Ana Sayfa İpuçları Safari 6 İncelemesi

Safari 6 İncelemesi

38

Safari’nin 6. sürümünü yüklediniz mi? Yenilenen Safari ile pek çok yeni özellik ve kullanım hayatımıza geliyor. Chrome ya da Firefox kullanıyorsanız bile, Safari’nin bu özelliklerine göz atmanızı ve belki de işinizi kolaylaştıracak bu özellikleri keşfetmenizi tavsiye ediyorum… 🙂

Sihirli elma safari 6 banner

Mac’teki tarayıcıları geçtiğimiz sene bir inceleme yazısıyla paylaşmıştım. Aradan geçen zamanda pek çok tarayıcı kendini güncelledi. Ve son olarak da Mountain Lion lansmanıyla birlikte Safari de 6. sürümüne ulaştı.

Safari 6’ya geçtiyseniz bu özelliklerin bazılarını keşfetmiş olabilirsiniz bile, ancak ben hepsinin üzerinden yeniden detaylıca geçerek bir derleme yapmak istiyorum.

Safari 6’da Göze Çarpan Özellikler

Arama ve Adres Çubuğu Birleştirildi

Safari 6’daki ilk göze çarpan değişiklik arama çubuğu ile adres çubuğunun birleştirilmiş olması. Böylece artık ziyaret etmek istediğimiz siteyi de, aramak istediğimiz kelimeleri de aynı kutuya yazıyoruz.

Sihirli elma safari 6 1
Büyük resim için tıklayın

Google Chrome ile büyük tarayıcılarda kendisine yer bulmaya başlayan bu özellik, Firefox’tan sonra Safari’de de karşımıza çıkmış oluyor. Oldukça hızlı ve pratik olmamızı sağlayan bu özellik, internetle yeni tanışan kullanıcılar için de büyük kolaylık sağlıyor ve kafa karışmasının önüne geçiyor diyebiliriz. 🙂

Okuyucu Butonu artık hep sabit

Bu alanla ilgili bir diğer değişiklik de “Okuyucu” butonu ile ilgili. Önceki sürümlerde sadece bazı durumlarda ortaya çıkan “Okuyucu” butonu Safari 6 ile birlikte adres/arama çubuğunun en sağına kalıcı yerleşmiş. Ancak sadece doğru (daha doğrusu çalışabileceği) sayfalar gösterildiğinde kendisini mavi ile belli ediyor.

Sihirli elma safari 6 2

Geçtiğimiz sene ilk olarak Lion’da değindiğim bu özellik sayesinde web sayfalarını reklamlardan ve diğer kafa karıştıran görsellerden sıyırarak, yazıları daha okunabilir hale getiriyor. Açıkçası benim sürekli kullandığım ve keyif aldığım özelliklerin başında geliyor “Okuyucu”.

Sihirli elma safari 6 3
Büyük resim için tıklayın

Yeni sekmeler ve Sekme Görünümü

Safari 6’yı kullanmaya başladığımızda gözümüze çarpan bir diğer yenilik ise sekmelerin görünümünde. Artık sekmelerin üstlerindeki etiketlerinin genişliği sabit değil, değişken.

Sihirli elma safari 6 4
Büyük resim için tıklayın

2 ve daha fazla sekmede de Safari penceresinin genişliği eşit oranlarda bölünerek sekmeler buna göre dağılıyor. Böylece sekme çubuğu her zaman dolu kalıyor.

Sihirli elma safari 6 5
Büyük resim için tıklayın

Okuma Listesi çevrimdışı da çalışyor! 🙂

Yine daha önce paylaşmış olduğum Okuma Listesi (Reading List) özelliği oldukça önemli bir yenilik ile geliyor. Artık Okuma Listesi’ne eklediğimiz yazıları yeniden okumak için internete bağlı olmamız gerekmiyor.

Sihirli elma safari 6 6
Büyük resim için tıklayın

Safari bu sayfaları hafızasında tutuyor, ve internet bağlantımızın olmadığı durumlarda bile bu yazılara erişebilmemizi sağlıyor! 🙂 Sık sık makale/yazı okuyanlar için gerçekten önemli bir yenilik diyebilirim.

iCloud Sekmeleri

Bir diğer yenilik de yine iCloud ikonu ile karşımıza çıkan “iCloud sekmeleri”. Henüz sadece Mac’ler arasında çalışan bu özelliği yeterince kapsamlı kullanamıyoruz. Ancak iOS 6 ile birlikte, artık farklı cihazlarda açtığımız sekmeleri de görebilecek, iPhone’daki sekmelerimizi Mac’te de anında karşımızda bulabileceğiz.

Ben iPhone’umda iOS 6’nın beta sürümünü test ettiğim için bu özelliğin ileride nasıl kullanılabileceğine göz kırpmış oluyorum… 🙂 Aşağıdaki resimde iPhone’umda açık olan sekmelerin nasıl görüntülendiğini görebilirsiniz.

Sihirli elma safari 6 7

Tüm Sekmeleri Göster

Yazıyı ilk yayınladığımda paylaşmayı atladığım bir özelliği Selim Çile’nin hatırlatmasıyla eklemek istiyorum: Tüm Sekmeleri Göster. 🙂 Sekmelerin en sağında yer alan butona tıklandığında Safari’de açık olan sayfalarımızı iPhone’da olduğuna benzer bir şekilde görebiliyor, ve aralarında geçiş yapabiliyoruz.

Butona tıklamak yerine iki parmağımızı kullanarak çimdikleme / kıstırma hareketi ile de bu özelliği kullanabiliyoruz. 🙂 Bu özellik sayesinde pek çok sekme açıkken aralarında tek tek tıklayarak dolaşmak yerine, İzleme Dörtgeni (Trackpad) sayesinde çok daha pratik ve hızlı bir şekilde dolanıp, kolayca geçiş yapabiliyoruz.

Paylaşım

Mountain Lion’ı incelediğim yazıda da değindiğim için bu özelliğin detaylarına girmeyeceğim. Ancak kısaca özetlemek gerekirse, artık Safari üzerinde göz attığımız bir sayfayı da kolayca paylaşabiliyoruz. 🙂

Sihirli elma safari 6 8

Paylaşım butonları şimdilik şu şekilde:

  • Okuma Listesi’ne Ekle
  • Yer İşareti Ekle
  • Bu sayfayı e-postala
  • Mesaj
  • Twitter
  • Facebook (Sonbaharda, muhtemelen iOS 6 ile birlikte bu da hayata geçecek)
Paylaşım özelliğinin detaylarını merak ediyorsanız “Mountain Lion’ı Keşfedelim – 3: AirPlay Yansıtma, Gatekeeper ve Paylaşım” yazısına göz atabilirsiniz.

Safari 6, Mountain Lion ile daha hızlı

Lion kullanıcıları Safari 6 kullandığında biraz yavaşlama sezebilirler, ancak Mountain Lion altında Safari 6 biraz daha hızlı çalışıyor, ve görsel olarak da bize bu hızı hissettiriyor.

Benim test yapma şansım olmadı, ancak Apple’ın destek sayfalarında bu konuda dert yanan kullanıcılar olduğu görülebiliyor.

Promo lion 2

Değerlendirme

Safari 6 aslında çok büyük bir güncelleme değil. Hatta bu sebeple Safari 6 için “küçük, ama iyi bir güncelleme” diyebiliriz. 🙂 Kritik yenilikler içermese de Safari arayüzünü değiştiren, daha temiz ve sade hissettiren, biraz da hızlanmasını sağlayan bir güncelleme olarak tanımlamak daha doğru olabilir.

Sihirli elma web tarayici safari

Herkes olmasa da, “Etkinlik Penceresi”ni (Activity Window) kullananlar için ufak bir hatırlatma da yapmadan geçmeyelim. Safari 6’da Etkinlik Penceresi artık yok. Bu yüzden eğer bu özelliği sık kullanıyorsanız Safari 6’ya geçmeden önce bir kez daha düşünmenizi tavsiye edebilirim. Ben pek kullanmadığım için eksikliğini de hissetmedim açıkçası…

Safari 6’ya geçtim, yavaşlık sorunu yaşıyorum. Ne yapabilirim?

Eğer Safari 6’da yavaşlık sorunu yaşıyorsanız aşağıdaki yöntemleri denemenizi önerebilirim:

  • Genişletmeleri mutlaka kapatın. Bazı genişletmeler bazı durumlarda Safari’yi kötü etkileyebiliyorlar.
  • Safari menüsünden “Safari’yi Sıfırla”yı seçerek Safari’yi sıfırlayın.
  • Eğer Lion kullanıyorsanız mutlaka Mountain Lion’a geçin… 🙂

Ben en çok ClicktoFlash eklentisini beğeniyorum ve kullanıyorum. Sizin kullandığınız ve memnun kaldığınız genişletmeler var mı? Paylaşmak isterseniz yorum olarak iletebilirsiniz… 🙂


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


38 Yorumlar

  1. En sıkı takipçi olarak ilk yorum; Safari 6 gerçekten çok başarılı. Okuyucu özelliği gözü hassas olanlar için rahatlatıcı bir özellik. Çevrimdışı iken okumak da bir başka güzellik. Facebook eklentisi (sağ üst köşedeki bildirimde de) çıktığı zaman müthiş olacak. Sonbaharı bekliyoruz. Tşkler.

  2. Ben Lion kullanıyorum. iCloud Sekmeleri ikonu(Bulut resmi), benim Safari 6.0 da çıkmıyor. Acaba neden ?
    Mountain Lion a mı geçmem gerekiyor ?

  3. İnceleme yazınızda, benim çok sevdiğim, bir özelliği unutmuşsunuz sanırım. Ya da “Mountion Lion’ ı Keşfedelim” yazı dizinizde bahsedecektiniz belkide. Özellik ise şu; “Yeni bir sekme yarat” butonunun hemen yanına yerleştirilmiş olan “Tüm sekmeleri göster” butonu. Buna tıkladığımızda ya da iki parmağımızı sıkıştırdığımızda tüm sekmeleri görebiliyoruz. Benim yeni Safari’ de en sevdiğim özelliklerden biri bu oldu. Belki gözden kaçmıştır diye paylaşayım istedim =)

    • Safari’de çıkmama sebebi sağ tuşu kitleme olabilir.Site kodlanırken kullanılıyordu eskiden, ancak google chrome çıktıktan sonra gerek kalmadı sebebi öğeyi denetle dediğinizde karşınıza bütün sitenin kodlarını döküyor olması

  4. Etkinlik Penceresi’nin hemen geri gelmesi gerek. Safariyi diğerlerinden ayıran en büyük özelliklerden birini yeni sürümde kaldırdılar. Safari 6 mutlaka güncelleme görmeli şuan stabil değil…

  5. Merhabalar, siz burada maciçin safari hakkında bilgi verdiniz ancak benim İpad safari ile ilgili bir sorum olacak. İpadde safaride okuma listesi internet yokken çalışmıyor . Yoksa bendeyi yazilimdami bir sorun var acaba?
    Saygilar

  6. Merhaba daha önceden safari 5 için kurduğum omnibar uygulaması, safari 6 kurmamla beraber başıma dert oldu. Şu an her açılışta safari 6 ya hata verdirip bir süre sonra kapanmasına sebep oluyor. İşin tuhafı eklentiler kısmında gözükmüyor omnibar. Ana pkg dosyasınıda yoketmeme rağmen devam etmekte. Bu sorunu gidermek için bir öneriniz varmıdır?

  7. safari kesinlikle stabil değil. herhangi bir sayfada sağ tıklayıp yeni sekmede aç dediğimde safari aniden kayboluyor, kapanıyor. ve bu dediğim şey son günlerde çok sık olmaya başladı. acil güncelleme şart. umarım SL zamanını özlemem :))

  8. *Etkinlik Penceresini kaldırıldı.*Web sitesi için seçtiğiniz herhangi bir metni sağtuş ile “google ile aratt”ı tıkladığınızda yeni sekmede arama seçeneğide bulunmalı. *O an açık olan bir sayfayı “Şu anki sayfa için yeni bir yer işareti ekle” seçeneği ile eklemek istediğinizde yeni bir klasör oluşturamıyorsunuz??? Önce yer işaretleri’nden yer işareti klasörü ekle deyip bir klasö oluşturmanız sonrada sayfayı buraya eklmeniz gerekiyor. Oysa neredeyse tüm diğer tarayıcılar senelerdir mevcut adresi kayıt etmek istediğinizde yeni klasör oluştur seçeneğini oracıkta açıyor ve siz yeni bir klasör (kategori) oluşturup oraya kayıt edebiliyorsunuz. *Yer işaretlerini düzenleyebileceğimiz hepsi bir arada güzel bir arayüz hala mevcut değil.*Bir çok sekme açıkken bu sekmelerde n son 5- 7 tanesini kapamak istediğinizde her bir sekme kapandıktan sonra kalan sekme sayısına göre sekme genişliği anında değişiyor ve kapama butonun yeri değişiyor. yani seri bir şekilde birkaç sekme kapatamıyorsunuz. Aysa bunu crome çoktan kolaylaştıdı. Neredeyse yıllardır sekmeleri kalan sekme sayısına göre boyutlandırmadan evvel 1sn kadar bir süre ile bekliyor bu da seri olarak sekmelerini kapatırken her defasında kapama butonunu takip edip bulmanız zahmetinden kurtarıyor. Çok bari bir şekilde cromu kullanmak Safariden daha seri olabiliyor.Safari sunduğu bir çok artının yaninda bazı küçük işlemlerde hala çok dolambaçlı yollarla işi çözüyor.Neden Crome’a geçemdiğimi düşünüyorum galiba şimdilik ana sebebi fanatiklikten inatla safari kullanıyorum ancak ayrıntılardaki eksikleri insanı bezdirebiliyor.Bir çok ayrıntıyı düşünüyor olmalılılar ancak enteresan bir şekilde hayata geçirmeleri seneler alıyor. Sırf arama çubuklarını birleştirmeleri bunu seneler evvelden yapan bir çok tarayıcıdan çok sonra oldu ve sanki yeni bir gezegen bulmuşlar gibi lanse ettiler. Bu övünülecek değil nihayet yaptık diyebilecekleri birşeydi zaten. Okuyu’cu özelliğini bu şekilde lanse etmelerini anlardım ancak zaten çok geç kaldıkları bir çok şeyi böyle lanse etmeleri gerçekten kendini beğenmişlikten başka birşey değil.Apple açık ara önde olduğu stabil yazılım ve donanım üretme işinde bir çok noktada takipci olmaktan ödü kopan bir tavırda gibi hissediyorum. Oysa bazı konularda rakiplerinden fikir alabilmeli ve bunu mümkün olduğunca çabuk yapmalı. Yaptıktan sonrada herşeyi dünyayı değiştirdik tavrı ile lanse etme konusunda biraz daha mütevazı olmalı.

  9. göktuğ bey merhaba,
    resimlerde bulut ikonunun yanında anahtar şeklinde ikon var, benim safaride bu yok.  ne olduğu hakkında bilgi alabilir miyim?

  10. Merhabalar 

    Daha önce sadece crone kullanırken safari incelemesini okuduktan sonra kullanmaya başladım çokta memnun kaldım.Teşekkür ederim.
    Yalnız benim makianda sadece facebbok ta şöyle bir sıkıntı var?
    Facebbok ta bir fotoğrafın üzerine tıkladığımda fotoğraf flaş gıbı arada patlıyor ve gözü rahatısz ediyor.
    Bunu tüm fotoğraflarda hemen hemen yapıyor alttan sürekli göz kırpar vaziyette.
    Acaba bu sadece bendemi diğer kullanıcılarda da oluyor mu? yada eksik yaptığım bir durum mu var.

    Şimdiden teşekkür ederim.

  11. Herkese Merhaba. Belki de kullaniyorum ama adinin o oldugunu bilmedigim icin Safaride “etkinlik penceresi”nin ne oldugunu bir turlu ne macde ne de internette bulamiyorum. Etkinlik penceresi olarak kullanilan ozellik hakkinda fikir verin lutfen.

  12. evde imac var işyerinde windows 7 her ikisinde de browser olarak safari kullanmak istiyorum..imac ten önce her iki bilgisayarımda win7 idi.Browser olarak chrome kullanıyordum..Chrome da oturum açıyordum ve bütün yer imleri vs her iki makine de de erişilebilir durumdaydı. Ben bunu safari de de kullanmak istiyorum..
    acaba bu işlem nasıl yapılıyor?
    saygılar..

    • Safari’de bu işlemi yapmak için iCloud hesabınızı kullanmanız yeterli 🙂 Buradan detaylara bakabilirsiniz: http://www.sihirlielma.com/2011/10/13/icloud-nedir-nasil-kullanilir/

  13. Merhaba;
    Lion kullanıcısıyım Safari 6 ya geçtikten sonra Bookmark ımda kayıtlı olan web sitelerinin ikonları silindi ve hepsi aynı mavi bir dünya ikonuna döndü .Söz konusu olan  ikon lar web sitesine bağlandığımda geri geliyor ama history i sildiğimde onlarda siliniyor bu durumdan nasıl kurtulacağım bir yöntemi varmıdır yrdımlarınızı bekliyorum teşekkürler.

  14. merhabalar.

    öncelikle teşekkür ediyorum açıklamalarınız için.
    icloud’u ben de etkin kullanmak isterim ama Mountain Lion yüklememe rağman ve Safari de 6.0.1 sürümü ama iCloud butonu üzerinde yok. Neden acaba?

    teşekkürler.

  15. meraba sistemim mountain lion safari 6 kullanıyorum 2 gündür bi sorunum var safari ile ilgili örneğin netten bi gazete okuyorum haberi yeni sekme ile açtığımda hem haber açılmıyor hemde hemde ana site donuyor snra safari donuyor ancak diğer tarayıcılarda böyle bişeyle karşılaşmadım flash ıda güncelledim ama hala aynı yardımcı olabilirmisini 

  16. Safaride sayfalarda ilerlerken önceki sayfaya geri dönmek istediğimde sayfanın yeniden yüklenmesini (down. edilmesini) istemiyorum, eski sayfanın bellekten gösterilmesi benim daha çok işime gelmekte, en azından vakit kaybını azaltıyor ve de internet hızı çok yavaşsa (3G vs) zulüm. Operada böyle bir özellik vardı.. Bu mümkün müdür?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz