MacBook Pro’lar ise 13, 15 ve 17 inç’lik ekranlara sahip.
  • Fakat Macbook Air’in 11 inç ekranı, Macbook Pro’nun 13 inç’lik ekranının çözünürlüğüne,
  • Macbook Air’in 13 inç ekranı da, Macbook Pro’nun 15 inç’lik ekranının çözünürlüğüne sahip. Yani Macbook Air’ler daha az alana daha fazla piksel sıkıştırabiliyor, bu da görüntü kalitesini arttırıyor diyebiliriz.

features_hero20110811.jpg

  • MacBook Air’ler 2 ya da 4 GB RAM ile geliyor ve bu sonradan arttırılamıyor. Çünkü RAM’ler yer kazanmak için anakartla bütünleşik durumda.
  • MacBook Pro’larda ise 4 GB RAM, sonrasında 8 GB’a kadar arttırılabiliyor.
  • MacBook Air’ler sadece SSD teknolojisini kullanıyor, bu yüzden diske yazma ve okuma hızları çok yüksek.
  • MacBook Pro’lar ise hala HDD teknolojisini kullanıyor, SSD için ek ücret ödemek gerekiyor

features_flash_main.jpg

  • MacBook Air 11 inç’in pili 5 saat, 13 inç olanının ise 7 saatlik kablosuz bağlantıya izin veriyor.
  • Tüm MacBook Pro’ların ise 7 saatlik pil ömrü mevcut.

Apple  MacBook Pro  A notebook full of innovations

  • Tüm cihazlar tam boyutlu klavye düzenine sahip, böylece kolayca yazı yazılabiliyor.
  • Tüm cihazların klavyeleri arkadan aydınlatmalı, karanlık ortamlarda da hem kolay hem de çok şık kullanıma izin veriyor.

features_backlit_main.jpg

Çok daha detaylı teknik bir karşılaştırma için Apple’ın kendi web sitesine şuradan göz atabilirsiniz: http://www.apple.com/why-mac/compare/notebooks.html

Hangi MacBook’u alacağınıza hala karar veremediyseniz, kendi yorumlarımı da yardımcı olması açısından aşağıda bulabilirsiniz…

MacBook Air’i kimler tercih etmeli?

  • Günlük kullanım için bir bilgisayar satın almayı düşünenler
  • 11 ya da 13 inç’ten fazla büyük bir ekran istemeyenler (yüksek çözünürlüklü olduğunu unutmayalım)
  • Çok yüksek performans beklentisi olmayanlar
  • Uygun fiyatlı bir Mac isteyenler
  • Daha taşınabilir, hafif ve ince bir Mac isteyenler
  • Bilgisayarının hızlı açılıp kapanmasını, 30 güne varan bekleme, 7 saate ulaşan kullanım süresi ile sık sık şarj etmeyi istemeyenler

MacBook Pro’yu kimler tercih etmeli?

  • Yüksek işlemci gücüne ve performansa ihtiyacı olanlar
  • Yüksek performanslı bir ekran kartına ihtiyaç duyanlar
  • Ağırlık, büyüklük ve taşıma sorunu olmayanlar
  • Resim / Video / Grafik işleme uygulamalarını yoğun olarak kullananlar
  • 13 inç ve üzeri büyüklükte bir ekrana (15 ve 17) ihtiyaç duyanlar
  • 750 GB’a kadar disk alanı isteyenler
  • FireWire kapısına (port) ihtiyacı olanlar
  • DVD/CD sürücüye “her zaman” ihtiyacı olanlar (Mutlaka gerekiyorsa Macbook Air için de $79’a taşınabilir bir DVD sürücü alabiliyoruz)

macbook-pro-buy.png

Apple ne diyor?

Son olarak da Apple’ın bu cihazlar için yaptığı kendi tanımları ile yazımızı sonlandıralım. Ancak terimlerin tam Türkçe karşılıklarını bulmak oldukça zor olduğu için parantez içlerinde ingilizcelerini de belirtme ihtiyacı hissettim 🙂

  • 11 inç MacBook Air: En iyi günlük kullanım bilgisayarı (The ultimate everday notebook)
  • 13 inç MacBook Air: En iyi günlük kullanım bilgisayarı (The ultimate everday notebook)
  • 13 inç MacBook Pro: Herkes için yüksek performanslı bilgisayar (High-performance notebook for everyone)
  • 15 inç MacBook Pro: Taşınabilir (mobil) bilgi işlem güç merkezi (Mobile computing powerhouse)
  • 17 inç MacBook Pro: En iyi taşınabilir (mobil) stüdyo (Ultimate mobile studio)

macbook-pro-air-compare.png

Ankete katılarak siz de kendi tercihinizi belirtebilir misiniz?

[polldaddy poll=”5435567″]


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


80 Yorumlar

  1. ben 13” mac pro yu tercih ettim çözünürlük hariç (1280*800) herşey mükemmel. tasarım, video düzenleme gibi programlarla ilgileniyorsanız hayli hayli ihtiyacını karşılıyor.

  2. 15″ MacBook Pro kullanıyorum 2011 yeni model Airlar ile bence giriş seviyesi 13″ MBP yerine 13″ MBA alınabilir. SSD büyük avantaj ekran kartları aynı gerçi tam aynı denilemez Sandy Bridge dahili ekran kartı işlemcinin gücüne bağlı çalışıyor düşük voltajlı ulv bu yüzden ekran kartı baya kaybediyor.13″‘te oyun oynama şansınız varken Airda bu çok zor olucak gibi.Video düzenleme gibi şeylerden bahsetmiyorum. Kısaca yeni Air günlük kullanım için harika fakat Resim / Video / Grafik işleme kullanımda pek başarılı olamaz.

  3. iyi akşamlar Göktuğ bey
    sonunda yeni mmacbook air’lar ülkemizede geldi. ben işlemci konusunda kararsız kaldım. 11″ 128 GB modelini düşünüyorum. ama bu seri 1.6 GHz i5 işlemciye sahip. apple in A.B.D.  online store’unda upgrade ile 1.8 GHz i7  işlemciili modeli alabiliyorsunuz. bilkon ise henüz bu modeli getirmedi. ve araştırdığıma göre A.B.D de 150 dolar fark burda max. 300-350 doları bulabilirmiş  sizce bekleyip bu farkı vermeye değermi? birde ben mac i voice over ve aylin ile kullanacam. bu durum performansı ne kadar etkiler. iphoneu bu ikiliy ile beraber kullanmam pek etkilemiyor.
    teşekkü ederim.

  4. Ben 13 ” MBP aldım. gerçekten verdiğiniz her kuruşa değiyor diyebilirim. Ben açıkçası tasarımı için aldım ama performansına hayran kaldım. özellikle pil ömrü hiçbir markada yok. En az 3-4 yıl kullanırım, ama alıcaksam da bundan sonraki tercihim Air olur. Hafiflik ve taşınabilirlik açısından. Kısacası Mac kesinlikle doğru seçim arkadaşlar…

  5. Tum Mac Kullanan Arkadaslara ve Goktug Bey’e;
    Merhabalar.Konu ile ilgili olmadigi halde %50 iskonto yapilan promosyonu kacirabilirim diye en guncel konunun oldugu buraya yazmak zorunda kaldigim icin kusuruma bakmayin.”1 Password” banka sitelerinde kullandigim bilgilerin guvenligi acisindan ne derecede guvenli bir programdir. Burada guvenlikten kastettigim bilgilerimin baskasi ile paylasilmasindan daha cok 1 password’un yazilimcilarina guvenebilir miyiz?Konu hakkinda fikri olan arkadaslar ivedilikle yazarlarsa promosyonu kacirmadan satin alma sansim olacak.

    • Fatih Bey Merhabalar,

      Merak ettiğiniz konularda haklısınız. Öncelikle 1Password ile ilgili olarak daha önce paylaştığımız yazımıza göz atmanızı öneriyorum. Uygulama hakkında size daha fazla bilgi verebilir: http://www.sihirlielma.com/2010/12/07/1password-ile-guvenli-sifreler/

      Ayrıca 1Password, Mac dünyasında en çok bilinen ve tercih edilen şifre uygulamalarının başında geliyor. Bu yüzden güvenilirlik konusunda aklınızda soru işareti kalmasın.

      İşin güvenlik kısmına gelince ise, 1Password’ün kendi sitesinden bir sayfa paylaşabilirim. Böylece güvenlik önlemlerini ve derecelerini siz de kendiniz inceleyebilirsiniz: http://help.agilebits.com/1Password3/security.html

      Ben yaklaşık 2 senedir kullanıyorum, ve herhangi bir sorun yaşamadım. Size de güvenle tavsiye edebileceğim bir uygulama 1Password.

  6. Merhaba, ABD’den 13 veya 15 inç ekranlı MBP getirteceğim. ABD içine teslimlerde Türkçe F Klavye ile satış yapılıp yapılmadığı hakkında bilginiz var mıdır? Arzu edilen dile göre “Country Kit” tedarik edebiliyorlar mı? Mail adresime özelden veya herkes bu konudan haberdar olsun diye yeni yazılarınızdan birinde genelden bilgilendirebilirseniz müteşekkir olurum. Bu arada, böylesine sıradışı bir talebin muhakkak normalden uzun teslim süresi olacaktır. Benim özelimde, ABD’de sipariş verdikten sonra shipping bekleme süresi sorun değil, acelemiz yok. (Not. Bu konuyu çok çeşitli anahtar kelimelerle/kelime kombinezonlarıyla google’da arattım ama bulamadım. Bilkom ise bu konuda bilgileri olmadığını, F klavye isteniyorsa kendilerinden/bayilerinden alınmasını tavsiye ediyor, yani Bilkom’dan bu konuda bana hayır yok.)

    Her bakımdan harika, yardımseverlik ruhu taşıyan, bilgi dolu siteniz için tebrik ederim ve ilginiz için teşekkür ederim.

    Hürmet ve muhabbetle

    Armağan D.

    • Merhabalar,

      Öncelikle yorumlarınız için çok teşekkürler 🙂

      Bildiğim kadarıyla ABD’den alınan MacBook’larda sadece birkaç dil için seçim yapılabiliyor. Bunlar ABD ingilizcesi (UK klavye düzeni biraz farklı), Fransızca, İspanyolca ve Japonca. Bunlar dışında temin edilmesi zor gibi görünüyor.

      Ancak ABD’den MacBookunuzu aldıktan sonra Türkiye’de belli bir ücret karşılığında Türkçe F klavye ile değiştirebiliyorsunuz.

      • Hızlı ve tatmin edici cevabınız için çok teşekkür ederim.

        Dediğiniz gibi Apple online shop’ta İngilizceye ilaveten sadece üç dil seçeneği veriliyor. Şöyle bir mantık kurdum: Yüz tane dil arasında Çince’den veya başka yaygın dillerden önce Japonca’yı seçenek olarak ABD’ye münhasır satış sitesine koymuşlarsa, web dışındaki alışverişlerde başka bütün seçenekleri de temin edebilirler. Bu yüzden online sipariş yerine ABD’de yüz yüze görüşülen bir satış noktasında ürünün F Klavye ile teslim edilmesi konusunda şansımı zorlayacağım; ne de olsa isteyenin bir yüzü kara.

        Lakin öyle anlaşılıyor ki bu iş büyük ihtimalle Türkiye’de bitecek. Müstakbel Macbook Pro’m Standart US Q Keyboard Layout ile Türkiye’ye geldikten sonra ise, Yazıcıoğlu gibi yerlerde veya hevesli yarı profesyoneller elinde değil, yetkili bir satıcı/servisi araştırıp kitabına uygun bir biçimde Türkçe F klavye ile değiştirme yoluna gideceğim.

        Tekrar teşekkürler, kolay gelsin.

        Saygılar

        Armağan

  7. 13-inç macbook pro’lar için ekran kartı bakımından başka bir seçenek varmı? 
    Boyut bakımından çok iyi olsalarda donanım bakımından düşük kalıyor 13-inç’ler.
    Özellikle ekran kartı şu zamanda oldukça kötü verdiğiniz paraya değmiyor ne yazık ki

    Bu arada site çok dolu , elinize sağlık : ) 

    • Yorumlarınız için çok teşekkürler 🙂

      13 inçlik MacBook Pro’larda ne yazık ki farklı bir ekran kartı seçimi yok. Ancak 15 inçlik modellerde daha iyi bir ekran kartı alabiliyoruz.

    • Yetkili servislere danışarak Mac’inize uygun, en doğru bilgiyi alabilirsiniz. Benim MacBook’um 2 GB RAM’e sahipti, içerisinde 2 tane 1 GB RAM bellek vardı. Şimdi 2 x 2 GB, yani 4 GB RAM mevcut… 🙂

  8. video derken neyi kast ediyorsunuz?Bilgisayarda çok sık film izlerim ancak 3D tasarlama falan yapmıyorum.Hangi modeli önerirsiniz?

    • “Video işleme / düzenleme” işlemlerini kastediyorum yazıda. Eğer günlük kullanım için bir bilgisayar satın almayı düşünüyorsanız MacBook Air ilk tercihiniz olmalı.

  9. Merhaba ben macbook pro almak istiyorum ama almışken en yüksek performanslı bir macbook pro almak istiyorum ne tavsiye edersiniz?

  10. Merhaba benim sorum su mc lerde paket programlarin calisma olasiligi o programi yazan kisinin sirf apple icin ayri bir program yazmasiyla mi ilgili yoksa baska bir alternatif varmi mesela windows yuklemek gibi birde oyun oynaniyormu yani nfs vb gibi

  11.  MacBook Pro almayı düşünüyorum. Açıkcası sadece düşünce bazında kalıyor. Benim merak ettiğim konu, MacBook normal Windows’un çalıştırdığı oyunları çalıştırabiliyor mu? Sadece oyun için almıyorum tabi ki de ama benim için önemli bir konu olduğunu söyleyebilirim.

  12. Macbook pro nun yeni nesili haziran başında çıkacak diye korkunç büyüklükte haber yapıldı fakat yetkili dist dahil büyük mağazalar dahil kimsenin konuyla ilgili bilgisi, ilgisi, görüşü, tahmini bulunmamakta… maden aylar sürecek ne diye reklam yapıyorsunuz, satışları durduyurosunuz alacaklara mani oluyorsunuz… böyle pazarla teknikleri artık yüz yıl geride kaldı… çıkaramayıp da yüzünüze gözünüze bulaştırınca da reklam vs deniyor alakası yok reklamla…

    • İbrahim Bey, bahsedilen haberler sadece dedikodu ve beklenti. Apple’ın bu konuda hiç bir açıklaması yok. Biz de yazılarımızda bu konunun altını defalarca çizmeye gayret ediyoruz.

      Alacaklara da mani olmak yerine, daha isabetli karar vermelerini sağlamaya çalışıyoruz aslında. Bu konudaki tüm yazılarımda söylediğim gibi, ben hala 2008 model bir MacBook kullanıyorum. Şu anda alınacak bir MacBook bile yüksek bir memnuniyet sağlayacaktır. Bu yüzden kullanıcıların endişe etmemesi gerekiyor… 🙂

      Apple MacBook Pro ailesini en son 2011’in şubat ayında yeniledi. Normalde 8-12 ayda bir yenilenen bir seri için, şu anda 15 ay olmuş, yani beklenti olması aslında çok normal diyebiliriz. 🙂

      Bu konuda son yazdığım konu için şuraya göz atabilirsiniz: http://www.sihirlielma.com/2012/05/15/yeni-macbook-pro/

  13. merhabalar, macbook pro i5 ve i7 modellerindeki intel 384 mb ekran kartı zihnimi tırmalıyor.Aldığım macbook ile grafik tasarım ve kurgu programları kullanacağım (final cut,edius.adobe premiere gibi) videoları kurgudan sonra render’da bir sıkıntı yaşar mıyım ya da takılır mı bilemiyorm çünkü düşük geldi bana ekran kartı .

  14. Ben de macbook air almayı düşünüyorum ama şu touchpad olayının sevemedin.Size sorum  şu macbookların touchpadi diğer laptoplar gibi dokunmatik oluyor mu yoksa o tıklama sesini sürekli duymak zorunda mıyız.?

  15. göktuğ bey öncelikle vermiş  oldugunuz bilgiler ve paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim. ben yeni macbook airlerin 13 inc olanından aldım yaklaşık bi hafta oldu. kısa bir dönem autocad kullanıcam. acaba bu almıs oldugum yenı nesil macbook air işimi görür mü? 

  16. Merhaba ben türkiyeden macbook air 13 inch i5 1.8 ghz almayı düşünüyorum.fakat 128 gb mı yoksa 256 gb mı almam gerektiğine karar veremedim ve bu bilgisayarı 5 sene kullanacağım.bu hafıza arasındaki fark 750 tl ve gerekli gereksiz mi karar veremedim.sadece picasa ve 2000 kadar resim yüklerim diye düşünüyorum ayrıca 1 terebayt haricim var.fakat yinede pcye kaydetmenin daha sağlıklı oldüunu söylüyorlar.acaba bana fikir verebilir misiniz?

  17. Merabalar göktuğ bey,
    Öncelikle donanımlı ve faydalı sitenizden ötürü sizi kutlarım.Ben ofis kullanımı için öncelikle hızlı, güvenlik bakımından yeterli, office programlarını rahatlıkla kullanabileceğim, Logo muhasebe programıyla uyumlu, bellek alanı geniş bir iMac çeşidi düşünüyorum. Ayrıca flash,photoshop, web tasarımla ilgili programlarını da kullanabileceğim bir çeşit olmasını istiyorum. Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. 

    • Öncelikle çok teşekkürler. 🙂

      Eğer taşınabilir bir cihaza ihtiyacınız yoksa, dediğiniz gibi bir iMac sizin beklentilerinizi fazlasıyla karşılayacaktır diye tahmin ediyorum.

  18. Genelde office programlarını kullanıyorum ve bu tarz programlar açıkken internette hızlıca  gezinebileceğim, hızlı açılan bir bilgisayar almak istiyorum. Air bu isteklerimi karşılar mı?

  19. ayrıca Air de ısınma ve buna bağlı olarak sürekli gürültülü fan şikayetinde bulunmuşlar. Bunların doğruluk payı nedir?

    • Eğer işlemciyi yoran uygulamalar kullanırsanız elbette her bilgisayarın fanları çalışacaktır. 🙂 Ben 5 aydır yeni MacBook Air’i kullanıyorum ve bu açıdan bir sıkıntım olmadı. İçim rahat olarak tavsiye edebilirim. 🙂

  20. Merhabalar Göktuğ Bey,

    Bende Macbook Pro 15 var ve yaklaşık 4-5 ay önce shift tuşunun kendiliğinden sürekli aktif olduğu için servise verdim yaklasık 1 ay sonra geldiginde alt kısım ve ekranın kesiştiği bölümde 3-4 cm lik ciddi bir ezilme ve ekranda bozulmalar olduğunu gördüm daha 4 ay dogru düzgün kullanmadığım notebooku o şekilde görünce şok oldum ve servise bu şekilde alamayacağımı nasıl hallediyolarsa bana aynen verdiğim şekilde iade etmeleri gerektiğini söyledim. daha sonra yaklaşık 2 ay serviste kaldı ve apple ın değişim onayı verdiğini söylediler ve bir süre sonra yeni notebook un geldiğini alabileceğimi söylediler. servise gittimde notebook un tamamen açık masada durduğunu ve sadece ekranında strech olduğunu gördüm.  bilmediğimden soruyorum; eski dosyalarımın hepsi aynı eski notebook gibi yenisinde yüklüydü ve değişim yapılan notebook kutusunda kapalı bir şekilde gelmezmi? teşekkürler iyiçalışmalar….

    • Murat Bey Merhabalar,

      Öncelikle geçmiş olsun. Bu problemi yetkili bir serviste mi yaşadınız?

      Söylediklerinize göre size verilen sözün tutulmadığını, değişim yapılması gerektiği halde değişim yapılmadığını anlıyorum?

      Değişim prosedürünü çok net olarak bilemiyorum, ancak örnek vermek gerekirse, iPhone’larda değişim yapıldığı zaman sadece jelatinli bir iPhone geliyor. Kutu gelmiyor ya da yanındaki aksesuarlar yenilenmiyor.

      Mac’inizin seri numarasına bakarak yeni olup olmadığını anlayabilirsiniz.

  21. Merhaba,

    SSD konusunda düşünceleriniz nelerdir? SSD disklerin üzerinde çok fazla yazım işlemi yapıldığında ömürlerinin kısaldığını okumuştum. Konu hakknda varsa bilginizi paylaşırsanız sevinirim.

  22. Merhaba, inşaat mühendisliği öğrencisiyim. 13 inçlik,8 gb ram ve i7 islemcili bi macbook air almak istiyorum. Bu bilgisayarda autocad ve sap2000 programlarini rahatca kullanabilirmiyim.

    • Profesyonel kullanımlar için MacBook Pro önerebilirim. MacBook Air performanslı bir bilgisayar, ancak profesyonel konularda ekran kartı ve işlemcisi bir MacBook Pro, özellikle de Retina MacBook Pro kadar güçlü değil elbette 🙂

  23. Merhaba Göktuğ  Bey.. Ben Yasmin 12 yaşındayım MacBook Air 11 inç almak istiyorum ama mac kullanıcısıyım Yeni çıkan İmacim var macbook air 11 inç bana göre hafif ince ve rahat geliyo fakat..sizce 1″1 inç uygunmudur..??

  24. İyi Günler öncelikle bilgilendirmeleriniz için çok teşekkürler. Ben mac book lara daha yeni yeni bakmaya başladım ve yazınız benim için çok aydınlatıcı oldu. Bunun yanında size sormak istediğim bir kaç sorum olacak. Öncelikle Matlab, Simulink, Catia, Ansys gibi programları kullanan birisi olarak sizce hangi modeli almam hakkımda hayırlısı olur? Pro mu Air mi. Air in inceliğine bayıldım. Bunun yanında prodaki RAM arttırma olayı da beni cezbeden unsurlardan. Airların ram’i arttıran versiyonları var mı ya da gelecek midir? Bu konudaki tecrübelrinizi benimle paylaşırsanız sevinirim

    • İşlemci ve ekran kartına yüklenecek uygulamalar kullanmayı düşünüyorsanız Retina MacBook Pro’ları düşünmeniz daha iyi olabilir Tolga Bey. Ancak Retina’larda da RAM’i sonradan arttırmanız mümkün değil ne yazık ki. Baştan alabileceğinizin en iyisini almanızı öneriyorum bu yüzden 🙂

  25. merhaba ben makine münhendisliği okuyorum ama ben çizim programlarında yani paket programlarından solid works yada catia ve ya auto cad kullanmak istiyorum peki bunları macbook da yapabilir miyim ?

    • Bu uygulamaların Mac sürümleri varsa kolayca kullanabilirsiniz, ancak sadece Windows sürümleri varsa şu yazıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz: http://www.sihirlielma.com/2012/09/02/mac-uzerine-windows-kurmak-yuklemek/

  26. Merhaba,
    Yazının tarihi geçeli baya bir zaman olmuş ama gayet faydalı bir yazı olmuş. Ben air almak istiyorum fakat iki seçenek arasında kararsız kaldım ve bir bilene danışmaya karar verdim. İki seçeneğim de 13 inc, birincisi 128GB, 8gb ram ve 1.7Ghz. İkincisi ise 256GB, 4gb ram ve 1.3 Ghz. Ve yeni tanıtılan 2013. ben bilgisayarımı ödev yapmak, internete girmek çin kulllanıyorum. Tamamen günlük basit işler. Film ve dizi saklamıyorum bilgisyarımda. Sadece müzik ve fotoğraflar var. Birde bir kaç ıvır zıvır program (Skype, ooVoo). Bide bahsetmeye değmeyecek büyüklükler de office dosyalarım. Sizin tavsiyeniz ne olur bu durumda ? teşekkürler

  27. Bu degerlendirme agustos 2011 de yapilmis bugun ayni degerlendirmeyi yapmak mumkunmu yada air icin yapilan son degisikliklerle tercih agirligi airmi promu?

  28. merhaba ben Macbook pro mu yoksa air mı almalıyım karar veremedim.Final cut vs kurgu programları kullanmak alıcam hangisini tercih etmeliyim ?

  29. Merhaba. Bir çok kullanıcı gibi Macbook Air 2013 ve Macbook Pro arasında kaldım. Günlük kullanım, sunum, seminer vs için kullanacağım.

    Arşiv konusunu harici disk ile çözmeyi düşünüyorum. Ancak bir sorunum sık sık olmasada zaman zaman bazı video ya indesingde bülten çalışması düşünüyorum. Burada tahminen video sıkıntı çıkarabilir. Bu konuda renderlama konusunda sıkıntı yaşayacağımı söylüyorlar. Çalışmalar ve renderı iki ayrı makinada yaparsan sık kullanmayacak biri için macbook air sorun oluşturmaz diyorlar. Sık kullanmayacağım için performansa ihityacım olmayacağı, airin bu ihtiyacımı karşılayacağı fikri hakkında ne düşünüyorsunuz?

  30. Kişisel kullanım oyun, cizim grafik programları için kullanabileceğim bir model önerirmisiniz fiyat olarak 3bin civarı? macbook pro hangi modeli önerirsiniz?

  31. merhaba göktuğ bey ben bu cumartesi air 11″ alıcam inşallah, ram olarak 4gb düşünüyorum fakat 8gb alırsam daha mı mantıklı olur? performans gerektiren pek birşey yapmayacağım. tavsiyeniz ne olur? teşekkürler şimdiden.

  32. Merhaba mimarlik ogrencisiyim ve mac almak istiyorum, bunun hakkinda cok arastirma yaptim ama hala kesin bir sonuca ulasamadim. Cevremde bircok kisi maclerde programlari kullanmak problem olur, program indirmek icin cok para harcarsin gibi yorumlar yapti. Ayni zamanda macler icin 3dmax programi olmadigi icin windows uzerinden yuklemem gerek bu bir sorun yaratir mi? Eger mac alirsam air almayi dusunuyorum ve kullanicagim programlar icin yeterli olur mu emin olamadim. Mac kullanan kullanmayan herkes bir yorum yapiyor ve gercekten karar vermeyi zorlastiriyorlar.
    Bu sitede bircok sorumun cevabini buldum ama hala kafamda cevaplayamadigim sorular var yardimci olabilirseniz cok sevinirim ve paylasimlariniz icin cok tesekkurler.

    • Henüz öğrenci olduğunuz için MacBook Air işinizi görecektir diye tahmin ediyorum. Ancak profesyonel seviyede çalışmalar yapacaksanız retina ekranlı bir MacBook Pro öneririm.

      3DMax uygulamasını sanal makine kullanarak Mac’te de çalıştırabilirsiniz. Diğer tüm işlemler için de Mac’inizi kullanmaya devam edebilirsiniz. Bu sizin için engelleyici bir durum yaratmaz.

      Eğer daha kapsamlı bir yoruma ihtiyacınız olursa bence Soru&Cevap sayfasında sorunuzu detaylı olarak sorarak mimar arkadaşlardan da yorum alabilirsiniz. 🙂
      http://sorucevap.sihirlielma.com

      Selamlar.

  33. S.A. bi kaç sorum olcak cevaplarsanız sevinirim. macbook pro almayı düşünüyorum yanlız iki model arasında kaldım biri Apple Macbook Pro Retina ME293TU/A 4. Nesil İşlemcili Notebook diğeri MBP ME664TU/A Macbook Pro Apple Notebook aslında bu ikisi arasındayımm fakat bunuda yeni gördüm Apple Macbook Pro Retina ME665LL/A Notebook sizce hangisini almalıyım yardımlarınızı bekliyorum şimdiden teşekkürler.

  34. Merhabalar… Konu biraz eski ama google da araştırma yaparken farkettim ve görüşlerinizi almak isterim… ikinci el bir macbook pro alacağım internet sitesinde iki ürün arasında kararsız kaldım… ilki md212LL/A i7 2.9 ghz işlemcili 8 Gb ram ve 750 HDD özellikte; ikincisi MD102LL/A i5 2.5 ghz işlemcili 8 Gb ram ve 128 SSD retina ekran… Hangisini almalıyım sizce? Almışken daha iyi performans vereni almak isterim çünkü ikisi de hemen hemen aynı fiyat…

  35. Göktuğ bey merhabalar. Bütçem çok kısıtlı olduğu için 64 gb Ssd model olan bir MacBook almayı düşünüyorum. Ileride bu diski 128’lik Ssd ile Değiştirme şansım var mı? Model MD223TU/A

  36. Merhabalar. Son güncellemeden sonra hiç yorum göremedim.. Yeni bir macbook alacağım inşaallah lakin air ile retina arasında gidip gelmekten beynim kısa devre yaptı. Tüm yazılarınızı okudum araştırmalar yaptım ve bir üniversite öğrencisi olarak bana uygun olanın air olduğuna karar verdim vermesine de son zamlanmadan sonra 8gb ram lik bir aire 3063 tl vermektense 500 tl daha verip nerdeyse aynı ağırlıkta bir retina almak sizce de daha mantıklı değil mi yoksa sadece bana mı öyle geliyor Allah aşkına?? Evet profesyonel amaçlarım yok belki anca sunum yapar film izlerim ama ben o macbooku alırsam da ikimizden biri ölünceye dek kullanmak istiyorum ve o kadar parayı vermişken retinayı almak mantıklı mı yoksa belki de kullanmayacağım kadar yüksek bir performansa 500tl daha vermek müsriflik mi lütfen bana birşey söyleyin pek sevgili Göktuğ abim ve appledaşlarım!!

    • Esra Hanım selamlar,

      Aslında güzel bir değerlendirme ve karşılaştırma yapıp bir karara varmışsınız. 🙂 Ancak aklınız hala retina’ya kayıyor gördüğüm kadarıyla.

      Aklınızı biraz daha karıştırayım: Disk alanı olarak 128 GB yeterli olacak mı? Uzun yıllar kullanmayı düşündüğünüz bir Mac için 256 GB veya daha üzerini düşünmez misiniz?
      🙂

      Her iki cihazdan da memnun kalacağınıza emin olabilirsiniz. Sizin için ekran kalitesi ve performans önemliyse retinayı seçin, hafiflik ve disk alanı ise Air. Pişman olmazsınız her iki seçimde de… 🙂

      Selamlar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz