Ana Sayfa MacOS Clean Writer Pro

Clean Writer Pro

9

Mac App Store hayatımıza girdiği günden beri farklı uygulamalar seçmeye ve tanıtmaya çalışıyorum. Tıpkı 2008’de App Store ile olduğu gibi, 2011’de de Mac App Store ile birlikte uygulamaların sayısı artarken kaliteleri de artmaya başladı. Uygulamalar değişmeye, güzelleşmeye ve daha çok işe yarar hale gelmeye başladı. Ancak Mac App Store için bu dönüşüm süreci iOS ailesindeki kadar hızlı olmuyor. Açıkçası Mac uygulamalarındaki asıl dönüşümün 2012 yılı içerisinde olmasını bekliyorum. Bu dönüşümü gerçekleştirecek farklı uygulamalara da elimden geldiği kadar Sihirli Elma’da yer vererek, sizlerle paylaşarak duyurmaya çalışacağım.

Sihirli elma clean writer pro banner

Clean Writer Pro ne işe yarıyor?

Clean Writer Pro adlı uygulama da, bu dönüşümde pay sahibi olacağına inandığım uygulamalardan bi tanesi. Clean Writer Pro, yazı yazmak ve yazdıklarımıza odaklanmak için geliştirilmiş bir uygulama olarak ön plana çıkıyor. Clean Writer Pro sayesinde dikkatimizi dağıtmadan, minimalist bir şekilde, sadece yazdığımıza konsantre olarak çalışabiliyoruz.

Bu özellikleriyle daha çok yazarların, gazetecilerin ve yaratıcı işler yapan kişilerin işine yarayacağını söyleyebiliriz. Ancak her türlü yazı/metin düzenleme işleriyle uğraşan, ve yazdıklarına odaklanmayı isteyenlerin de keyifle kullanabileceği bir uygulama olarak tanımlamak belki de en doğrusu…

Sihirli elma clean writer pro 1

Clean Writer Pro, çoğu zaman işimize yaramayan bir çok özelliği ortadan kaldırarak sadece yazıya odaklanmamızı sağlıyor. Font değişikliği, paragrafları hizalama, renkler, boyutlar vb. bir çok kozmetik değişiklikten sıyrılıyoruz. Ve baştan belirlediğimiz bir düzende, sadece yazdığımız yazıya odaklanabiliyoruz. İşimize yarayabilecek birkaç küçük düzenleme seçeneği ise güzel bir şekilde gizlenmiş. Böylece ihtiyacımız olduğunda elbette bunları yine de kullanabiliyoruz.

Sihirli elma clean writer pro 2

Arayüz gerçekten oldukça sade tutulmuş. Hele bir de Lion ile birlikte gelen tam ekran özelliği açık olarak çalışırsak. Karşımızda sadece yazdıklarımızı görüyoruz. Neredeyse başka hiç bir şey yok!

Sihirli elma clean writer pro 3

Yazı yazarken kullanmak için 4 farklı tema mevcut:

  • Light – Fon ve yazılar gri rengin tonlarında. Fazla kontrast yok.
  • Siyah / Beyaz – Arkaplan beyaz, yazılar siyah.
  • Dark – Arkaplan siyah, yazılar gri tonda.
  • Hacker – Arkaplan yine siyah, ancak yazılar yeşil renkte.

Sihirli elma clean writer pro 4

Gündüzleri Siyah / Beyaz, geceleri ise Hacker benim en sevdiğim temalar. Bir şeyler yazasım geliyor gerçekten ekrana bakarken… 🙂 Bu yazının da Clean Writer Pro ile yazıldığını hatırlatmama gerek yok sanırım… 🙂

Sihirli elma clean writer pro 5

Bu uygulamaya gerek var mı?

Özellikle yaratıcılığa ihtiyacı olan yazarları, tez yazmaya çalışan öğrencileri ya da öğretim üyelerinin üzerinde çalıştığı yazıları düşündüğümde böyle bir uygulamanın çok faydalı olacağını tahmin etmek güç değil. “Yazmaya bir yerden başlamak lazım, ama dikkatimi bir türlü toplayamıyorum” diye düşünmeye gerek yok. Böyle bir uygulama iyi bir başlangıç noktası oluyor… 🙂

Bir diğer önemli ve verimliliği arttıran tercih ise ekranda görünen yazının genişliği. Burda da 4 farklı seçenek arasından bir tercih yapabiliyoruz. Ben en dar yazı genişliğini seçiyorum. Bu şekilde daha rahat yazıyor ve yazdıklarımı takip edebiliyorum.

Sihirli elma clean writer pro 6

Ayrıca yazdığımız pencerenin altında, pek dikkat çekmeyecek şekilde yazımızla ilgili bazı ufak istatistiklere de ulaşabiliyoruz. Oldukça güzel gizlenmiş olan ve dikkatimizi dağıtmayan bu kısma göz atarak kaç kelime yazmışız, kaç satırlık bir yazımız olmuş, toplamda kaç karakter kullanmışız gibi bilgilere anında erişebiliyoruz.

Sihirli elma clean writer pro 7

Odaklanmayı arttıran güzel bir özellik de, yazı yazdığımız paragraf dışındakilerin renginin soluk görünmesi. Böylece hangi paragrafta olduğumuz daima gözümüzün önünde oluyor. Sadece ilgili paragrafa odaklanabiliyoruz.

Sihirli elma clean writer pro 8

Font seçimi olarak ilk başta sadece 3 tercihimiz var: Times-Roman, Courier ve Helvetica. Ancak elbette tüm font ailesinden bir seçim yapıp, tüm yazımızı bu şekilde yazabiliyoruz.

Sihirli elma clean writer pro 9

Değerlendirme

Pages ya da Word gibi uygulamalarda yazı yazmaya alışmışız. Ancak böyle basit bir uygulamaya geçince, tüm diğer dikkat dağıtan detaylardan kurtulup sadece yazı yazmanın ne demek olduğunu çok daha iyi anlıyoruz. Eğer odaklanmaya ve yazı yazmaya ihtiyacınız varsa bu uygulamaya bir şans vermenizi tavsiye ediyorum.

$2.99’luk indirimli fiyatıyla (normalde $5.99), hakkını gerçekten veriyor diyebilirim.

Sihirli elma available on the mac app store

Benzer uygulamalar arasında en uygun fiyatlı olan Clean Writer Pro, ancak yine de diğerlerine de göz atmak isterseniz, şu uygulamaları da listeleyebilirim:


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


9 Yorumlar

    • Murat Bey Merhaba,
      Ben MarsEdit uygulamasını kullanıyorum blog’umdaki yazılar için. Şuradaki yazıda değinmiştim, bir çok farklı uygulamaya buradan bakabilirsiniz: http://www.sihirlielma.com/2011/12/29/hangi-mac-uygulamalari-app/

  1. Göktuğ Bey Merhaba… Mac’te herhangi bir klasör veya dosyayı gizleme veya şifreleme şansım var mı? Yardımcı olursanız sevinirim.

  2. Buna benzer bir uygulma ia writer var aynı programın değiştirip satıyorlar. Gerçi aralarında 6dolar fark var.

    • Bahsettiğiniz uygulamayı da yazının sonunda paylaşmıştım. iA Writer uygulaması başka bir firma tarafından geliştirilip satılıyor. Yani benzer işi yapan farklı bir uygulama. 

  3. Bu tür programlar bana hep Emacs ve Vim’i hatırlatıyor. Sadelik ve yazı yazmaya yönelik… Güzel bir uygulamaya benziyor fakat Vi ve Emacs’in de var olduğunu unutmayalım 🙂

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz