Ana Sayfa Haberler Apple cirosunu arttırmaya devam ediyor: 47.8M iPhone, 22.9M iPad, $54 Milyar Ciro!

Apple cirosunu arttırmaya devam ediyor: 47.8M iPhone, 22.9M iPad, $54 Milyar Ciro!

14

Tüm negatif beklentilere ve söylentilere rağmen Apple gelmiş geçmiş en iyi çeyrek sonuçlarını dün akşam saatlerinde açıkladı. Bu sonuçlara göre Apple, geçtiğimiz çeyrekte $54 milyarlık ciroya ulaşırken 47.8 milyon iPhone, 22.9 milyon iPad, 4.1 milyon Mac ve 12.7 milyon iPod satarak ulaştı. Oldukça yoğun geçen ve hatta içerisinde Türkiye’nin de olduğu yeni ülkeleri iTunes ekosistemine katan Apple’ın son çeyrek performansına biraz daha yakından bakıyoruz.

Sihirli elma apple q4 2012 banner

Apple’ın merakla beklenen sonuçları aslında ilginç bazı detaylar içeriyor. Cirosunu yıllık olarak %18 oranında arttıran Apple, net karını ise pek fazla yukarıya taşıyamadı. Bu da elbette akıllara bazı soru iaşretlerini getirmiş oldu.

Sihirli elma apple q4 2012 1a ciro

Bunu yorumlamak şimdilik biraz zor olsa da, Apple’ın son çeyrekte tüm ürün yelpazesini yenilemesi ve henüz bilmediğimiz olası bazı büyük yatırım ve ARGE projelerini düşündüğümüzde anlam kazanabileceğini tahmin ediyorum. Ama yine de belki de negatif sinyaller içeren bir çeyrek olup olmadığını söylemek zor.

Yine de Apple bu çeyrekle birlikte kasasındaki nakiti $121 milyardan $137.1 milyara çıkartmış oldu ve büyümesini sürdürdü.

Sihirli elma apple q4 2012 12a bolgesel ciro

Bu çeyrekte neler değişti?

Ekim-Kasım-Aralık 2012 döneminde ürün yelpazesindeki çoğu üründe yenilemeler yapan Apple, aslında yılbaşı dönemine oldukça güçlü girdi denilebilir. Özellikle iPhone ve iPad (ve iPad mini) gibi ürünlerin yenilenmesinin ciroya etkisi önemli, fakat diğer yandan 13″ Retina MacBook Pro, geciken iMac ve yeni iPod ailesinin de katkılarını ve katamadıklarını unutmamak gerekiyor.

Sihirli elma apple q4 2012 2 iphone 5

Öte yandan Apple bu çeyrekte Türkiye’nin de içerisinde olduğu pek çok ülkede iTunes Store’u hayata geçirdi. Hatırlayacağınız gibi bundan birkaç hafta önce de Apple 2013’te Türkiye’de bir Apple Store açılacağının sinyallerini yeni Apple iş ilanları ile paylaşmıştı.

Sihirli elma apple q4 2012 3 apple store turkiye kariyer

Böyle yoğun geçen bir çeyreği yine ürün bazında inceleyip detaylara inmeye başlıyoruz.

iPhone

iPhone, geçtiğimiz seneye göre satışlarını %29 arttırarak yine Apple’ın yıldızı olmaya devam ediyor diyebiliriz. iPhone 5 ile birlikte kısa sürede daha çok ülkede piyasaya sunulmuş olması belli ki Apple’ın satışlarına da olumlu etki etmiş. Sadece bu çeyrekte yaklaşık 48 milyon iPhone satılmış, ki bu sayı 2010 yılının toplamında satılan iPhone sayısından bile fazla… 🙂

Sihirli elma apple q4 2012 4a iphone

iPad

Her ne kadar satış ve ciro açısından iPhone zirvede olsa da, iPad’in büyümesi ile başa çıkmak zor. Geçtiğimiz seneye göre satışlarını %48 arttıran iPad, bu çeyrekte 22.9 milyonluk bir satış rakamına ulaşmış. iPad’in 2007 yılında piyasaya çıkan iPhone’a göre çok daha hızlı bir şekilde büyüdüğünü yeniden hatırlatalım. 🙂

Sihirli elma apple q4 2012 5a ipad

Mac

Sonuçlarda üzücü olan ise Mac satışlarının geçtiğimiz seneye göre %22 oranında düşmesi ve 4 milyon seviyesine gerilemesi diyebiliriz. Ancak elbette buradaki düşüşte yeni iMac’lerin çok geç lansmanının yapılması ve üretim kapasitesindeki sıkıntıları söyleyebiliriz.

Sihirli elma apple q4 2012 6a mac

Yine de Mac’in bu tabloda daha iyi bir konumda olmamasının beni üzdüğünü söyleyebilirim.

iPod

iPod ise yıllardır süren düşüşüne her şeye rağmen devam etmiş ve geçtiğimiz seneye oranla %18’lik bir kayıp ile 12.6 milyonluk satış rakamında kalmış. Apple’ın iPod ailesini tamamen yenilemesiyle bile ancak bu seviyelerde tutunmasını sağladığını düşünecek olursak, artık yavaş yavaş iPod devrinin de sonuna geliyoruz diyebiliriz sanırım.

Sihirli elma apple q4 2012 7a ipod

Apple TV

Apple TV ise sessiz ama derinden ilerleyen Apple’ın yeni ana ürün kalemi olacak gibi görünüyor. Özellikle de bu çeyrekte 2 milyondan fazla satışa ulaşan Apple TV, geçtiğimiz seneye göre %60’lık büyümesiyle dikkat çekiyor. Üstelik de uzun süre önce, bahar aylarında yenilenmiş olmasına rağmen.

Sihirli elma apple q4 2012 8 apple tv

Ufak bir hatırlatma yapmak gerekirse, Apple TV 2013’ün başında Türkiye’de de satışa sunulmuş ve yüksek taleple karşılaşmıştı.

Apple TV’nin gelmiş geçmiş en yüksek satış rakamına ulaştığı çeyrek olarak not düştüğümüz bu çeyrekte Apple CEO’su Tim Cook, Apple TV’yi hala bir hobi olarak tanımlıyor, ancak “TV alanında yapılabilecek çok şey var” diyerek de detaylara hiç girmeden ağzımıza 2013 için bir parmak bal çalıyor… 🙂

Diğer

Rakamları biraz daha önce çıkartmak gerekirse, şöyle bir hızlı özet yapabiliyoruz:

  • Bu çeyrekte 75 milyondan fazla iOS cihaz satıldı.
  • Apple neredeyse her 10 saniyede bir yeni iOS ürünü satmış oldu.
  • Böylece toplamda 500 milyondan fazla iOS cihaza ulaşılmış oldu.
  • iTunes, $2.1 milyar ciro üretti.
Sihirli elma apple q4 2012 13a ciro urun
  • App Store’a kavuşan ülke sayısı 155’e ulaştı.
  • Apple, uygulama geliştiricilerine $7 milyar ödeme yaptı.
  • Satılan iPod’ların yarısını iPod Touch oldu
  • Günde 2 milyardan fazla iMessage gönderildi.
Sihirli elma apple q4 2012 9a q4 ceyrek ciro

Apple Q1 derken biz neden Q4 yazıyoruz?

Sorular geldiği için kısaca belirtmek istedim. Apple aslında bu çeyrek sonuçlarını Q1 olarak, yani ilk çeyrek olarak adlandırıyor. Çünkü Apple’ın mali yılı, yılın son çeyreğinde başlıyor. Ancak kafaların karışmaması için ben Sihirli Elma’da bu sonuçların yıl içerisindeki yayınlanma dönemini dikkate alıyorum. Bu sebeple Apple’ın Q1 dediği dönem, bizler için Q4, yani yılın son çeyreği oluyor. 🙂

Sihirli elma apple q4 2012 10

Apple’ın karnesinde ne gibi değişiklikler var?

Bir değişiklik de aslında Apple’ın mali durumunu yansıtan raporda yer alıyor. Bu çeyrekle birlikte Apple artık bölgesel kırılımı içerisine Çin’i de ekleyerek Amerika, Avrupa, Japonya, Asya-Pasifik ve Retail mağazaları ile 6 bölgede gelirlerini paylaşıyor.

Sihirli elma apple q4 2012 11 q4 bolge cin

Ürün tarafında ise iPhone, iPad, Mac ve iPod’a ek olarak daha önce 3 başlık altında biraz karışık paylaşılan sonuçlar artık “iTunes, Yazılım ve Servisler” ve “Aksesuarlar” gibi 2 başlık altında ve daha net olarak paylaşılıyor.

Elbette finans kökenli olmadığım için bu tabloya sadece yüzeysel olarak bakabiliyor ve yorumlayabiliyorum. Ancak eminim bunlardan daha fazla anlam çıkartabilecek okuyucularımız da vardır… 🙂

Özet

Son olarak kısa bir özet yapmak gerekirse, Apple için yeni bir rekor çeyrek oldu. Ancak önceki senelere göre büyük bir zıplama yapılamadı. Bunun sebeplerini net olarak bilemesek de, asıl soru aslında bundan sonraki çeyreklerin benzer şekilde olacağı mı, yoksa Apple’ın yeniden daha da büyüyeceği mi?

Ancak elbette şunu da unutmamak gerekiyor ki, dünya tarihinde en büyük mali tabloyu açıklayan teknoloji şirketi olan Apple’ın aynı büyüme oranlarını bundan sonraki dönemde de gösterebilmesi çok zor… 2013 nasıl geçecek birlikte göreceğiz… 🙂


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


14 Yorumlar

  1. Güzel bir yazı olmuş, ellerinize sağlık Göktuğ Bey. Ben bu sefer konu ile alakasız minik bir şey sormak istiyorum. Daha doğrusu fikrinizi almak.

    Sizce yeni AppleTV modeli tam olarak ne zaman çıkar? Belki bu sonuçlar da bazı şeylerin habercisi olabilir, ama kısaca; “Şuan mevcut Apple TV’yi almak mantıklı mı?”. Yoksa Apple’ın Televizyon alanında yapılması beklenen o büyük gelişmeyi sabırla beklemeli miyiz?

    Teşekkürler, iyi çalışmalar..

    • Muammer Bey Apple TV genelde iPad ile birlikte yenileniyor, daha doğrusu bahar aylarında yenileniyor. 🙂 Almayı düşünüyorsanız ben 1-2 ay daha beklemenizi tavsiye edeceğim.

        • Ben çıkacağını düşünüyorum. Çünkü neredeyse iPad 2’den beri form değişmedi. iPad 3 ile retina ekran geldi, ve 1-2mm kalınlaştı, iPad 4 ile işlemci yenilendi ve port değişti.

          iPad 4 ile iPad’in yeniden inceleceğini ve hafifleyeceğini düşünüyorum.

          • Merhabalar,

            Bloğu arkadaşımın fb da postaladığı bir link sayesinde gördüm.Yukarıdaki yorumlarınızı da dikkatle okudum ve gerçekte var olmayan ipad 3 kavramını kullanmanızın bence yanlış olduğunu düşünüyorum ki Apple da “the new ipad” yeni ipad diye kullanıyor. Hatta soruyu soran arkadaşın bile 4. nesil diye sorup sizin ipad 3 ve ipad 4 diye adlandırmanız yanlış

          • Yersiz bir tutum olmus boyle bir noktaya takilmaniz. Sonucta genel itibari ile rahatlik kolaylik olsun diye cogu kisi bu sekilde adlandiriyor yoksa eminimki buradaki herkes terimleri iyi biliyordur…

        • Merak etmeyin Hasan Bey, ben de alalı 2 sene oluyor Apple TV’yi. 2013 sonuna kadar ben önemli bir yenilik beklemiyorum açıkçası. Ama Apple bizi şaşırtıp iPad ile birlikte yepyeni bir Apple TV çıkartırsa o zaman gerçekten ilginç olur elbette… 🙂

  2. Goktug abi sana ve bu bloga hep saygi gostermisimdir biliyorsun. 🙂 Fakat olayi biraz sanki hatali lanse etmissin. Apple’in bu ceyrek aciklamasi beklenenin epey altinda bu yuzden Apple hisseleri su an %10 deger kaybetti 510$’dan 460$’a dustu. http://i.imgur.com/qgH1dGj.png 

    Ne yazik ki durum bu posttaki gibi ic acici degil ve unlemle bitirilici degil bence.

    • Alp selam, teşekkürler yorumun için öncelikle.

      Borsa değeri konusunda haklısın, ancak biliyorsun ki borsa değeri her zaman doğru şeyleri söylemiyor. 🙂 iPad lansmanında da neredeyse tüm basın iPad’i beğenmemişti ve hisseler düşüşe geçmişti. Ama sonrasında her şey farklı gelişti.

      Yazıda bahsettiğim gibi, Apple cirosunu arttırdı ama net karını arttıramadı. Bence en çok dikkat çeken şey bu, bu çeyrekte. Fakat bu negatif bir gösterge mi, yoksa bilmediğimiz şeyler mi var onun için bir şey demek zor.

      Ancak sonuçta iPhone satışları arttı, iPad satışları arttı, gelirler arttı, Apple’ın farklı ülkelerdeki yayılımı arttı. Bu da somut bir gösterge.

      Elbette tüm bunlara rağmen yine de Apple önceki çeyreklerdeki kadar büyümedi ve karlılığını yüksek tutamadı. Bu yüzden de temkinli bir tonu korumakta fayda var. 🙂

  3. apple bana gore artık sıradanlaştı.eskısı gıbı heyecanlanmıyorum,5s cıkıca zaman aklımda yapılacak seyler şolebi geçip duruyor.ama öle bi cıhaz yaptılarkı akıllarda yıllarca kalacaklar.cem yılmazın dedıgı gıbı adam 15 sene aynı tişortle kapalı gişe.birazda kafamızı bazı sıtelerde aslı olamyan ıphone vıdeoları cekıp karıstırıyolar.

  4. Herkes bir galayana gelmiş yok Apple borsalarda düşüş yaşıyor, yok hep aynı ürünü üretiyor artık Apple devri bitti diye. Bence Apple puzzledaki parçalarını yeni yeni ürünlerler birleştiriyor artık daha senkronize bir Apple ailesi kuruyor bizler için, Göktuğ bey cidden çok kibar, iyi bir insansını yorumlara karşı geri dönütleriniz falan beni bu yönde etkiledi, yazılarınıza lafım yok zaten Süpersiniz!! :)) iyi tatiller…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz