Ana Sayfa İpuçları Akıllı Liste nedir? Ve en iyi 5 iTunes Akıllı Listesi!

Akıllı Liste nedir? Ve en iyi 5 iTunes Akıllı Listesi!

17

Sihirli Elma’da en çok ipucu paylaşmayı seviyorum. Çünkü benim de faydalandığım, “hah işte bu çok iyi!” dediğim ipuçlarının mutlaka başkalarına da yarayacağına inanıyorum. Bu yazıda da iTunes’taki çalma listeleri ile ilgili birkaç küçük ipucu paylaşıyorum.

“Akıllı listeler” sayesinde tüm arşivimiz içerisinden cevherleri bulup çıkartabiliyor, ya da zevkimize uygun parçaları kolayca bir araya getirebiliyoruz.

Sihirli elma itunes akilli liste banner

Akıllı Liste nedir?

iTunes içerisinde “Müzikler” içerisindeyken “Listeler” sekmesi altında bir çok müzik listesine (playlist) ulaşabiliyoruz. Bu listelerin bir kısmı otomatik olarak yaratılmış olsa da, biz de yeni listeler ekleyebiliyoruz. Örneğin Sezen Aksu’nun albümlerini “Sezen” adlı bir listede toplarken, 90’lardaki şarkılar için “90’lar” adında, hatta belki de “TSM” adıyla da Türk Sanat Müziği parçalarını ayrı ayrı listelerde tutarak, kolayca bu şarkılara erişebiliyor ve dinleyebiliyoruz.

Ancak bu listeleri tek tek elle yönetmek oldukça zor. Örneğin 90’lar listemizi tamamladıktan sonra, aynı döneme ait bir albüm ya da şarkıyı daha iTunes’a eklediğimizde, bu şarkıları da listemize elle eklememiz gerekiyor.

Sihirli elma itunes akilli liste 1

İşte “akıllı listeler” bu durumlarda hayatımızı kolaylaştırıyor. Bizim elle müdahalemize gerek kalmadan, kendi kendilerine organize oluyor ve güncelleniyorlar. Eğer “90’lar” listemiz bir akıllı liste ise, ve eklediğimiz müziklerin tüm bilgileri doğru girilmişse, yeni eklediğimiz parçalar da otomatik olarak listemize dahil ediliyor.

Peki bu nasıl oluyor da oluyor? Hangi parça hangi listeye ekleneceğini, belki de birden fazla listeye ekleneceğini nereden biliyor? Tüm bu sorulara “akıllı liste” oluştururken kolayca yanıt vereceğiz… 🙂

Akıllı Liste nasıl oluşturulur?

Akıllı bir liste oluşturmak için iTunes’ta “Listeler” sekmesi içerisindeyken, sol alt köşede yer alan artı (+) ikonuna tıklıyor, ve açılan menüden “Yeni Akıllı Liste”yi seçiyoruz.

Sihirli elma itunes akilli liste 2

Karşımıza gelen pencere bütün sihrin olduğu, yüzlerce belki de binlerce çeşit kombinasyon ile birbirinden farklı akıllı listeler yapabileceğimiz araçları bize sunuyor.

Sihirli elma itunes akilli liste 3

Bu alanda tek tek kuralları belirleyip, listemizin bu kurallara uygun olacak şekilde oluşmasını sağlıyoruz. Örneğin ilk olarak “Beğeni Düzeyi” 5 yıldız olan parçalardan bir liste yapmak istediğimizde “büyük” ve “4 yıldız” seçimlerini yapıyoruz.

Sihirli elma itunes akilli liste 4

Benzer şekilde kurallar tanımlamak için önce sağdaki artı (+) ikonuna tıklıyoruz, ve ardından yeni kurallarımızı ekliyoruz. Örneğin:

  • Atlama Sayısı (parçayı kaç defa tam dünlemeden geçmişiz)
  • Çalma Sayısı (parçayı daah önce kaç defa tamamen çalmışız)
  • Yıl
  • Tür
Sihirli elma itunes akilli liste 5

Son olarak da aşağıda yer alan 3 kutucuk ile şu işlemleri de gerçekleştirebiliyoruz:

  • Listedeki maksimum parça sayısını belirleyebiliyoruz.
  • Yalnızca işaretli olanların sekronize edilmesini sağlayabiliyoruz.
  • Listenin kendini otomatik olarak güncellemesini sağlayabiliyoruz.
Ben burada sadece son kutucuğu işaretli bırakıyorum çoğunlukla…

Sihirli elma itunes akilli liste 6

Parçalardaki bu bilgiler nereden geliyor?

Elbette bu bilgiler parçaya bizim eklediğimiz, ya da bir şekilde içerisine eklenmiş bilgilerden geliyor. Her parça için bu bilgilere göz atmak içinse bir parçaya sağ tıkladıktan sonra “Bilgi Ver”i seçmemiz gerekiyor.

Sihirli elma itunes akilli liste 7

En iyi 5 Akıllı Liste

Hem örnek olması, hem de benim beğendiğim en iyi 5 akıllı listeyi de sizlerle paylaşmak istiyorum:

1. Hiç dinlemediklerim

Arşivim oldukça büyük. Fakat sevdiğim parçaları her zaman elle bulup çalmak zor oluyor. Bu sebeple son 1 senede hiç çalmadığım, ama 4 ya da 5 yıldız verdiğim, 3’ten daha az atladığım parçaları derlediğim bir liste.

  • Beğeni düzeyi, büyük, 3 yıldız
  • Son çalma/oynatma, 12 ay içinde
  • Atlama sayısı, küçük, 3

Sihirli elma itunes akilli liste 8

2. En çok dinlediklerim

Bu sefer de son 3 ayda en çok dinlediğim parçalardan oluşan bir liste yapmak istedim, böylece popüler şarkıları sürekli olarak bu listede görebiliyoruz. 🙂

  • Son çalma/oynatma, 3 ay içinde
  • Çalma sayısı, büyük, 10

Sihirli elma itunes akilli liste 9

3. En yeniler

Arşivimize sürekli yeni şarkıların da eklendiğini düşünürsek, arada bir yeni şarkılara göz atmak ve dinlemediklerimizi dinlemek de keyifli olacaktır.

  • Eklenme tarihi, 2 ay içinde
  • Atlama sayısı, küçük, 3

Sihirli elma itunes akilli liste 10

4. 90’lar Pop

İsim kendini anlatmıyor mu? 🙂 90’lar Pop!

  • Yıl, 1990 – 2000, aralığında
  • Tür, Pop, içeriyor

Sihirli elma itunes akilli liste 11

5. Sadece Sezen Aksu

Sadece Sezen Aksu şarkıları olsun, başka bir şey dinlemeyelim istiyorsak eğer…

  • Sanatçı, Sezen Aksu, içeriyor

Sihirli elma itunes akilli liste 12

Elbette bu listeler sonrasında müzik zevkimin vasat olduğunu eminim pek çok kişi anlamıştır. 🙂 Ancak yine de daha önce bilmeyen ya da kullanmayanlar için oldukça faydalı olacağını düşündüğüm bu özellik sonrasında iTunes, ya da Mac, iPhone gibi müzik dinlediğimiz tüm cihazlarımızdan daha fazla keyif alacağımıza inancım tam. 🙂

Peki sizin kullandığınız bazı akıllı listeler var mı? Hangi listeler ile, nasıl parçaları dinliyorsunuz? Sihirli Elma okuyucuları ile yorum olarak paylaşmanızı bekliyorum… 🙂


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


17 Yorumlar

  1. Göktuğ bey merhaba öncelikle her şey için teşekkürler. Match ile ilgili bir sorum olacak match aldım arşiv eşlendi ancak eşlenmeyen parçaları yüklemeye sıra gelince saatler geçmesine rağmen işlem bitmiyor ve 4000 parçanın 50-60 tanesini yüklüyor (bir kaç saatte) birden işlemler sıfırlanıp en başa dönüyor. Net hızı 20mbps ama bu işlemin uzun sürmesinin nedeni olabilir diye düşünüyorum. Acaba yüklenecek parça sayısı yada dosya büyüklüğü için bir sınır var mı ? Sonuçta eşleşmeyen müzikleri yükleyemedim/yüklenmedi. Nedeni ve çözümü için yardımınız olursa sevinirim. Teşekkürler

    • Metin Bey Merhabalar, benim de benzer bir sorunum vardı. Sürekli bşaa dönüp duruyordu iTunes Match dediğiniz şekilde. Ancak birkaç saat sonra kalan parçalar azalarak bitti. Size de tavsiyem denemeye devam etmeniz. Bir şekilde mutlaka tamamlanıyor.

    • Metin bey. İD Track leri vs düzgün olduğu takdirde sorunsuz bir şekilde alıyor. 25 Milyon müzik kütüphanesinden kendisinde aynı olanları sizden çekmiyor sadece sizin hesaba import ediyor. Bunu tek tek almaaya kalkarsa milyonlarca Terabayt data gerekecek o yüzden eğer varsa müzik arşivinde apple’ın almaz sizden size sadece onun için yer verir. ortalama 25 Bin şarkı yedeklenebiliyor. .. Bilginize.

  2. Göktuğ çok başarılı bir konu olmuş gerçekten bunu döküman olarak alıp paylaşmak istiyorum izniniz olursa tabi. Bunu sadece gerçekten bir ders olarak gördük ve inanılmaz paralara sizde bunu kendi zevkiniz için yapıyorsunuz. Emeğinizin karşılığı ödenmez gerçekten. Teşekkür ediyorum..

  3. Merhaba Göktuğ Bey,

    İphone 5 ve itunes 11 kullanıyorum, şarkı çalma sayılarında bir yerden sonra sürekli hatalar oluyor.

    Mesela bir şarkıyı 7. kez çaldıktan sonra 8-9-10 şeklinde artacağına 14-21-42-86 şeklinde artıyor.

    Bu sadece benim başıma mı geliyor yoksa bilinen bir hata mı?

  4. Çalışırken sürekli müzik dinliyorum. Çok eskilerden beri birike birike kocaman olan bir müzik arşivim oldu ancak şu an biraz çöplük şeklinde. Zaman zaman iTunes üzerinden düzenlemeye çalışsam da pek başarılı olamadım bu şekilde liste oluşturmak ise hiç aklıma gelmemişti. İpucu için çok teşekkür ederim, yakın zamanda kalıcı olarak mac ailesine geçmeyi düşünüyorum böyle şeyler öğrendikte hevesim giderek artıyor 🙂

  5. bir şey sormam gerek. ben sadece o an iphone’uma attığım en son şarkıları görmek istiyorum. bu itunes da (yani bilgisayarda) var ama iphone da böyle bir şey yok. ya da varsa ben yapamıyorum biti bu konuda yardım edebilir mi? iphone’a attığım en son şarkıların bir listede olmasını istiyorum.

  6. bu apple işleri neden hep zorlaştırmayı tercih ediyor? yani ne gerek var bunlara tak kabloyu at parçaları.:)) illa hava atacak yaw bırakın bunları. başka bir amaç mı var yok sa bu it unis ayağına

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz