Ana Sayfa Haberler Aylin artık saatleri de Türkçe söyleyebiliyor

Aylin artık saatleri de Türkçe söyleyebiliyor

21

Lion ile birlikte Türkçe konuşmayan başlayan Mac’imiz, bir süredir saatleri söylemekte problem yaşıyordu. Mac OS X 10.7.2 ile Apple bu problemi de çözdü diyebiliriz. Artık Aylin, saatleri de Türkçe söyleyebiliyor 🙂

Sihirli elma aylin turkce lion banner

Aylin mi? O da kim?

Asıl konuya gelmeden önce, biraz Aylin’den bahsetmek fayda olabilir. 🙂 Lion lansmanı sonrasında Aylin’i kısaca tanıtmıştım, ama biraz daha detaylı olarak paylaşmanın zamanı geldi diye düşünüyorum…

Mac’imiz her ne kadar görsel olarak bize pek çok konuda yardımcı olsa da, sesli bir şekilde de bize yardımcı olabiliyor. Yazıları okuyabiliyor, bize saati hatırlatabiliyor. Bunları da elbette bir ses sahibi olarak gerçekleştirebiliyor.

Promo lion 2

Mac’imizle birlikte pek çok ses de tanımlı olarak geliyor. Her sesin kendine özel bir ismi ve adı var. Örneğin;

  • Almanca – Anna
  • Çekçe – Zuzana
  • Çince – Ting Tong
  • Flemenkçe – Ellen
  • Fransızca – Virginie
  • İngilizce (ABD) – Alex
  • İngilizce (İngiltere) – Emily
  • İngilizce (İskoçya) – Fiona
  • İspanyolca – Diego
  • İtalyanca – Paolo
  • Yunanca – Alexandros

gibi pek çok dil, ülke ve aksan için çeşitli sesler mevcut.

Sihirli elma aylin turkce lion 11

Ve bu listede Lion ile birlikte artık bir tane de Türkçe ses bulunuyor: Aylin. Aylin tahmin edebileceğimiz gibi bir bayan sesi. Henüz Türkçe bir erkek sesi bulunmuyor. Ancak önümüzdeki dönemde ekleneceğini tahmin edebiliyoruz.

Aylin ne işe yarıyor?

Aylin bizim için bütün Türkçe metinleri okuyabiliyor ve hatta saati bize hatırlatabiliyor. iOS 5’teki Siri kadar olmasa da, Aylin de bize yardımcı oluyor diyebiliriz 🙂

Iphoneturkey biz iphone4S siri

Özellikle okuma güçlüğü çekenler, engelliler ya da bazı metinleri okumak yerine dinlemeyi tercih edenler için aslında Aylin oldukça pratik bir yardımcı.

Metinleri nasıl okuyor?

Örneğin Safari’de bir web sitesindeki metinleri Aylin’e okutmak için yapmamız gereken tek şey, okunacak metni seçili hale getirmek ve sağ tıklayarak Konuşma -> “Konuşmayı Başlat”ı seçmek.

Sihirli elma lion turkce aylin 12

Aylin seçtiğimiz metni okumaya başlıyor 🙂

Eğer Aylin yerine farklı birinin sesini duyuyorsak, konuşma seçimini değiştirmemiz gerekiyor. Sistem Tercihleri -> Konuşma içerisinde yer alan “Metin Okuma” sekmesi altından Aylin’i seçiyor, böylece metinleri Aylin’in okumasını sağlıyoruz.

Sihirli elma aylin turkce lion 10

Eğer listede Aylin’i göremiyorsak, “Özelleştir”e tıkladıktan sonra Aylin’i seçiyor ve internetten Aylin’in sesinin indirilip yüklenmesini bekliyoruz.

Sihirli elma lion turkce aylin 2a

Saati nasıl söylüyor?

Aylin’in bize saati hatırlatması için ise Sistem Tercihleri içerisinden “Tarih ve Saat” içerisindeki “Saat” sekmesini seçiyoruz.

Sihirli elma aylin turkce lion 1

Sihirli elma aylin turkce lion 9

Bu sekme içerisinde, en alttaki “Saati duyur” kutuğunu işaretliyoruz, ve Aylin’in bize saati hangi aralıklarla hatırlatmasını istediğimizi seçiyoruz.

  • Her saat başı
  • Her yarım saatte
  • Her çeyrek saatte

Sihirli elma aylin turkce lion 4

Bu seçimi de yaptıktan sonra hemen yanındaki “Sesi Özelleştir” butonuna tıklıyor ve ses olarak Aylin’i seçiyoruz.

Sihirli elma aylin turkce lion 5
“Tamam” butonuna tıkladığımızda artık saati Aylin söylemesi gerektiğini ayarlamış oluyoruz… 🙂

Aylin’in sesi nasıl?

Buyrun Aylin’in sesini kendiniz dinleyin… 🙂 Aşağıdaki metinleri Aylin’in sesinden dinlemek için tıklayabilirsiniz.

Özellikle okuma güçlüğü çekenler, engelliler ya da bazı metinleri okumak yerine dinlemeyi tercih edenler için aslında Aylin oldukça pratik bir yardımcı.

Artık saatleri de Türkçe söyleyebiliyorum. Bakın. Örneğin bu yazı yazıldığında saat beşti.

Sihirli Elma’ya beni tanıştırdığı için teşekkür ediyorum. Eğer siz de beni başkalarına tanıtmak isterseniz, bu yazıyı paylaşabilirsiniz. Şimdiden çok teşekkürler, herkese selamlar… 🙂


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


21 Yorumlar

  1. Yaziyi cok begenmekle birlikte forumunuzu cogunlukla iphonedan takip eden birisi olarak ses kliplerinin flash player gerektirmesini uzulerek gordum. Mac ve iphone odakli bir internet sitesinde baska secenek yok muydu!

    • Sonuna kadar haklısınız! Benim de özellikle dikkat etmeye çalıştığım bu konuya sizin de hassasiyet göstermiş olmanız çok sevindirici.

      Hiç istemediğim halde “flash olmayan bir eklenti” bulamadım yazıyı paylaşmadan önce. Kimse farketmeden bulup değiştirmeyi düşünüyordum. Ta ki siz söyleyene kadar 🙂 Ancak bulur bulmaz değiştireceğim, merak etmeyin 🙂

  2. almanca mac kullaniyorum. aylini yine de yükleyebilir miyim? evetse,  listede özellestir seceengini göremedim nasil yükleyecegim aylini? simdiden tesekkürler

  3. 10.7.2 güncellemesinden sonra yeni seri MacBook Pro’m hissedilir derecede hantallaştı. bu sorunu yaşayan başkaları da var mı merak ediyorum.

  4. goktug bey sistem tercihlerinde konusmada aylin i seciyorum ama daha sonar indirmek yerine bu uyari cikmakta : Internet’e bağlı olmadığınız için “Aylin” adlı ses şu anda yüklenemiyor.
    halbuki bagli bilgisayar internete yardimci olursanz sevnrm

  5. Merhaba, Aylin Türkçe metinleri okuma özelliğini safari içinde web sitesindenki herhangi bir metini okutmak için değil de pdf, word gibi dosyalar içerisinde yapmak istediğimizde aynı çözümü bulabilir miyiz? Ben uğraştım fakat menülerde öyle bir seçenek yok, pdf dosyayı safari içinde açtım, konuşma seçeneğini seçtim fakat tepki vermedi… Yardımcı olursanız sevinirim. Sınava çalışmam için önemli. Teşekkürler.

      • Safari içindeki metinleri okutmakta sıkıntı yok, benim sıkıntım pdf veya word dosyaları okutmakta. bunun için program mı yükletmek lazım çünkü word veya adobe içinde menü, düzen, konuşma seçeneceği yok. aylin in konuşma özelliği sadece safari için internet üzerindeki sayfalarla mı sınırlı?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz