Ana Sayfa Haberler Apple’ın En İyi Q2 Sonucu: 26M iPhone, 17M iPad, 4M Mac! Ve...

Apple’ın En İyi Q2 Sonucu: 26M iPhone, 17M iPad, 4M Mac! Ve Mountain Lion geliyor!

22

Apple biraz önce 2012’nin ikinci çeyrek sonuçlarını açıkladı ve bir rekor çeyreği daha geride bıraktı. Tarihindeki en iyi ikinci çeyrek sonuçlarını açıklayan Apple, bu çeyrekte 26 milyondan fazla iPhone, rekor bir şekilde 17 milyondan fazla iPad ve 4 milyondan fazla Mac satmış oldu.

Sihirli elma apple q2 2012 banner

 

Özet

Apple geçtiğimiz senenin aynı çeyreğine göre cirosunu %22 arttırarak 35 milyar dolara çıkarttı ve 8.8 milyar dolar net kar ile kasasını daha da fazla doldurdu. 🙂 Apple’ın kasasındaki rezervlerin miktarı için kabaca 117 milyar dolar diyebiliriz… :))

Sihirli elma apple q2 2012 ceyrek gelirler

Asya-Pasifik gelirleri %25 artmış ve Çin’in gelirleri bu bölgenin artık 3’te 1‘ini oluşturmaya başlamış. Çin pazarında Apple her geçen çeyrek daha da güçlenmeye başladı diyebiliriz.

Sihirli elma apple q2 2012 ceyrek gelirler bolge

Ayrıca bu çeyrekte uluslararası satışlar da (ABD dışı) %62 ile hala çok yüksek seviyelerde dolanmaya devam ediyor. Umuyoruz ki Türkiye ve diğer ülkelerdeki yerel operasyonlar artar ve güçlenir. Son dönemlerdeki dedikodulara bakılacak olursa sonbaharda bizi iTunes Store bekliyor. 🙂 Ancak bekleyip göreceğiz…

Sihirli elma apple q2 2012 Gelirleri Urunler

iPhone

  • Apple bu çeyrekte toplam 26 milyondan fazla iPhone satmış. Bu rakam geçtiğimiz seneye göre %28 daha fazla!
  • Çin’deki iPhone satışları %100’den fazla artmış!
  • iPhone 100’den fazla ülkede, 250’den fazla operatör ile birlikte satılıyormuş.

Sihirli elma apple q2 2012 iPhone satislari

iPad

  • Bu çeyrekteki iPad satışları ise 17 milyon. Bu rekor rakamlar geçtiğimiz seneye göre %84 daha fazla!
  • iPad satışları gerçekten çok hızlı bir şekilde büyüyerek artıyor… 🙂 Ve görünen o ki artmaya da devam edecek.
  • Yeni iPad’in mart’ta satışa çıktığını ve iPad 2’nin de bu sene yeni iPad’den daha ucuza satıldığını düşünürsek yıl sonundaki toplam satış adedi gerçekten muazzam olacak diyebiliriz.
  • Hele bir de “iPad mini” ya da benzeri bir ürünün son baharda piyasaya sürülebileceği dedikodularını da eklersek, iPad satışları gerçekten çok daha iyi noktalara gelebilir.

Sihirli elma apple q2 2012 iPad satislari

Mac

Mac satışları önceki seneye göre %2’lik bir artış gösterse de, bunda Nisan-Mayıs-Haziran aylarındaki “yeni Mac serisi” beklentilerinin de payı fazla olabilir.

Mac satışlarının, özellikle de Retina MacBook Pro’ların etkisini 3 ay sonraki Q3 raporunda göreceğiz muhtemelen… 🙂

Sihirli elma apple q2 2012 Mac satislari

Ayrıca dizüstü Mac’ler yenilenmemesine rağmen satışlarının %8 artış göstermesine karşın, masaüstü Mac’lerin %13’lük bir azalış göstermesi iMac, Mac mini ve Mac Pro’ların yenilenme süresinin çoktan geldiğini ve beklendiğini gösteriyor… 🙂

Ve yine dikkat çeken bir bilgi: Dizüstü Mac’ler, masaüstü Mac’lerin neredeyse 3 katı kadar satılmış!

Sihirli elma apple q2 2012 Mac satislari 2

iPod

iPod’da kan kaybı neredeyse her çeyrekte olduğu gibi devam ediyor. Bu çeyrekte de önceki seneye göre satışları yaklaşık %10 düşen iPod, bakalım son baharda bir yenilenme ile toparlanabilecek mi?

Sihirli elma apple q2 2012 iPod satislari

Diğer

  • iCloud kullanıcı sayısı bu çeyrekte 25 milyon artarak 150 milyona ulaşmış!
  • Bugüne kadar 410 milyondan fazla iOS cihaz satılmış! “Vay canına” demek istiyorum! 🙂
  • Geliştiricilere 5.5 milyar dolar ödenmiş!
  • Sadece bu çeyrekte 1.3 milyondan fazla Apple TV satılmış! Geçtiğimiz seneye göre %170’lik bu artış, “hobi” olarak adlandırılan bir ürün için oldukça fazla değil mi? 🙂

Sihirli elma apple q2 2012 Gelirleri hepsi

  • Yeni iPhone beklentileri sebebiyle iPhone satışları haftalık olarak azalıyormuş.
  • iPad şu anda 97 farklı ülkede satılıyormuş.
  • ABD’deki eğitim sektöründeki Mac satışları tarihin en iyi dönemini geçirmiş.
  • Apple bu çeyrekte 9 yeni Apple Store açmış!
  • ABD’de 123, toplamda ise 373 tane olan Apple Store’u Türkiye’de ne zaman göreceğiz acaba?!

Sihirli elma apple q2 2012 Gelirleri Urun Dagilim

Tim Cook önceki çeyrekte “daha fazla inovasyon” göreceğimizi söylemişti. Retina MacBook Pro’ların bunun ilk adımı olduğunu düşünürsek, yılın geri kalanı için şimdiden heyecanlanmaya başladım diyebilirim… 🙂 Bakalım neler göreceğiz…

Ve Mountain Lion..!

Beklenen açıklama da geldi ve Mountain Lion’ın 25 Temmuz 2012 çarşamba günü çıkacağı da duyuruldu. 🙂 Artık nefeslerimizi tuttuk ve Mountain Lion’ın çıkışını bekliyoruz… Türkiye saati ile muhtemelen öğleden sonra Mountain Lion Mac App Store’da yerini alacak.

Küçük bir hatırlatmak yapmak gerekirse, Mountain Lion Mac App Store’da $19.99’a satışa çıkacak. Ben her zaman söylediğim gibi acele etMemenizi tavsiye ediyorum… 🙂

Eğer geçiş için hazırlıklarınızı yapmadıysanız “Mountain Lion’a Geçmeden Önce Yapmamız Gereken Hazırlıklar” yazısına göz atabilir, Mountain Lion ile ilgili detaylı bilgi almak isterseniz “Mountain Lion ile yeni neler geliyor?” yazısına göz atabilirsiniz…

Güncelleme: Ve Mountain Lion Mac App Store’da yerini aldı. İndirmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Mountain lion hero


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


22 Yorumlar

  1. bu arada göktuğ bey öncelikle vermiş  oldugunuz bilgiler ve paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim. ben yeni macbook airlerin 13 inc olanından aldım yaklaşık bi hafta oldu. kısa bir dönem autocad kullanıcam. acaba bu almıs oldugum yenı nesil macbook air işimi görür mü? yani öyle profesyonel anlamda kullanmicam kısa bir süre bir ödevle ilgili… 

    • Öncelikle hayırlı olsun 🙂 AutoCAD uygulamasını hiç kullanmadığım için bir yorum yapamayacağım. Ancak satın almış olduğunuz 2012 model MacBook Air’ler oldukça güçlü cihazlar. Çok zorlamadığınız sürece sorun olacağını tahmin etmiyorum.

        • Kullanırsınız. SSD olduğu için de gayet hızlı kullanırsınız. Yalnız MS için üretilen 2013ACAD versiyonu ile kaydedilmiş DWG’ler MAC’te açıldığında programı çökertiyor. Bildiğim kadarıyla 2013 MAC sürümü henüz yok ve galiba MAC için sadece 2012 sürümü var. Ancak ACAD’ın RAM kullanımı çok kötü, ben RAM’i 8’e çıkartmak zorunda kaldım. 4RAM ile kullanma ya da Kullanırken çok sayıda dosya açma, 1 saatte bir  ACAD’ı kapatıp yeniden aç.

  2. Ohhh. Neredeyse günde 3-5 defa apple ve sihilielmayı ziyaret ediyordum. İşletim sistemi çıktı mı diye :))

  3. Merhaba Goktug Bey,
    Cok onemli degil ama aklima takilan bir soru var; acaba bugunden itibaren satin alinacak macbooklarda mountain lion yuklu olarak mi gelecek ?

      • Şu anda “stoktaki” Mac’ler Lion kurulu olacaktır.. Fatura kopyası ile Apple’a Up-to-Date programı için başvurup Apple hesabımıza eklenecek Mountain Lion’ı kurmak gerekecek.

        Bunun şöyle bir kötü yanı var, ileride bu Mac’i satmak istediğimizde Mountain Lion ile değil Lion işletim sistemi ile satabileceğiz..

  4. Beni Macbook Pro 13” henüz yeni 1-2 aylık ve cihaza yüklü fazla bişey yok çoğunluk Fotograf var iPhoto’da. Şimdi ML geçişi için illaki yedek almam şartmıdır (Yedek için bir HDD almadım henüz ).
    Yanıtınız için şimdikten teşekkürler Göktuğ bey

    • Şart değil elbette. Ama sonuçta büyük bir sistem geçişi olduğu için bir şeylerin ters gitme ihtimali her zaman var.

      Üstelik sistem geçişi olmasa bile, diskinizin bozulma ihtimali her an var… 🙂 Verilerinizin mutlaka bir yedeğini almanızı öneririm.

      • Hızlı yanıtınız için teşekkürler Göktuğ bey,
        Size bir sorum daha olacak ,Mac’de yeniyim acaba ML’yi direk cihaza değil de önce bir USB Flash belleğe indirip (Minimum kaç Gb bir bellek gerekecek ) sonra Mac’ime yülemeyi bize öğreticekmisiniz (Yani sırasıyla bir acemi bu işi nasıl yapabilir şeklinde 🙂  )

  5. Ben de heyecanla Up-To-Date programını bekliyorum. 11 Haziran sonrası alınan Mac’ler için ücretsiz gelecekti. Şimdiden Fatura’yı tarattım, hazır bekliyorum. 😀

  6. Göktuğ Bey sizi çok rahatsız ediyorum kusura bakmayın 🙂
    Yedek için harici bir HDD almak istiyorum ve araştırdığım bir ürün var ”WD2,5″ 500GB My Passport™ Studio™ USB2.0 / Firewire 800 Taşınabilir Disk”  bunu alayım mı yoksa ikinci bir alternatif halihazırda Win 7 için kullandığım 1 TB lik ”WD Elements Masaüstü ” var acaba bunu bölüp yarısını Win için diğer yarısını Mac yedek için mi kullanayım, üçüncü seçenek sizin önereceğiniz bir HDD veya başka bir depolama aracı varmı.
    ML öncesi hemen edinmek için acele ediyorum.
    Tekrar teşekkürler.

    • Ben WD kullanıyorum. Oldukça da memnunum. Aslında her iki söylediğinizi de kullanabilirsiniz. Ancak yedeklemenin daha sağlıklı olması, yani sadece yedekleme yapacağınız zamanlarda kullanmanız için yeni bir harici disk öneririm ben.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz