Ana Sayfa MacOS Sketchbook Express: Şahane bir çizim uygulaması

Sketchbook Express: Şahane bir çizim uygulaması

5

Sihirli Elma’da tanıttığım ücretli uygulamaların arasına arada sırada böyle güzel ve ücretsiz uygulamaları eklemeyi seviyorum açıkçası… 🙂 Her ne kadar “Mac için uygulamalar hep ücretli ve hep pahalı mı olur?” gibi bir algı olsa da, aslında güzel ve uygun fiyatlı, hatta ücretsiz uygulamalar da mevcut. Sketchbook Express de bu uygulamalardan biri diyebilirim.

Sihirli elma sketchbook express banner

Grafik ve Tasarım konularında pek bilgim olmasa da, Sihirli Elma’da belki de şimdiye kadar eksik bıraktığım bu alana yönelik bir paylaşımda bulunmadan geçmek istemedim açıkçası… 🙂

Sihirli elma sketchbook express 1

Sketchbook Express nedir? Ne işe yarar?

Mac’te basit ve ücretsiz bir çizim uygulaması olan Sketchbook Express, neredeyse profesyonel seviyede çizim yapmaya imkan verecek kadar kullanışlı bir uygulama. Çeşitli kalemler, fırçalar ve araçlar yardımıyla istediğimiz şekilde çizim yapmamıza izin veren Sketchbook Express’i İzleme Dörtgeni ile, faremizle ya da eğer varsa grafik tabletimizle kullanabiliyoruz.

Sihirli elma sketchbook express 2 wacom bamboo

Sketchbook Express ile neler yapılabilir?

Sketchbook Express bünyesinde bulunan onlarca araç sayesinde tuvalimizi istediğimiz şekilde doldurmak bizim elimizde… 🙂 Çok fazla detaya girmeyeceğim, çünkü arayüzü keşfetmek ve çeşitli araçları kullanmak hiç bir fikri olmayan benim bile hoşuma gitti diyebilirim.

Sihirli elma sketchbook express 3

Türkçe isimlerini bile tam olarak bilemediğim, anlasam da teknik terimlerde hata yapma ihtimalim olduğu için çevirmeye korktuğum pek çok araç yardımıyla, istediğimiz renkleri de kullanarak yaratıcılığımızı ekrana aktarmak gerçekten çok kolay ve keyifli görünüyor.

Sihirli elma sketchbook express 4

Bu araçlardan bazılarını şöyle özetleyebilirim sanırım: Pencil, Airbrush, Marker, Chisel Tip Pen, Ballpoint Pen, Paintbrush, Felt Tip Pen, Smear, Blur, Sharpen, Hard/Soft Eraser, Flood Fill…

Sihirli elma sketchbook express 5

Gerisi tamamen hayal gücümüz ve yeteneğimize kalmış…

Sihirli elma sketchbook express 6

Artılar

  • Ücretsiz!
  • Kullanması kolay, içgüdüsel olarak keşfedilebiliyor
  • Ücretsiz olmasına rağmen çok fazla özellik sunuyor

Sihirli elma sketchbook express 7

Eksiler

  • En fazla 6 katmana (layer) izin veriyor
  • Kaydederken katmanlar birleşiyor
  • Benim çok fazla bir deneyimim olmadığı için belki siz ekleyebilirsiniz? 🙂

Sihirli elma sketchbook express 8

Değerlendirme

Açıkçası böyle bir uygulamanın ücretsiz olması beni de şaşırttı itiraf etmeliyim. 🙂 Pixelmator gibi bu uygulamanın da ücretsiz olması yerine belki Lite bir sürüm ile $10 civarında olabileceğini düşünüyordum. Ancak Autodesk adlı üretici firma böyle bir sürümü ücretsiz olarak yayınlamayı tercih etmiş.

Uygulamanın arayüzü, temel araçlar, kalemler ve fırçalar o kadar şık ve güzel tasarlanmış ki, “keşke çizim yapabilsem, biraz daha yeteneğim olsa” dedirtti bana… 🙂 Eğer siz de grafik tasarım ve çizimle ilgileniyorsanız Sketchbook Express mutlaka ilginizi çekecektir diye tahmin ediyorum. Hatta belki de uzun zamandır biliyor olabilirsiniz.

Sketchbook Express’i ücretsiz olarak Mac App Store’dan indirmek için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Download on the Mac App Store Badge TR 165x40 1018

Sketchbook Pro?

Evet, Autodesk firmasının bir de ücretli olan Sketchbook Pro adlı uygulaması mevcut. 109.99 TL değerindeki bu uygulama, ücretsiz sürüme göre çok daha fazla araç, kalem ve fırça içeriyor ve aynı zamanda bunları özelleştirebilmemize de imkan veriyor. Ayrıca sınırsız sayıda katman (layer) ile çalışabilmemize ve katmanları kaybetmeden dosyayı kaydetmemize izin vermesiyle de profesyonellikten taviz vermiyor.

Sihirli elma sketchbook express 10

2012’nin en başarılı Mac App Store uygulamalarından biri olan Sketchbook Pro’nun fiyatı ilk başta fazla gibi görünse de, böyle kaliteli bir uygulama için 110 TL oldukça makul bir fiyat diyebiliriz sanırım.

Download on the Mac App Store Badge TR 165x40 1018

Siz bu iki uygulamadan birini kullanıyor musunuz? Yorumlarınız nedir? Benim grafik ve tasarım konuları ile pek ilgim ve bilgim olmadığı için sanırım en doğru yorumlar sizlerden gelecektir… 🙂

 


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


5 Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz