Ana Sayfa Haberler Daha ince ve hızlı MacBook Pro’lar geliyor!

Daha ince ve hızlı MacBook Pro’lar geliyor!

23

MacBook almayı mı düşünüyorsunuz? Aceleniz yoksa birkaç ay beklemenizde fayda var. Çünkü Mac ailesi yenilenmek üzere! 🙂 MacBook Pro, MacBook Air ve iMac, bu yeniliklerden nasibini alacak ilk ürünler olacak gibi görünüyor… Bu yazıda özellikle yeni MacBook Pro’larla ilgili olarak bazı olası yenilikleri paylaşıyorum.

Intel’in geçtiğimiz haftalarda yeni işlemcilerini duyurmasının ardından yükselen beklentiler, dün önce 9to5mac.com blogunda daha sonra da Bloomberg’deki bir haberler iyice alevlendi diyebiliriz.

Bildiğiniz gibi normalde Sihirli Elma’da pek dedikodulara yer vermesem de, geçtiğimiz sene olduğu gibi bu sene de ufak da olsa yeni Mac’lerle ilgili paylaşım yapmaktan keyif alıyorum. 🙂 Ayrıca birkaç kaynaktan benzer zamanlarda benzer açıklamalar gelmesi, bunların kontrollü bir sızıntı olduğu şüphesini akıllara getiriyor.

Yeni Tasarım

Yeni MacBook’larda Apple’ın tasarımı çok fazla değiştirmeyeceği tahmin ediliyor. Önceki beklentilerin aksine, MacBook Air gibi üçgen kesiti olan bir tasarım yerine, şimdiki MacBook Pro’ların biraz daha incelmiş bir versiyonunu görebiliriz.

Örnek tasarım

Fakat belki de MacBook Air ailesinde bir de 15 inç’lik bir abi de gelebilir…? 🙂

Dönem dönem gündeme gelen “Liquid Metal” (sıvı metal) konusunda ise bir gelişme olması için birkaç sene daha geçmesi gerektiğine dair yorumlar ağırlıkta.

Örnek yeni MacBook Pro solda, mevcut MacBook Pro sağda

Retina Display (HiDPI)

En çok konuşulan konulardan bir diğeri de iOS ailesinde 2 nesildir gördüğümüz, bu sene de iPad ile kavuştuğumuz Retina Display. Mac ailesinde bir süredir ikonların ve masaüstü resimlerinin çözünürlükleri artıyordu. Bu yılki MacBook ailesinde de Mountain Lion ile birlikte HiDPI adı verilen yüksek çözünürlüğün sonunda Mac’lere de geleceği tahmin ediliyor.

Yeni İşlemciler

Elbette olmazsa olmazlardan bir tanesi de işlemciler. Intel’in Sandy Bridge ailesinin yerine geçecek olan Ivy Bridge işlemcileri ile yeni Mac’lerin çok daha hızlı ve enerji kullanımı açısından verimli olacağını tahmin etmek pek de zor değil.

Hatta şimdiden yine bazı yabancı blog’larda henüz açıklanmamış MacBook Pro’ların testleri bile yayınlanmaya başlamış durumda.

nVidia Grafik Kartı

Bir diğer kritik değişiklik beklentisi ise ekran kartı tarafında yaşanabilir ve şu anda MacBook Pro’larda kullanılan AMD grafik kartları nVidia ile değiştirilebilir. Bunun performans ya da pil ömrü tarafında ne gibi artıları ve eksileri olabilir, yakında daha detaylı incelemelerde bunu da öğreneceğiz.

USB 3.0

Bir diğer önemli gelişme de bir süredir Mac’lerde bir eksik olarak görülen USB 3.0 desteğinin sonunda geliyor olması. Thunderbolt ile bir yarış içerisinde olacağını tahmin edebileceğimiz bu yeni nesil transfer teknolojilerinde yaygınlık açısından USB bir adım önde diyebiliriz. Bu sebeple USB 3.0’ı Mac’lerde görüyor olmak önemli bir gelişme.

USB 3.0 sağda

Optik Sürücülere Elveda

Bir süredir beklediğimiz, artık radikal olmasa da işe yarar bir değişiklik sonunda gerçekleşiyor sanırım. 🙂 DVD sürücümüze şimdiden elveda diyebiliriz. Şahsen Macbook’umun DVD sürücüsüne en son ne zaman bir disk taktığımı hatırlamıyorum bile.

Ayrıca yine bir optik sürücü olan HDD’mize de (belki opsiyonel olabilir) veda etmemiz gerekebilir. SSD teknolojisi sayesinde hem daha hızlı, hem de çok daha hafif ve dayanıklı disklere geçmek için yeterince bekledik. 🙂

Böylece Eject tuşu da yok oluyor 🙂

Bu optik sürücülerin de ortadan kaldırılması hem daha hafif, hem de daha ince bir Mac tasarımına olanak tanıyor olması önemli.
Ayrıca incelen kasa ile ethernet portunun da MacBook Air’de olduğu gibi bu kasaya sığmayacağını şimdiden tahmin edebiliriz.

Pil Ömrü

Kasanın incelmesi pil ömrünü negatif etkileyecek gibi görünse de, pil ömrünü pozitif etkileyecek pek çok faktör mevcut:

  • yeni nesil işlemciler
  • yeni nesil grafik kartı
  • SSD kullanımı
  • DVD sürücü olmaması (yer kazancı)

Tüm bunları göz önüne aldığımızda yüksek çözünürlüklü bir ekrana rağmen pil ömrünün aynı kalacağını belki de artacağını tahmin edebiliriz.

Ne zaman? WWDC?

Bu kadar çok yenilik varken yeni Mac ailesi sessiz sedasız açıklanmak yerine muhtemelen WWDC’yi bekleyecektir diye tahmin ediyorum. Zira normalde bahar aylarında Mac ailesi güncellenirken bu sene hala net bir gelişme olmaması biraz da buna işaret ediyor.

Hatta WWDC’den tam olarak 4 hafta önce bu dedikoduların artması da oldukça manidar diyebiliriz 🙂

Hatta Mountain Lion’ın WWDC’de çok daha kapsamlı bir şekilde duyurulacağı düşünüldüğünde, yeni işletim sistemi ve yeni donanımların birlikte duyurulması ile iOS ailesindeki iPhone lansmanına göz kırpılıyor bile diyebiliriz. 🙂

Böylece Apple donanım ve yazılımın uyumunu ve mükemmel birlikteliğini vurgulamak için şahane bir fırsat daha yakalamış oluyor. Bu açıdan baktığımızda hiç şaşırtıcı değil öyle değil mi? 🙂

Değerlendirme

Son olarak, eğer bir Mac almayı düşünüyorsanız kısa bir süre daha beklemenizi tavsiye ederim. Sadece yenilikler açısından değil, mevcut modellerde de fiyat indirimleri ve kampanyaları yakalamak açısından önümüzdeki 1 ay ve sonrası güzel fırsatlar doğuracaktır.

Ancak her zaman söylediğim gibi, şu anda da alacağımız bir Mac de bizi fazlasıyla tatmin edecek ve uzun yıllar kullanabileceğimiz bir bilgisayar olacaktır.

Her ne kadar eşimin 2010 model MacBook Air’i beni benden alsa da, hala 2008-sonu bir MacBook kullandığımı hatırlatmak istiyorum… 🙂

Yeni Mac’leri ben de sizin gibi heyecanla bekliyorum. Ve WWDC’yi de iple çekiyorum… 🙂

Kaynaklar:

9to5mac.comhttp://9to5mac.com/2012/05/14/apple-readies-revamped-15-inch-macbook-pro-retina-display-ultra-thin-design-and-super-fast-usb-3-3/
Bloomberghttp://www.bloomberg.com/news/2012-05-14/apple-said-to-prepare-thinner-mac-laptops-sporting-intel-chips.html


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


23 Yorumlar

  1. merakla yeni mbp’ları bekliyorum. optik sürücü kalksın ama kutu içeriğine harici optik sürücü koymalarını beklerim. çünkü benim hala optik sürücüye ihtiyacım olacak :)) 
    yeni modeller çıkınca kullandığım (15″ MBP 2009 ortalarında üretilen) bilgisayarımı satışa çıkarmayı planlıyorum. umarım yeni MBP makul fiyatlarla satılır :)))
    bir an önce wwdc2012 gelse artık.

    • Optik sürücüye hala ihtiyacınız varsa ek olarak satın almanız gerekir diye tahmin ediyorum. Zira MacBook Air’lerde böyle şu anda… Ancak 1 ay sonra muhtemelen her şey netleşmiş olacak. Henüz resmi bir açıklama yok 🙂

      • bence de ek olarak satacaklardır ama kutu içeriğinde olsa hiçde fena olmaz. zaten yeterince pahalılar. birde sürücüye ek para vermek zor gelecek :)) hadi apple şaşırt bizi :)))))

  2. Daha 2 ay önce yeniledim MBP’mi.Ama Retina Display gelirse hiç düşünmeden alırım yenisini.Yeni ipad’deki grafiklerden sonra gerekli..)))

  3. bir kaç milim incelecek diye optik sürücüye veda mı edeceğiz?
    üstelik bunun için zil takıp oynamamız mı gerekiyor 🙁
    çok gereksiz. ekstra incelik ve hafifliğe ihtiyacı olanlar için zaten Air seçeneği mevcut
    ben mbp’mi geçen ay yeniledim iyi ki.

    • DVD sürücü pek çok kullanıcı için gereksiz olarak görülüyor. Elbette bu herkes için gereksiz demek değil elbette. 🙂
      Ancak her an ihtiyaç duymadığınız bir donanım ise harici bir sürücü alarak da kullanabilirsiniz.

      Zamanında disket sürücüler için de benzer şeyler olmuştu. DVD’lerin de sonu benzer olacaktır tahminimce… 🙂

      Optik sürücü ayrıca yer de kaybettiriyor. Bu yer kazancı da incelik, hafiflik veya pil ömrü olarak bize geri dönebilir.

      Ancak bunlar hala dedikodu. 1 ay sonra muhtemelen her şey netleşmiş olacak. Henüz resmi bir açıklama yok 🙂

  4. hocam liquid metal ( sıvı metal ) nedir ? İlk kez duydum merak ettim 🙂 Onun dışında Macbook air 15′ çıkacaksa optik okuyucular niye pro’dan çıksın çok saçma. İnce isteyen Air alır. 
    Onun dışında yenilikler ve yazı harika sağolun

  5. 2008 sonu macbook pro nuza herhangi bir dğişiklik yaptınızmı? ram, hdd vs. gibi
    Bende 2010 model bi macbook pro var ve yavaslıgından biraz şikayetçiyim şu sıralar.

  6. göktug bey soru cevap bölümüne üye oldum ama epostama kaydı tamamlamak için link gelmedi BENİM BİR SORUM VAR yeni bir mac kullanıcısıyım ve sizin paylaştığınız yotube dan video indirme eklentisini indirdim ama şimdi şilmek istiyorum ama nereden sileceğimi bilmiyorum ve safari tercihleri nereden açılıyor lütfen yardım edin

    • E-posta spam kutunuza düşmüş olabilir. Orayı kontrol edebilir misiniz?

      Sorunuza yanıt olarak ise, Safari’deki Tercihler içerisinden Genişletmeler içerisinden kaldırabilirsiniz.

      • 100-200 dolar yükselir gibi gelmekte bu kadar köklü değişikliğin sonucunda artı bir maliyet yükü olacaktır genelde apple değiştirmiyor fiyatlarını ama retina display dolayısıyla ekran kartınında desteklemesi gerekiyor o çözünürlükleri 27 imac lerde özellikle iyi bir ekran kartı demek buda. ssd beklentileri var fiyata etki edecek etmenler gibi gelmekte umarım apple yanıltır beni:)

        • Ben fiyatların değişeceğini düşünmüyorum. Hatta Retina dediğimiz ekranların şimdiki ekranların 2 kat çözünürlüğünde olacağına da pek ihtimal vermiyorum. Bu biraz fazla olabilir 🙂

          Ancak iPhone ve iPad’de ekranları retina yapan Apple, fiyatlara dokunmadı. Fakat lansman yapılana kadar ne olacağını bilmemiz pek mümkün değil yine de… 🙂

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz