Önceki akşam Apple iOS 6.1 ile birlikte Apple TV için de bir güncelleme yayınladı. 5.2 güncellemesi ile ufak da olsa Apple TV’mizle ilgili bazı yeni özelliklere de kavuşuyoruz bölyece. :) Bu yazıda bu yeni özelliklere ve son birkaç günde çıkan yeni Apple TV söylentilerine değineceğiz: “Yeni Apple TV mi çıkıyor?”

iOS 6.1′in yayınlanmasıyla birlikte Apple TV için de bir güncelleme yayınlayan Apple, bizlere bazı yeni özellikleri de kullanma imkanı tanımış oldu. Özellikle 2012′nin son çeyreğinde Türkiye’nin de dahil olduğu pek çok ülkede iTunes Store’u hayata geçiren Apple, Apple TV’lerin de satışa başlamasıyla bu alana biraz daha önem verir hale geldi diyebiliriz.
Lafı uzatmadan yeniliklere değinelim ve bakalım bu yenilikler bizim ne işimize yarıyor? :)

Apple TV Yazılımı 5.2 ile yeni neler geliyor?
Apple’ın bu güncelleme ile Apple TV kullanıcılarına sunduğu 3 yeni özellik var:
- iTunes in the Cloud (Bulut tabanlı iTunes)
- Bluetooth Klavye desteği
- AirPlay ile Ses Aktarımı ve “Sıradaki” (Up Next)
- Kararlılık ve Performans iyileştirmeleri (her zaman olduğu gibi…)

Bu güncellemenin asıl güzelliği ise, artık yenilikleri anlatıp “bunları sadece ABD’deki kullanıcılar kullanıyor” yerine “Bu güncellemelerin hepsini biz de kullanabiliyoruz!” diyebiliyoruz! :) Yani artık Apple TV’nin Türkiye’de de satışa sunulması ile birlikte biz de öncelikli kullanıcılar arasındayız diyebiliriz. :)
Gelelim yeniliklere…
1. Bulut tabanlı iTunes (iTunes in the Cloud)
Bu yazılım güncellemesinden önce, Apple TV üzerinden müzik dinleyebilmek için iTunes Match üyesi olmamız gerekiyordu. Ve sadece iTunes Match üzerinden müzik dinleyebiliyorduk.

Bu güncelle ile artık iTunes Store’dan satın aldığımız müziklerimize de erişebiliyor ve direkt olarak dinleyebiliyoruz. :)
2. Bluetooth Klavye
Apple TV’mizin kumandası oldukça pratik, ancak yazı yazmak için tam bir külfet. Bunun için daha önceki yazılarımızda Apple’ın iPhone ve iPad için geliştirdiği Remote adlı uygulamasını kullanabileceğimizi, bu şekilde kolay yazı yazabileceğimizi paylaşmıştık.

Fakat bu güncelleme ile birlikte Apple TV bluetooth klavyeleri destekliyor ve Apple TV’mizi de klavyemiz ile kontrol edebiliyoruz. :)

Kablosuz bluetooth klavyemizi kullanabilmek için elbette önce Apple TV’mize klavyemizi tanıtmamız gerekiyor.


Eşleşme yapıldıktan sonra da Apple TV’nin tüm menülerinde kolayca gezinebiliyor, klavyemizi kullanarak YouTube’da, müzik ya da film arşivinde arama yapabiliyoruz. :)

NOT: Güncelleme detaylarında sadece Apple’ın klavyesinin desteklendiği paylaşılmış, ancak internetteki yorumlara bakılırsa farklı markalardaki bluetooth klavyeler de çalışıyor. Fakat şu anda klavyemiz Türkçe olsa da, Türkçe karakterleri yazamıyoruz. :( Bir sonraki güncellemede bu problemin de çözüleceğini umuyorum.
3. AirPlay ile Ses Aktarımı ve “Sıradaki” (Up Next)
Bu da yeni ve ilginç bir özellik. Daha önceden sadece Mac ve iOS cihazlarımızdan Apple TV’ye ses ya da video gönderebiliyorduk. Artık Apple TV’mizden de evimiz içerisindeki AirPlay destekleyen cihazlara ses gönderebiliyoruz.
Böylece Apple TV’mizden bir müzik çalarken, arka odadaki AirPlay destekleyen hoparlöre, ya da herhangi bir hoparlör bağlı olan AirPort Express’e müziği gönderebiliyoruz.

Ve bir de Apple’ın özellikle belirttiği bir özellik olan “Sıradaki” özelliği. Bu özellik ufak olmasına rağmen Apple TV üzerinden müzik dinlerken sırada hangi parçaların olduğunu görüp, bu sıralamayı değiştirmemizi sağlıyor. Yani aslında daha iyi bir müzik dinleme keyfi sunmaya çalışıyor bize Apple. :)

4. Kararlılık ve Performans İyileştirmeleri
Her zaman olduğu gibi Apple, bazı kararlılık ve performans iyileştirmelerine de bu güncelleme içerisinde yer vermiş. Ancak elbette detayları bilemiyoruz.
Apple TV’mi nasıl güncelleyebilirim?
Apple TV’mizi güncellemek çok kolay. Eğer Apple TV’miz ilk açıldığında güncelleme olduğuna dair bize bir mesaj vermediyse, Ayarlar – Genel menüsü içerisinden “Yazılım Güncelleme”ye tıklayarak Apple TV’mizi kolayca güncelleyebiliyoruz.
Güncelle ile ilgili detaylı bilgi almak için de Apple’ın destek sayfasına göz atabilirsiniz.

Apple TV yenilenecek mi?
Ve gelelim son olarak Apple TV ile ilgili dedikodulara… Son birkaç gündür Apple TV’nin yenileneceği, ve daha da küçüleceği konuşuluyordu. Buna sebep olarak da 5.2 ürümündeki Apple’ın ürün numaralandırmasındaki değişiklik öne sürülüyordu. Ancak yapılan yorumlara ve açıklamalara bakılırsa, Apple TV’de önemli bir değişiklik beklenmiyor. Bu numaralandırma ise sadece bazı parçaların değişmesi sebebiyle yapılan zorunlu ve önemsiz bir değişiklik.
Apple Eylül 2010′da ve Mart 2012′de ikinci ve üçüncü nesil Apple TV’leri duyurmuştu. Dolayısıyla bu bahar aylarında yeni bir Apple TV beklentisi oluşuyor diyebiliriz. Ancak mevcut Apple TV’ye kıyasla Apple’dan bir “televizyon” beklentisi de mevcut. Bu yüzden Apple ne yapcak, açıkçası kestirmek zor. :)
Apple yeni bir televizyon mu çıkartacak ve mevcut iPhone ve iPad’ler de bunun için harika kumandalar mı olacak (hatta Siri) ? Yoksa Apple TV’yi daha yetenekli hale getirip, daha da küçülterek her televizyona bağlanabilecek daha da süper bir cihaz haline mi getirecek? Bu sorular üzerinde biraz daha kafa yorabiliriz elbette, ancak ufukta yepyeni bir cihaz yok gibi görünüyor…
Tim Cook önceki çeyrek sonuçlarında Apple TV hakkında “Televizyonlar evdeki diğer teknolojilerin 30 yıl gerisinde. Biz de Apple TV konusunda alınabilecek çok fazla yol olduğunu düşünüyoruz” benzeri açıklamalar yapmıştı. Siz ne dersiniz? Apple bir televizyon çıkartır mı? Yoksa şimdiki Apple TV’yi geliştirerek mi ilerlemeyi tercih eder? Ya da Apple bir televizyon çıkarırsa alır mıydınız?
Bir Sorum Var
Apple ve Mac ailesiyle ilgili tüm sorularınızı Soru & Cevap sayfamızda sorabilirsiniz. Böylece cevabı bilen takipçilerimizin de yardımıyla sorunuza çok daha kısa sürede cevap alabilirsiniz... :)Bu yazıyı beğendiniz mi?
Sihirli Elma'da amacımız okuyucularımız için mümkün olduğunca bilgilendirici olabilmek ve Apple dünyasını ülkemizde daha iyi tanıtmak. Bu yazıyı beğendiyseniz çevrenizle paylaşarak bizi hem çok mutlu edersiniz, hem de Sihirli Elma'ya çok büyük bir destek vermiş olursunuz. :)Daha fazlasını mı arıyorsunuz?
Sihirli Elma'daki yazılarımızı günlük olarak takip etmek için e-posta bültenimize ücretsiz olarak kayıt olabilirsiniz. Böylece her yeni yazı yayınlandığında size bir e-posta göndereceğiz... Mac ile yakın zamanda tanıştıysanız, Mac’e yeni geçiş yaptıysanız ya da Mac’inizi daha yakından tanımak istiyorsanız Yeni Başlayanlar için Mac sayfasına göz atmanızı tavsiye ederiz. :) Eğer aradığınızı bulamadıysanız, Arşiv sayfamızdan tüm yazılarımıza göz atabilirsiniz...Sihirli Elma'yı Beğenin & Takip Edin
Eğer Sihirli Elma'yı beğeniyor ve bize bir şekilde yardımcı olmak istiyorsanız, çevrenizdeki diğer Apple kullanıcılarına da tavsiye eder, Facebook ya da Twitter'da paylaşırsanız bizi çok mutlu edersiniz. :)Follow @sihirlielma
Goktug Gedik Google+ profili








31 Ocak 2013
Haberler, İpuçları