Ana Sayfa İpuçları iTunes Match nedir? Nasıl kullanılır?

iTunes Match nedir? Nasıl kullanılır?

101

iTunes Store Türkiye sonunda açıldı, ve artık biz de online bir müzik ve film mağazasına kavuştuk. Ancak alışık olmadığımız bu dünyayı önce biraz keşfetmemiz ve bize sunacağı faydaları en iyi şekilde öğrenmemiz gerekiyor. iTunes Match, Apple’ın yeni diyebileceğimiz, WWDC 2011’de duyurduğu servislerinden bir tanesi. Bu yazıda iTunes Match’in detaylarına ve iTunes Match’i nasıl kullanabileceğimize değiniyoruz.

Sihirli elma itunes match nedir nasil kullanilir banner

Geçtiğimiz sene iCloud hayatımıza girdiğinde detaylı bir inceleme ile hem iCloud’u hem de Fotoğraf Yayını’nı detaylıca incelemiştik. iTunes Match de iCloud’un bir anlamda tamamlayıcısıolduğu için bu yazıları okumadıysanız en azından kısaca bir göz atmanız faydalı olabilir:

iTunes Match nedir?

iTunes Match’i tek cümlede özetlemek gerekirse, sanırım en doğrusu “müziklerimiz için iCloud” (iTunes in the Cloud) olarak tanımlamak olur. 🙂

Sihirli elma itunes match nedir nasil kullanilir 1

iCloud’da belgelerimizi, adres defterimizi, dokümanlarımızı ve daha pek çok şeyi saklıyoruz ve her yerden erişebiliyoruz. İşte iTunes Match sayesinde de, sahip olduğumuz müziklerimizi kolaylıkla iCloud’a aktarıyor, ve her yerden erişebileceğimiz bir hale getiriyoruz.

Sihirli elma itunes match nedir nasil kullanilir 2

Ne işe yarar?

iTunes Match’in faydasını 3 maddede toparlayabiliriz:

  1. Müziklerimizi hızlıca tarıyor, ve eğer bir parça iTunes Store’da varsa onu eşleştiriyor, tanımış oluyor. Bu işleme “Match” yani “Eşleştirme” deniyor ve bu parçayı buluta yüklememize gerek kalmıyor. Çünkü parça iTunes Store’da zaten var. 🙂
  2. Eğer bir parça eşleştirilemezse, bunu iCloud’a yüklememizi sağlıyor. 
  3. Eşleşenler eşleştikten ve eşleşmeyenler de iCloud’a yüklendikten sonra, yani tüm arşivimiz iCloud’a taşındıktan sonra, bu arşivimize tüm cihazlarımızdan kolayca erişmemizi sağlıyor.

Yani özetle tüm müzik arşivimizi en kolay şekilde önce buluta taşımamıza yardımcı oluyor, sonra da ona her yerden erişebilmemize imkan tanıyor. 🙂

İşte bu anlattığım sisteme iTunes Match diyor Apple…

Sihirli elma itunes match nedir nasil kullanilir 3

Faydası nedir?

Biraz daha açmak gerekirse, müzik arşivimizi iCloud’a minimum efor kullanarak yüklemek ve daha sonra da buna istediğimiz zaman istediğimiz yerden ulaşmanın bize faydalarından birkaçını şöyle özetleyebiliriz:

  • Müzikleri 1 defa iCloud’a yükledikten sonra yer açmak için bilgisayarımızdan silebiliyoruz. Çünkü hepsi iCloud’da var. istediğimiz zaman yeniden indirebiliriz.
  • Sadece bazı parçaların iPhone’umuzda olmasını isteyebiliriz. Ancak diğerlerini de dinlemek istediğimizde iCloud’dan anında indirebilir ya da indirmeden iPhone üzerinden kolayca dinleyebiliriz. (streaming)
  • Apple iTunes Store lie eşleştirilen tüm müzikleri bize 256 kbps AAC formatında iletiyor. Böylece hem kalitesi çok daha yüksek, hem de çok daha iyi sıkıştırılmış oluyor. Yani arşivimizin kalitesi de artıyor! 🙂
  • Ve belki de en önemlisi, elimizdeki şarkıların nereden geldiği (?) hiç önemli değil… 🙂 İster CD’lerden aktarmış olalım, ister yasal olmayan yollardan almış olalım. iTunes Match bunu önemsemiyor, ve bir anlamda tüm arşivimizi yasal hale getiriyor!

 

Fiyatı nedir?

iTunes Match’i Türkiye’de kullanmak için yıllık 39,99 TL ödememiz gerekiyor. Evet, Apple iTunes Match’i yıllık bir abonelik olarak satıyor ve bu da kabaca aylık olarak 3,33 TL’ye geliyor! 🙂

Merak edenler için hatırlatalım, ABD’de iTunes Match’in yıllık abonelik ücreti $24.99. Yani aslında Türkiye’de bu hizmet ABD’ye göre biraz daha ucuz!

Sihirli elma itunes match nedir nasil kullanilir 6

Ek bir not düşmekte fayda var: iTunes Match ile en fazla 25.000 parçayı iCloud’a yükleyebiliyoruz. iTunes Store’dan satın aldığımız parçalar ise bu 25.000 içerisinde sayılmıyor.

Yani iTunes Match hesabımızda 25.000 adet kendi yüklediğimiz parçaya ek olarak sınırsız sayıda iTunes Store’dan satın aldığımız şarkı bulunabilir.

iTunes Match nasıl kullanılır? Ne yapmam gerekiyor?

iTunes Match’i kullanmak oldukça kolay. Önce iTunes’un son sürümünü kullandığımızdan emin olmamız gerekiyor. Bu yazıyı yazdığımda iTunes’un en güncel sürümü iTunes 11’di. Eğer henüz iTunes 11’e geçmediyseniz “iTunes 11 Yayınlandı, Apple TV 5.1.1 ve Remote 3.0 ile birlikte!” yazısına göz atabilirsiniz.

Sihirli elma itunes match nedir nasil kullanilir 7a

iTunes’u çalıştırdıktan sonra “Mağaza” menüsünden “iTunes Match’i Aç” butonuna tıklıyoruz.

Sihirli elma itunes match nedir nasil kullanilir 7b

Butona tıkladıktan sonra karşımıza iTunes Match’i açmak için abone olmamızı söyleyen bir sayfa çıkıyor. Butona tıklıyor ve Apple kimliğimizin şifresini girerek yıllık 39,99 TL karşılığında iTunes Match’e abone oluyoruz.

Sihirli elma itunes match nedir nasil kullanilir 8

Bundan sonraki adımlar biraz zaman alan işlemler diyebiliriz aslında. Özetle, iTunes bütün arşivimizi tarıyor ve eşleştirebildiği parçaları eşleştiriyor, eşleştiremediklerini ise iCloud’a yüklüyor.

Sihirli elma itunes match nedir nasil kullanilir 9a Sihirli elma itunes match nedir nasil kullanilir 10

Büyük bir arşivimiz varsa ve eşleşmeler az ise internet hızımıza bağlı olarak da bu işlem birkaç saat sürebilir. Ancak ben yeni yarattığım ve içerisinde sadece 19 şarkı olan bir arşivde deneme yaptım, ve birkaç dakika içerisinde tüm işlemler tamamlandı.

Sihirli elma itunes match nedir nasil kullanilir 11a

iCloud Durumunu Kontrol Etmek

Bu işlemler bittiğinde ise iTunes arşivimiz içerisindeki şarkıların durumunu görmek iyi bir fikir olabilir. Böylece hangi şarkıların eşleştiğini, hangilerinin ise iCloud’a yüklendiğini kolayca görebiliyoruz. Bunun için “Parçalar” içerisindeyken herhangi bir liste başlığına sağ tıkladıktan sonra açılan listede “iCloud Durumu”nu seçiyoruz.

Sihirli elma itunes match nedir nasil kullanilir 12

Yeni eklenen bu kolonda her şarkı için iCloud Durumu’nun ne olduğunu görebiliyoruz. 6 farklı durumsöz konusu olabiliyor:

  1. Eşleştirildi: Sorunsuzca eşleştirilen parçalar.
  2. Uygun Değil: iTunes Match ile iCloud’a atılamayacak dosyalar bu şekilde gösteriliyor. 200 MB’tan büyük ya da 96 kbps’den düşük kaliteye sahip müzikler “uygun değil” olarak kategorilendiriliyorlar.
  3. Silindi: Bu parça, bir başka bilgisayar ile iCloud üzerinden silinmiş.
  4. Hata: Dosya bozuk ya da yükleme sırasında bir problem olmuş. Mağaza > iTunes Match’i Güncelle menüsü ile güncellenebilir.
  5. Kopya: iTunes arşivimizdeki kopya şarkılar, yani birden fazla olan aynı şarkılar farkedildiğinde bu şekilde işaretleniyor ve iCloud’a yüklenmiyorlar. Dolayısıyla yer kaybetmiyoruz. 🙂 Parçanın yasal olup olmamasıyla ilgili bir konu değil.
  6. Bekliyor: Eşleştirme işlemini bekleyen parçalar.
Sihirli elma itunes match nedir nasil kullanilir 23a
Sihirli elma itunes match nedir nasil kullanilir 13

iCloud’dan İndirilen

iCloud Durumu’na ek olarak bir de “iCloud’dan İndirilen” kolonunu yine aynı şekilde ekleyerek iTunes arşivimizde hangi parçaların indirilmiş olduğunu, hangilerine iCloud’dan erişebildiğimize göz atabiliyoruz.

Sihirli elma itunes match nedir nasil kullanilir 14

Yanında iCloud ikonu olan parçalar iCloud’a yüklenmiş ancak bilgisayarımızda o an için bulunmayan şarkılar. iCloud ikonu olmayanlar ise zaten bilgisayarımızda olanlar.

Sihirli elma itunes match nedir nasil kullanilir 15

Müzik (Parçaları) Çalmak

iTunes Match kullanmaya başladıktan sonra arşivimizin hepsini artık Mac’imizde tutmamıza gerek kalmadığı için bazı parçaları ya da albümleri silmemizde bir sakınca yok elbette. Nasıl olsa istediğimiz zaman yine iCloud’dan yeniden en kaliteli haliyle indirebiliyoruz.

Ancak bu durumda yukarıda bahsettiğim gibi o anda bilgisayarımızda olmayan parçaların yanında bir iCloud ikonu beliriyor. Bu parçalara çift tıkladığımızda, parçalar indirilmiyor, ama internet üzerinden dinleyebiliyoruz (stream ediliyor).

Böylece bu parçaları bilgisayarımıza indirmeden de yine arşivimizin içerisindeymiş gibi dinleyebiliyoruz. 🙂

Parçaya çift tıklamak yerine iCloud ikonuna tıkladığımızda da bu parçaları bilgisayarımıza indirebiliyorve internet erişimimizin olmadığı zamanlarda da dinleyebiliyoruz.

iPhone’da iTunes Match Kullanmak (Ya da diğer iOS cihazlarda)

Artık tüm müzik arşivimiz iCloud’da olduğu için iPhone’umuza müzik yüklemek için Mac’imizle eşzamanlama yapmamıza da gerek yok. iPhone’umuz üzerinden tüm müziklerimizi görüntüleyebiliyor, istediklerimizin iPhone’umuzda yer almasını sağlayabiliyoruz.

Bunun için iPhone’umuzdan Ayarlar içerisinden “iTunes Store / App Store” menüsü içerisinde yer alan iTunes Match’i etkinleştirmemiz gerekiyor.

ÖNEMLİ HATIRLATMA: Aman dikkat. iTunes Match’i iPhone’umuzdan aktif ettiğimiz zaman iPhone’umuzdaki mevcut müziklerimiz siliniyor. Çünkü iTunes Match arşivi ile eşzamanlanıyor cihazımız. Eğer müziklerinizin bir kopyası yoksa, onları geri getiremeyebilirsiniz.

Sihirli elma itunes match nedir nasil kullanilir 17 Sihirli elma itunes match nedir nasil kullanilir 17b

iTunes Match’i etkinleştirdikten sonra, iPhone’umuz iCloud’a bağlanarak arşivimizin iPhone’umuzda da görüntülenmesini sağlıyor.

Sihirli elma itunes match nedir nasil kullanilir 18

Ancak eğer WiFi olmayan bir yerdeysek ve arşivimize yine de erişmek istiyorsak yine Ayarlar içindeki “iTunes Store / App Store” menüsü içerisinde yer alan “Hücresel Veri’yi Kullan”ı da etkinleştirmemiz gerekiyor. Aksi halde data paketimizi tüketmemek için iPhone’umuz bir WiFi noktasına bağlanana kadar herhangi bir veri alışverişi yapmıyor.

Sihirli elma itunes match nedir nasil kullanilir 19 Aman dikkat! Eğer data paketimiz yeterince büyük değilse, bu özelliği açarak tüm data paketimizin bir anda bitmesine sebep olabiliriz. Bu yüzden mümkünse bir WiFi’a bağlıyken iTunes Match’i etkinleştirmekte ya da “Hücresel Veri’yi Kullan”ı kapalı tutmakta fayda var.

iPhone’umuz iCloud’a bağlandıktan bir süre sonra müziklerimizi artık iPhone’umuzda görebiliyoruz.

Ancak elbette tüm müziklerimiz iCloud’dan download edilmiyor. 🙂 Parçaları dinlemek istediğimizde bunlar iCloud üzerinden iPhone’umuza stream ediliyor, yani download etmeden, iPhone’umuzdaki değerli kapasiteyi doldurmadan bu parçaları dinleyebiliyoruz.

Sihirli elma itunes match nedir nasil kullanilir 20

Ayrıca, albümlerin ya da listelerimizin içerisine girdiğimizde parçaların yanında veya altında bir de download butonu görüyoruz. Bu butona tıklayarak da tek tek parçaları ya da tüm albümü dilersek iPhone’umuza indirebiliyoruz.

Sihirli elma itunes match nedir nasil kullanilir 22 Sihirli elma itunes match nedir nasil kullanilir 21

 

Sık Sorular Sorular

iTunes Match’i kullanmak için ne gerekiyor?

Apple kimliğimizle iTunes Match’i Türkiye’de kullanabiliyoruz. Mac veya Windows’ta iTunes 10.5.1 ve üzeri, iOS cihazlarımızda 5.0.1 ve sonrasında, iPhone 3GS ve daha yeni, iPod (3.nesil) veya daha yeni ve iPad’lerde iTunes Match’i kullanmak mümkün.

iTunes Match ile hangi formatlarda müzik kabul ediyor?

iTunes’un çalabildiği tüm formatlarda eşleştirme yaparak iTunes Match’i kullanabiliyoruz. Bu formatların bazıları şöyle: AAC, MP3, WAV, AIFF, Apple Lossless, ve daha fazlası.

iTunes Match parça eşleştirmeyi nasıl yapıyor? Parça, şarkıcı adı, albüm vb. ile mi?

iTunes Match parçaların bir “ses fotoğrafını” çekiyor diyebiliriz. Sonra da bu çektiği fotoğrafı iTunes Store’daki şarkılarla karşılaştırıyor. Aslında SoundHound ya da Shazam’ın yaptığına benzer bir yöntem. Böylece şarkı adı, albüm adı vb. bilgiler olmasa ya da yanlış olsa bile sistem düzgün çalışıyor. 🙂

iTunes Match’i kaç cihazda birden kullanabilirim?

iTunes Match’i 10 cihaza kadar kullanabiliyoruz. Bu cihazlar içerisinde bilgisayarımız, iPhone, iPod Touch, iPad ve Apple TV’de yer alıyor.

Çalma listelerim de (playlist) cihazlarım arasında eşzamanlanacak mı?

Evet. Tüm cihazlarımızda kullandığımız çalma listelerimiz de iTunes Match ile birlikte eşzamanlanıyor.

iTunes Match ile şarkılarımı indiriyor muyum, yoksa internet üzerinden mi dinliyorum (stream) ?

iTunes Match ile eşleştirdiğimiz parçaları cihazımızda tutmadığımız zamançalmak istediğimizde indirmeden dinleyebiliyoruz. Ancak istediğimiz zaman iCloud ikonuna tıklayarak bu parçaları indirebiliyoruz. Fakat Apple TV parçaları indirmiyor, her zaman internet üzerinden dinlememizi sağlıyor.

iTunes Match ile iCloud’a yüklediğim parçaların isimleri, albümleri, albüm kapakları vb. düzelecek ya da değişecek mi?

Hayır. Nasıl yüklediysek o şekilde geri alıyoruz. Bu yüzden kendimize göre düzenlediğimiz bilgiler veya albüm kapağı değişmiyor.

iTunes Match iOS cihazımda GSM şebekesi üzerinden hücresel veri kullanarak download yapacak mı?

Evet. Ayarlar > iTunes Store / App Store ayarları içerisinden “Hücresel Veri’yi Kullan” tercihini kapatarak cihazımızın data paketini kullanmamasını sağlayabiliyoruz.

Ya kitaplığıma yeni bir müzik eklersem? iTunes Match ile yeniden tarama yapmam gerekecek mi?

Hayır. iTunes Match otomatik olarak tüm arşivimizi tarıyor. Fakat yine de bir yenileme yapmak istersek Mağaza menüsünden “iTunes Match’i Güncelle”ye tıklayabiliyoruz.

İlk yıldan sonra yeniden üye olmazsam ne olacak? Şarkılarım silinecek mi?

Hayır. Cihazlarımıza indirdiğimiz parçalar tamamen güvende. Bu parçaları silmediğimiz sürece kendi kendilerine silinmeyecekler. Kaybedeceğimiz tek şey iCloud’da arşivimiz. Artık iCloud’dan bir parça indiremiyor olacağız.

iTunes Match için kullanacağım Apple kimliği bir iCloud hesabı olmak zorunda mı?

Hayır. Normal satın alma yaptığınız bir Apple kimliği de iTunes Match kullanabilmeniz için yeterli.

Değerlendirme

Açıkçası kapsamlı bir değerlendirme yapmak için henüz biraz erken. En az 1 hafta bu servisi kullanmak ve detaylı olarak yorumlarımı daha sonra yapmak istiyorum. Fakat bu süreyi de boş gerçirmemek adına bu yazıyı paylaşmak istedim. Umarım yardımı olmuştur…

Sizler iTunes Match’i kullanıyor musunuz? Ya da kullanmayı düşünür müsünüz? Yıllık 40 TL’lik fiyatı nasıl buldunuz? İlk izlenimleriniz nasıl? Yorumlarınızı merakla bekliyorum… 🙂


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


101 Yorumlar

  1. Elinize sağlık net açıklayıcı bir yazı olmuş. Sormak istediğim bir nokta var; Elimizde olan şarkıların herhangi bir legal/illegal durumu sorgulanmadan mı bu hizmetten faydalanabiliyoruz?

    • Yazıya bu konuyla ilgili bir ekleme yaptım “Faydası nedir?” kısmına. Özetle:

      Ve belki de en önemlisi, iTunes Match ile elimizdeki şarkıların nereden geldiği (?) hiç önemli değil… 🙂 İster CD’lerden aktarmış olalım, ister yasal olmayan yollardan almış olalım. iTunes Match bunu önemsemiyor, ve bir anlamda tüm arşivimizi yasal hale getiriyor!

  2. Açıklamanız için teşekkürler.
    @Hozer:disqus arkadaşımın sorduğu soruyu bende tekrarlamak istiyorum.
    Elimizdeki mp3 lerin drm vesaire sorgulması yapılıyor mu?
    Teşekkürler…

  3. Göktuğ Bey vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı çok teşekkür ediyorum.. Bir çok insanın (kendim de buna dahil) sizin sayenizde Mac kullanmayı sizin sayenizde kolay bir şekilde öğrendiğini düşünüyorum.. iyi ki varsınız 🙂

    • Eklemeyi unuttuğum bu bilgiyi de yazıya ekledim, teşekkürler hatırlattığınız için. 🙂

      Ve belki de en önemlisi, iTunes Match ile elimizdeki şarkıların nereden geldiği (?) hiç önemli değil… 🙂 İster CD’lerden aktarmış olalım, ister yasal olmayan yollardan almış olalım. iTunes Match bunu önemsemiyor, ve bir anlamda tüm arşivimizi yasal hale getiriyor!

      • göktuğ bey peki icloud durumlarındaki ”kopya” durumu neyi ifade ediyor??kopya şarkılar olarak ıfade etmişsinz ama benım anladıgım da ıtunes arşivimizdeki yasal olmayan sarkılar dır die tahmın edıyorum! 

        • Açıklamayı az önce düzenledim, şimdi daha anlaşılır olmuştur umarım… 🙂 Teşekkürler dikkatiniz için.

          Kopya: iTunes arşivimizdeki kopya şarkılar, yani birden fazla olan aynı şarkılar farkedildiğinde bu şekilde işaretleniyor ve iCloud’a yüklenmiyorlar. Dolayısıyla yer kaybetmiyoruz. 🙂

          Parçanın yasal olup olmamasıyla ilgili bir konu değil.

      • Hayır yasal yollardan indirmediginiz sarkilarinizi yasal hale getirmiyor. Boyle bir durum yok yani. ilk kez yaptigimiz sozlesmede bu zaten acikca ifade edilmis. Yasal yada diger yollardan indirmiş oldugunuz sarkilarin sorumlulugu size aittir diye. Bizler bunu imzaliyoruz farketmeden. Cok olasi degil ama yarin bir gun muzik firmalari ile olan anlasmalari geregi bizim bilgilerimizi muzik firmalari ile paylasirlarsa kılıfına uygun sekilde lisans bedelini, maddi cezasini yada her ne olursa bir cezai yaptirim karsimiza cikabilir. 

        • nereden bilecek benim nerden nası yüklediğimi.? şarkının içinde “bu orjinal” falan mı diyor şarkıcı?? aldım cd yi yükledim kırdım..
          🙂

  4. Göktuğ Bey iyi günler,

    İTunes daki eşleşmeyi nasıl yapıyor acaba, parça ismine göre mi yoksa sanatçıya göre mi? Şarkı ismi veya sanatçı adı yanlış yazılmış ise yine de eşleşme yapamıyor mu?

    • Hasan Bey Merhabalar,

      iTunes Match parçaların bir “ses fotoğrafını” çekiyor diyebiliriz. Sonra da bu çektiği fotoğrafı iTunes Store’daki şarkılarla karşılaştırıyor. Aslında SoundHound ya da Shazam’ın yaptığına benzer bir yöntem.

      Böylece şarkı adı, albüm adı vb. bilgiler olmasa ya da yanlış olsa bile sistem düzgün çalışıyor. 🙂

  5. Yazınız için çok teşekkürler. Çok güzel ve faydalı olmuş gerçekten.

    Dünkü “itunes store açıldı” yazınızda itunes match’de hata var demiştir. hata giderildi diye anlıyorum.

    “Kopya: iTunes arşivimizdeki kopya şarkılar farkedildiğinde bu şekilde işaretleniyor ve iCloud’a yüklenmiyorlar.” söylemnizi illegal şarkılar olarak anlmıştım. sanırım aynı şarkının birden fazla olması anlamına geliyor.

    bence sorunsuz çalışması muhteşem bir servis. 40 tl az bile. her yerden tüm arşivimize erişmek fikri çok  güzel. apple tv, ipad, iphone, mac, pc vs.

    ama abone olmak için sizin 1 hafta sonraki “follow up” yazınızı beklemek gerekbilir.

    • Ozan Bey Merhaba,

      Hata giderildi, sorunsuz işlem gerçekleştirebiliyoruz şu anda. 🙂 Önceki yazıyı da güncelledim.

      “Kopya” açıklamasını düzelttim teşekkürler dikkatiniz için… 🙂

      Bir sonraki yazıya kadar hem ben terleyeceğim, hem de iTunes Match’i terleteceğim.

      Selamlar.

  6. Yazı için teşekkürler. iTunes Match kullanmak için hevesle beklediğim bir servisti. Ama hala o kadar çok şey var ki cevapsız kalan:)

    Öncelikle eşleşenler için belki değil ama bizim iClouda yükleyeceklerimiz için ek alan satın almamız gerekecek diye tahmin ediyorum bunu hatırlatmaka fayda var.

    Arşivimizin nasıl yasal hale geldiğini ve kalitesinin artığını pek anlayamadım. iTunes Storeda olmayan iClouda kendi yüklediklerimizin kalitesi değişmiyordur herhalde. Peki eşleşenler nasıl olacak? Bilgisayarımızdan bizdeki yasal olmayan mp3ün silinip yerine yasal aac dosyasının indiğine dair bir bilgi yok. Biglisayarımızda zaten olan şarkıyı eşleştikten sonra yasal olsun diye sadece streamingle dinleyecek halimiz de yok:)

    Son olarak da mesela bende önem verdiğim sanatçıların albümleri düzenlidir isimlar, kapak resimleri vs. Storeda baktım Sezen’de genel olarak bilgiler büyük harfle yazılmış veya Sıla’da Türkçe karakterler yok. Bunlar eşleştiği zaman benim arşivim bozulacaksa kalsın çünkü benimki daha düzenli:)

    • Sercan Bey, elimden geldiğince sorularınıza yanıt vermeye çalışayım o halde… 🙂

      1. iTunes Match ile en fazla 25.000 parçayı iCloud’a yükleyebiliyoruz. iTunes Store’dan satın aldığımız parçalar ise bu 25.000 içerisinde sayılmıyor. Yani iTunes Match hesabımızda 25.000 adet kendi yüklediğimiz parçaya ek olarak sınırsız sayıda iTunes Store’dan satın aldığımız şarkı bulunabilir.

      2. Bu konuda detaylı bir yazı daha paylaşacağım. Ancak kısaca açıklamak gerekirse, eşleştirilen parçalar ilk başta bizim elimizdeki kalitede (ör: 128 kbps). Ama bu parçaları silip, daha sonra iCloud’dan yeniden indirdiğimizde kaliteleri 256 kbps’a çıkıyor. 🙂 Yani işlem otomatik değil, ama güzel bir yöntem paylaşacağım ben… 🙂

      3. iTunes Match’e yüklediğimiz şarkıların ve albümlerin bilgileri değişmiyor. Yazıya da az önce ekledim. Nasıl yüklediysek o şekilde geri alıyoruz. Bu yüzden kendimize göre düzenlediğimiz bilgiler veya albüm kapağı değişmiyor. 🙂 Ben de sizin gibi endişe ediyordum bu konuda, içim rahatladı diyebilirim.

      Yardımcı olabildim umarım…

      • çok teşekkürler:) aklıma gelen başka bir soruyu daha paylaşayım merak edenler olacaktır tahmin ediyorum ilerleyen yazılarınızda değinirsiniz belki. iTunes’tan satın aldığımız veya Match ile değişitrdiğimz yasal şarkılar herhalde CDye çekmeye kopyalamaya karşı falan korumalı değil mi?
        bir de “albüm resmini al” özelliği bende çalışmıyor. iTunes storeda göster dediğim yani storeda olan şarkılarda bile albüm resmini al dedğimde hiç birşey olmuyor.

      • Göktuğ Bey,

        Size şöyle bir sorum olacak. 25.000 parça olarak sınır konulmuş dediniz. Mesela ben önce 25000 parçayı yükleyip mp3 leri kaliteli olarak geri alıp sonra içerisinden değiştirilen 10000 parçayı atıp yerine başka bir 10000 koyabilme durumu olabiliyor mu? Yoksa bir yıl için hakkımız sadece 25000 şarkıdan mı ibaret? Umarım anlatabilmişimdir 🙂 saygılarımla, 

  7. Merhaba,
    Bende açtım iTunes Match’i.Benim arşivim biraz yüksek, yaklaşık 12.000 şarkı civarında. çok sıkıntılı oldu ama oldu. Yalnız aklıma takıldı, iCloud’daki parçalar, streaming ile cihaza aktarılıyorsa Operatör’ün 3G’sine ciddi bir yüklenme olmaz mı? Çünkü anladığım kadarıyla, örn. iPhone’a daha önceden attığımız parçalar, artık gözükmemekte. 

  8. teşekkür ederiz göktuğ bey,
    yine hepimiz için yeni olan bir konuda bizleri ziyadesiyle aydınlattınız.
    merak ettiğim, eşleşemeyen dosyalar icloud a yüklenirken adları da aynı kalıyor ve sanatçı adı, albüm adı, parça numarası ,yılı vb. gibi etiket bilgileride güncellenemiyor mu?ayrıca 128kbits lik şarkılar gene aynı mı kalıyor? . bahsi gecen değişiklikler sadece eşleşenler için mi güncelleniyor?
    birde yıl dolduğunda unutarak aboneliğimizi yenilemediğimiz durumlarda sadece icloud da arşivimizemi ulaşamıyoruz , şarkılar bir süre daha icloud da saklanmaya devam ediyormu. yoksa abonelik bittiği anda icloud dan siliniyorlarmı
    fiyatına gelince sadece arşivimizin kalitesinin artırabilinmesi ve etiketlerinin düzenlenebilmesi icin bile verilebilir. Her yerden ulaşilabilir olması ise cabası. Birde gb değilde adet sınırlaması olması da güzel bir şey zira bu kadar şarkı yaklaşık 100 GB eder:)
    kolay gelsin

    • Fatih Bey Merhabalar,

      Sorularınızın yanıtları yazının içerisinde parça parça geçiyor, ancak ben sizin için küçük bir özet yapayım… 🙂

      1. iTunes Match ile iCloud’a yüklediğim parçaların isimleri, albümleri, albüm kapakları vb. düzelecek ya da değişecek mi?Hayır. Nasıl yüklediysek o şekilde geri alıyoruz. Bu yüzden kendimize göre düzenlediğimiz bilgiler veya albüm kapağı değişmiyor.

      2. Apple iTunes Store lie eşleştirilen tüm müzikleri bize 256 kbps AAC formatında iletiyor. Böylece hem kalitesi çok daha yüksek, hem de çok daha iyi sıkıştırılmış oluyor. Yani arşivimizin kalitesi de artıyor! 🙂

      Bu konuda detaylı bir yazı daha paylaşacağım. Ancak kısaca açıklamak gerekirse, eşleştirilen parçalar ilk başta bizim elimizdeki kalitede (ör: 128 kbps). Ama bu parçaları silip, daha sonra iCloud’dan yeniden indirdiğimizde kaliteleri 256 kbps’a çıkıyor. 🙂 Yani işlem otomatik değil, ama güzel bir yöntem paylaşacağım ben… 🙂

      3. İlk yıldan sonra yeniden üye olmazsam ne olacak? Şarkılarım silinecek mi?

      Hayır. Cihazlarımıza indirdiğimiz parçalar tamamen güvende. Bu parçaları silmediğimiz sürece kendi kendilerine silinmeyecekler. Kaybedeceğimiz tek şey iCloud’da arşivimiz. Artık iCloud’dan bir parça indiremiyor olacağız.

      Yanıt verebildim umarım,
      Selamlar.

  9. Göktuğ Bey, detaylı ve düzenli yazınız için tebrik ederim. 
    Çok soru geliyor görüyorum ama benimde merak ettiğim bir nokta var. Tekrar yazıyı gözden geçirdim ama cevabını bulamadım. 

    Öncelikle aynı applikasyonlar gibi iTunes’dan bir kere satın aldığımız parçayı her zaman tekrar tekrar indirebiliyoruz diye düşünüyorum? Bunu denemediğim için emin değilim ama applikasyonlarda satın aldığımız programı silsek de sonra tekrar ücretsiz indiriliyor. 

    iTunes match arşivimizdeki şarkıları iTunes ile eşleştirdiği zaman parça yasallaşmış oluyor demişsiniz 🙂 Biz istersen elimizdeki kopyayı silip iTunes’dan 256Kbit AAC DRM-Free versiyonunu indirebiliyoruz. Bu süper.. 

    Fakat bu parçalar tamamen iTunes’dan alınmış gibi oluyorlar mı? Yani seneye iTunes Match üyeliğimiz bitince yasallaşmış parçalarımızı yine indirmeye devam edebiliyor muyuz? Yoksa iTunes Match ile alınmış parçalar ile iTunes’dan tek tek para ile alınmış parçalar farklı işlem mi görüyorlar? 

    • Mehmet Bey çok teşekkürler…

      Sorularınıza yanıt vermeye çalışayım.

      1. Evet, uygulamalarda olduğu gibi, satın aldığımız müzikleri istediğimiz zaman yeniden indirebiliyoruz. Bir zaman kısıtımız yok.

      2. Evet, elimizdeki müzik arşivinin kalitesini parçalar eşleştiği sürece bu şekilde arttırmak mümkün. 🙂 Buna da ayrı bir yazı ile değineceğim.

      3. Hayır. Satın almak farklı, eşleşmiş parçalar farklı. Yani iTunes Match üyeliğimiz bittiği zaman, sadece satın aldığımız parçaları yeniden indirebiliyoruz. Diğerlerine ulaşamıyoruz.

      Selamlar.

      • Göktuğ bey öncelikle yazınız ve verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim.eğer yanlış anlamadıysam arşivimde eşleşen albümleri hardiskimize orjinal versiyon olarak indirebiliyoruz.üyelik bitince de hardiskimizden silinmeyeceğine göre satın almış gibi olmayacak mıyız?
        o zaman neden albümleri tek tek para vererek alalım?bu yolla sadece 40 tlye binlerce şarkıyı satın almış oluyoruz sonuç olarak.
        yanlış anladıysam düzeltin lütfen

  10. apple bedavadan dünyadaki bütün müzik arşivlerini database ine atıyor..bizden aldıklarını ise 1 sene sonunda abonelik yenileme yapmaz isen senin dinlemene imkan bırakmıyor.iyi taktik.benden bedava aldığını her sene bana satıyor..steve jobsun mirasını nereye kadar yemeye devam edecek tim cook çok merak ediyorum her ürünleri birer kamuflaj devrimsel değil evrimsel ürün olmaya devam ediyor..ipad 3 ü sattılar aradan 6 ay geçmeden new new new ipadi çıkarıyorlar bunun adına apple tüketicisinin firmaya ve markaya olan sevgisini kullanmak denir..2014 de yeni ipadin adı best of best new ipad olursa hiç şaşırmam..

    • Sanırım atladığınız bir husus var; o da (anladığım kadarıyla) arşivinizi silmezseniz Apple sizden herhangi bir ücret talep etmiyor. 1 yıl sonunda üyeliğinizi yenilemezseniz, bilgisayarınızda ya da harici diskinizde bulunan şarkılar yine sizin. Bu özellik; tüm arşivini İnternet üzerinde barındırmak ve tüm cihazlardan erişmek isteyenler için (diye biliyorum).

      • atlanan Bir şeyde apple ın hiçbir sarkıyı sanatçıdan habersiz çalıp kendi adına telif hakları çiğneyerek satamayacağıdır. Ayrıca hiçbir satın alınmış müziğin ses kalitesi orjinal stüdyo kaydı kadar kaliteli değildir.Ve bizden çalacağı kötü kaliteli bir müziği hem satamaz hem satsa da alanla da sorun yaşar. Sizce apple bunu yapıp binlerce insanla davalık olma riskine girermi ? bu riske 10 dolarlık albüm satmak için mi girecek ? …..ama üretim konusundaysa bilgim yok ona bişey diyemem…

    • dostum tim cook kimseyi zorlamıyokı her urunumu satın alın dıye,neden bu kadar gerginsin. sadece bitaz biz aceleci davranıyoruz.

      • Avansis .. neden bu kadar gerginsin senin lugatina anandan mi babandan mi gecti.. Boyle Amerikanvari tarzlarla hic bir gerginligi olmayan ve kendi fikrini belirten insana yaklasirsan dikkate alınmazsin. Ismail’in yazdiklarini yeniden oku. Sonra gerekiyorsa yap yorumunu. Ama bana gore hic bir durumda yapma!

  11. elinize sağlık göktuğ bey
    ben daha önce US hesabımla itunes match kullanmıştım ama bir yıl sonra yenilemedim. aynı müzik kütüphanemle TR hesabımla itunes match kullanırsam bir sıkıntı çıkar mı acaba ?

  12. merhabalar itunes match i çok bekledim bugün gelince hemen satın aldım ama şöyle bir sorunum var. 2. aşamadayken ipod touch (4g) ve ipad ime bildirim geldi. ipod touch ayarlardan match i açtım açınca tüm müzik arşivim gitti.yavaş yavaş  tekrar yüklendi. ama eksik yüklendi. yani normalde itunes arşivimde 2056 parça olmasına rağmen itunes match i açtığımda 2005 parça gördüm biraz şaşırdım. bunun nedeni nedir. ? birde bu 2005 parçanın %70 i aktif değil yani üzerinde hiç bir işlem yapamıyorum açamıyorum bile ipod dan bayağı sıkıntı oldu. bunların nedeni aceba mac imdeki match in 2.aşamada olduğunda aktifleştirdiğimden olmuş olabilirmi ? şuan hala tamamlanmadı 3. aşamada itunes match 0/942 öğe yüklendi yazdı yaklaşık 30 dakika sonra 1/942 öğe yüklendi yazdı şimdide yaklaşık 15 dakikadır bekliyorum hala 3. aşamada. neden bukadar yavaş anlamadım yardım edermisiniz.? ipod daki arşivimin hepsi gitti. neyapabilirim.

    • Ulaş Bey Merhabalar,

      Tahminimce arşivinizdeki 51 parça hala iCloud’a yükleniyor. Bu yüzden henüz iPod’unuzda görünmüyor. Ya da bu parçalar yazıda paylaştığım sebep ya da sebepler dolayısıyla iCloud’a yüklenemiyor olabilir. Bunları tek tek kontrol etmenizi öneriyorum.

      iPod’unuza ise bu parçaların hepsinin yüklenmesi için seçim yapmanız ve WiFi üzerinden yüklenmesini beklemeniz gerekiyor. Bu da belirli bir süre alacaktır eminim. Yoksa sürekli stream etmeniz gerekir. 🙂

      iTunes Match seçildiğinde mevcut müzik arşiviniz yerine iTunes Match arşiviniz için iPod’unuzdaki müzikler silinecektir, bu normal. Dilerseniz iTunes içerisinden istediğiniz müzikleri yeniden aktarabilir, ya da zaten iTunes Match ile iPod’unuz içerisinde gördüğünüz bu albümlerin iPod’unuza download edilmesi için işaretleme yapabilirsiniz.

      Selamlar.

  13. Merhaba Göktuğ Bey,

    1. Peki ya tüm arşivi apple lossless ise. O zaman kalite azalıyor bu durumda değil mi? 
    2. Diyelim ki itunes müzikte bulunan yani match leyebildiği albumun taglerini düzenledim. Örneğin sılanın albümünü aldım, eksik türkçe harfleri düzenledim. Sonra matchleyip bana kendi arşivindeki gibi vermez değil mi? Çünkü 2 gündür orhan gencebay’ın albümünde albüm isminde ve cd sayısında değişiklik yapıyorum ama şarkıları dinlemek için tıklayınca tagler kendi kendine orjinal hale geliyor. Yoksa ben itunes müzikten indirdiğim albümlerin taglerini düzenleyemiyor muyum?

  14. Bugüne kadarki en “destansı” Sihirli Elma makalesi olmuş, gerçekten teşekkürler. Makaleyi okuduktan sonra hemen Match özelliğini aktifleştirdim. Şimdi kütüphanenin eşleştirilmesini bekliyorum. Yıllık 40 TL gerçekten çok uygun bir ücret. İnşallah 1 yıl sonunda da aynı ücretten kullanmaya devam edebiliriz.

  15. Üstad 2650 320 kbps(Hepsi albüm) match etmeye çalışıyorum.Biraz kabusa döndü benim durum :-).Yalnız birşey farkettim.Matchlerde kbps  acayip farklılıklar gösteriyor.Tarkan Adımı Kalbime Yaz 256 Kbps VBR Ölürüm sana 320 kbps.Mesela Travis – The boy with no name full albüm 320 ile match olmuş The man Who 312 ile 319 arasında gidip geliyor.Ve bunlar match albümler.Bu kadar kbps farklılığın biraz hayal kırıklığı yaratmadı degil açıkça.

    • Bahsettiğiniz parçalar sizin iTunes Match üzerinden download ettikleriniz mi? Eğer sadece match ettiyseniz, ve sonradan bunları kendi arşivinizden silip yeniden indirmediyseniz parçalar hala kendi arşivinizdekiler olabilir.

      Bu da başka bir yazı konusu hatta… 🙂

      • 🙂 aynen üstad.Sonradan farkettim.Yalnız birşeyle karşılaştım bugün.Eğer My apple id’den Apple ID and Primary Email Address’i değiştirirseniz gerçekten bulut oluyor match’deki şarkılar :-)Onun için mail değişikliğinde önce download edip sonradan bir daha match etmek gerekiyor.

  16. bir sorum olacaktı . tamam herşeyi yaptık diyelim peki iphone a parçaları indirmeden hücresel veri üzerinden şarkı dinlesek 4gb lık internet kotamızın hemen dolma ihtimali varmıdır yani 1 şarkı yada 100 şarkı kaç mb eder ( sadece stream olarak dinliyoruz diyelim.)

    • 3 şarkı seçip arka arkaya dinledim ve 8 MB tuttu. Ancak bu elbette şarkıdan şarkıya değişiklik gösterir.

      Yine kabaca bir hesap yapıp, parça başına yaklaşık 2.5 MB dersek sanırım 250 MB ile 100 şarkı dinlemek mümkün olur.

      Ancak elbette tavsiyem sık dinlediğiniz parçaları ve albümleri cihazınıza WiFi üzerinden download etmeniz… 🙂

  17. Goktug bey, eger butun sarkıları icloud a yuklersek, iphonedan muzik dinlemek istedigimde ( streaming) bunu wifi veya 3g uzerinden yapacagız , degil mi ? bu da wifi olmayan ortamlar icin cok uygun olmaz herhalde.. bu durumda, iphone’a muzikleri onceden download etmek daha mantıklı , degil mi ? ( streaming yerine) .. 

    • Kesinlikle katılıyorum. 🙂

      Ama servisin güzelliği de burada. Örneğin 16 GB’lık bir iPhone’a sahipseniz, 20 GB’lık müzik arşivinizi her zaman yanınızda taşıyamazsınız.

      Fakat iTunes Match ile birlikte bu şarkıların hepsi yanınızda olmasa bile istediğiniz zaman dinleme imkanınız olur. 🙂 Güzel değil mi?

  18. Göktuğ bey, bu kadar sorunun ardından benim de birkaç sorum olacak. Sanırım bu gidişle match özelliği için bir yazı dizisi filan hazırlamanız gerekecek.

    1 – Öncelikle itunes match’e yüklediğimiz şarkıları dosya formatı değişmiş olarak geri alıyoruz. Yani bu şarkılar m4a uzantılı olarak gözüküyor ki sanırım bu sizin de bahsettiğiniz aac formatı. 256 kbps olarak güncellemiş olduğumuz arşivimizi başka playerlarda çalarken bize sıkıntı yaratmaz mı? Örneğin itunes match’den istediğimiz gibi bir formatta indirme imkanımız var mı yüklediklerimizi? 

    2 – Öte yandan itunes match’e yüklediğim ve daha sonra indirdiğim şarkıları bilgisayarımda görmek istediğimde müzik > itunes > itunes media > music içine girip bakıyorum. Burada önce sanatçı, daha sonra album klasöründe bulunuyor ve sadece track numarası ve şarkı adıyla bulunuyor. Böylece şarkının dosya ismi değişmiş oluyor. Örnek olarak; “Big Bad Handsome Man – Imelda May – 5” olan dosya ismim “05 Big Bad Handsome Man” olarak değişmiş oluyor. Bunu engellemenin bir yolu var mı?

    • 1. sorumun sanırım bir çözümü yok. İtunes’u çok inceledim ancak .m4a şeklindeki bir formattan başka bir şekilde indirmiyor. Sonuçta gerek windows gerekse mac için birçok convertar var. Bunları kullanarak daha sonra istediğimiz formata da çevirmek mümkün. 

      Ancak 2. sorum için hala bir çözüm bulamadım. 

    • Koray Bey selamlar,

      Ben de sizlerle birlikte bu servisi öğreniyorum, sorular da bu anlamda bana çok yardımcı oluyor. Seve hazırlarım bir yazı dizisi daha gerekiyorsa… 🙂 

      Sorularınıza gelince,

      1. Aşağıda söylediğiniz gibi. AAC formatında, yani .m4a uzantılı olarak indirdikten sonra istediğiniz gibi dönüştrebilirsiniz.

      2. iTunes burada kendi belirlediği kurallara göre bir klasörleme yapıyor. Buna da müdahale etmek mümkün değil ne yazık ki.

  19. Göktuğ bey merhaba,
    Benim bir problemim var itunes match yaparken 2.adımda son 1 parça işaretleme yapmada kalıyor uzun süre ve 3. adıma geçemiyor,böyle olunca da itunes match işlemi bir türlü bitmiyor.
    Ayrıca ne telefonumun ne de bilgisayarımın hard diskinde müziklerim hala aynı yeri tutuyor,ben açıkçası cihazlarımı rahatlatsın diye satın aldım bu üyeliği ama işlevselliği yok şu an bende. Biraz da pişmanım açıkçası.

    iphone 4 ümde itunes match özelliğini açmama rağmen hala hafızadaki yerin aynı müziklerimin bir rahatlama olmadı.

    Yardım lütfen.
    Teşekkürler…

    • Meriç Bey Merhabalar,

      Arşiv büyüklüğüne ve internet bağlantı hızına göre bu işlemin süresi değişebilir. Bu yüzden biraz daha beklemenizi tavsiye ediyorum.

      İşlemler tamamlanamadığı için de diğer cihazlarda iTunes Match’i aktif etseniz bile bir şey olmuyordur diye tahmin ediyorum.

  20. Tüm yazınızı ve tüm yorumları okudum, tekrar bir soru olarak algılamayın lütfen. Parça isimlerinin olmadığı Audio 01 gibi garip isimlere sahip parça isimlerinin ve albüm kapaklarının doğruları ile düzeltilmesi okuduğum kadarı ile mümkün olmuyor görünüyor. Çünkü nasıl yüklerseniz öyle alıyorsunuz diyorsunuz. Ama bahsettiğim şekilde hatalı isimlendirme ve olmayan isimlendirmeler, kapaklar için bir çözüm sunmuyor mu bu servis? Sunması gerekmez mi? Deneyebilir misiniz? Bu arada sormuşsunuz bence bu hizmet için fiyat oldukça makul.. Birde bahsettiğim düzeltmeleri yapıyorsa tadından yenmez.. 🙂

  21. Merhabalar,
    Benim merak ettigim, iphone bir sekilde muziklerimi silersem ve onceden match aktardigim muzikleri iphone komple geri alabilirmiyim.

    • iTunes Match ile müziklerimizi iCloud’a yükledikten sonra iTunes içerisinden müziklerimizi silebiliriz, ve istediğimiz zaman da (iTunes Match aboneliğimiz devam ettiği sürece) iCloud’dan geri yükleyebiliriz. 🙂

  22. Hocam günde 50 şarkıyı online dinlesek yaklaşık 8 mb ediyor her bir şarkı. Toplamda 400 mb yapar. Yolda wifi de bulamayacağımıza göre bizim cep pakedinin canına okur bu. 

    Bu çok kötü değil mi ?

    • Tüm şarkıları online olarak dinlemek pek iyi olmayabilir söylediğiniz gibi. Zaten iTunes Match’i bir online streaming servisi gibi düşünmek yerine, istediğimizde bu şarkılarımıza ulaşabileceğimiz bir servis olarak konumlandırmak daha iyi olabilir. 

      Benim tavsiyem sık dinlediğimiz ya da dinleyebileceğimiz şarkıları, kablosuz internete bağlı olduğumuz bir zamanda iPhone’umuza indirmemiz yönünde… 🙂

  23. Merhaba Göktuğ Bey,
    Yazınız için teşekkürler, oldukça açıklayıcı olmuş. Yalnız ben bir noktayı merak ediyorum. Diğer bazı arkadaşların dediği gibi benim de arşivim düzenlidir ve siz de belirtmişsiniz, nasıl yüklersek o şekilde indiriyoruz. Albüm isimlerimiz kendi düzenlemelerimiz değişmiyor. Ama ben mesela albüm kapaklarımın daha iyileriyle değişmesini istiyorum. Sadece albüm kapakları için bunu yapabiliyor muyuz? Diğer bir sorum ise match olan şarkılar için şarkı sözlerini de bulup ekliyor mu?

  24. Göktuğ Bey merhaba yardımlarınız için çok teşekkürler, itunes match olayı tamam ama sorum şu iphone 4 cihazımda itunes match özelliği ve tüm müzikleri göster özelliği açık olmasına rağmen ve arşivim bulut resmi çıkarak yüklenmesine rağmen hala telefonumun hafızasında 10 GB üstü yer tutmakta, itunes match satın alırken böyle birşey olmaması için açıkçası satın aldım. Acaba telefonumda yanlış veya eksik birşey mi yapıyorum.Bilgilendirirseniz sevinirim.

  25. Guzel bir uygulama fakat pratikde kullanmak mantikli gelmiyor. Ilk olarak Classic Ipod takintili biri olarak benim hicbir acidan tatmin etmez, telefonda da yer acalim derken gsm firmasini zengin etmek var, mobil internetin bolgesel olarak hiz degisimi gostermeside cabasi… Sayet Match ileride, eslestirebildigi dosyalara benim Mac’imde kapak fotografi vs. ekleyebilirse hic dusunmeden uye olurum.  

  26. Herkese merhaba,

    Benim sorum şu: Mevcut durumda fotograflar ve dokumanlar icin iCloud kullaniyorum. Burada Apple herkese 5Gb ücretsiz alan verdi. Daha fazla alan isteyen satin aliyor.

    Peki, iTunes Match kullanicilarinin iCloud alaninin herkese ücretsiz verilen 5Gb ile baglantisi var mi? Yani, İTunes Match’e üye olduk diyelim. 25.000 sarkiya kadar izin veriyor. Ama, iCloud’unda yer kalmadi (fotolar vs nedeniyle)!o yuzden yeni yer de satin alman lazim diyebilir mi?

  27. Merhaba Goktug Bey sihirlielma.com’u ve iphoneturkiye.biz’i surekli takip ediyorum. Cogu konuyu yabanci bircok siteden daha iyi takip ediyor ve acikliyorsunuz, elinize saglik.
    Benim sorum birden fazla ulke Apple ID kullaniyorsak nasil olacak? iTunes Match’de hangi ulke ID’siyle uye olduysak tum cihazlarimizda ayni ulke ID’si ile login olmamiz gerekiyor diye dusunuyorum? Bir de Apple.com’da destek sayfalarinda ( http://support.apple.com/kb/ht5085 ) Turkiye’de iTunes Match yok diye gozukuyor. Amerikan ID’si ile uye olursak Turkiye’de problem yasar miyiz? Tesekkurler.

  28. Çok gereksiz kafa karıştırıcı bir makale bence, ne gerek var bunu kullanmaya. Spotify var, dinlediğiniz her yerde bulunan parçalarsa eğer. Ayrıca programın çok iyi uygulamaları var, böylelikle harika müzikler keşfedebilirsiniz. Müzik önemli değil, önemli olan apple uygulaması olmasıysa konu, bilemem onu. 

    • Aras Bey Merhaba, 

      Yazı hakkındaki yorumlarınız için teşekkürler, elimden geldiğince net anlatmaya çalıştım, ama bazen karışık olabiliyor elbette…

      Keşke Spotify için Türkiye’den hesap oluşturabilsek, satın alabilsek ve kullanabilsek, ancak ne yazık ki henüz mümkün değil. Ben de iple çekiyorum o günleri… 🙂

      Selamlar.

  29. iTunes Match ile iCloud’a yüklediğim parçaların isimleri, albümleri, albüm kapakları vb. düzelecek ya da değişecek mi?
    Bunların güncellenmesini sağlıyamıyormuyuz? Hatalılar kayıtların düzeltimesi?

  30. merhaba göktuğ bey,
    itunes de arşiv listesinde filmlere bakarken burada icloud sekmesini farkettim. filmlerde müzikler gibi itunes match olayına dahil miiacaba. yani filmleride daha kaliteli bir sürümü ile değiştirebilirmiyiz?

  31. Göktuğ bey, bir konuda yardımınıza ihtiyacım var. Match için şarkıları yükledim, bir kısmı eşleştirildi. Sonrasında bulut ikonuna tıklayarak hepsini 256 k olarak download etim. Ancak bu aşamada şarkılarda birtakım düzenlemeler yapayım diye download ettiklerimin hepsini sildim. Mp3’ler üzerinde gerekli düzenlemeleri yaptım ve tekrar itunes’a yükledim. match’i açtım, önceki gibi eşleştirmeler, karşıya yüklenenler…vs hepsi gerçekleşti. Buraya kadar sorun yok. Ancak şimdi hepsini bulut ikonuna tıklayıp download etmek istiyorum ama bir türlü bulut ikonu çıkmıyor. Bu konuda acil yardımınıza ihtiyacım var. 

  32. şimdi benim beatporttan aldığım şarkıyı iTunesde mevcut fakat TR mağazasında satışa çıkmadı. iTunes Match şarkıyı eşleştirsem A.B.D mağazasındaki ürünü mü iCloud hesabıma yüklüyor hocam bu konuda net bir bilgi alırsam iTunes Match hesabımı aktifleştireceğim.

  33. İyi günler
    İtunes match ile arşivimi iclouda attıktan sonra iphone üzerinden indirmeden dinlemek istiyorum. Ama her çaldığım şarkı daha sonra iphone a indiriliyor. Ben listelerdeki download butonunu bulamadım. Yanlış bir şey mi yapıyorum.
    teşekkürler şimdiden

  34. Göktuğ Bey öncelikle teşekkürler,

    Yalnız şöyle bir sıkıntı var. bilgisayarımdaki bir albümü itunes match’a itunes vasıtası ile attığımda. Bunu ipad’imde (iphone da diğer accountum olduğundan 90 gün sınırlamasından 71 gün kaldı bekliyorum) sorunsuz bir şekilde dinleyebiliyorum. Bu güzel! Ama bilgisayarımda o şarkıları sildiysem (ve onlar da eşleştirildi yazıyorsa) maalesef şarkıları çalmıyor. bu neden olabilir. Bilgisayardaki yerini söylememi istiyor.

  35. iTunes match kullanıyorum merak ettiğim bir konu var. Karşıya yüklenen bir albüm daha sonra Store a eklendiğinde match edilebilir mi? Yani albüm store da yokken kullanıcı tarafından karışıya yüklenmişse store a eklendiğinde match yapma şansımız var mı?
    Teşekkürler.

  36. iTunes Match parça eşleştirmeyi nasıl yapıyor? Parça, şarkıcı adı, albüm vb. ile mi?
    iTunes Match parçaların bir “ses fotoğrafını” çekiyor diyebiliriz. Sonra da bu çektiği fotoğrafı iTunes Store’daki şarkılarla karşılaştırıyor. Aslında SoundHound ya da Shazam’ın yaptığına benzer bir yöntem. Böylece şarkı adı, albüm adı vb. bilgiler olmasa ya da yanlış olsa bile sistem düzgün çalışıyor. :)iTunes Match ile iCloud’a yüklediğim parçaların isimleri, albümleri, albüm kapakları vb. düzelecek ya da değişecek mi?Hayır. Nasıl yüklediysek o şekilde geri alıyoruz. Bu yüzden kendimize göre düzenlediğimiz bilgiler veya albüm kapağı değişmiyor.ŞARKI İSMİNİ VE ŞARKICIYI YANLIŞ YÜKLEDİYSEK VE ITUNES BUNU DEĞİŞTİRMİYORSA DÜZGÜN ÇALIŞAN SİSTEMİN AÇILIMININ NE OLDUĞUNU MERAK ETTİM.BURDA İRONİ YOKMU?YAZDIĞINIZI BENDE YANLIŞ ANLAMIŞ OLABİLİRİM DİKKATİMİ ÇEKTİĞİ İÇİN SORUYORUM..ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER

  37. vallah ben kullanıyorum şuan itunes match ta 3287 şarkım oldu sorunsuz iphone dan ister internet üzerinden online dinle ister indir istediğin şarrkıyı sonra dinle dinlemediğini telefondan sil match kalsına telefonda boş hafıza yeri kalmadı sorunu ortadan kaldırıyor bu arada ipad mini de kullanıyorum 

  38. Selamlar.. öncelikle muhteşem bir yazı olmuş çok teşekkürler..

    bir sorum olacaktı size yanıtlarsanız çok sevinirim. ben biraz önce itunes match i satın aldım ve kullanmaya başladım. fakat hiç müzik arşivim olmadığı için tarama yapmadım. sadece buradan indirip kendime bir arşiv yapmak istiyorum. böyle bir şey mümkün olabilir mi acaba ? yani sormak istediğim sadece 39.90 lira vererek buradan müzik indirebilir miyim? şu anda üye olmama rağmen şarkıların üstünde hala fiyat yazıyor. anlam veremedim :((

  39. Selamlar.. öncelikle muhteşem bir yazı olmuş çok teşekkürler..

    bir sorum olacaktı size yanıtlarsanız çok sevinirim. ben biraz önce itunes match i satın aldım ve kullanmaya başladım. fakat hiç müzik arşivim olmadığı için tarama yapmadım. sadece buradan indirip kendime bir arşiv yapmak istiyorum. böyle bir şey mümkün olabilir mi acaba ? yani sormak istediğim sadece 39.90 lira vererek buradan müzik indirebilir miyim? şu anda üye olmama rağmen şarkıların üstünde hala fiyat yazıyor. anlam veremedim :((

  40. Selamlar.. öncelikle muhteşem bir yazı olmuş çok teşekkürler..

    bir sorum olacaktı size yanıtlarsanız çok sevinirim. ben biraz önce itunes match i satın aldım ve kullanmaya başladım. fakat hiç müzik arşivim olmadığı için tarama yapmadım. sadece buradan indirip kendime bir arşiv yapmak istiyorum. böyle bir şey mümkün olabilir mi acaba ? yani sormak istediğim sadece 39.90 lira vererek buradan müzik indirebilir miyim? şu anda üye olmama rağmen şarkıların üstünde hala fiyat yazıyor. anlam veremedim :((

  41. Selamlar.. öncelikle muhteşem bir yazı olmuş çok teşekkürler..

    bir sorum olacaktı size yanıtlarsanız çok sevinirim. ben biraz önce itunes match i satın aldım ve kullanmaya başladım. fakat hiç müzik arşivim olmadığı için tarama yapmadım. sadece buradan indirip kendime bir arşiv yapmak istiyorum. böyle bir şey mümkün olabilir mi acaba ? yani sormak istediğim sadece 39.90 lira vererek buradan müzik indirebilir miyim? şu anda üye olmama rağmen şarkıların üstünde hala fiyat yazıyor. anlam veremedim :((

  42. Selamlar.. öncelikle muhteşem bir yazı olmuş çok teşekkürler..

    bir sorum olacaktı size yanıtlarsanız çok sevinirim. ben biraz önce itunes match i satın aldım ve kullanmaya başladım. fakat hiç müzik arşivim olmadığı için tarama yapmadım. sadece buradan indirip kendime bir arşiv yapmak istiyorum. böyle bir şey mümkün olabilir mi acaba ? yani sormak istediğim sadece 39.90 lira vererek buradan müzik indirebilir miyim? şu anda üye olmama rağmen şarkıların üstünde hala fiyat yazıyor. anlam veremedim :((

    • Eray Bey Merhabalar,

      Yazıda da paylaştığım gibi iTunes Match’in amacı bize sınırsız bir müzik erişimi sunmak değil. 39.90 karşılığında buradan müzik de indiremezsiniz.

      Yazıyı en baştan okuduğunuzda iTunes Match’i daha iyi anlayacağınıza eminim.

  43. Benim sorum bu Sistemi Kullanan herkesi ilgilendiriyor bence ‘iTunes Match kullanıyorum ama Mac’imdeki müzikleri telefona aktarıp daha sonra bunu açmak istiyorum, internetten indirmeden bunu yapmam mümkün mü?’ teşekkürler..

  44. Müthiş servis bence. ilk çıktığından bu yana kullanıyorum.hiç bir cihazımda müzik saklamak zorunda kalmadın bu sebepten. atıyorum itunesa match bittikten sonra siliyorum. bazı yorum yapan arkadaşları anlamıyorum. eğer iyi bir hizmet almak istiyorsanız paranızı harcayacaksınız ve tabiki bu adamlarda bundan para kazanacaklar. niye kazandığı gibi halkımıza özgü hesaplar yapmak yersiz. paran varsa kullanırsın ya da kıyamazsın almazsın bu kadar basit.

  45. Selam Göktug bey.

    ben itunes match sarkilarindan bazilarini cep telefonuma indirdim. ama suan cep telefonumda yer kalmadigindan dolayi sadece cep telefonumdan silmek istiyorum indirdiklerimi. onu nasil yapabiliriz acaba bulamadim ben. yardimci olursaniz sevinirim.

  46. Selamlar. iTunes Match’e abone oldum fakat bir türlü yükleyemedim. Yüklemenin 1. adımı olan “1. Adım: iTunes arşiviniz hakkında bilgiler toplanıyor.” adımını bir türlü tamamlayamıyor ve her seferinde Adım 1’in tamamlanmasına yakın “bilgiler Apple’a gönderliyor” diyor ve en sonunda “iTunes Store isteminiz tamamlanamadı, ağ bağlantınız kesildi. iTunes Store’da bir hata oluştu lütfen daha sonra tekrar deneyin.” diye bir uyarı çıkıyor. 20-30 kez denedim her seferinde aynı hatayı veriyor. Ağ bağlantısından kasıt nedir? internet bağlantımla ilgili herhangibir problem de yok. Kuramadım bi türlü iTunes Match’i. benzer bir sorunla karşılaşan veya bir fikri olan varsa burdan paylaşırsa çok sevinirim. Teşekkürler.

  47. Tek yaptığı müzikleri senkronize etmek. Bunun için de bir sürü servis var, itunes match’i öne çıkaracak olan, müziklerin kapak ve etiketlerini düzenlemesi olurdu. Bu da yok malesef. Bir sene sonra dinlemeye devam edebilirmişiz. Lan zaten o benim arşivim, sana mı soracağım dingil? Veritabanından kalitelisini buldum diye adam mı oldun? Hayır ben zaten kaliteli bir şekilde depolarım bi de müziğimi. Bunu albüm kapaklarını ve etiketlerini senkronize edip itunes’dan satın almışım gibi dinleyeyim diye kullanmak isterdim ama öyle bir özelliği yok malesef.

  48. bir sorum olacak benim apple id amerika’ya kayıtlı. itunes match’i türkiyeden mi alacağım amerikadan mı ?

  49. Selam,

    Bir İngilizce eğitim Cd’si aldım ve cd’de mp3 formatında bir çok dosya var. Cd’dekileri iTunes ile aktarırken dosya isimlerinin tamamını değiştirip “title” ismiyle alıyor. Bu durumda dersleri sıra ile dinlemek mümkün olmuyor.
    Aktarma işlemini Mac ve PC’deki iTunes’larda denedim ama sonuç değişmedi.

    Dosyaları bilgisayara kopyalayıp Adobe Bridge üzerinden toplu olarak isimlerini değiştirmek te işe yaramadı.

    Cd’deki mp3’leri isimleri değişmeden iTunes’a aktarmanın başka bir yolu var mı?

    Teşekkürler

  50. Geçem sene itunes match satın aldım. 25.000 binlik şarkı depolama boyutu var.
    Ben 22.000 şarkı ila kullanıyordum gayet memnundum.
    Askerden geldim 12 ay yaptım geldiğimde ne üyelik kaldı.
    Ne cloudda bir şarkım. Bilgisayarımada kaydetmemiştim.

    Boşuna uğraşmışım. Yüklemekle….. Yazık

  51. Slm Goktug Bey bugun bir macbook pro aldim iTUNUSE acip giris yaptiktan sonra ITUNESE MATCH sadece 5 cihaza kadar hakkim oldugumu soyluyor daha kayit ettigim cihazlari nasil kaltira bilirim yardim minizi bekliyorum TSK….

    • iTunes uygulamasını açın, hesabınıza giriş yapın.

      iTunes menüsünden hesabınızı görüntüleyin ve “Aygıtları Yönet”e tıklayın. Buradan istediğiniz cihazı kaldırabilirsiniz.

  52. çok faydalı bir bilgi olmus,tesekkurler ama benim baska bir sorunum var…
    Bir zamanlar iTunes’a aktardıgım ama zamanla bilgisayarımdan sildigim bazı sarkılar var ve bunlar hala iTunes listede duruyor…böyle fazlalık sarkıları daha dogrusu artık bilgisayarda olmayıp hala iTunes listede duran sarkıları silmenin bir yolu var mı? tek tek üzerine tıkla bul falan uzun iş…bunun için bir uygulama varsa yardımcı olurmusunuz? tesekkurler.

  53. Bende DÜZELTME konusunu sormak istiyorum. Bu sistem arşivimi alıp ses kalitesini resim isim vs. düzelttikten sonra geri indirdiğim zaman kaliteli düzeltilmiş haliyle mi yoksa benden aldığı bozuk haliyle mi indirebiliyorum ? eğer düzeltilmiş haliyle indirebiliyorsam bütün müzik arşivimi temize çekebilirim demektir.Ve Sırf arşivimin ses kalitesini temize çekmek için bile bunu satın alabilirim.yoksa ses kalitesi vs. düzeltmesinden sadece stream yaparken mi faydalanıyoruz ?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz