Ana Sayfa İpuçları Adres Defteri’ni Nasıl Yedeklerim?

Adres Defteri’ni Nasıl Yedeklerim?

11

Mac’imizdeki Adres Defteri’ni nasıl kullanabileceğimizi ve iPhone’umuzdaki kişileri buraya nasıl aktarabileceğimizi daha önce detaylıca paylaşmıştık. Peki Mac’imizdeki Adres Defteri’ni nasıl yedekliyoruz? Ya Mac’imiz ve iPhone’umuzun başına aynı anda bir şey gelirse, kayıtlarımızı nasıl kurtarabiliriz?

Sihirli elma adres defteri yedeklemek banner

Adres Defteri nedir?

Mac’imizdeki Adres Defteri, oldukça güzel ve pratik bir uygulama. Lion ile birlikte Adres Defteri’nin görünümü değişmesine rağmen, bize sunduğu özellikler aynen devam ediyor. Adres Defteri’ni bilmiyorsanız, ve nasıl kullanılacağını merak ediyorsanız “Adres Defteri (Address Book) nedir? Nasıl kullanılır?” yazısına göz atabilirsiniz.

Sihirli elma adres defteri yedeklemek logo

iPhone’daki Kişileri Adres Defteri’ne atabilir miyim?

iPhone’umuzdaki Kişiler’i de Adres Defterimiz ile eşzamanlayabiliyoruz. Bu şekilde iPhone’umuzdaki tüm bilgiler Mac’imizde yedeklenmiş oluyor. iPhone’umuzun başına bir şey gelse bile tüm adres defterimize Mac’imiz üzerinden erişebiliyoruz. Nasıl yapacağınızı öğrenmek istiyorsanız “iPhone Rehberimi Mac’imde Nasıl Yedeklerim?” yazısına göz atabilirsiniz.

Sihirli elma adres defteri yedeklemek iphone

Peki Adres Defteri’ni nasıl yedekleyebilirim?

Time Machine ile yedeklemek

Peki ya bu kadar önemli bilgilerin yedeğini almak istersek ne yapmalıyız? Mac’imizdeki Adres Defteri’nin yedeğini almak için ilk yapabileceğimiz şey Time Machine ile yedeklemek. Time Machine’in ne olduğunu daha önce detaylıca paylaştığımız için bu yazıda bu detaya girmeyeceğim. Ancak merak edenler “Time Machine ile Mac’imizi Yedeklemek” yazısından tüm ayrıntılara erişebilirler.

Sihirli elma adres defteri yedeklemek time machine

iCloud ile yedeklemek

iCloud’u da unutmadan geçmeyelim. Eğer Sistem Tercihleri içerisinden seçtiysek, tüm Adres Defterimiz de iCloud’a yedekleniyor. Ancak bu yedeğe erişmek için bir internet bağlantısı gerekiyor. Bu yazıda bahsedeceğim yöntemi kullanarak, Adres Defterimizi her zaman yanımızda taşıyabiliyor olacağız… 🙂

Sihirli elma adres defteri yedeklemek icloud

Dışa Aktararak yedeklemek (Export)

Ancak çok daha basit bir şekilde de Adres Defterimizin yedeğini kolayca alabiliyoruz. Adres Defteri uygulaması açıkken, Dosya menüsünden “Dışa Aktar”ı (Export) seçtikten sonra “Adres Defteri Arşivi”ni seçiyoruz.

Sihirli elma adres defteri yedeklemek 5

Karşımıza gelen pencerede dosya adını hiç değiştirmeden kaydet butonuna basıyoruz.

Sihirli elma adres defteri yedeklemek 6

Böylece tarihsel olarak isimlendirilmiş bir şekilde, adres defterimizin yedeğini almış oluyoruz. Bende yaklaşık 600 kişiden oluşan bir adres defteri mevcut ve toplamda yaklaşık 9 MB yer tutuyor.

Sihirli elma adres defteri yedeklemek tarihsel

Bu şekilde aldığımız bir yedeği bir USB bellek içerisine kolayca atabiliyor ve aynı zamanda gittiğimiz her yere de bizimle birlikte götürebiliyoruz. Mac’imize bir şey olsa bile, en azından tüm adres defterimiz bizimle birlikte oluyor… 🙂

Geri yüklemek istediğimizde ise bu yedeğini aldığımız dosyaya çift tıklamamız yeterli. Tüm adres defterimiz tek hamle ile geri yükleniyor.

Basit, ama işlevsel ve hayat kurtarabilecek bir detay. Yedekleri kullanmaya hiç ihtiyacınız olmaması dileğimle… 🙂


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


11 Yorumlar

  1. Sayin Göktuğ Bey

    Ben bahsettiğiniz Adres Defteri nedir ve iPhone Rehberini Mac’de yedekleme hakkindaki yazilarini ciddi olarak ayrıntıları da kaçırmamak için göz atmış olmama rağmen iPhone’umdaki rehberi Mac’ime yada Mac’deki Adres defterindeki kisileri iPhone’uma geçiremiyorum. Bu durumda farkettmediğim bir noktayı kaçırıyor olabilirim ancak bunun ne olduğunu çözemiyorum. Lütfen yardımcı olun.

    Imac Lion ve iphone 4 (5.0.1) kullanıyorum.

    iTunes uzerindeki “Bilgi” de “Adres Defterindeki Kişileri Eşzamanla” seçili durumda. (Tüm kişileri)
    İleri duzey altindaki “kisiler” kismini cek ederek ve etmeyerek denedim.
    Adres defterini bosalttim. iphone’dan adres defterine geçmedi.
    Adres defterindeki 194 kisi iphone’da 202 kisi var. Ne 194 202 ye cikiyor, ne 202 194 e dusunuyor.

    • Merhabalar Şule Hanım,
      iPhone’daki Adres Defteri’ne girdiğiniz zaman nasıl bir ekran görüyorsunuz? Sol üstteki “Geri” butonuna bastığınızda hangi başlıklar altında kişiler görünüyor?

      Örneğin bende, Mac’imdeki adres defterindeki kişiler iCloud başlığı altında görünüyor. Aynı zamanda yarattığım gruplar da yine burada.

      Eğer iCloud’dan başka bir hesap daha varsa, örneğin Exchange kullanan bir mail hesabınız varsa, bu listede o da görünüyor olmalı.

      Eğer iPhone’unuzda yeni kişi yaratırken, iCloud yerine diğer hesabı seçerseniz, bu kişiler Mac adres defterinize transfer edilmez. 

      iPhone’unuzdan Ayarlar – Mail, Kişiler, Takvimler içerisinden, “Kişiler” başlığının altındaki “Saptanmış Hesap”ı iCloud olarak değiştirirseniz, yeni yarattığınız kişiler de hem iCloud’a, dolayısıyla da Mac’inize de transfer edilecektir…

      Ufak bir not: Eğer Mac’inizde iCloud kullanmıyorsanız, iPhone’unuzda iCloud yerine “Mac” vb. bir başlık olması gerekiyor ilgili kısımlarda…

      Selamlar,

  2. Merhaba,

    Bende de ‘Sule’ deki gibi bir sorun var..

    iPhone                      98 kişi
    iMac Tüm Kişiler       195 kişi
    Macimdekilerin Tümü 97 kişi
    iCloud                       98 kişi

    1. Her şekilde senkronize ettim ama iMac’deki 195 kişi bir türlü iPhone gelmiyor.
    2. iPhone’daki 98 kişi, iCloud’daki 98 kişi ile tamamen farklı.
    3. Aynı şekilde Macimdekilerin Tümü 97 kişi’de iPhone’daki 98 kişi ile farklılık gösteriyor.

    Lion’dan sonra yeni Adres Defteri programı kullanınca bu sonuçlar oldu, önceden yoktu.
    iMac Tüm Kişiler 195 kişi doğru bunu diğer yerlerde nasıl kullanabilirim? Adres Defterinin anlattığınız gibi yedeğini aldım zamanlamanız harikaydı çok işime yaradı kaybolacaklar diye çok korkmuştum.

    Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler,

    Baskın ELÖVER

  3. Tekrar merhabalar,

    Bir ayrıntı daha çözdüm onuda paylaşmak istedim.

    Mac’imdekilerin Tümü 97 kişi ve iCloud’daki 98 kişinin toplamı İMac Adres Defterindeki Tüm Kişiler 195 kişyi veriyor. Fakat toplam rakkam 195 kişi iPhonum da gözükmüyor, yani ikiye bölünmüş. Yarısı iPhone’umda Diğer yarısı da iCloud’da, tamamı ise İmac Tüm Kişilerde gözüküyor..

    tekrar teşekkürler

    Baskın ELÖVER

    • Güzel bir nokta yakalamışsınız 🙂

      Sanırım sizin adres defterinizde 2 başlık/grup yer alıyor. Adres defteri içerisindeyken görüntü menüsünden “gruplar”ı seçebilir misiniz?

      Burada farklı gruplar görüyor musunuz?

      • İlginiz için teşekkürler.

        Dediğiniz gibi defter görünümünün sol tarafında Tüm kişilerin dışında 2 başlık var Mac’imde ve iCloud, kişiler bu iki başlık altında yarıyarıya bölünmüşler. 98 kişi Mac’imde 97 kişi iCloud’da.. Gruplar’ı seçtiğimde ise onların dışında başka birşey görünmüyor.

        Mac OS X 10.7.2 ve iPhone 3G 4.2.1 kullanıyorum.

        Saygılar,
        Baskın ELÖVER

  4. Daha iki gün önce adrese defterini silmenin sıkıntısını yaşamıştım, benim gibi acemi mac kullanıcıları için güzel bir bilgi, tşk.

  5. Peki bir şey sormak istiyorum,
    adres defterindeki bilgileri google hesabıma nasıl aktarabilirim?
    csv formtında kaydedip yolladığımda soyadı bazende hem isim hemde soyad yazmıyor, o yüzden hiç kullanışlı değil. vCard olarak atabiliyoruz ama onud google maalesef tek tek yüklüyor o da çok ciddi bir süre alıyor. vcardları birleştirmeyi denedim o da sonuç vermedi. telefon defterimi googlehesabımla senkronize ettim ama yine olmadı (google hesabımdaki kişileri sildim böylece adres defterindekileri google hesaba aktarır sandım ama o da olmadı)
    Bu işin kolay bir yolu yokmudur?
    Amacım bütün kişileri’mi google hesabına yollayıp sonra da Facebook ile senkronize edip resim, ileti adresi ve doğum günlerini kolayca girmek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz