Ana Sayfa MacOS AirPort İzlencesi

AirPort İzlencesi

18

Apple, iOS ve OS X’i birbirine yakınlaştırmaya devam ediyor. AirPort İzlencesi (Utility) de bu süreçteki adımlardan sadece bir tanesi. AirPort Extreme ya da AirPort Express kullananlar için Mac üzerinden tercihleri yapmaya yarayan bu küçük uygulamayı da güncelleyen Apple, tıpkı iOS’te olduğu gibi OS X’de de tüm tercihleri sadeleştirmiş ve basitleştirmiş.

Sihirli elma airport izlencesi utility banner

Aslında Mountain Lion lansmanından önce yapılan bu güncellemeyi yazıp yazmamak konusunda kararsızdım, ancak OS X ve iOS arasındaki giderek artan benzerlikleri de göstermesi açısından bu küçük uygulamayı da paylaşmak istedim.

AirPortUtility small

Ne işe yarıyor AirPort İzlencesi?

AirPort İzlencesi, Apple’ın kablosuz ağ çözümleri için ürettiği ürünlerin ayarlarını yapmak için kullandığımız uygulama. Bu uygulama sayesinde eğer şu cihazlardan birine sahipsek, ayarlarını kolayca yapabiliyoruz:

Sihirli elma airport extreme

Uzun zamandır güncellenmeyen bu uygulama için Apple geçtiğimiz hafta bir güncelleme yayınladı ve 6.0 sürümünü kullanıcılarla paylaştı.

Sihirli elma airport izlencesi utility 3

Peki yeni sürüm ile ne değişti?

Aslında uygulamanın tüm arayüzü değişti diyebiliriz… 🙂 Önceden oldukça sevimsiz, “eski” tarz bir görünüme sahip olan uygulama, tıpkı iOS ailesindeki sürümüne benzedi. Tüm tercihler ve kurulum ekranları da kolaylaşan AirPort İzlencesi, böylece çok daha kolay kullanılabilir hale geldi.

Sihirli elma airport izlencesi utility 1a
Eski AirPort İzlencesi

Yeni arayüz bize iOS ailesini hatırlatıyor diyebiliriz. Net bir şekilde aynı ağdaki cihazlarımızı görebiliyoruz.

Sihirli elma airport izlencesi utility 4
Yeni AirPort İzlencesi

Eğer bir cihazın tercihlerini görmek ya da değişiklik yapmak istersek cihazın üzerine tıklıyoruz. Açılan iOS tarzı pencere içerisinde bu cihaza bağlı tüm cihazları da görebiliyoruz.

Sihirli elma airport izlencesi utility 5b

Tercihleri nasıl değiştirebilirim?

Cihaza tıkladığımızda açılan penceredeki “Düzenle” butonuna tıklayarak cihazımızla ilgili tüm tercihleri değiştirebileceğimiz ekrana geçebiliyoruz.

Sihirli elma airport izlencesi utility 6

Buradaki tercihler her cihaz ve kuruluma özel olacağı için detaylara bu yazıda girmiyorum. Ancak başka bir yazıda AirPort Extreme ya da AirPort Express kurulumunu da paylaşabilirim.

iPad ve iPhone’da nasıl?

Yukarıda da belirttiğim gibi oldukça benzer aslında… 🙂

Sihirli elma airport izlencesi utility 9a

Sihirli elma airport izlencesi utility 10

Snow Leopard kullanıyorum. Böyle bir güncelleme görünmüyor?

Bu güncelleme sadece Lion için geçerli. Hatta yüklemek için en az Lion 10.7.2 yüklü olması gerekiyor. Merak edenler AirPort Utility’nin yardım sayfasına göz atabilirler.

Sihirli elma airport izlencesi utility 11

Sizin de kolayca farkedebileceğiniz gibi, Lion ile başlayan dönüşüm, hızla devam ediyor ve tüm alanlarda kendini hissettiriyor. Apple, Mountain Lion’a ek olarak, AirPort Utility gibi tamamlayıcı uygulamaları da güncelleyerek daha kolay ve çok benzer bir arayüze yaklaşıyor.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


18 Yorumlar

  1. zamanında airport express veya extreme aynı zamanda modem mi yoksa ayrı bir modeme ihtiyaç duyuyor mu diye araştırmıştım. aslında apple tv yazınız gibi bunları da tanıtsanız. sizin yazdığınızı okumak gibisi yok:)

  2. Ben Extreme kullanıyorum. Ancak bağlantı kesiliyor sinyali cihazlarım görmüyor. kapatıp açınca düzeliyor. Son sürümüde ilk çıktığında yükledim gene bişey değişmedi.
    Acaba bir yerde hatamı yapıyorum!?? anlayamadım..

  3. Belki bu konuyla ilgisi yok ama , wifi bağlantı problemi hakkında yardımcı olabilirmisiniz.Bir süre bekledikten sonra wifi kopuyor tekrar bağlanmak zorunda kalıyorum

  4. Herhalde airport extreme apple ın çıkardığı en kçtü ve en gereksiz cihaz.Aldığıma milyon kere pişman etti.Hatta saolsun Göktuğ bey bile bana yardımcı olmaya çalıştı ancak modem beğenmez, şifre beğenmez, ha boyuna hattan düşer, bilgisayar görür telefon görmez tam bir kabus.Kısacası apple ürünlerinin tümünün yeri ayrı ama noolur bundan uzak durun.Dertsiz başınıza dert alasınız yoksa tabi 🙂

  5. Merhaba Goktug bey Airport Express ve Extreme’in ozellikleri konusunda detayli bir yazi paylasabilir misiniz? Gerci bende Express var ve pek bir ozelligi yok Air print ve Air play disinda. Print’de sorunsuz calisiyor ama birsey scan edecegim zaman onu tanimiyor usb’yi cikarip Mac’e takmam gerekiyor. Airplay konusunda da iTunes uzerinden izlenen dinlenen hersey mukemmel ama onun disinda youtube’dan bir video izlendigi zaman orada devreye girmiyor ama olsun ben onu jailbreak ettim ama bu durumda da ses speaker’a 2-3 saniye gec geliyor muzik dinlerken fazla sorun yok ama film izlerken sorun yaratiyor. Simdi yanizi okuyunca uzun zamandir kullanmadigim yadigar Express’im aklima geldi simdi diyorum sadece Air print icin kullansam tabi ki sizinde yardiminizla Air scan’a bir cozum bulabilirsek?? Tesekkurler. 

  6. merhaba göktuğ bey ben yeni bir mac kullanıcısıyım ve şunu bilmek istiyorum mac imi nasıl virüslerden koruyabilirim yani virüs girdiyse nasıl anlayabilirim ve nasıl temizlerim nasıl tarama yaparım ütfen yalvarırım yardım edin 🙂

  7. AirPort extrem için 7.6.1 sürümünü yükledikten sonra wifi üzerinden internet hızım çoooook düştü. 1 mbps’e ve altına kadar. 8 mbp bağlantı hızım var. Ethernet kablosu bağlanıp test yaptığımda 6,7-7,2 mbps arası bağlantı hızımın varlığı doğrulanıyor.

    Airport extrem ile saglanan Wifi internet erişim yok.. Daha önce böyle bir sorun hiç olmadı yaklaşık 2-3 senedir..

    Bu konuda bir fikriniz varmı? Yoksa sürüm güncelleme ile aynı anda bir performans düşüklüğü denk mı geldi?

  8. Merhaba,

    Ofisimizde standart wireless özelliği olan ADSL modem kullanıyoruz. Hatta bazı yerlerde wireless düzgün çekmediği için ikinci bir wireless cihazı aldık.

    AirPort Extreme alıp, tüm kablolamayı kaldırmak ve çekme problemlerinden kurtulmak istiyoruz fakat çekim gücüyle ilgili pek bir bilgi bulamadım. Birkaç sitede muadil ürünlerle karşılaştırma var ancak türkiye şartlarındaki normal bir ADSL modem ile karşılaştırma bulamadım.

    Sonuç olarak demek istediğim, AirPort Extreme’in kapsama alanı ile normal ADSL modem’lerin kapsama alanını karşılaştırmak mümkün mü? Bu konuda tecrübesi olan kimse var mı?

    Teşekkürler

  9. Merhabalar. Yeni bir mac kullanicisiyim. Şimdi sizin bu ayarlar bölümünden girdiğiniz ağ kısmını açınca benim soldaki listede Airport diye bir seçenek çıkmıyor. Alttaki + ikonuna bastım fakat Airport diye bişey ekleyemedim. İphone 4 ve Macbook pro kullanicisiyim. İlgilenirseniz minnettar kalırım. Teşekkürler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz