Ana Sayfa Haberler Yeni çeyrek sonuçları! 37.4M iPhone, 19.4M iPad, 3.9M Mac

Yeni çeyrek sonuçları! 37.4M iPhone, 19.4M iPad, 3.9M Mac

3

2013’ün ilk çeyreğini de geride bırakan Apple’da işler nasıl gidiyor? Apple duraklama dönemine mi girdi? Çeyrek sonuçları ne ifade ediyor? Bu çeyrekte 37,4 milyon iPhone, 19,4 milyon iPad, 3,9 milyon Mac ve 5,6 milyon iPod satan Apple’ın çeyrek sonuçlarının detayları ve önümüzdeki dönemde çıkması beklenen ürünlerle ilgili -kısıtlı da olsa- detaylara bu yazıda değiniyoruz…

Sihirli elma apple q1 2013 banner

Her çeyrek sonucu yazısında olduğu gibi küçük bir özetle, büyük resmi gösterecek şekilde başlıyoruz…

Apple’ın Çeyrek Sonuçları: Özet

Apple her çeyrekte olduğu gibi cirosunu yıllık bazda arttırmaya devam ediyor. Yani geçtiğimiz Ocak-Şubat-Mart çeyreğinde Apple, 2012’ye göre cirosunu yaklaşık %11 oranında arttırdı. Apple’ın net karı ise sadece bu çeyrekte 9,5 milyar dolar. Apple’ın toplam nakit rezervi ise 144 milyar dolara çıkmış durumda.

Sihirli elma apple q1 2013 1 ciro

Apple 2012’nin aynı çeyreği Apple için oldukça iyi geçmiş ve net karını 13 milyar dolar seviyesine çıkartarak çıtayı aşılması zor bir seviyeye çıkartmıştı. Buna rağmen bir artış olması iyi bir işaret olsa da, elbette beklentiler çok daha yüksek. Bu yüzden Apple’ın büyümesi önceki dönemlere göre düşük kalıyor.

Sihirli elma apple q1 2013 7 ceyreklik ciro

Apple CEO’su Tim Cook da geçtiğimiz seneki büyümenin olağanüstü olduğunu vurgulayarak bu sene Apple’ın büyümesinin yavaşladığını dile getirdi. Fakat bunun sebebi hem geçtiğimiz seneki bazı fazla olumlu gelişmeler, hem de bu seneki düşük kar oranına sahip iPad mini. Fakat Tim Cook, 2013 sonbaharının ve 2014 yılının çok daha iyi olacağını ve yeni ürünlerin tanıtılacağını da ekliyor. Bakalım neler göreceğiz… 🙂

iPhone

Apple bu çeyrekte 37.4 milyon iPhone satışı gerçekleştirerek, geçtiğimiz seneye göre %7 daha fazla iPhone satmış oldu. Apple’ın kısa sürede onlarca pazarda iPhone 5’i satışa sunması bir önceki çeyrekteki satışları patlatmış olması belki de bu çeyreğin biraz daha aşağıda kalmasına sebep olabilir, ancak geçtiğimiz seneye göre ufak da olsa bir artış olmasını olumlu olarak değerlendirmekte fayda var. Fakat bir sonraki çeyrek tahminimce daha da zor olacaktır.

Yine de iPhone’un hala Apple’ın cirosunun %52’sini oluşturduğunu belirtmeden geçmeyelim… 🙂

Sihirli elma apple q1 2013 3 iphone

iPad

Apple’ın yükselen yıldızı iPad elbette. iPad mini ile birlikte karlılığı düşse de, satışları hızla artıyor iPad’in… Geçtğimiz seneye göre %65 artışla 19,4 milyon adet satılan iPad, bu çeyrekte Apple’ın cirosuna %20 oranında katkı yapmış oldu. iPad mini’nin düşük fiyatı sebebiyle daha düşük bir kar marjı ile satıldığı bir gerçek. Ancak yine de iPad mini’nin çoğunlukla yeni kullanıcılara satıldığını düşünürsek Apple’ın tablet pazar payına önemli ölçüde katkıda bulunmaya devam ediyor iPad mini.

Sihirli elma apple q1 2013 4 ipad

Mac

Geçtiğimiz seneye göre %2’lik bir düşüşle çeyreği 3,9 milyon Mac satışıyla kapatan Apple, Mac ailesini elbette unutmuyor. PC pazarının %14 küçüldüğünü hesaba katarsak, Apple’ın bu çeyrekte yine PC pazarına göre çok daha iyi olduğu bir gerçek. Ayrıca satışlardaki kayıba rağmen cironun %7 oranında artması da Retina MacBook Pro’lara bağlanarak açıklanabilir. Böylece Apple, satışlarındaki kaybı Mac’lerin ortalama satış fiyatının yükselmesi ile ufak da olsa telafi etmiş oluyor.

Sihirli elma apple q1 2013 5 mac

iPod

iPod’a her değindiğimde içim acıyor ne yazık ki, ancak iPod ürün ailesi her geçen çeyrekte küçülmeye devam ediyor…  iPod satışları da geçtiğimiz seneye göre %27’lik bir kayıpla 5,6 milyonda kalmış durumda. iPod Touch satışları iPod ailesini domine etse de, buradaki düşüş elbette kaçınılmaz.

Fakat iTunes cirosu ise artmaya devam ediyor. 4 milyar doları da aşan iTunes cirosu, Apple’ı dünyanın en büyük dijital içerik sağlayıcısı yapıyor.

Sihirli elma apple q1 2013 6 ipod

Diğer

Ayrıca öne çıkan diğer bazı rakamlar ise şöyle:

  • Artık 300M iCloud kullanıcısı var, sadece bu çeyrekte %20 büyümüş!
  • App Store’da 350.000’den fazla iPad’e özel uygulama var.
  • App Store’dan saniyede 800 uygulama indiriliyor.
  • Apple’ın cirosunun 2/3’ü ABD dışı satışlardan geliyor!

 

Sihirli elma apple q1 2013 9

  • Apple Store’lar ise büyümeye devam ediyor. Geçtiğimiz seneye göre gelirleri %19 büyüyen Apple Store’ları bildiğiniz gibi bu sene Türkiye’de de göreceğiz. 🙂
  • Şu anda 402’ye ulaşan Apple Store sayısı, 2013 içerisinde 30 daha artacak, ve bu dönemde 20 tanesi de yenilenecek.
Sihirli elma apple q1 2013 8 urunler

Değerlendirme ve Gelecekteki Ürünler

Apple’ın büyümesinde bir yavaşlama olduğu gerçek. Ancak Tim Cook bunu 2012’nin beklenmedik şekilde iyi olmasına, iPad mini’nin düşük kar marjına ve 2013’ün de buna karşılık o kadar da iyi olamamasıyla açıklıyor. Elbette neler olacağını yakında göreceğiz, ancak şimdiden Apple’ı yerden yere vurmaya hazırlananlar “Apple bitti, şimdi çöküş başladı” benzeri başlıklar atmaya başladılar bile… 🙂

Normalde bildiğiniz gibi Apple asla gelecekteki ürünler hakkında konuşmaz. Bu çeyrek sonuçlarında da detaya girilmese de 2013’ün sonbaharında ve 2014’te Apple yeni ve heyecan verici ürünlerle bizleri şaşırtmaya devam edeceğini söylenmiş oldu. Apple ile ilgili dedikoduların ardı arkası kesilmese de, şu sıralar gündemde 2 sıcak ürün dedikodusu mevcut:

  1. Apple “iWatch”: Akıllı bir saat
  2. iTV / Yeni Apple TV: Apple televizyonu
Bu iki ürünle ilgili somut hiç bir şey olmasa da, bizleri şimdiden heyecanlandırmaya yetiyor elbette. 🙂 Apple’ın ana ürünlerini ve bunların lansman yıllarını yazarsak aslında Apple’ın yeni bir ürünü ne kadar seyrek çıkarttığını görebiliyoruz. Örneğin iPod 2001’de, iPhone 2007’de ve iPad 2010’da piyasaya çıkmıştı. Fakat bakalım bu sene ya da 2014’te yeni bir şey görebilecek miyiz?

Çeyrek sonuçlarına daha yakından göz atmak isterseniz Apple’ın PR sayfasına göz atabilirsiniz.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


3 Yorumlar

  1. Apple’ın çeyrek sonuçlarını her seferinde bu kadar güzel bir şekilde özetlediğiniz için teşekkür ederim. Yabancı sitelerle aynı gün eklediğiniz sonuçları her çeyrek ilgi ve keyifle okuyorum.

  2. Göktuğ Bey paylaşım için teşekkür ederim.
    Öncelikle iPhone satmıyor diyenlere çok güzel bir cevap olduğu içinde çok iyi olmuş. Apple tartışmasız Lider. Her zamanda öyle kalacaktır. Bu kaliteyi standartı yakalayan zaten başarılı oluyor. Tebrik ederim.

  3. ”iPhone satmıyor” demek için kör olmak lazım gelir.

    Turkcell bayileri, 2200 TL’den su gibi iPhone satıyor. Bu kadar pahalı bir ürünü bu kadar çok satmak bile tek başına gayet yeterli bir başarı.

    Göktuğ Bey, Mac diliminin boyutunu artırmak için Apple’ın bir şeyler yapması gerektiğini düşünüyorum.

    Bir şeyler yapsınlar ki, insanlar bu harika bilgisayarlarla tanışsın. Mac’e geçtikten sonra, elimdeki PC’leri bir bir elden çıkardım. Hatta o kadar ucuz fiyatlara bıraktım ki, alıcılar şaşkın şaşkın sordular. ”Abi buna Windows kurmayı hiç düşünmedin mi ?” diye. ”Açıkçası Mac’ten sonra PC kullanmaya tahammül edemiyorum ama siz kullanmaktan hoşnut oluyorsanız buyrun, kullanın” dedim. Adamlar da sevine sevine aldılar. Çünkü Mac’ten haberleri bile yok.

    Bu konuda ben elimden geleni yapıyorum, teknoloji marketlere girdiğimde yanımdaki arkadaşları muhakkak Mac’lerle tanıştırıyorum fakat Apple’ın da benim kadar hevesli olması gerektiğini düşünüyorum.

    Mac’ler için TV’lerde reklamlar olması gerektiğini düşünüyorum, -ki bu Apple gibi bir şirket için zor olmasa gerek- bu sayede insanlarda bir merak duygusu başlar.

    iPhone satışları zirvede çünkü Apple, iPhone’a öz evlat muamelesi yaparken Mac’in tanıtımına zerre ilgi göstermiyor.

    Mac’ler bu şekilde üvey evlat muamelesi gördüğü sürece küçük bir kullanıcı topluluğu olarak kalacağız sanırım.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz