Ana Sayfa Haberler Apple “Yeni iPad”i Tanıttı!

Apple “Yeni iPad”i Tanıttı!

21

Beklendiği gibi Apple dün geceki etkinlikte “yeni iPad”i tanıttı. Biz de iPhoneTurkey ve Sihirli Elma olarak bu etkinliği canlı ses ve resim paylaşımı şeklinde sizlerle paylaştık, “yeni iPad”i yorumlamaya çalıştık. Hem etkinliğin hem de yeni iPad’in detaylarını bu yazıda paylaşıyoruz.

Sihirli elma yeni ipad banner

Yeni İstatistikler

Apple her zaman olduğu gibi etkinliğinde yine yeni ve güzel istatistikler de paylaştı. Henüz birkaç gün önce duyurulan App Store’dan indirilen 25 milyarıncı uygulamaya ek olarak, iOS kullanan cihaz sayısının 315 milyonu geçtiğini öğrenmiş olduk. Yani Apple sadece son çeyrekte 65 milyon iOS cihaz satmış!

Apple ipad 3 ipad hd liveblog 2864

Ve böylece iOS ailesi bizim de 2011’in 4. çeyrek raporunda paylaştığımız gibi Apple’ın gelirlerinin %76’sını oluşturmuş oluyor.

Apple ipad 3 ipad hd liveblog 2845

Ayrıca Apple, geçtiğimiz hafta Amsterdam’da açtığı en yeni Apple Store ile dünyadaki mağaza sayısını 362’ye çıkartmış. 2012’de de büyük bir ivme ile artacağına devam ettiğimiz bu Apple Store’lardan Türkiye’ye ne zaman açılabileceğinin yanıtını ise şimdiden vermek zor. Ancak 2012’de bir Apple Store göremeyeceğimizi üzülerek de olsa şimdiden tahmin edebiliriz.

Apple ipad 3 ipad hd liveblog 2854

Henüz ekim ayında lansmanı yapılan iCloud ise müthiş bir hızla şimdiden 100 milyondan fazla kullanıcıya ulaşmış durumda. Öyle görünüyor ki iCloud, şimdiye dek Apple’ın en hızlı yaygınlaşan ürünü… 🙂

Apple ipad 3 ipad hd liveblog 2879

Ayrıca App Store’da 585.000’den fazla uygulama mevcut ve bunların 200.000’den fazlası da iPad’e özel olarak ya da iPad ekranına uygun olarak tasarlanmış uygulamalar. Gerçekten mükemmel bir sayı…

Apple ipad 3 ipad hd liveblog 2917

Yeni iPad

Lansman öncesindeki canlı yayınımızdaki yorumlarımızda paylaştığımız gibi, Apple beklentilere paralel bir şekilde yeni iPad’i duyurdu. Adını da “Yeni iPad” koydu… 🙂 Lansman sonrasında açıklama yapan Phil Schiller, bunun sadece “tahmin edilebilir olmamak için” diye açıkladı. Böylece Apple kuralları yine bozmuş oldu ve tüm basını ters köşeye yatırdı. Bakalım sonbaharda da bir “yeni iPhone” mu göreceğiz? 🙂

Apple ipad 3 ipad hd liveblog 2926

Yeni iPad’de öne çıkan en önemli, belki de lansman sonrasında bile beni heyecanlandıran özelliği Retina Display ekranı. Çözünürlüğün 2 katına (2048×1536), piksel sayısınınsa 4 katına çıktığı ekranı görmek için can atıyorum. 🙂

Apple ipad 3 ipad hd liveblog 2931

Özetle yeni iPad’in öne çıkan 6 özelliğini şöyle özetleyebiliriz:

  • Retina Display ekran
  • Yeni A5X işlemci
  • 5 megapiksel kamera
  • 1080p video desteği
  • Ses dikte etme özelliği
  • 4G LTE

Apple ipad 3 ipad hd liveblog 2999

Yeni iPad’in özelliklerine detaylı olarak girmeyeceğim bu yazıda. Ancak kardeş blogumuz olan iPhone Türkiye’nin “Yeni iPad’in Özellikleri” yazısına göz atarak tüm detaylara ve iPad 2 ile olan karşılaştırmasına erişebilirsiniz.

Fiyat ve Tarih?

16 Mart’ta piyasaya sunulacak olan yeni iPad’in fiyatı da değişmiyor. Yine $499’dan başlayan fiyatlarla piyasaya çıkıyor. 16 Mart’ta 10 ülkede, 23 Mart’ta da 26 ülkede satışa çıkan yeni iPad için Türkiye ne yazık ki biraz daha bekleyecek. 🙁 Geçtiğimiz sene lansmandan 2 ay sonra Türkiye’de satışa sunulan iPad, bu sene de benzer zamanlarda iPad’e kavuşacak gibi görünüyor.

Apple ipad 3 ipad hd liveblog 3012

Ancak belki de çok daha önemli bir gelişme, iPad 2’nin de satışa devam ediyor olması! Yani hala iPad 2 almak isteyenler için, iPad 2 %20 indirimle, sadece $399 dolara satılmaya devam edecek!

Apple ipad 3 ipad hd liveblog 3113

Yeni iPad Değerlendirmesi

iPhone 4S etkinliğine benzeyen bir etkinlik ve ürün lansmanı oldu diyebiliriz. Ancak bu hayal kırıklığı anlamında değil, ufak yeniliklerle gelen bir güncelleme olduğu için bu yönde değerlendirebiliriz.

İlk nesil iPad sahibi birisi olarak “Yeni iPad” benim için iyi bir güncelleme olacak gibi görünüyor. Ekran, kamera ve hız başlı başına yeni iPad’i satın almaya ikna edici özellikler. Ve Türkiye’de çıktığı gün bir 3G’li model alacağım sanırım… 🙂

Sihirli elma yeni ipad 1 2

iPad 2 sahipleri içinse en önemli yenilik elbette ki ekran. Retina Display ekranı görmeden yorum yapmak zor, ancak bu boyuttaki böyle kaliteli bir ekran kullanıcı deneyimini mutlaka çok iyi bir seviyeye taşıyacaktır. Ancak ne kadar yukarıya taşıyabilecek ve ikna edici olacak birlikte göreceğiz.

Sihirli elma yeni ipad 2

Önemli bir nokta da isim konusundaki karışıklık. Apple’ın “yeni iPad” olarak adlandırdığı 3. nesil iPad, ürün satışında ve internette bol bol karışıklıklara yol açacak gibi görünüyor. Tahminimce pek çok yerde yeni iPad’in “iPad 3” olarak yazıldığını göreceğiz… 🙂

Bu kadar değerlendirmeden sonra, yeni iPad’in “Retina Display” temalı ilk reklam filmi ile devam edelim.

httpv://www.youtube.com/watch?v=DJxZ0HVQXo8

Yeni Apple TV

Apple’ın dün gece açıkladığı bir diğer ürün de -yine tahminlerimize paralel şekilde- yeni Apple TV oldu. Görüntüsü değişmeyen Apple TV’nin en önemli özelliği artık 1080p kalitesinde videolara destek veriyor olması.

Apple ipad 3 ipad hd liveblog 2883

Arayüzde de değişiklik yapan Apple, kullanımı biraz daha kolay hale getirmiş. Ancak dışarıdan Apple TV’ye uygulama yüklemeye hala izin vermiyor. Belki de bunu daha büyük bir lansmana ya da farklı bir ürüne saklıyor olabilir… 🙂

Apple ipad 3 ipad hd liveblog 2889

Fiyatı da yine $99 seviyesinde kalan Apple TV, ne yazık ki hala ülkemizde satılmıyor…

2. nesil Apple TV sahipleri de ücretsiz bir güncellemeyle yeni arayüze kavuşabiliyorlar. Ancak 1080p video desteği sadece 3. nesil Apple TV için geçerli. Daha önce de detaylı bir yazı paylaştığımız Apple TV ve yeni arayüzü konusunda önümüzdeki günlerde ayrı bir yazı paylaşarak çok daha detaylı bir inceleme yapacağım için burada detaylara girmiyorum.

iOS 5.1 ve Fotoğraf Yayını (Photo Stream)

Dün geceki etkinliğin bir diğer önemli konusu ise iOS 5.1’in duyurulmasıydı. iOS 5 sahipleri cihazları üzerinden yazılım güncelleme yaparak kolayca 5.1’e geçirebiliyorlar. Yine iOS odaklı bir konu olduğu için kardeş blogumuz iPhone Türkiye’nin bu konudaki “iOS 5.1 Güncellemesi Yayınlandı” yazısına göz atabilirsiniz.

Sihirli elma photo stream fotograf yayini banner

iOS 5.1 ile gelen en önemli özelliklerden bir tanesi de iCloud üzerindeki Fotoğraf Yayını içerisinden fotoğrafları tek tek silebiliyor olmamız. Bu konuda sıkıntıya “Fotoğraf Yayını hakkında bilmemiz gerekenler” yazımızda değinmiştik. Şimdi Apple bu konuda bir iyileştirme yapıyor, ancak bu konuya da farklı bir yazıda çok daha detaylıca değineceğiz.

Ancak unutmadan ekleyelim. Apple’ın iCloud’daki Fotoğraf Yayını üzerinde yaptığı güncellemeyi Mac üzerinde de kullanabilmek için iPhoto’yu da güncellememiz gerekiyor. Eğer Mac’imizde iPhoto yüklüyse, yazılım güncellemesi kısmına bir göz atabilirsiniz… 🙂

iPhoto

Bir diğer önemli gelişme de Apple’ın Mac üzerindeki iWork ve iLife paketlerini artık iOS üzerine de tamamen taşımış olması. iWork paketi (Pages, Numbers, Keynote) zaten tamamlanmıştı. Ancak iLife paketinde iPhoto uygulaması eksikti iOS üzerinde. Apple bu etkinlikte iPhoto’yu tanıtarak, paketi tamamladı… 🙂

Apple ipad 3 ipad hd liveblog 3055

iPhoto uygulamasını App Store üzerinden $4.99 karşılığında indirebiliyoruz.

Apple ipad 3 ipad hd liveblog 3057

iTunes 10.6

Her ne kadar yeni güncelleme bizim hayatımızda önemli bir değişiklik yaratmıyor olsa da etkinlik sonrasında paylaşılan bir detay olarak aktarmakta fayda var. iTunes’un 10.6 sürümünü şu anda indirebiliyoruz. iTunes Store’daki 1080p HD filmleri ve TV şovlarını oynatma yeteneğini ekleyen 10.6, yurt dışında yaşayan ve bu özellikleri kullanabilecek kullanıcılar için oldukça güzel bir güncelleme.

Yeni Apple Videoları

Apple hiç vakit kaybetmeden bizleri yeni videolara boğdu… 🙂 Yeni iPad’in reklamına yukarıdan erişebilirsiniz. Ancak buna ek olarak 2 yeni video daha mevcut. Apple’ın web sitesinden erişebileceğiniz bu videolardan bir tanesi tahmin edebileceğiniz gibi dün geceki etkinliğin tamamını kapsıyor. Diğeri ise yeni iPad’in tanıtım videosu. Her iki videoyu da www.apple.com adresinden izleyebiliyoruz.

Güncelleme: Yeni iPad’in tanıtım videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz… 🙂

httpv://www.youtube.com/watch?v=RQieoqCLWDo

Not: Dün gece, önceki lansmanlardan farklı olarak canlı ses yayını ve fotoğraf paylaşımı şeklinde bir canlı yayın yaptık. Bizim de bu konuda ilk tecrübemiz oldu. Ancak bazı arkadaşlarımızdan seste kesintiler olduğuna dair yorumlar aldık. iPhone ve iPad üzerindeki UStream uygulaması ile sorunsuz bir yayın olurken, internetten izlendiğinde bu sorun yaşandı. Yaşanan sorun için tekrardan özür dileriz, bir sonraki lansman için çok daha hazırlıklı olacağız ve çok daha iyi ve keyifli bir paylaşım yapacağız… 🙂

Resimler için kaynak: Engadget


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


21 Yorumlar

  1. aslında herşey biliniyordu süpriz yok. retina, daha iyi kamera, daha güçlü işlemci…
    isim olayı çok kötü oldu sırf şaşırtmak için saçmaladılar. 2009dan beri tüm Apple etkinliklerini canlı takip ediyorum ilk defa bu kadar heyecansız ve sönük geldi nedense. 

    gecenin güzelliği sizin anlatımınızdı. profesyonel radyo programcısı gibi bayağı akıcı konuştunuz yani:) özellikle lansman öncesi 1 saatlik sohbet kısmının Mac almaya kararsız iOS kullanıcıları için çok faydalı olacağını düşünüyorum. yayının ses kaydını koysanız veya birkaç ayda bir bu şekil sohbet podcastleri yayınasanız süper olur:)

  2. Dün akşamki canlı paylaşımınız için teşekkürler Göktuğ bey.Ben çok koyu bir iOS ve Apple taraftarıyım.Bu konuda da kendime baya güveniyorum.Çevremde insanlar bana soruyorlar genelde Apple hakkındaki sorularını.Ama tabii ki eksik olduğum yönler var.Siz benden bu konuda daha bilgilisiniz.Android Türkiye sitesinde Yeni iPad’i ve yeni çıkan diğer Android tabletleri kıyaslamışlar.Onlara göre tabii ki en iyisi Android olmuş.Fakat size sormak isterim.Piyasadaki yeni çıkan tabletlerle özellik olarak kıyasladığımızda Yeni iPad nerede ?

    • Merhabalar, unutmayın tablet dünyasında teknolojik özellikler her zaman her şeyi ifade etmiyor. 🙂 Cihazları sadece cihaz olarak düşünmek büyük hata artık. Yanlarında gelen servisleri ve ekosistemi de hesaba katmak gerekiyor. Ama tabi bu da biraz zor 🙂

      Örneğin yapılan bir çok karşılaştırmada App Store karşılaştırması yok. 🙂 Tim Cook’un sunumundaki Android üzerinde çalışan Twitter uygulamasının örneğini hatırlayalım…
      iCloud yok. AirPlay özelliği yok. Ve daha bir çoğu…

      Bu yüzden kafa kafaya karşılaştırma yapmak, pek de bir tablo yaparak olacak iş değil aslında… 🙂

    • Fehmi bey,apple ile ilgili benim de bir problemim var.İlgilenirseniz sevinirim.Garanti bankası yatırım hesaplarını kullanıyorum.Önceden yatırım hesaplarına hiç giremezken,pop up ları kaldırınca ana sayfaya girebildim.Ama bir de anlık portföy denen küçük bir sayfa daha var,bu sayfaya giremiyorum..Ne yapmam lazım?.Hisse senetleri alım satımlarında bu sayfa gerekli..

  3. Göktuğ bey,apple ile ilgili benim de bir problemim var.İlgilenirseniz sevinirim.Garanti bankası yatırım hesaplarını kullanıyorum.Önceden yatırım hesaplarına hiç giremezken,pop up ları kaldırınca ana sayfaya girebildim.Ama bir de anlık portföy denen küçük bir sayfa daha var,bu sayfaya giremiyorum..Ne yapmam lazım?.Hisse senetleri alım satımlarında bu sayfa gerekli.

  4. Normal bankacılık işlemlerini,garantibank üzerinden yapıyorum ama yatırım hesaplarında e-trader a giremiyorum..Ana sayfası geliyor,anlık portföy gelmiyor..

  5. Appel stordan,bir haftadan beridir hiç bir şey satın alamadığım,gibi bir şey de indiremiyorum.Bu durum 1ayda 4 cü oluyor;cevaplandırırsanız sevinirim.

    • Merhabalar,

      Hata mesajıyla birlikte sorununuzu Soru&Cevap sayfamıza yazabilirseniz çok daha hızlı çözüme ulaşabilirsiniz.. 🙂 http://www.sihirlielma.com/soru-cevap/

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz