Ana Sayfa İpuçları PC’deki iTunes Arşivi Mac’e nasıl taşınır?

PC’deki iTunes Arşivi Mac’e nasıl taşınır?

11

PC’den Mac’e geçerken iOS cihazlarımızı (iPhone, iPad, iPod) eşzamanlamadan önce dikkatli olmamız gerekiyor. Her cihaz sadece bir bilgisayar ile eşzamanlanabildiği için, dikkatsiz davranırsak iOS cihazımızın içeriğini bir anda silmek işten bile değil. Bu yüzden eşzamanlama yapmadan önce iTunes arşivimizi (kitaplığımızı) yeni Mac’imize taşımamız gerekiyor. Son zamanlarda Mac’e geçiş yapanlardan çok soru geldiği için bu konuya özel bir yazı paylaşarak konuyu incelemeye çalışacağım.

Pc mac itunes tasimak arsiv kitaplik banner

Neden bilgiler siliniyor?

Eşzamanlamanın mantığı sebebiyle, her iPhone (iPad veya iPod Touch) sadece bir adet bilgisayar ile eşzamanlanıyor. Böylece o bilgisayardaki seçilmiş veriler, yani müzik, video, resim, uygulama, podcast, zil sesi vb. iPhone’umuza aktarılabiliyor.

Eğer gerekli ayarları yapmadan başka bir bilgisayar ile eşzamanlama yaparsak, iPhone’umuzdaki veriler siliniyor, daha doğrusu, yeni bilgisayardaki veriler içerisine atılıyor. Yeni bilgisayarda da veri yoksa da silinmiş oluyor. 🙂

Silinmemesi için ne yapabilirim?

Aslında yapmamız gereken şey çok basit. PC’deki iTunes içerisinde yer alan verileri kopyalayarak yeni Mac’imizdeki iTunes içerisine kopyalayarak bu sorunu kolayca çözebiliyoruz. Yani eski bilgisayarımızdaki iTunes’un içindekileri, yeni bilgisayarımıza da kopyalayarak sorunsuz bir geçiş için hazırlıklarımızı tamamlayabiliyoruz.

Bu işlemler 2 şekilde yapılabiliyor:

  1. Elle
  2. Bir uygulama yardımıyla

Sihirli elma iTunes 10 new

1. Elle

Bilgilerimizi yeni Mac’imizin içerisindeki iTunes’a atmak için şu adımları izleyebiliyoruz:

  • Öncelikle mutlaka iOS cihazımızın (iPhone, iPad, iPod Touch) yedeğini alıyoruz. Bir sorun olursa yedeğimizden geri alabiliriz. Detaylı bir yazı için kardeş blogumuzdaki bu yazıya göz atabilirsiniz.
  • iTunes içerisindeki tüm bilgileri (Müzik, Video, Zil Sesi, Resim, PDF, Uygulama vb.) Mac’imizdeki iTunes arşivine de ekliyoruz.
  • iPhone’u Mac’imize bağlıyoruz.
  • Eşzamanlama yapmadan önce, iPhone içerisindeki güncel uygulamaları da Mac’imize kopyalamak için:
  • Önce “Mağaza” menüsünden “Bu Bilgisayarı Yetkilendir”e tıklıyor, ve Apple Kimliği’mizi girerek Mac’imizi bu hesabı kullanması için yetkilendiriyoruz.

Pc mac itunes tasimak arsiv kitaplik 2

  • Sonra da iTunes içerisinde, sol taraftan iPhone’umuzun üzerine sağ tıkladıktan sonra “… Satın Alınanları Aktar”a tıklıyoruz. Böylece iPhone’umuzda bulunan iTunes ve App Store’dan satın aldıklarımızı otomatik olarak iTunes’a kopyalamış oluyoruz.

Pc mac itunes tasimak arsiv kitaplik 3

Mac’imizdeki iTunes’a tüm verilerimizi kopyaladıktan sonra, artık eşzamanlama yapmaya hazırız. 🙂 Eşzamanlanmasını istediğimiz başlıkları da iTunes içerisinden iPhone’umuza tıkladıktan sonra seçerek eşzamanlama işlemini başlatabiliyoruz.

Pc mac itunes tasimak arsiv kitaplik 16

2. Bir uygulama yardımıyla: CopyTrans TuneSwift

Elle bu işlemi yapmak biraz zor ya da uzun gelebilir. Bu yüzden bunun için bazı uygulamalar da mevcut. $14.99 değerindeki CopyTrans TuneSwift adlı uygulama ile bu işlemi daha kolay bir şekilde yapmak mümkün.

Pc mac itunes tasimak arsiv kitaplik copytrans tuneswift logo

Bu uygulama özetle şunları yapıyor:

  1. Windows’umuzdaki iTunes içeriğini yedekliyor.
  2. Bu yedeği bir harici diske yazmamıza yardımcı oluyor.
  3. Mac’imizde yeni bir iTunes kitaplığı oluşturarak, Windows’taki iTunes’un içeriğini buraya kopyalıyor.
  4. Böylece verileri kopyalama işlemi oldukça hızlı ve kolay bir hale gelmiş oluyor.

Peki bunu nasıl yapıyoruz?

  • CopyTrans TuneSwift uygulamasını bu web sitesinden Windows kullandığımız PC’mize indiriyor ve çalıştırıyoruz.

Pc mac itunes tasimak arsiv kitaplik 4

  • Karşımıza çıkan uygulamalar arasından CopyTrans TuneSwift’i seçiyoruz.

Pc mac itunes tasimak arsiv kitaplik 4a

  • Yedekleme ya da transfer yapabilmek için $14.99 değerindeki, satın almamız gerekiyor. Aksi halde uygulama işe yaramıyor.
  • Uygulamayı http://www.copytrans.net/purchase.php adresine giderek satın alabiliyoruz.

Pc mac itunes tasimak arsiv kitaplik 5

  • Satın aldıktan sonra, e-posta adresimize gelen şifre ile uygulamayı etkinleştiriyoruz.

Pc mac itunes tasimak arsiv kitaplik 6

  • Uygulamayı yeniden çalıştırdıktan sonra “Transfer”i seçiyor ve iTunes kitaplığımızı Mac’e taşımak istediğimizi seçiyoruz.

Pc mac itunes tasimak arsiv kitaplik 7

  • Daha sonra yedekelem ya da taşıma için kaydedilecek dosyanın yerini belirliyoruz. Burada bir harici disk seçmek en kolay ve pratik çözüm olacaktır.

Pc mac itunes tasimak arsiv kitaplik 7a

  • Yedekleme / Transfer işlemini başlatıyoruz ve beklemeye başlıyoruz. 🙂

Pc mac itunes tasimak arsiv kitaplik 8

  • Eğer arşivimizin yedeğinin büyüklüğü birkaç GB ise, otomatik olarak birden fazla dosya oluşuyor. Böylece büyük boyutlu tek bir dosya yerine, arşiv parçalara ayrılıyor ve FAT32’deki dosya boyutu sınırlamaları sorun yaratmıyor.

Pc mac itunes tasimak arsiv kitaplik 9

Mac’e Geri Yükleme

  • Yedekleme bittikten sonra artık yedeğimizin olduğu diskimizi alıp Mac’e geçiyoruz.
  • Buradaki adrese tıklayarak, TuneSwift’in Mac sürümünü, yedeği geri yüklemek için gereken uygulamasını indiriyoruz.

Pc mac itunes tasimak arsiv kitaplik 10

  • Harici diskimize kaydettiğimiz transfer/yedekleme dosyasını seçiyoruz ve Restore butonuna tıklıyoruz.

Pc mac itunes tasimak arsiv kitaplik 11

  • Geri yüklemeyi başlatıyoruz. Ancak hem PC’deki hem de Mac’teki iTunes sürümlerinin aynı olması gerekiyor. Örneğin ben bu yazıyı yazarken PC’de aldığım yedek iTunes 10.6.1, Mac’teki iTunes ise 10.6 olunca geri yükleme yapamadım. Mac’teki iTunes’u da 10.6.1’e güncellemem gerekti. 🙂

Pc mac itunes tasimak arsiv kitaplik 12

  • Geri yükleme işlemi bittiğinde şöyle bir onay penceresi görüyoruz.

Pc mac itunes tasimak arsiv kitaplik 13

  • Geri yükleme işlemi bittikten sonra iTunes’u alt / option tuşuna basılı tutarak çalıştırıyoruz. Ve yeni arşivimizi seçiyoruz. Yeni arşivimizin adı muhtemelen Müzik/iTunes klasörü içerisindeki “TuneSwift iTunes Libraries Backup” adındaki klasörün içerisindeki tarih formatında bir klasörde oluşuyor.

Pc mac itunes tasimak arsiv kitaplik 14

  • Ve seçimi tamamladıktan sonra, işte karşımızda PC’mizdeki iTunes kitaplığımız! 🙂

Pc mac itunes tasimak arsiv kitaplik 15

Değerlendirme

Yazının başında da söylediğim gibi çok soru gelen bir konu olduğu için detaylı bir yazıyla ve 2 farklı öneriyle konuyu incelemeye çalıştım. Benim önerim ise, böyle bir geçişi bir temizlik olarak görmek ve iPhone / iPad içerisindeki uygulamalar, müzikler ve diğer verileri elden geçirmek. Bir süredir kullanmadıklarımı silmek, yenilere yer açmak… 🙂

Ancak elbette buna zaman ayırmak, üzerinde emek sarfetmek gerekiyor. 🙂 Hepimizin buna harcayacak zamanı ya da eforu olmayabilir. Bu yüzden de elle geçiş yapmak yerine çok daha kısa zamanda, basit bir geçiş yapmayı da tercih edebiliriz. Bu durumda da CopyTrans TuneSwift bizim için güzel bir çözüm sunuyor.

Böyle bir geçişe zaman ayırmak istemiyorsak, $14.99’a değecektir sanıyorum ki… 🙂


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


11 Yorumlar

    • Apple Configurator aslında onlarca iPhone’u tek bir yerden kolayca yönetmek, içeriklerini düzenlemek için, genellikle şirketlerin kullandığı bir uygulama.

      iTunes Producer ise çeşitli içerikleri iTunes’a göndermek için gerekli bir uygulama. Dolayısıyla direkt olarak son kullanıcılar olan bizlere dokunmadığı için yakın zamanda detaylı bir yazı paylaşmayı düşünmüyorum.

      Ancak detaylı sorularınız varsa soru-cevap sayfamızdan sorabilirsiniz. Ben de dahil olmak üzere yanıtlayanlar olacaktır mutlaka… 🙂 http://www.sihirlielma.com/soru-cevap

      Selamlar.

      • Selamlar Göktuğ bey, sizden Apple Configurator’un Türkçe olarak nasıl kullanılırı anlatmanızı istiyoruz. Saygılarımla iyi çalışmalar

  1. Yine guzel bi konu olmus elineze saglik, yanliz ben farkli bi seye deginmek istiyorum. Ilk mesajda kullandiginiz resim bana cok itici geldi, tamam windows un mac yaninda bariz bi sekilde kalite farki oldugu ve farkli kullanicilara hitap ettigi bi gercek. Yanliz son model bi Macbook air resminin yanina cok daha estetik bir pc yi temsil eden (mavi ekran hatasi almis bir windows gibi olan eski bir monitor) bi resim koyabilirseniz yazinizin kalitesine kalite katar kanaatindeyim. 
    Saygilar.

  2. arkadaslar super otesi site.ve herkes bilgili burda ben haric oyle gozukuyo size iki sorum olucak  bu hafta macbookpro alicam ama iki seyi merak ediyorum …bende harici 1TB HD var  ve ici muzik dolu bunuu bu sarkilari ben nasil itunsa gecerircm copya diye siler mi ituns mace geciste sorun yasarmiyim ………2. sorum da macbookproyu turkce yapma sansim war mi TESSKURLER simdiden cvplar icin ………

  3. merhaba güzel bir yazı ama ben mac’e geçeli 9 ay oldu ve bilinçsiz bir süreçti 🙂 harici harddiskten mp3 klasörümü masaüstüne kopyaladım. buradanda itunes’a sürükledim. şimdi hem itunesta hemde masaüstünde aynı dosyalar var yani masaüstündeki mp3 klasörünü silsem itunestaki müziklerim kaybolur mu? Teşekkürler.

  4. Merhaba, siteniz yeni kullanicilar icin oldukca faydali. Ben de mac kullanmaya yeni basladim. Daha once i-tunes yukledigim bilgisayarim calindi. Simdi Ipad le mac arasinda baglanti kuramiyorum. Ne yapmam lazim

  5. windows pc’mdeki itunnes klasörü altındaki
    mobile applications içerisindeki uygulama dosyalarını mac deki mobile
    applications’ın içine attım ancak itunnes bu uygulamalarımı görmüyor bu
    işlemi nasıl yaparız?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz