Ana Sayfa Haberler OS X 10.8: Mountain Lion

OS X 10.8: Mountain Lion

47

Apple bugün hiç beklenmeyen bir açıklama yaptı, ve 10.7 Lion’dan sonra gelecek olan yeni işletim sisteminin OS X Mountain Lion olacağını sürpriz bir şekilde duyurdu. Mountain Lion yani “Dağ Aslanı” ile Apple iOS ve Mac OS X’i birbirine biraz daha yaklaştırıyor, yani iPhone, iPad ve Mac kullanımları arasındaki farklılıkları azaltıyor. “Peki bu neden önemli?” diyorsanız, mutlaka yazının devamına göz atın… 🙂

Sihirli elma os x 10 8 banner

Nedir bu OS X Mountain Lion?

Yeni işletim sistemi henüz bizlerin kullanımına açılmış değil, ancak bu yaz sonuna doğru OS X Mountain Lion’ı kullanmaya başlayabileceğiz. Şimdilik sadece geliştiriciler için bir önizleme sürümü mevcut. Ancak hemen belirteyim, bu bir beta, ve kesinlikle bizlerin kullanımına hazır bir sürüm değil. Bu yüzden Mountain Lion’ı -bir şekilde bulsanız bile- henüz kimseye yüklemeyi önermiyorum.

Sihirli elma os x 10 8 overview 2

Mountain Lion’da Apple bir çok yeniliği ve iOS ailesindeki bazı özellikleri Mac ailesine de kazandırmayı hedefliyor. Hatta bunu o kadar net bir şekilde paylaşıyor ki, tıpkı Lion’ın ilk defa tanıtıldığı “Back to the Mac” etkinliğinde olduğu gibi iPad’den etkilenildiği net bir şekilde paylaşılıyor. Mountain Lion’ın tanıtım sayfasında aynen şöyle yazılmış:

“Inspired by iPad. Re-imagined for Mac” (iPad’den esinlenildi. Mac için yeniden hayal edildi.)

Sihirli elma os x 10 8 overview 1

Apple’ın bizlerle paylaştığı ilk 10 özelliğe tek tek değinerek ilerleyelim…

iCloud

Mac OS X 10.7.2 ile hayatımıza giren iCloud, Mac’imizi buluta taşımasına rağmen bazı yönlerden eksik kalabiliyordu. Mountain Lion ile birlikte iCloud ile daha bütünleşik bir sistem, dolayısıyla da çok daha kolay ve keyifli bir kullanıma kavuşuyor olacağız.

Sihirli elma os x 10 8 banner icloud

iCloud sayesinde Mac’imizi ilk defa kurarken, sadece bir Apple Kimliği sayesinde tüm önemli bilgilerimiz anında Mac’imize geliyor olacak. E-posta, takvim, kişiler, dokümanlar ve çok daha fazlası anında Mac’imize aktarılacak.

Sihirli elma os x 10 8 mountain lion icloud 1

Dokümanlar konusuna ayrıca değinmek gerekiyor. Çünkü şu anda iOS cihazlarımız üzerinde kolaylıkla dokümanlarımızı iCloud üzerinde tutabilirken, Mac’imizdeki dokümanlarımız bu zincirin dışında kalıyor. Mountain Lion sayesinde hem iCloud üzerindeki dokümanlarımıza, hem de Mac’imizdeki dokümanlarımıza kolaylıkla erişebileceğiz… 🙂

Sihirli elma os x 10 8 mountain lion icloud 2

Mesajlar

iOS 5 ile birlikte Mesajlar sayesinde SMS’i unutmuş, tüm iOS cihazların arasındaki Mesajlar ile iletişim kurar olmuştuk. Apple zinciri yine Mac ile tamamlıyor, ve iPad’dekine çok benzer bir uygulama ile tüm mesajlarımıza artık Mac’imiz üzerinden de ulaşabilmemizi sağlıyor.

Sihirli elma os x 10 8 mountain lion messages 1

Hatta Mesajlar uygulamasının beta sürümü de bugün itibariyle paylaşılmış durumda. Merak edenler bu sayfaya giderek Mesajlar uygulamasının beta sürümünü şimdiden denemeye başlayabilirler… 🙂

Sihirli elma os x 10 8 download messages

Anımsatıcılar

Açıkçası iOS üzerinde yeterince verimli kullanamadığım Anımsatıcıları Mac üzerinde görüp düzenleyerek daha verimli kullanabileceğimi umuyorum. Tahmin edebileceğiniz gibi, iOS üzerindeki bu uygulama da tıpkı Mesajlar gibi Mac üzerinde de kullanılabilir ve eşzamanlı hale gelmiş durumda.

Sihirli elma os x 10 8 mountain lion reminders 1

Böylece Mac’imiz üzerinden de anımsatıcı ekleyebiliyor, yaptıklarımızı işaretleyebiliyor ve tüm anımsatıcıların arasında dolaşabiliyoruz.

Sihirli elma os x 10 8 mountain lion reminders 2

Notlar

Mac üzerinde de çalışacak olan bir diğer uygulama da Notlar. Dikkatli Mac kullanıcıları farketmişlerdir, Mail.app içerisinde notlara özel bir alan mevcut. Ancak e-postalarımızı yönettiğimiz bir uygulamanın içerisinde olmasındansa ayrı bir uygulama olarak Notlar uygulamasını görmek eminim çok daha verimli ve temiz bir kullanım sunacaktır.

Sihirli elma os x 10 8 mountain lion notes 1

Ayrıca böylece yapışkan notlar gibi, istediğimiz not kağıtlarını masaüstünde istediğimiz yerlere yapıştırabiliyoruz… 🙂

Sihirli elma os x 10 8 mountain lion notes 2

Bildirim Merkezi

Sihirli Elma’nın takipçilerinin aklına eminim ki hemen Growl gelmiştir… 🙂 Growl’u bilmeyenler de iOS’teki bildirimleri hayal etmişlerdir eminim. İşte bahsedilen de aslında tam olarak bu… Mac’imizde de artık bir bildirim merkezi var.

Sihirli elma os x 10 8 banner notification center

E-posta, mesaj, takvim alarmı, Twitter mesajları ve benzeri pek çok bildirim artık bizi rahatsız etmeden, ekranın sağ üst kısmında beliriyor. Ve tüm bildirimleri de tek bir yerden yönetebiliyoruz.

Sihirli elma os x 10 8 mountain lion notification center 1

Bir diğer önemli değişiklik de yazılım güncellemeleri konusunda. Artık Mac’imizi güncellemek için sol üstteki Apple menüsü yerine Mac App Store’a gideceğiz. Tıpkı diğer uygulamalarımız gibi, Mac’imizin güncellemeleri de Mac App Store üzerinden gerçekleşecek. Yani uygulamalar için de, sistem için de tüm güncellemeler artık tek bir yerde toplanıyor olacak… 🙂

Sihirli elma os x 10 8 mountain lion notification center 2

Share Sheets (Paylaşımlar)

Henüz Türkçe bir çevirisi olmadığı için “Share Sheets” olarak yazmak istedim. Bu özellik sayesinde Mac’imizdeki resim, video, yazı, bağlantı vb. pek çok şeyi anında farklı platformlarda paylaşabiliyor olacağız.

Sihirli elma os x 10 8 mountain lion share sheets 1

Örneğin;

  • Safari’de gezdiğimiz bir sayfayı anında Twitter’a atabilecek
  • Photo Booth’ta çektiğimiz resimlerimizi e-posta ile ya da Flickr’a gönderebilecek
  • Ya da videoları anında Vimeo vb. servislere yükleyebileceğiz.

Özetle, Apple bizlerin paylaşım yapmasını kolaylaştırmaya çalışıyor… 🙂 Paylaşım yeni bir şey değil, ama bunun merkezileştirilmesi ve geliştiricilerin kullanımına sunulması hem temiz ve tanıdık bir arayüz görmemizi sağlıyor, hem de işleri çok kolaylaştırıyor.

Twitter

Twitter, Mac’in iyice içine giriyor desek yanlış olmaz sanırım. Mountain Lion sayesinde hemen hemen her uygulamadan Twitter’da paylaşım yapabiliyoruz. Bir web sayfasını ya da resmi seçip Twitter’da paylaşmak istediğimizde karşımıza bir Twitter penceresi geliyor.

Sihirli elma os x 10 8 banner twitter

Game Center (Oyun Merkezi)

Yine iOS kullanıcılarının alışık olduğu bir şey daha… 🙂 Uzun süredir beklenen şey sonunda gerçekleşiyor, Mac ve iOS arasında bir de oyunlar üzerinden bağ kuruluyor. Detayları henüz yeterince net olmasa da Apple oyun deneyimini her iki platformda da (iOS ve Mac) olabildiğince birbirine yaklaştırmak istiyor.

Sihirli elma os x 10 8 banner game center

Game Center sayesinde birden fazla kişi rakip olarak aynı oyunu oynayabiliyor, kendimize rastgele bir rakip seçebiliyor, tüm arkadaşlarımız arasında puanımızı karşılaştırabiliyor, ve daha pek çok güzel özelliğe kavuşuyor olacağız.

Sihirli elma os x 10 8 mountain lion game center 1

AirPlay Aynalama (Mirroring)

Benim en çok beklediğim özelliklerden bir tanesi bu: Mirroring, yani Aynalama. Bu özellik sayesinde Mac’imizdeki görüntüleri aynen TV’mize aktarabiliyor olacağız. Tabi Apple TV üzerinden… 🙂

Sihirli elma os x 10 8 mountain lion airplay mirroring 1

Böylece sunumlar, videolar, Safari’deki sayfalar, fotoğraf arşivimiz gibi pek çok şeyi dev ekran televizyonda görmek çok güzel bir deneyim olacak.

Sihirli elma os x 10 8 mountain lion airplay mirroring 3

Aynalamayı iPad 2 ve iPhone 4S sahipleri benzer şekilde hiç kablo kullanmadan yapabiliyorlar. Hatta Mac’te de videolarımızı Apple TV’ye şuradaki yöntemle aktarabiliyoruz. Ancak Mountain Lion ile birlikte tüm işlemler çok daha kolay hale gelecek… 🙂

GateKeeper

Apple’ın sona bıraktığı, ama aslında çok kritik bir diğer özellik de GateKeeper. (Kapı Görevlisi, Kapıcı, Muhafız vb. olarak çevirebiliriz şu aşamada.. :)) GateKeeper ile Mac’imize nereden uygulama yükleyebileceğimizi belirlemek için 3 seviyeden birini seçmemiz gerekiyor:

Sihirli elma os x 10 8 banner gatekeeper

  • Sadece Mac App Store
  • Mac App Store ve onaylı geliştiricilerin uygulamaları (İlk başta bu seçili geliyor)
  • Her yerden

GateKeeper’ın özellikle son kullanıcılar için çok faydalı bir özellik olacağına inanıyorum. Onaylanmamış uygulamaların kullanıcıları kandırarak otomatik olarak yüklenmesine izin verilmemesi, virüs ya da zararlı diğer uygulamaların da önüne geçiyor. Bu konuya ilerleyen dönemlerde değineceğiz, ancak bu konuyu merak edenler yaz başında paylaştığımız şu yazımıza göz atabilirler.

Sihirli elma os x 10 8 mountain lion gatekeeper

OS X Mountain Lion neden önemli?

Bugün açıklanan “Dağ Aslanı” bize Apple’ın Mac konusundaki düşüncesini çok iyi anlatıyor aslında. Apple her ne kadar iPhone ve iPad üzerinden müthiş bir büyüme gösterse de, Apple Mac’i de ihmal etmiyor. Aksine eskisine göre çok daha fazla ciddiye aldığını gösteriyor.

Overview mountainlion

iOS ailesinde olduğu gibi her yıl yeni yazılım çıkartacağının sinyalini de veren Apple, muhtemelen gelecek sene bu zamanlarda da OS X 10.9’u ya da belki de OS 11’i tanıtıyor olabilir… 🙂

Ben kullanabilecek miyim?

Her yeni işletim sistemi lansmanında olduğu gibi bazı eski modeller yeni sistemde desteklenmez. Bu konuda Mountain Lion da istisna değil. Bu yüzden bazı eski diyebileceğimiz, en az 4 senelik Mac’ler için Lion yüklenebilecek en güncel işletim sistemi olarak kalacak.

Bazıları ise yola Mountain Lion ile devam edecek. Henüz çok net bir çizgi çizilmemiş olsa bile, MacGeneration’ın haberine göre, OS X Mountain Lion’ın minimum sistem gereksinimlerine bakıldığında aşağıdaki Mac’ler bu yeni işletim sistemine geçemeyecek gibi görünüyor.

  • 2007-sonu ve 2008-sonu Intel Core 2 Duo MacBook modelleri (Model numaraları: MB061*/B, MB062*/B, MB063*/B, MB402*/A MB403*/A MB404*/A, MB402*/B)
  • 2007-ortası Mac mini (Model numaraları: MB138*/A, MB139*/A)
  • 2006-sonu polikarbonat gövdeli iMac (Model numaraları: MA710xx/A)
  • Orjinal 2008-başı MacBook Air (Model numaraları: MB003LL/A)

Özetle, eğer 2009 ve sonrasında üretilen bir Mac sahibiyseniz hiç sorun yok. Ama benim gibi 2008 yılında üretilmiş bir Mac sahibiyseniz, artık bir yenileme yapma zamanı gelmiş gibi görünüyor. Zira artık sınırda kalıyor benim emektar. 🙂

Bir çok yazımda bahsettiğim gibi, benim de gönlümde bu sene artık yepyeni bir MacBook Air’e geçmek var… 🙂

Artık “Mac OS X” değil, “OS X”

Apple’ın Mac OS ile iOS arasındaki çizgileri daha da silikleştirmeye çalıştığını 2010 yılından beri paylaşıyoruz aslında. Bugünkü açıklama da bu yüzden oldukça önemli. İlk defa, bir Mac işletim sistemi artık “Mac” ismi taşımıyor. Yani artık “Mac OS X” demiyor, sadece “OS X” diyoruz.

Böylece artık bir yanda iOS varken, diğer yanda da OS X (oğ-es-ten şeklinde okunuyor) yer alıyor.

Overview features 2

Buradaki ince noktaya değinmek gerekirse, yine hep bahsettiğim gibi, Apple donanım ve yazılımın mükemmel uyumunu yakalamayı hedefliyor. Bu şekilde de donanımda olduğu gibi, yazılımda da aradaki farkları gideriyor, prüzleri temizliyor, sistemleri ve kullanım deneyimlerini birbirlerine yaklaştırıyor. 🙂 Masaüstü ve iOS deneyimlerini tekilleştirme yolunda ilerliyor…

Değerlendirme & Video

Mountain Lion açıklaması her ne kadar sürpriz olsa da, detaylara indikçe aslında Apple’ın yapmak istediğini çok daha iyi anlayabiliyoruz. Mountain Lion’a baktığımızda iOS 5’ten alınmış pek çok özellikle dolu olduğunu görüyoruz. Mesajlar (iMessage) gelmiş, Bildirim Merkezi de, Notlar, Anımsatıcılar, AirPlay desteği de… Hatta iCal yerine artık Takvim, Adres Defteri yerine Kişiler gibi isim değişiklikleri de mevcut.

Mountain lion hero

Buradan çıkartabileceğimiz en kritik sonuç şu: Apple, iPhone ve iPad kullanıcılarının Mac’e geçişlerini kolaylaştırmak istiyor! Mac’i karşısında gören kişinin iPhone ve iPad deneyimi ile, Mac’i yadırgamamasını, çok daha kolay alışmasını istiyor. Ve artık Mountain Lion ile OS X ve iOS birbirlerine çok ama çok benziyor.. 🙂

iOS her geçen sene yeni sürümle daha fazla özellik kazanırken, OS X ise her geçen sene basitleşiyor. Apple’ın bunları yaparken çok ama çok net bir stratejisi olduğunu tahmin etmek güç olmasa gerek… 🙂

Tüm bu paylaştıklarımdan sonra, Mountain Lion’ı kendi gözlerinizle görmek isterseniz, aşağıdaki videoya göz atabilirsiniz…

httpv://www.youtube.com/watch?v=IQCK86sOoJo

Ayrıca OS X Mountain Lion ile ilgili olarak Apple’ın Mountain Lion web sayfasına da mutlaka göz atmanızı öneriyorum.

Sürpriz

Son olarak da küçük bir sürpriz paylaşalım. Mountain Lion’daki yeni duvarkağıdını görmek ve indirmek için buraya ya da aşağıdaki resme tıklayabilirsiniz… 🙂

Sihirli elma os x 10 8 mountain lion wallpaper small


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


47 Yorumlar

  1. Çok merak ediyorum lion’dan yükseltmek için ne kadar isteyecekler? Daha yeni lion almıştım. İlk defa Apple’ın bu kadar canımı sıktı. 

    • Fiyat henüz belli değil. Ancak şöyle düşünün: 

      Şimdiye kadar Mac işletim sistemi 2-3 senede bir güncelleniyordu. Bunun için de daha önce $129 ücret vardı.

      İlk defa Lion ile birlikte bu ücret $29’a düştü. 

      iOS tarafında ise senelik güncellemeler yapılıyor, ve iPhone sahipleri ücretsiz olarak yeni işletim sistemini yükleyebiliyorlar.

      Belki de Apple OS X tarafında da senelik güncellemelere giderek ücretsiz ya da $9.99 gibi çok daha uygun bir seviyeye çekebilir fiyatı…? 🙂

      Tabi bunlar sadece yorum şu anda… Yaza doğru öğreneceğiz detayları.

  2. Developer Preview 1 Yayınlandı şu anda indiriyorum gözlemlerimi paylaşabilirim buradan … heyecanla bitmesini bekliyorum açıkcası 

  3. isten eve gelirken twiti görmustum yeni surumunun. eve gelir gelmez mac actim store girdim os x lion yuklemek icin buy app dedim.. heyecanla 3.kusur gb indirirken, dedim benimki zaten os x lion.. tekrar baktim.. evet yanilmadim benimki zaten os x lion.. ama önceden installed yaziyordu simdi neden satin alma isi gerceklesti ve 29.9 dollarimi yedin apple.. ama neden 🙁

    • Eğer Lion yüklü bir Mac’iniz varsa Lion’ı yeniden yüklemeniz mümkün değil aslında… Bir hata olabilir mi? Eğer bir şekilde kredi kartınızdan tahsil edildiyse Apple ile iletişime geçerek para iadesi alabilirsiniz…

      • bende de instaled yazmıyor, farketmeden yüklü şeylere tekrar para verebiliriz, dikkat etmek lazım sonradan uğraşmamak için.

      • dun kredi kartimdan kesilmis 2.kez yukledigim lion.. sizin dediginiz gibi apple support la iletisime gectim ve 24 saat gecmeden cevap yazmislar `I understand that you inadvertently purchased the Mac App “OS X Lion”. I know you must be eager to get this issue resolved soon.Hasan, after reviewing the circumstances of your case, we determined that issuing you a refund for your unintentional purchase of “OS X Lion” is an appropriate exception to the App Store Terms and Conditions, which state that all sales are final. In five to seven business days, a credit of $29.99 should be posted to the credit card that appears on the receipt for that purchase.`

  4. aslında basit bir updatele gelebilecek özellikler yeni işletim sistemi gibi gösteriliyor. gerçekten çok süpriz oldu. bundan sonra hep her yıl yeni çıkacaksa işimiz var paraları hazırlayın:)

    yorumlarım şöyle:

    mesajlar süper sabırsızlıkla bekliyordum. reminders ve notlar gibi şeylere çok da gerek yokmuş sanki. şahsen şimdilik icloudu da çok kullanmıyorum herşey tüm cihazlarda aynı olsun olayını pek sevmeyenlerdenim. mac os’in de ios’e bu kadar yaklaşmasından mutlu olmayacak bir sürü insan da olacaktır.

    ayrıca en önemlisi gatekeeper şimdi opsiyonel olsa da gelecekle ilgili biraz mide bulandırıcı. tamam apple harika kullanıcı deneyimi sunuyor çok seviyoruz ama politikaları da ortada. bir sonraki sürümde “sadece app store’a” bağımlısınız artık deseler kim şaşırır ki? mac’leri jailbreak yaparız artık:)

    aklımdaki soruya gelirsek. liona henüz geçmedim. hem bazı yerlerde problemlerini okuduğum için hem temiz kurulum yapmak isteyip cesaret edemediğim için:) acaba bu kadar beklemişken mountain lion’u beklsem mi? snow leopard’dan direkt geçiş olur mu? aynı fiyat mı olur?

    • Snow Leopard’dan geçiş olabilir, sonuçta Mac App Store üzerinden belki bir yükleme yapılabilir. Ancak henüz bunlar için erken, belki birkaç ay sonda daha net konuşabiliriz… 🙂

      Fiyatın ben aynı olacağını tahmin ediyorum.

  5. Bunun için bi app paketi gibi bişey yapabilirlerdi. Her yıl işletim sistemine 30 dolar vermek çok saçma gerçekten.Yukarıda bahsedilen özellikler bilgisayar! için yeni işletim sistemi diye tanıtmak ve ciddi miktarda para istemek açıkcası kazık atmaktan başka bişey değil.

    • Henüz daha ilk beta’sı yayınlandı, bakalım daha neler göreceğiz… 🙂 Eminim Apple daha pek çok özellik duyuracaktır. Ayrıca fiyat konusunda bir bilgi yok, belki çok daha düşük bir fiyata belki de ücretsiz güncelleme yapabiliriz..? Sonuçta iOS ailesinde ücretsiz bir şekilde güncelleme yapıyoruz her sene, öyle değil mi? 🙂

    • Egemen Bey, Mountain Lion şu anda son kullanıcılar için hazır değil. Sistemin stabil olacağını ya da sorunsuz olacağını kimse garanti etmiyor hatta.

      Bu yüzden, sadece uygulama geliştiricilerin kendi uygulamalarını hazırlamaları için duyuru yapılıyor.

      Uygulama geliştirici olmanın da bir bedeli var 🙂

      Son kullanıcı olarak ben kullanmıyorum, kimseye tavsiye de etmiyorum.. 🙂

  6. Goktug Bey, bende sizin gibi 2008 mac kullanıyorum, hatta bir arkadaşımdan 1 yıl önce satın aldım, fakat hala yanında pc de kullanıyorum.. dün mac den tamamen vazgeçmeye karar vermiştim yazınızdan sonra biraz daha sorunlarımı araştırmaya karar verdim.. internette bulduğum her çözümü denememe rağmen mac ile web sayfalarında dolaşırken, takılmalar artık katlanamadığım bir düzeye geldi.. hemen yanında pc laptop ile sayfaları açabilirken mac de takılmalar yaşıyorum.. aynı ağ da böyle bir sorun olması sorunun macden kaynaklandığını gösteriyor.. bu konuda bir bilginiz varsa, ve sorunu çözebileceğim ufak da olsa bir yardımınız olursa, mac kullanmaya devam edeceğim 🙂

    mountain lion’ı akıcı bir internet ile kullanmayı çok isterim 🙂 mac’im core 2 duo 2.4 black..

    şimdiden teşekkür ederim 🙂

    • Tavsiyem temiz bir kurulum yapmanız, hele ki bir arkadaştan aldıysanız bence hiç düşünmeden hemen temiz bir kurulum yapın 🙂

      Şu yazıdaki adımlar size yardımcı olabilir: http://www.sihirlielma.com/2011/11/29/lion-sifirdan-yeniden-yuklemek-hazirlik-silmek/

  7. Göktuğ Bey merhaba;
    Konuyla alakasız ama bir sorum olcaktı. macbook air kullanıcısıyım ve 128gb depolama alanım var. Acaba itunestan indirilen uygulamaları direk olarak harici hardiskime indirmesini sağlayabilmem mümkün müdür? çünkü zaten kısıtlı bir alanım var ve fazla yer kaplamasın diye indirmek istemiyorum
    Teşekkürler.

    • Engin Bey sorunuzu tam olarak anlayamadım.

      Mac’iniz üzerindeki iTunes ile App Store üzerinden indirdiğiniz uygulamalar zaten önce diskinize kaydediliyor. Sonra da iPhone’unuzu sekronize edince iPhone’unuza da kopyalanıyor.

      • Pardon Göktuğ bey yanlış aktardım heralde;
        örneğin bilgisayarıma Mac Appstore’dan bir oyun indircem fakat oyun 5gb yer kaplıyor ama benim yeterli boş alanım yok. Acaba bigisayarıma bağlı harici hardiskime oyunu direk indirebiliyor muyum? Yani kayıt yerini harici diskim olarak tanımlayabiliyor muyum?
        Bu arada sorumla ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim.

  8. göktuğ bey iyi günler 
    yaklaşık 2 ay önce macair aldım çokfazla program yüklemedim ama cihaz yavaşladı bunun için ne yapabilirim 
    teşekkürler

  9. Bu yeni işletim sistemini direk Lion üzerine mi kuracağız yoksa sıfırdan mı kuracağız. Bunun kurulumu ile ilgili bir yazı ileride paylaşırsanız sevinirim. Lion kurulumu için olanları okudum ama uygulama yapmadım çünkü MBP Lion kurulu geldi bana. Bu konuda daha açıklayıcı olursanız sevinirim Göktuğ Bey.

  10. ben yeni mac air aldım güncelleme var diye gösteriyor app storeda fakat güncellemenin sonunda hata veriyor.os x lionu satın almadım 35 tl olarak gözüküyor bende bunu satın mı almam gerek şimdi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz