Ana Sayfa MacOS Kısayollar için bir yardımcı: Cheat Sheet

Kısayollar için bir yardımcı: Cheat Sheet

15

Kısayolları sık sık kullanmaya çalışan, kullanan ve yenilerini öğrenerek pratiğinizi arttırmaya mı çalışıyorsunuz? Öyleyse Cheat Sheet tam size göre bir uygulama! 🙂 Çünkü tüm uygulamaların tüm kısayollarını bu kadar pratik bir şekilde görebileceğimiz başka bir yöntem yok.

Sihirli elma cheat sheet banner

Cheat Sheet ne işe yarıyor?

Cheat Sheet, bir uygulamadaki kısayolların hepsini tek seferde görebilmemizi sağlayan bir uygulama. Yani herhangi bir uygulama açıkken Cheat Sheet sayesinde, aşağıdaki gibi kısayolların güzelce derlenmiş bir listesini görebiliyoruz. 🙂

Sihirli elma cheat sheet 3 itunes
iTunes için kısayollar

Nasıl çalışıyor?

Çok basit! Sadece klavyemizdeki “command” (cmd / kommand) tuşuna basılı tutuyoruz! 🙂 Bir süre bekledikten sonra (bu süreyi uygulama tercihlerinden değiştirmek de mümkün) tüm kısayollar karşımıza geliyor.

Sihirli elma cheat sheet 4a safari
Safari için kısayollar

Parmağımızı command tuşundan kaldırdığımız anda da bu kısayol listesi yok oluyor.

Sihirli elma cheat sheet 5 pages
Pages için kısayollar

Uygulama ilk çalıştığında…

Uygulamayı ilk çalıştırdığımızda command tuşuna bastığımızda aşağıdakine benzer bir pencere görüyorsak, ufak bir ayarı değiştirmemiz gerekiyor.

Sihirli elma cheat sheet 1
Büyük resim için tıklayın

 

Bunun için karşımıza gelen penceredeki “Open Now” butonuna tıklıyoruz. Ya da Sistem Tercihleri içerisindeki Erişebilirlik tercihlerini açıyoruz.

Karşımıza gelen pencerede ise en alt kısımdan “Yardımcı aygıtlara erişimi etkinleştir” kutucuğunu işaretliyoruz. Bunu yaptıktan sonra Cheat Sheet’i artık kolayca kullanmaya başlayabiliriz.

Sihirli elma cheat sheet 2
Büyük resim için tıklayın

Eğer bazı durumlarda sorun çıkıyor ve Cheat Sheet çalışmıyor, kısayollar karşımıza gelmiyorsa uygulamayı kapatıp açmayı deneyebiliriz.

Küçük bir ipucu…

Kısayollarımızı gördük, yeni kısayolları keşfettik, peki ama her seferinde bu kısayolları uygulamanın kolay bir yolu yok mu? Var! 🙂 “command” butonuna basılı tuttuktan sonra karşımıza gelen listeden istediğimiz kısayola tıklayabiliyoruz! 🙂

Böylece klavyede tuşları aramadan ya da parmaklarımız birbirine dolanmadan da kısayolları keşfedip kullanabiliyoruz. 🙂

Nasıl yükleyebilirim?

Cheat Sheet’i Mac App Store’dan ücretsiz olarak yüklemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Ancak Cheat Sheet sadece 10.7 Lion ve üzerindeki işletim sistemlerinde çalışıyor. Eğer daha eski bir işletim sistemine sahipseniz yükseltme yapmanızı öneriyorum. 🙂

Kısayollar Kısayollar Kısayollar

Kısayollar konusunda Sihirli Elma’da pek çok yazı paylaşıyoruz. Kısayol etiketine tıklayarak bunlara göz atabilirsiniz.

Characters option

Kısayollar hangi tuşlarla çalışıyor?

Ayrıca kısayollarda kullanılan Option (Alt) ve Command gibi özel tuşlara ve anlamlarına göz atmak için de biraz eski olsa da aşağıdaki yazılara göz atabilirsiniz. 🙂

Characters command

Okuyucularımızdan gelen yorum ve tavsiyeler Sihirli Elma’yı zenginleştirmeye devam ediyor. Bu yazımızda da geçtiğimiz hafta bu uygulamayı benimle Twitter üzerinden paylaşan bir dostum sayesinde farkettim. 🙂 Sizin de incelenmesinin faydalı olacağını düşündüğünüz uygulamalar varsa bize yorum ile, Twitter üzerinden ya da Facebook sayfamızdan ulaştırabilirsiniz.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


15 Yorumlar

  1. Yeni ve güzel bilgilenddirmeniz için teşekkürler,şu an işteyim ve Mac’im evde acaba bu uygulama App Store’da varmı şayet yoksa indirmek için güvenilir bir link verebilirmisiniz.
    Teşekkürler

    • Haklısınız gözümden kaçmış. Mac App Store’dan indirilince direkt olarak 10.6.8 ve üzerini destekliyor diye düşünmüştüm. Bunu da ekledim. Teşekkürler hatırlatmanız için.

  2. Aslında benim daha önceden bilip daha sonra unuttuğum bir kısayoluna çok ihtiyacım oluyor. Örnegin mail yazarken başka bir yerden kopyaladigimiz farklı boyutta yada renkte olan text’i mail’deki yazi stili ve boyutu ile aynı olacak sekilde bir yapıştırma kısa yolu vardı. Bilen biri paylasabilirse çok memnun olurum.

  3. İyi akşamlar Göktuğ bey
    Uygulamayı indirdim ve kullandım ancak soradan farkettiğim bir durum şöyleki, Macbook’u kapatıp açtıktan sonra cmd tuşuna nekadar bassam da pencere açılmıyor , şayet uygulamalardan Cheat Sheet logosuna tıklarsam uygulama aktifleşiyor ve kullanabiliyorum. Sorun veya eksik ne olabilir, cihazım 2011 Macbook Pro 13” ve 10.8.2 yüklü.

  4. bu programın yeni versiyonu varmı acaba mac kullanıpta kablosuz klavye olarak windows klavye aldım kısayolları bi türlü denk getiremiyorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz