Ana Sayfa Haberler Skitch 2.0: Güncelleyince kötüleşen uygulama

Skitch 2.0: Güncelleyince kötüleşen uygulama

9

Skitch adlı uygulamayı ne kadar beğendiğimi 2009’daki ilk incelemesinde ve beta’dan çıktığındaki 1.0 sürümü yayınlandığında paylaşmıştım. Yine geçtiğimiz sene Skitch’i Evernote satın aldığında sevinmiş, çok daha verimli ve pratik hale geleceğini umuyordum. Ancak ne yazık ki tam tersi oldu. Skitch, önceki gün 2.0 sürümünü yayınladığında beni tamamen hayal kırıklığına uğrattı. İşte bunun nedenleri…

Sihirli elma skitch 2 0 guncellemeyin banner

Skitch 2.0 ile neler değişti?

Eğer Skitch’i şu anki haliyle seviyorsanız sakın güncelleMEyin. Çünkü Skitch’in 2.0 sürümü, ilk sürümündeki neredeyse tüm güzel özellikleri yok etmiş. Arayüz değişmiş, pratik özellikler, tercihler ve esnekliklerin hemen hemen hepsi yok olmuş.

Sihirli elma skitch 2 0 guncellemeyin 1
Skitch 2.0

Skitch’in 2.0 sürümünde ortadan kaldırılan özellikleri kısaca özetlemek gerekirse:

  • Resmin kenarlarından tutarak hızlıca kırpmak (crop)
  • Çerçevenin kenarından tutarak hızlıca yeniden boyutlandırmak (resize)
  • Uygulamayı sadece menü çubuğuna göndererek küçültmek.
  • İstediğimiz formatta resim dosyası üretmek (jpg, png, tiff, gif, pdf vb.)
  • Ekran görüntüsü alırken daha isabetli seçim yapmak için çıkan kare şeklindeki büyüteç
Sihirli elma skitch 2 0 guncellemeyin 2
Skitch 2.0

Açıkçası sadece birkaç dakika kullandıktan ve ilk şoku atlattıktan sonra hemen alternatif çözümler aramaya başladım. Çünkü Skitch en sık kullandığım ve çok verimli bir şekilde işimi halletmemi sağlayan uygulamaların başında geliyor(du). Bu yüzden Skitch’in eski sürümüne hemen geri döndüm… 🙂

Sihirli elma skitch 2 0 guncellemeyin 3
Skitch 1.0

Skitch’in eski sürümüne nasıl geri dönebilirim?

Öncelikle eğer güncelleme yapmadıysanız, güncelleme yapmamak! 🙂 Ancak güncelleme yaptıysanız da geri dönemk mümkün. Bunun için 2 yöntem var:

  1. Skitch 2.0’ı sildikten sonra uygulamanın son sürümünü bir şekilde bulup yüklemek
  2. Time Machine kullanarak yedeklediğimiz uygulama dosyasını geri yüklemek

En kolay yöntem elbette uygulamanın bir önceki sürümünü yüklemek. Tepkiler üzerine bir önceki sürüm olan 1.0.12 sürümü, Evernote tarafından yeniden indirilebilir hale geldi. Buraya tıklayarak bu sürümü indirebilirsiniz.

Eğer Gatekeeper sebebiyle Skitch’i çalıştırmakta zorlanırsanız “Mountain Lion’ı Keşfedelim – 3: AirPlay Yansıtma, Gatekeeper ve Paylaşım” yazısında paylaştığımız yöntem ile, uygulama dosyasına sağ tıkladıktan sonra “Aç”ı seçerek çalıştırabilirsiniz.

Alternatif olarak da, Time Machine yedeklerinizden uygulamanın eski sürümünü geri yüklemek için “Time Machine” yazımıza göz atabilirsiniz.

Skitch’in geleceği

Genellikle bu tip satın alımlarda, satın alınan uygulamanın kısa zaman sonra geliştirilmesi durdurulur ve atıl hale getirilir. Ancak Evernote ekibinden uygulamayı daha da yukarılara çıkartmalarını bekliyordum. Hayal kırıklığına uğradım açıkçası.

Sihirli elma skitch 2 0 guncellemeyin 5 evernote

Bugün gelinen noktaya bakıldığında ise, Skitch’in geleceğini pek de parlak göremediğimi ifade etmek durumundayım. 2.0 sürümü tam anlamıyla bir hayal kırıklığı ve geriye doğru bir adım olmuş. Bundan sonra da Skitch ile ilgili güzel bir gelişme duyacağımızı pek sanmıyorum. Sanıyorum ki bu yazıda da paylaştığım 1.0.12 sürümü Skitch’in gelmiş geçmiş en iyi sürümü olarak kalmaya, ve bizler tarafından kullanılmaya devam edecektir.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


9 Yorumlar

  1. bende buyuk bir beklenti ile guncelleyenler arasindaydim ama ne yazik ki tum beklentilerim bosa cikti.
    gözume carpan tek yerinde yenilik ise sadece evernote ile gelisen uyumu ve esitlenme kabiliyeti ve mozaik özelligi
    dusunun ki cizdiginiz objenin boyutunu renk paletinin altina yerlestirmisler, ne alakasi ise artik.
    ayni zamanda var olan bircok özelligi kaldirmislar.
    son surumunu indirdikten sonra geribildirimde bulunmak istedim ama ne yazik ki bunu mumkun kilmamak icin herseyi yapmislar ve link link sayfa sayfa dolasmak zorunda kalip sonunda pes ettim.
    sitelerinde bir önceki surumun indirilebilir halini görunce hemen indirip kurdum ve gayet memnunuum.
    isim geregi gunde en azindan 20-40 defa arasi bu uygulamayi kullaniyorum ve inanin parali satilsa bile almak durumundayim ama ucretsiz olmasi kullanici geribildirimlerine bu kadar görmezden gelinebilir demekte olmamali bence.
    tavsiyem Göktug arkadasinda dedigi gibi, guncellemeyin son surumu guzel guzel kullanin olsun bitsin.

    bir önceki surumunu indirmek isteyenler icin buraya link ekliyorum

    http://dl.dropbox.com/u/3560271/Skitch-1.0.12.zip

    • Çok teşekkür ederim, güzel bir yorumun altına eski sürümü de paylaşmanız çok harika oldu.

      Yeni arayüzde çizgi kalınlığını dahi ayarlayamadım, iyi bir şey nasıl bu mahvedilir güzel bir örnek ortaya koymuş Evernote.

  2. bana kalırsa da yeni sürüm çok daha güzel olmuş, Kullanımı kolay, Belgeleri/fotoları çok 
    daha rahat saklıyabiliyorsunuz. Kırpma, yeniden boyutlandırma, tam ekran, ekran çekimi, kamera gibi özellikleriyle harika olmuş

  3. Ben kullanmıyordum, sadece çok methini duydum; ama Evernote’un aldığını duyunca üzülmüştüm. Bu tip alımlarda daima kullandığınız uygulama büyük olana “bağlanıyor”, bütün özelliklerini kullanabilmek için “büyük”uygulamayı kullanıyor olmak gerekiyor. Bu sefer Evernote, Skitch’in “bağımsız” kullanılabilmesine de izin vermiş neyse ki, ama özelliklerini ciddi olarak kırpmış. Eskiden Skitch.com’a yükleme yapabiliyorduk anladığım kadarıyla, şimdi o da gitti, Evernote’a yüklüyor.
    Evernote Penultimate’i de almıştı mesela. Şahsen notlar/yapılacaklar için MacOS/iOS Reminders ve Notes ile Wunderlist, dosya/resim senkronizasyonu için Dropbox kullanıyorum; Evernote’a gerek duymuyorum. Yine de Penultimate ve Skitch kullanacaksam Evernote hesabım olmak zorunda. Bu durum hoşuma gitmiyor.

  4. Merhaba,
    Konuyla alakalı değil ama 2. el sitelerinden alınan mac için Refurbished ürün olup olmadığını nasıl anlarız. Bu konu ile ilgili makale hazırlamayı düşünüyormusunuz?

  5. Size garip gelecek belki ama bilgisayarı daha bugün aldığımdan çok öğrenemedim.Bu programda yaptığımız son işlemi nasıl geri alabiliriz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz