Ana Sayfa İpuçları Mountain Lion’ı Keşfedelim – 5: Facebook

Mountain Lion’ı Keşfedelim – 5: Facebook

12

Güncellemelerle dolu ve elbette iPhone 5’in piyasaya çıktığı bir haftayı bitirirken, yoğun gündeme rağmen OS X 10.8.2 ile gelen yeniliklerden birine değinmek ve bazı noktaları netleştirmek istiyorum: Facebook entegrasyonu. Tıpkı Twitter gibi, artık Facebook da Mac işletim sisteminin bir parçası. Ancak bu ne işimize yarıyor, nasıl kullanabiliyoruz, bu yazıda tüm bunlara kısaca değineceğiz…

Mountain lion facebook banner

Mac işletim sistemi ile iOS işletim sisteminin birbirlerine gitgide ne kadar benzediğine değinmeden geçemeyeceğim. 🙂 Apple, Lion ile birlikte bu yönde bir adım atmıştı, Mountain Lion ile de bunu çok güzel pekiştiriyor.

Sihirli elma mountain lion facebook 1 os x 10 8 2

Ve neredeyse her eklenen özellik, artık her iki sisteme de yansıyor. Facebook da bunun parçalarından bir tanesi sadece. Böylece bir iPhone kullanıcısı Mac’e, Mac kullanıcısı da iPhone’a (ya da iPad’e) çok daha kolay alışabiliyor. Çünkü uygulamalar, kullanım ve hatta ikonlar bile birbirinin neredeyse tamamen aynısı! 🙂

Sihirli elma mountain lion facebook 2 ios 6

Lafı uzatmadan gelelim Facebook’a… 🙂

Facebook entegrasyonu nedir? Ne işe yarar?

Bu entegrasyonu Twitter entegrasyonunun bir benzeri şeklinde düşünebiliriz. En sık kullanacağımız özellik, sistemin hemen hemen her yerinden Facebook üzerinde paylaşım yapmamıza izin vermesi diyebilirim sanırım.

Sihirli elma mountain lion facebook 3

Ayrıca yine Facebook entegrasyonu sayesinde Kişiler (eski Adres Defteri) içerisindeki arkadaşlarımızın -eğer varsa- Facebook profillerindeki fotoğrafları da görebiliyoruz. 🙂 Böylece sakin sessiz ve boş duran adres defterimiz birden renklenmeye başlıyor. 🙂

 

Sihirli elma mountain lion facebook 4

Ancak adres defteri konusunda benim bir süredir kullandığım ve kullanmaktan da büyük zevk duyduğum başka bir uygulama var: Cobook.

Sihirli elma mountain lion facebook 5 cobook icon

Daha önce “Cobook: Akıllı bir Adres Defteri” yazısında paylaştığım bu uygulama ile adres defterimizi sadece Facebook değil Twitter, LinkedIn ve Google Contacts gibi diğer servislerle de zenginleştirebiliyoruz. Mutlaka göz atmanızı öneriyorum… 🙂

Nasıl aktif hale getirebilirim?

Facebook’a geri dönersek, bu özellikleri kullanmak için Sistem Tercihleri içerisindeki “Mail, Kişiler ve Takvimler”i seçiyoruz ve karşımıza gelen pencerede sol alt kısımdaki artı (+) işaretine tıkladıktan sonra Facebook’u seçiyoruz.

Sihirli elma mountain lion facebook 7

Facebook kullanıcı adı ve parolamızı yazdıktan sonra “Sonraki” ve “Giriş Yap” butonlarına tıklayarak Facebook servislerini aktif hale getirmiş oluyoruz. Bu kadar… 🙂

Sihirli elma mountain lion facebook 8a

 

Sihirli elma mountain lion facebook 9

Nerelerde kullanılabilir?

Paylaşım butonunun olduğu hemen hemen her yerde Facebook’u da görmek mümkün. Örnek vermek gerekirse:

  • Seçili metinlere sağ tıklayarak
  • Safari’de web sayfalarını paylaşmak için paylaşım butonuna tıklayarak
  • Ön izleme yaptığımız dokümanlarda
  • Bildirim Merkezi içerisinden

Facebook’a çeşitli paylaşımlar gönderebiliyoruz.

Sihirli elma mountain lion facebook 10

Sihirli elma mountain lion facebook 11a

Facebook entegrasyonu bende görünmüyor?

Yukarıdaki ayarları yaptıktan sonra paylaşım butonunun içerisinde Facebook’u da görüyor olmamız gerekiyor. Eğer ayarları yapacağımız ekranda Facebook seçimini göremiyorsak yüksek ihtimalle 10.8.1 ya da daha eski bir sürüme sahip olabiliriz.

Facebook entegrasyonunu kullanabilmek için mutlaka en az OS X 10.8.2 ya da daha üzerini kullanıyor olmamız gerekiyor.

Sihirli elma mountain lion facebook 12

Mac’inizi 10.8.2’ye güncellemeler için Apple menüsünden Yazılım Güncelleme’ye tıklayabilir, ya da 10.8’den eski bir işletim sistemi kullanıyorsanız App Store’dan Mountain Lion’ı yükleyebilirsiniz.

Sihirli elma os x 10 8 2 yazilim guncelleme


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


12 Yorumlar

  1. Paylaşım yapabiliyorum fakat Facebook bildirimleri bildirim merkezinde çıkmıyor. Neden olduğunu bir türlü çözemedim.

  2. Göktuğ bey öncelikle paylaşımınız için teşekkürler. 2011 early mb pro kullanıyorum 10.8.2 yüklememe ve facebook bilgilerimi sisteme tanıtmama rağmen ne facebook bildirimlerini alabiliyorum ne de fotoğrafta paylaşığınız gibi facebook yayımla butonu çıkıyor. Hatta tweetleme butonu da çalışmıyor şu anda. Siz başka birinden böyle birşey duydunuz mu bi çözüm olabilir mi?

    •  Biraz araştırınca NVRAM reset işlemini buldum. Bilgisayar başlarken cmd+opt+p+r tuşlarına basılı tutarak problemi düzelttim. Belki başka bildirim merkezi problemlerini de çözebilir.

  3. facebook a bildirim merkezinden yolladıklarım anasayfada çıkmıyor normal facebook üzerinden yolladıklarım anasayfada çıkıyor. Sizdede böylemi?

  4. Açıkçası Facebook olayı çok gereksiz bir yenilik, adres defteri de çok karmakarışık, telefon defterimdeki sildiğim insanlar hala adres defterinde görünüyor, iMessage ı da Gtalk için kullanıyorum, ama o da çok kullanışsız, gtalk listemi imessage ta hızlıca göremiyorum. Off of.

  5. Göktuğ bey ios 6 henüz yüklemedim 10.8.2 yükledim. facebook hesabımı ekledim, ayarlarında birtek “kişiler” vardı yanındaki işareti hemen kaldırdım. merak ettiğim şu. rehberimdeki insanların facebooklarını bulup biliglerini mi ekliyor, yoksa facebookumdaki 400 küsur kişiyi rehberime mi ekleyecek? (ki endişe duyduğum ihtimal bu)

    ikinci olarak da macte facebook kişilerin yanında işaret yok ama diyelim ki ios 6 kurduğumda facebook ayarında kişiler işaretli olsa icloud dolayısıyle mac ve iphone rehberim aynı olduğu için iphonea indirse facebook arkadaşlarımı mace de geçecek galiba. yani birinde işaretli diğerinde işaretsiz olması birşey farketmeyecek?

  6. Benim merak ettiğim bir konu var, azönce denedim beceremedim. 
    Bildirim Merkezi’nden veya Safari’den Facebook paylaşımı yaparken arkadaşlarımı etiketleyemiyorum. 
    Mesela Bildirim Merkezinden Facebook durumu yazıyorum “Bugün Ahmet Can’ın doğum günü”, bunu siteden yapınca Ahmet Can’ı etiketliyor ama Bildirim Merkezinde yapmıyor hatta @Ahmet Can şeklini de denedim, yine olmuyor. 
    Bu konuda yardımcı olabilecek var mı?

  7. Facebook bildirimleri nedense hâlâ ”kafasına göre takılıyor” modunda çalışıyor. Facebook’un kendi sayfasında epeyce bildirim varken bile bunların hiçbiri mountain lion bildirim merkezince gösterilmiyor; ya bazen gösteriliyor ya da hiç gösterilmiyor… Kurcaladım ettim ama yapacak bir ayar da yok. Tam oturmadı bu sistem sanırım. 

  8. bu uygulamayı  twitter da çalıştırıyorum ancak facebook ta hatalı şifre/kullanıcı adı diyor .. şifremmi de kullanıcı adımı da kontrol ettim hatta  yeniden şifreyi facebookta  değiştirdim ancak olumlu sonuç alamadım .bu konuda yardımcı olur musunuz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz