Ana Sayfa Haberler Patent davası sonuçlandı: Samsung, Apple’ın patentlerini ihlal etti ve ceza ödeyecek!

Patent davası sonuçlandı: Samsung, Apple’ın patentlerini ihlal etti ve ceza ödeyecek!

24

Uzun bir süredir devam eden Apple’ın Samsung’a açtığı dava sonuçlandı. Samsung, Apple’ın patentlerini ihlal ettiği için 1 milyar dolardan fazla tazminat ödemeye mahkum edildi. Bu güzel ama sıcak pazar gününde, pek çoğumuzun tatilden döndüğünü tahmin ederek, keyifli bir pazar yazısını sizlerle paylaşıyorum… 🙂

Sihirli elma patent apple samsung dava banner

 

Nedir bu dava? Neden açıldı?

Steve Jobs’ın biyografisinde Walter Isaacsson’ın da belirttiği gibi, Apple, Samsung’un bazı patentlerini ihlal ettiği gerekçesiyle Samsung’a dava açmasıyla başlıyor. Apple açıktan da Samsung’u eleştirerek ve bu ihlalleri yapmamasını istememesine rağmen, Samsung Apple’ı kopyalamaya devam ettiği için yasal yollara başvurmak zorunda kalmıştı.

Sihirli elma patent apple samsung dava 1a

Süreçte neler yaşandı?

Davada Apple, kendine ait patentleri ileri sürerek, Samsung’un bunları nasıl çaldığını kanıtlamaya çalıştı. Samsung da, bunları kopyalamadığını, bunların ya daha önce başkaları tarafından (hatta kendileri tarafından) zaten yapıldığını, ya da bir endüstri standardı olduğunu öne sürerek Apple’ın savlarını çürütmeye çalıştı.

Ancak basına sızdığı kadarıyla süreçte kendimce bazı kırılma noktaları olduğunu düşünüyorum. Bunları şöyle özetleyebilirim:

1. iPhone öncesi ve sonrasındaki telefon tasarımları

Dan Frakes’in söylediğini tekrar etmek sanırım bu noktada söylenecek en özet ve güçlü söz olabilir. 🙂

iPhone ilk çıktığında, tuşları olmadığı için hemen herkes tarafından eleştiriliyordu. Şimdi insanlar iPhone’un tasarımını “zaten böyle olmalı” olarak görüyorlar.

Sihirli elma patent apple samsung dava 2

When the iPhone debuted, it was widely criticized for having no buttons/keys. Now people think the iPhone’s design is “obvious.”

Sihirli elma patent apple samsung dava 7
Büyük resim için tıklayın
Sihirli elma patent apple samsung dava 8
Büyük resim için tıklayın

2. iPhone çıktıktan sonra Samsung’un iPhone’u birebir taklit etme çabası

Davada sunulan dikkat çekici kanıtlardan bir tanesi ise gerçekten insana “yok artık” tepkisi verdirtecek cinsten. Bu kanıt, Samsung’un şirket içerisinde hazırlanmış bir dokümanı. Sunum şeklindeki dokümanda;

  • iPhone uygulamaları tek tek inceleniyor.
  • Samsung’un S1’deki aynı uygulaması ile karşılaştırılıyor.
  • iPhone’a benzemesi için ne yapılması gerektiği net bir şekilde söyleniyor.
Sihirli elma patent apple samsung dava 3
Sihirli elma patent apple samsung dava 4
Sihirli elma patent apple samsung dava 5

Fazla söze gerek yok… 🙂

3. Yıllar öncesine dayanan prototipler

Yine Walter Isaacsson’ın biyografisini okuyanlar hatırlayacaktır, iPad’in ilk prototipleri iPhone’dan öncesine dayanıyor. Apple ilk olarak iPad üzerine yoğunlaşıyor, ancak böyle bir çoklu-dokunuş ekranı ile “harika bir telefon yapabilecekleri fikrini” benimseyince iPad projesini rafa kaldırıyorlar ve iPhone’a odaklanıyorlar.

Sihirli elma patent apple samsung dava 6
Büyük resim için tıklayın

 

Sihirli elma patent apple samsung dava 6a

iPhone’da başarı gelince, iPad projesi yeniden hareketleniyor. Ve 2010’da iPad ile tanışıyoruz. Yani aslında iPad, iPhone’dan daha eski bir fikrin ürünü! 🙂 Dolayısıyla prototipler de öyle…

Sonuç nedir?

Yeniden davaya dönecek olursak, özetle jüri, Apple’ın iOS ve diğer bir çok patentinin geçerli olduğuna ve bu patentlerin Samsung’un bir çok cihazı tarafından ihlal edildiğine karar vermiş durumda.

Ve bunun sonucunda da Samsung’un Apple’a tam olarak 1,05 milyar dolar ceza ödemesine karar verildi.

Ancak daha da önemlisi, jüri Samsung’un bu ihlalleri “kastılı” olarak gerçekleştirdiğine, yani Samsung’un Apple’ı bilerek ve isteyerek kopyaladığını söylüyor.

Tim Cook’un şirket içerisinde paylaştığı e-posta

9to5mac’in aktardığına göre, kararın açıklanmasının ardından, Apple’ın son 1 yıldır CEO koltuğunda oturan Tim Cook, tüm çalışanlarına aşağıdaki gibi bir e-posta göndermiş.

Bu e-postada yazanlara göre Tim Cook, davanın patentlerden ya da paradan çok daha öte bir şeyi savunduğunu tekrarlıyor. Apple, yarattığı değeri ve yenilikçiliğini, inovasyonunu savunuyor, ve bunun kolaylıkla kopyalanmasının önüne geçmeye çalışıyor.

Sihirli elma patent apple samsung dava 10

Öne sürülen tonla kanıtın ışığında Samsung’un Apple’ı tahminlerinden de derin bir şekilde kopyaladığını gördüklerini belirten Cook, “değerlerin kazandığını” ve dünyanın da bunu buna kulak vereceğini umduğunu söylüyor.

Today was an important day for Apple and for innovators everywhere.

Many of you have been closely following the trial against Samsung in San Jose for the past few weeks. We chose legal action very reluctantly and only after repeatedly asking Samsung to stop copying our work. For us this lawsuit has always been about something much more important than patents or money. It’s about values. We value originality and innovation and pour our lives into making the best products on earth. And we do this to delight our customers, not for competitors to flagrantly copy.

We owe a debt of gratitude to the jury who invested their time in listening to our story. We were thrilled to finally have the opportunity to tell it. The mountain of evidence presented during the trial showed that Samsung’s copying went far deeper than we knew.

The jury has now spoken. We applaud them for finding Samsung’s behavior willful and for sending a loud and clear message that stealing isn’t right.

I am very proud of the work that each of you do.

Today, values have won and I hope the whole world listens.

Tim

Sektörü nasıl etkiler?

Sektörde önemli değişiklikler yaratması beklenen bu davanın ilk akla gelen olası sonuçlarını şöyle özetleyebiliriz:

1. Ürünleri taklit etmek zorlaşacak. Böylece Apple’ın açıkladığı özellikleri hemen diğer cihazlarda da göremeyeceğiz. Bu şekilde farklılıklar artacak, ve aslında çok daha sağlıklı bir pazar oluşacak.

2. Patentlere daha çok dikkat edilecek. Benzer şekilde, artık patentler birilerinin umurunda olmak zorunda olacağı için, ya en baştan patent sahibi ile iletişime geçilerek bir ortak nokta bulunmaya çalışılacak, ya da o patent kullanılamayacak. Aksi halde patent ihlali sebebiyle hem rezil olma hem de ceza ödeme ile karşı karıya kalınabilir.

Sihirli elma patent apple samsung dava 11
Büyük resim için tıklayın

Bu patentlere örnek olarak Apple’ın sayfaların kenarlarına gelindiğinde lastik etkisi yaratan görselliği, çift dokununca sayfanın ilgili bölgesine yakınlaşması ve çoklu-dokunuş ile yakınlaşıp uzaklaşabilmeyi söyleyebiliriz.

3. Bazı ürünler için piyasadan toplatma kararı çıkabilecek. Apple’ın bir sonraki hamlesinin bu olması muhtemel. Çünkü hala piyasada olan Galaxy S2 gibi cihazlar Apple’ın patentlerini ihlal ediyor. S3 ile bu patentlerden uzaklaşma yolunu tercih etmiş olmasına rağmen, Samsung S2’nin piyasadan çekilmesiyle bir darbe daha alabilir.

Sihirli elma patent apple samsung dava 9

4. Yeniliklerin önü açılacak, çünkü çalmak eskisi kadar kolay olamayacak. Bu ise belki de beni en çok heyecanlandıran konu. Çünkü Apple’ın her yeniliğini birkaç ay sonra diğer firmaların taklit etmesi hem çok sıkıcı hem de çok rahatsız edici bir durum. Şirketlerin kendi yollarını çizmemeleri, sadece Apple’ı taklit etmeleri piyasayı da kötü etkileyen ve rekabeti zayıflatan bir dünyaya yol açıyordu.

Bu şekilde Apple’ın yeniliklerini çalamayacak firmalar hem kendileri inovasyona teşvik edilmiş olacak, hem de belki de Apple çok daha fazla yeniliği çok daha kolay ve rahat şekilde bizlere sunabilecek… 🙂

Hayırlısı diyor, ve Apple’ın 12 Eylül’de tanıtmasını beklediğimiz yeni iPhone’unu ve belki de sürpriz diğer ürünlerini bekliyoruz… 🙂

Tarih henüz %100 netleşmemiş olsa da, her lansmanda olduğu gibi bu sefer de kardeş blogumuz iPhone Türkiye ile yine bir canlı yayın yapacağımızı hatırlatmama gerek yok sanırım…? 🙂

Kaynaklar:


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


24 Yorumlar

  1. Apple Samsunga karşı kazandı diye bizim için niye sevindirici bi haber olsun anlamadım :S  Uzun zamana yaydığımızda cebimizden daha çok para çıkacak demek. Bi takım tutar gibi marka tutmadığımız kalmıştı milletce. Gerçekten çok ilginç.

    Onun dışında iphone sonrası akkıllı telefonlardaki değişim zaten belli. Bütün markalar için bu geçerli. Doğru bi karar bencede jürininki

    • Berk Bey Merhabalar,

      Takım tutar gibi marka tutmak gibi bir niyetim yok elbette. 🙂 Ancak bir yanda yıllarını, kaynaklarını ve hayatlarını bu işe adamış bir şirket varken, 3 ayda bunları kopyalayan bir şirket var. Bu dava yazıdaki özetten çok daha detaylı olsa da, Apple’ın savunduğu değerlere kendimi daha yakın gördüğümü söyleyebilirim.

      Yazının sonunda yazdığım gibi, sektörde tekel olmaması, çeşitlilik ve inovasyona hız verilmesi açısından sevindirici bir haber bu. Yoksa tüm firmalar Apple ne yaparsa onu yapabilir, farklılıklar ortadan kalkmaya başlayabilir, ki son birkaç senede bunu görüyoruz.

      Örneğin Microsoft, bu konuda bambaşka tasarımlarla, bambaşka bir kullanıcı deneyimi sunuyor. Windows Mobile, Apple’ı birebir taklit etmeden, gerçekten hem farklı hem de güçlü bir alternatif olacak gibi görünüyor. 

      Yorumlarınızı paylaştığınız için teşekkürler… 🙂

      • Şunu eklemek isterim, Apple ürünleri pahalı ancak diğer markaların ucuz göründüğüne aldanmayın, aynı özelliklere ulaşmak için o markalara para yatırdığınızda Apple ürünlerinden daha pahalıya geliyor.

        Bir de Apple ürünü kullandığınızda, vizyonunuzu genislettigini, diğer ürünlerin aslında ne kadar dar pencerelerden baktığını sizi de dar görüşe soktuğunu farkediyorsunuz.

        İPhone, iPad, MacBook Pro sahibiyim, yatırdığım paradan dolayı su ana kadar hiç pişmanlık duymadım. Müşterisine bunu hissettirmek bence önemli.

        Ancak sundan ben de rahatsızlık duyuyorum, apple ürünleri sınıfdan bir gösterge haline getirildi. Burada sorun Apple ürünlerinin pahalı olması değil, ülkelerin vatandaşlarının alım güçlerini düşürmesi.

        • Apple’in urunleri Avustralya’da da, Amerika’da da, Turkiye’de de pahali diye elestirilir. Yani bunun, ulkelerin vatandaslarinin alim gucunu dusurmesiyle bir alakasi yok. Sizin saviniz ancak A ulkesinde bir Apple urunu almak icin odenmesi gereken paranin kazanca oraninin, B ulkesine nazaran cok daha fazla oldugu olabilir. Yani “Apple, rakiplerine nazaran pahali urunler satar.” elestirisi ulkeden bagimsizdir.

          Bu konuya ek olarak, Kore mahkemeleri de Apple’in ve Samsung’un karsilikli olarak patent ihlali yaptigi kararini verdiler.

          • 🙂 Bir daha okuyun, yine de anlamazsanız artık yapacak bir şey yok, hayatta başarılar :)))

  2. Karar jürilere bırakıldığın da Tim Cook Nokia Lumi 900’ü çıkarıp her telefon iPhone’a benzemek zorunda değil demiş.

  3. zırnık sevmiyorum şu samsung u . steve jobs kitabını okudum okumadan öncede bu adamı seviyordum .okudukdan sonra daha cok sevdim adam gercekden farklı düşünüyor . samsung dünya özellikde koysa o telefonlarına gene almam 

  4. apple teknolojik gelismeye zarar veriyor, ford t modelini cikardiginda, ilk arabayi urettiginde oteki araba fabrikalarina bu tipte uretemezsiniz diye dava acsaydi,simdi araba teknolojimiz,endustrumiz ne halde olurdu?samsungdan once  htc ye actigi patent davasinin konusunu okudum, absurd idi,htc telefonlari yan cevirdiginde yazilarin donmesi apple patenti imis, o sebebten htc telefonlari amerikaya sokmuyorlardi.. apple artik teknolojiye,gelismeye zarar veriyor, .. bu dava beni sahsen appledan soguttu,,senelerdir apple kullanicisiyim, kafamdaki apple imaji artik bariscil, sade, mutlu bir sirket imaji degil, apple bu bariscil imaji, agresif, diktator bir yapiya donusturuyor.. umarim cok gec olmadan bir imaj ve sirket taktiksel planmasi yaparlar.. bu hareketler apple a zarar veriyor, nereden biliyorum? cunku bir sonraki telefonum samsung olacak.. ziya tarkan kozan

    ps, ayrica finansal acidan , bir finans analizti olarak, apple sirketinin yatirimcisina,ortaklarina karpayi dagitmamasi bana bencilce geliyor..eskiden karlari azdi, artik degil.. 

  5. Bu davanın kazananı; yakında piyasaya sunulacak olan windows mobile 8 dir. apple patenlerinden korkan smartphone üreticileri windows 8 yönele bilir ve adroiden uzaklaşa bilirler. Dava dolaylı olarak google android de vurmuştur.

  6. Hassikkome! Dökümü bulan adam patent almamış iyi ki mnk. Polyanna gibi yazı yazılmış. İnsanoğlu bilgi ve tecrübesini parayla istimlak etmekten başka birşey değil bu!

  7. Hiçte hoş bir davranış değil. Bu kadar büyük bir firmanın böyle saçma davalarla uğraşmasının tek amacı var, o da milletin parasını daha fazla sömürmek. Samsung ve android sayesinde biz kullanıcılar farklı programlara hem kaliteli hem de ucuz bir şekilde ulaşabiliyoruz. İphone ise bütün uygulamaları neredeyse parayla dayatıyor. Samsung’un teknolojiyi “halka” indirgemesi apple’a batıyorsa, o da fiyatları pazar rekabeti olacak şekilde indirsin. Bu tür gereksiz davalar açmak yerine, marjinal gelişimlere emek harcasınlar. Apple tek bir dev olarak, diğer teknolojileri baltamalayı amaç ediniyor .Gibi geliyor bana. Ama Samsung çok zekice ve esprili bir cevap ile tepki verdi; 1 milyar dolar borcunu 5 centler ile ödedi, bu da samsung  yönetiminin ne kadar zeki olduğunun göstergesi. Apple sahiplerine çok sağlam bir ders verdi, büyük firmaların basmakalıp sınırlarından çıkıp, özgürce eylemini yaptı. 
    http://www.trtturk.com.tr/haber/apple-yetkilileri-samsungun-sok-hediyesi-ile-uyandi.html

    • Merhabalar,

      Öncelikle yorumunuzu paylaştığınız için teşekkürler. Ben de sizin yorumlarınıza ek olarak birkaç cümle eklemek istiyorum.

      Aslında bu davada Apple’ın yaptığı en önemli şey, taklit edilmekten ziyade, Samsung ve diğer firmaların da kendi özgün ürünlerine odaklanmalarını sağlamak. Bakın Microsoft’a, cihazlarıyla, yazılımıyla bambaşka bir yönde ilerliyor. Umuyorum ki en az Android kadar başarılı olurlar ve sektörde 3. güçlü oyuncu olurlar.

      Ya da Sony Ericsson’a bakalım. Samsung gibi Android kullanıyor olsa da, iPhone’dan kendini farklılaştıran bir diğer firma.

      Ancak her iki örnekte de işin kötü tarafı, ne Nokia ile Windows Phone, ne de Sony Ericsson ile Android pek başarılı olamadılar ya da henüz olamıyorlar. Bunun sebebi ise insanların iPhone istemesi, ve bu cihazların henüz benzer deneyimi verememesi. (Windows adına konuşmak için erken belki…)

      Peki güzel olan, hatta donanımsal açıdan çok başarılı olmasına rağmen neden Sony Ericsson yeterince güçlü değil? Çünkü Samsung gibi Apple’ı birebir kopyalamıyor. Daha doğrusu Samsung iPhone’a o kadar benzer bir cihaz çıkartıyor ki, kullanıcılar “ha Samsung ha iPhone, zaten çok benziyorlar” diye yaklaşıyorlar konuya.

      Böylece Apple’ın bütün pazarlama aktiviteleri aslında Samsung’a da yaramış oluyor. Çünkü görüntüsünden paketlemesine, hatta şarj adaptörlerine kadar neredeyse her şey birebir aynı! 🙂

      İşte Apple’ın canını sıkan da bu detaylar. Dolayısıyla  davaya bu gözle bakarsak daha doğru tespitler yapabiliriz diye düşünüyorum.

      Ayrıca “teknolojiyi halka indiriyor” yazmışsınız Samsung’un fiyatları için. Ancak Samsung’un yeni cihazları hiç de ucuz değil ki? Belki düşük seviyedeki telefonlar için bu geçerli olabilir, ancak yeni çıkan Galaxy S3’ün fiyatlarına bakarsak ilk çıktığı zaman 2000 TL’nin üzerindeki fiyat, şu anda 1700-1800 TL civarında. Yani hem yüksek fiyattan çıkıyor, hem de kısa sürede değerini kaybediyor. 🙂

      Son olarak da Samsung’un ödemeyi 5 cent’ler ile yaptığı konusundaki haber ne yazık ki bir aldatmacadan ibaret. 🙂
      http://www.gizmodo.com.au/2012/08/no-samsung-did-not-pay-the-apple-patent-penalty-in-five-cent-coins/

      Samsung yöneticilerinin tüm bu davalara rağmen böyle bir yolu deneyeceğini hiç sanmıyorum. Sonuçta Samsung’un ürettiği parçaların en büyük alıcısı yine Apple. 🙂 Dolayısıyla iki şirketin ilişkisi tahminimizden çok daha karmaşık diyebiliriz…

      Yorumlarınız için tekrar teşekkürler,
      Goktug

    • Dostum Eğer Apple Fiyatları İndirirse Bu kez Daha Kötü Olur Örneğin: 2000 TL Ye Aldığımız İphone 1000 TL Ye İndirdi O zaman Bizim Paramız Boşa Gidecek !

  8. LG k850 den sonra Iphone çıkıyor ama kenarları ovalleştirilmiş dikdörtgen ve siyah renkli tasarıma dair amerika apple a patent veriyor. Tuşsuz tasarımda apple a ait sözde ama LG görülebileceği gibi bunu daha önceden üretmiş. Hiç olmadık şeylere ait patentlere sahip olmasının sebebi açık. Amerikanın en büyük şirketlerinden olan apple ın kayırıldığını inkar etmek çok yanlış olur diye düşünüyorum.

  9. Apple ingiltereden sonra almanyada da patent davasını kaybetti http://www.huffingtonpost.com/2012/09/21/apple-samsung-germany-patents-motorola-_n_1902991.html

  10. özal a allahta gani gani rahmet eyelesın bugün turgut bey sağ olsaydı halimız bu olmzadı bu gün bakarsak 75 milyon insanız aşağı yukarı yüz milyon türksel modofon ve aveya kulancısı vaedır bazı insan 2 ve 3 hata 4 tlf kulanlar vardır eyer bugün turgut bey sağ olsaydı 1993 yılında rahmetli oldu aşağı yukarı o dönemde cep tlf yaygılaştı bugün biz kendi telfonmuzu biz öretırdık 1993 den bu yana cep tlf lara yatırdığımız yurt dışına günderdığımız para en az 5 tane ipohne fabrikasını kurardık ve kendin pişır kendin ye misalı olurdu ama biz bir zamanlar aselsan telefon öretık türkiye olarak 1919 ve 1920 modelerı hiç kimse yani türk halkı kulanmadı biz hepsı güzümüz dışardadır benım güzümde buna benzetıyorum bir evli insan karısını veya beyan kocasını aldtma ya benzetıyorum bugün almanya mercedes bmw woswogen opel arabalrı öretıyorsa herkes hemen hemen almanyanın çoğu bu tür arabalrı kulanıyor japonlar kendi malarını kore samsungların kulanıyor amarikalılar motorola iphone filandyalılar nokıya kulanyorlar ama bugün bakarsan kimsenın elinde yani türk ve türkiyelı olarak asalsan elerınde yoktur olnda biz onu hor gürürüz aaa bu galiba fakirdır niye ipohn deyılde aselsan kulanyor garibım parası yok biz aynı zamanda aç kabadaylığımız de var sayın okuyucular özür dilerım belki beni eleştırırsınız ama içmden gelen şeylerı yazdım ve bu güzelım vatanımıza sahip çıkalım hangi mevsim olursa olsun bir günde dört mesim yaşıyabilen tek ölke bütün herkese saygılarımla m baki koca

  11. Steve Jobs önderliğindeki Apple her zaman yeniliklerin öncüsü oldu ve çığır açtı. Gerçekten muhteşem ürünler yarattılar. Gelin görün ki diğer herkes sadece kopya çekti. Adamlar 1984 de macintoshu tanıttılar. Hemen ardından microsoft , fütursuzca çaldı apple ın yaptıklarını. Yani windows bariz bir şekilde apple ın kötü kopyasıydı. Şimdi de google, apple ın yaptıklarını çaldı ve android denen şeyi çıkardı. Aslında apple ı patent davaları yüzünden ve tekel olma isteğinden dolayı yargılayabilirsiniz ama kendizi apple ın yerine koyun. Yıllar boyunca onlarca, yüzlerce mühendis ve tasarımcı iOS için iPhone için uğraşmışsınız. Sonra bir bakmışsınız ki google sizin yaptıklarınızı çalmış. Gerçekten üzücü bir durum, emek hırsızlığı, hırsızlık kötü bir şeydir. Şu an steve jobs yok ve apple onsuz kötüye gidiyor ve bu aralar yeterince yaratıcı değil. Androidi çok yaratıcı buluyorum ama dürüst olalım onlar kopya çekti… Eğer ben apple ın başında olsam ben de dava açardım. Çünkü mağdurum. Donanım olarak da samsung, appledan kopya çekti.

  12. bence tamamen yalniw once iphone samsungdan caldigi 3g-nin hesabin versin. Hatirlatayim ki iphone-nun AX cekirdekleri samsung tarafindan uretiliyor bundan bawka iphone ne kadar caliwsa da cihazlarin deyerini azaltamiyor cunki cihazin hissleri bawka bawka firmalar tarafindan uretiliyor.

  13. I definitely wanted to post a brief remark in order to appreciate you for all of the lovely secrets you are writing on this site. My rather long internet research has at the end of the day been rewarded with reasonable knowledge to go over with my neighbours. I ‘d suppose that many of us visitors are unquestionably endowed to exist in a perfect site with many lovely individuals with helpful concepts. I feel somewhat happy to have seen your web page and look forward to plenty of more exciting moments reading here. Thanks a lot again for everything.

  14. I in addition to my friends were digesting the excellent tactics found on your web blog and quickly I had a horrible suspicion I never thanked the site owner for those secrets. All the young men became so passionate to read through them and already have sincerely been enjoying them. We appreciate you simply being well accommodating as well as for making a decision on certain really good issues most people are really needing to be aware of. Our own sincere apologies for not expressing appreciation to sooner.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz