Ana Sayfa Karşılaştırmalar Mac101: VirtualBox ile Mac’e Windows Yüklemek

Mac101: VirtualBox ile Mac’e Windows Yüklemek

61

Mac’e Windows yüklemek için ücretli ve ücretsiz uygulamaları tanıtmaya devam ediyoruz. Bu yazıda da ücretsiz bir uygulama olan VirtualBox ile Mac’e Windows yüklemek için yapılması gerekenlere değiniyoruz.

Sihirli elma virtualbox mac windows yuklemek banner

Daha önce “Mac’e Windows Nasıl Yüklenir” adlı yazıda farklı uygulamlar kullanarak bir Mac’e nasıl Windows yükleyebileceğimize giriş yapmıştık. Daha sonra da “Mac101: Parallels Desktop ile Mac’e Windows Yüklemek” yazısında ücretli bir uygulama olan Parallels Desktop uygulamasını tanıtarak yükleme işlemini nasıl gerçekleştirebileceğimize değinmiştik.

Sihirli elma virtualbox mac windows yuklemek 1

Bu yazıda da tamamen ücretsiz olan Oracle VM VirtualBox ile Mac üzerine nasıl Windows yükleyebileceğimizi detaylıca paylaşıyoruz.

VirtualBox nedir?

Detaylara geçmeden önce kısaca VirtualBox’tan bahsetmek gerekirse, “Mac üzerine Windows nasıl yüklenir?” yazısında bahsettiğimiz gibi, VirtualBox ile Mac’imiz üzerinde sanal bir makine oluşturabiliyor, ve bu makineye istediğimiz işletim sistemini kurabiliyoruz.

Sihirli elma virtualbox mac windows yuklemek 2

Yani VirtualBox ile sadece Windows değil, OS X, Linux, Solaris vb. işletim sistemlerini de yükleyebiliyoruz. VirtualBox’ın Parallels Desktop ya da VMware Fusion gibi ücretli uygulamalara göre en büyük farkı elbette ki ücretsiz olması. Böylece eğer gerekiyorsa, hiç para ödemeden de (Windows lisansı hariç) Mac’imize Windows yükleyebiliyoruz.

Virtual Box’ı nereden indirebilirim?

VirtualBox’ı indirmek için buraya tıklıyoruz. Karşımıza gelen sayfada “VirtualBox 4.2.4 for OS X Hosts” yazan yerin yanındaki “x86/amd64” yazan bağlantıya tıklayarak VirtualBox’ın son sürümünü indiriyoruz.

Sihirli elma virtualbox mac windows yuklemek 3

Virtual Box’ı nasıl yükleyebilirim?

Karşımıza bir DMG dosyası çıkıyor. Çift tıklayarak bu sıkıştırılmış dosyayı açıyoruz, ve içerisinden çıkan “VirtualBox.pkg” dosyasına da çift tıklayarak kurulum işlemini başlatıyoruz.

Sihirli elma virtualbox mac windows yuklemek 4

Kurulum standart bir şekilde ilerliyor ve kolayca tamamlanıyor.

Sihirli elma virtualbox mac windows yuklemek 5

Artık Uygulamalar klasörümüze yerleşmiş olan VirtualBox’ı çalıştırabilir, ve asıl amacımız olan Windows kurulumuna başlayabiliriz. 🙂 

Virtual Box ile Mac’e Windows Yüklemek

Uygulamayı çalıştırdıktan sonra karşımıza gelen pencerede sol üstteki “New” butonuna tıklayarak yeni bir sanal makine yaratmaya başlıyoruz.

Sihirli elma virtualbox mac windows yuklemek 6

Sanal makinemizin adını yazıyoruz. Ben elimde Windows 7 olduğu için adını “Windows 7” koydum. Hatta bunu yazarken VirtualBox otomatik olarak işletim sistemini de buna göre seçti. 🙂

Sihirli elma virtualbox mac windows yuklemek 7

“Continue” butonuna tıklayarak ilerlemeye başlıyoruz. Karşımıza çıkan ekranlarda eğer istiyorsak ince ayar yapabiliyoruz, ama benim hiç ihtiyacım olmadı, siz de herhangi bir değişiklik yapmadan ilerleyebilirsiniz.

Sihirli elma virtualbox mac windows yuklemek 8

Son olarak da “Create” butonuna tıklayarak sanal makinamızı yaratıyoruz.

Sihirli elma virtualbox mac windows yuklemek 9

Artık “Start” butonuna tıklayarak makinemizi çalıştırabilir ve yükleme işlemine başlayabiliriz.

Sihirli elma virtualbox mac windows yuklemek 10

Ancak son bir adım olarak, elbette yükleme yapabilmek için Windows 7 DVD’mizi ya da elimizdeki disk imajını göstermemiz gerekiyor.

Sihirli elma virtualbox mac windows yuklemek 11

Bunu da seçtikten sonra yükleme işlemleri başlıyor, ve bildiğimiz Windows yüklemesini adım adım gerçekleştiriyoruz.

Sihirli elma virtualbox mac windows yuklemek 12

Sihirli elma virtualbox mac windows yuklemek 13

Yükleme işlemi bittikten sonra da karşımıza Windows 7 çıkıyor. Geçmiş olsun. 🙂

Sihirli elma virtualbox mac windows yuklemek 14

Kullanım

İlk çalıştırdığımızda VirtualBox Windows’u pencere içerisinde çalıştırıyor. Menüleri kullanarak tam ekran yapmak mümkün. Ancak Parallels Desktop’tan farklı olarak bu sefer Windows tam ekranda, ama yine 800×600 çözünürlükte çalışıyor. Özellikle gidip çözünürlük ayarını değiştirmediğimiz sürece de görüntü küçük kalmaya devam ediyor.

Sihirli elma virtualbox mac windows yuklemek 15

Parallels Desktop’ta Coherence Mode olarak geçen özellik, VirtualBox’ta “Seamless Mode” olarak görünüyor. Ancak nedense Windows 7’de Seamless Mode’u bir türlü aktif edemedim. Araştırdığım kadarıyla VirtualBox üzerinde Windows 7’nin bu özelliği desteklemediğini okusam da yine de emin değilim. VirtualBox konusunda deneyimli arkadaşlar varsa bu konuda bilgilerini paylaşabilirlerse çok memnun olurum.

Değerlendirme

VirtualBox’ın diğer ücretli olan sanal makine uygulamalarından geri kaldığını, en azından onlar kadar başarılı ya da hızlı olmadığını en baştan belirtmek gerekiyor. Ancak diğer yandan da “ne kadar ekmek, o kadar köfte” mantığı ile, beklentilerimizi de ücretsiz bir uygulama olduğu için buna göre ayarlamamız gerekiyor. 🙂

Sihirli elma virtualbox mac windows yuklemek 16

Sonuçta işimiz görülüyor, ve sorunsuzca Mac’imizin üzerinde Windows’u kullanabiliyoruz. VirtualBox her ne kadar bir Parallels Desktop ya da bir VMware Fusion olmasa da, yine de ücretsiz bir uygulama olması dolayısıyla başarılı diyebiliriz.

Peki ya Windows 8 veya Windows 10?

Son olarak da kısaca Windows 8’e değinmek gerekirse, VirtualBox’a Windows 8 veya Windows 10 yüklemesi de yapabiliyoruz. Elinizde satın almış olduğunuz bir Windows 8 varsa, VirtualBox ile Mac üzerine sanal olarak Windows 8‘i de Windows 10‘da yükleyebilirsiniz. 🙂


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


61 Yorumlar

  1. Bende Virtual Box kullanıyorum fakat tabiki de şunu belirtmekte fayda var,Ram ‘i ve harddisk boyutunu ayarlarken mac’inizin performansını kısmaması için yukarda seçildiği gibi küçük boyutlar seçiliyor fakat bu tabikide bu sefer kurulan işletim sisteminin performansını kısıyor. Çok hızlı bir win7 kullandığımı söyleyemicem ama ufak tefek mac içinde çalışmayan uygulamaları kullanabilmek için yeterli oluyor tabiki de .. Yazı için teşekkürler

  2. Bilgilendirmeniz icin tesekkürler öncelikle. Fakat ufak bir sorunla karsi karsiyayim, yüklemeyi yapip Windows’u denedim fakat performansindan memnun kalmadim ve Paralel Desktop kullanmaya karar verdim. Ancak VirtualBox uygulamasini kaldiramiyorum bilgisayarimdan. Bu konuda yardimci olmaniz mümkün mü?

  3. pekı virtual kurdugumuz 7 de offıce kurup ıcınde makrosu olan excel dosyası çalıştırıp osx ın tanımadıgı panasonıc kxp1150 yazıcımızı tanıtabılıyormuyuz

  4. Kolay Gelsin  … Sorunum Quicktime Player ilgili filme tıkladıgımda karsıma

    CEHENNEM MELEKLERİ 2-APEXMULTIMEDIA.avi” belgesi açılamadı. Gerekli bir kodlayıcı/kod çözücü yok.
    QuickTime Player’ın filmi açmasını sağlayabilecek başka yazılımlar olup olmadığını görmek için, Daha Çok Bilgi Ver’i tıklayın.

    seklınde bır yazı var DAHA COK BILGI VER i tıkladıgımda da apple sıtesıne yonlendrıyo orda da bırsey anlayamadım yardımcı olabilecek var mı .*??  

    SIMDIDEN TESEKKURLER ..

  5. Merhaba Göktuğ bey,
    Öncelikle detaylı açıklama için teşekkür ederim.
    Herzaman olduğu gibi paylaştığınız bilgilerle bizleri aydınlatmaya devam ediyorsunuz.
    Macbook’a Windows7 işletim sistemini bootcamp ile kurmuştum.
    Şimdi de virtualbox programına kurdum.Ancak virtualbox ile windows7 işletim sistemini kullanamadım.Bu konuda detaylı bir anlatım yapabilirmisiniz?
    Şimdiden teşekkür ederim. 

  6. Göktuğ Bey selamlar.. Size bir sorum olacak. Mac kullanıcısıyım ve VM ile 3-4 hafta önce Windows 7 kurdum. Fakat bugün bir sorun aldım. ”Failed to open a session for the virtual machine Windows 7.  Failed to load unit ‘HGCM’ (VERR_INVALID_PARAMETER)  W7 bölümünde çok önemli dosyalarım kaldı. Yardımcı olursanız çok sevinicem. Teşekkürler..

  7. göktuğ bey iyi günler.
    virtual box programını bildiğimiz kırmızı düğmeden kapatığımızda windows sistemini de kapatmışmı oluyoruz. eğer öyleyse ve de ben yorumlardan doğru anladıysam windows için ayrılan hafızada tekrar mac a geçiyor ve sistemin tamamını mac kullanıyor değilmi?
    birde 4GB lik hafızanın yarısını veya 3Gb lik kısmını windows a ayırsam mac icin sıkıntı olurmu. daha doğrusu hafızının ne kadarını windowsa ayırmalıyım.
    teşekkürler şimdiden.
    Not: ayrıca bootcamp ile alakalı bir yazı da bekliyoruz sizden.:)

    • Fatih Bey Merhabalar,

      Kırmızı ikona basarak kapatınca aslında Windows kapatılmıyor, donduruluyor. Ama söylediğiniz gibi bellek yeniden Mac’e geçiyor. 

      Windows’a fazla RAM vermenizi önermiyorum, çünkü RAM canavarı olarak çok fazla tüketim yapacaktır. Ama işlerinizi halletmeniz için gerekiyorsa ufak ufak arttırarak, Mac’in de zorlanmamasını sağlayacak bir optimum nokta bulmanızı öneriyorum.

  8. Merhaba 
    macbook pro kullanıyorum. Virtual box üzerinden Ubuntu kurdum. Fakat ubuntunun ekranının tamamını tek ekranda göremiyorum illaki scrolling yapmak gerekiyor. Bunu nasıl çözebilirim . Teşekkürler.

  9. Göktuğ Bey merhabalar,
    Daha önceki bir mesajımda  yaklaşık 1 yıldan beri mac’a geçiş yaptığımı ve tüm tecrübemin ise sizin vermiş olsuğunuz bilgiler ile geliştiğini tekrar belirteyim. 

    Kullanmaya mecbur olduğum ve sadece 32 bit Windows XP de çalışan bir DOS programı için, VirtualBox’u 27” iMac’ime kurdum ve sorunsuz çalışıyor.

    Yakın zamanda MacBook Pro 13.3” Retina Display satın aldım ve iMac’teki gibi VirtualBox ve 32 bit XP’yi ve DOS programını kurdum.

    Ama sorunum var 🙂
    13” te windows ekranı yerleştirme uyumsuzluğu sorumun var. Şöyleki;

    Windows XP’te 800×600 Ekran çözünürlüğü seçeneğini seçersem 13” mac’te çok küçük kalıyor.
    1024×768 = dikey büyük kalıyor, en küçük kalıyor,
    1152×864=               ”                    en idare eder,
    1280×1024=            ”                    en idare eder,
    1600×1200= dikey büyük kalıyor, en büyük kalıyor.

    XP’de zaten 5 ekran çözünürlüğü seçeneği var. 
    iMac’te yaşamadığım(27” 2560×1440) ve windows’u1600x1200 de kullandığım ekran sorunumu, MacBook Pro’da (13.3” 2560×1600) nasıl çözebilirim?

    Sevgiler, iyi çalışmalar…

    • Açıkçası güzel soru sormuşsunuz Uğur Bey… 🙂

      VirtualBox’tan kaynaklanan bir durum olabilir bu. Parallels Desktop’un ücretsiz sürümünü deneyebilir misiniz? Belki farklı çözünürlük seçenekleri ya da tam ekranda size istediğiniz performansı verebilir?

      • Cevap için teşekkürler.
        Sanırım çözümü yok. Bende biraz önce Virtualbox’a macpro’da elveda dedim.
        Her iki işletim sistemini aynı anda kullanabileceksem Parallels Desktop neden olmasın. Yazınızı inceleyeceğim.
        Sağlıcakla..

  10. benim sorumda mac server’a veya diğer maclerdeki sürümlerine sanal makine kurup sanal makinede ki windows’ta ki programları diğer kişiler direk macleri üzerinden kullanabilirler mi? 
    Bir mali müşavir olarak şirketime her şeyiyle mac ailesiyle idare etmek istiyorum. . Kullandığımız muhasebe programlarının hiç biri mac te çalışmıyor. Kullandığımız programlarda tek makinede kurulu olup çoklu kullanıcı desteği var. şuan kullandığım bu sistemi bu şekilde macte kullana bilirmiyiz…

  11. Merhabalar, öncelikle yazı için teşekkürler. Benim merak ettiğim konu, iki işletim sistemi arasında köprü kurulabiliyor mu? Şöyle ki; ben os x tabanlı çalışan bir dijital müzik yazılımı kullanıyorum (Ableton live), bir de sanal enstrümanlar var (vst-vsti). Bu sanal enstrümanlar windows tabanlı ve sadece .dll formatlı dosyalar. Bu vst’ler tek başlarına kullanılmıyor. Diğer yazılımlar aracılığıyla çalışıyor Ableton live, cubase vs gibi. Özetle ben bu windows tabanlı çalışan vst’leri, mac’deki yazılımla kullanabilir miyim? İkisi arasında bağlantı sağlanır mı? Nasıl?

  12. Mac’teki ekran kartıyla ilgili bir sorun yaşadım ve windows kısmındaki ekran kartı sürücüsünü kaldırınca sorun düzeldi. Ancak Tekrar ekran kartını yükleyemiyorum. Bunun için de virtual box tarzı bi altyapı mı kullanmalıyım?

  13. macbook air uzerine virtula ile win7 kurdum ama usbleri windeyken gormuyor.nasıl cozulur bu sorun.yardımcı olursanız sevinirim

  14. Macbook pro dizüstü bilgisayara virtualbox ile win 8 kurdum, ancak çözünürlük farkı nedeniyle sürekli tam ekran sorunu yaşıyordum. Daha önce bootcamp üzerinden win 7 kurmuştum ve orda win için macbook sürücülerini diske kaydetmiştim. Virtualbox ile win 8 kurduktan sonra aynı sürücüleri win 8 ‘e tanıttım ve tam ekran sorununu düzelttim.İlgilenen arkadaşlara yardımcı olur umarım.

  15. Merhaba

    macbook pro ya virtual ile xp kurdum

    xp den macos a herhangi bir dosyayı nasıl göndericem ? yada macos dan xp ye herhangi bir belge ?

  16. virtual box lie windows xp kurdum.xpnin diskine macden nasıl dosya göndereceğim?
    sanal diski bulamıyorum.
    Windowstan internete girmeyeceğim,virüs programı yüklemedim.virüs girmez sanırım değil mi?

  17. Bana kalırsa eksik bir anlatım olmuş. Herkes bilgisayar eksperti değil bildiğiniz üzere. Disk imajı denilen şeyin ne olduğunu bilmediğim için yükleyemedim gösterdiğiniz yolla. Başka kaynaklardan bulmak zorunda kaldım.

  18. Virtural box lie Windows7 kurdum sonra Windows’a da virtual box kurup Windows8 kuruyorum suan o bitsin Windows 8 ere xp kurcam

  19. Göktuğ Bey, kurulumu yaptım fakat; şuan flash taktığım zaman Mac’te Flash’ı görüyor, Windows’ta görmüyor.Yardımcı olur musunuz ?

    • Windows’u baslatmadan once settings kismindan USB seceneklerine gelin ve buradan yeni bir usb filter ekleme tusuna basin. Ekleme tusuna(+isaretli olan) bastiginiz zaman bilgisayara takili usb aygitlarini goreceksiniz. Hangisini kullanmak istiyorsaniz onu secin. Daha sonra windows’u baslatin windows bellegi tanimis olacaktir.Ancak bazi bilgisayarlarda Oracle VM VirtualBoz Extension Pack i indirmek gerekebiliyor eger ilk asamada olmazsa bunu indirirseniz sorun cozulucektir.

  20. abi ben macbook pro kullanıyorum ve viritual box yoluyla win7 yükledim tam ekran yapamıyorum yardım edebilirmisiniz ?

  21. ben bir türlü flash belleği gördüremedim bakmadığım forum kalmadı buradaki önerilerde olmuyor yardım eder misiniz lütfen?

  22. Merhaba , ben daha once BootCamp ile bilgisayarima Win10 kurmustum, acaba bunu VirtualBox’a tasimam mumkun olur mu?

  23. Burada anlamadığım birşey var .Prg kurduktan sonran windos 7 işletim sistemi dvd miz yoksa ne yapıyoruz ? Bende yok . Olsada yukleyemem Mac imdi dvd player yok. Boşa mı gitti bu program ?

  24. macbookair de aşağıdaki gibi hata alıyorum nasıl düzeltebilirim

    Kernel driver not installed (rc=-1908)

    Make sure the kernel module has been loaded successfully.

    where: suplibOsInit what: 3 VERR_VM_DRIVER_NOT_INSTALLED (-1908) – The support driver is not installed. On linux, open returned ENOENT.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz