Ana Sayfa Haberler WWDC 2013 Özet I: Rakamlar & İstatistikler

WWDC 2013 Özet I: Rakamlar & İstatistikler

1

WWDC 2013 ile ilgili özet yazılarımıza devam ediyoruz. Tüm yazılar için “WWDC 2013′te neler oldu? Yenilikler, ürünler ve geniş özet” yazısına göz atabilirsiniz. Bu yazıda ise etkinliğin giriş kısmında paylaşılan rakamlar, istatistikler, Apple Store ve App Store ile ilgili bilgilerden bahsediyoruz.

Wwdc 2013 ozet rakam istatistik banner

WWDC

Etkinlik önce kısa bir tanıtım videosu, ardından da alıştığımız şekilde Tim Cook’un açılış konuşmasıyla hem enerjik hem de esprili bir şekilde başladı. Tüm Cook ilk olarak bu sene WWDC’nin 24. defa yapıldığını ve 66 farklı ülkeden katılımcı olduğu ile başladı. Bu sene sene WWDC’ye katılanların %64’ünün ilk defa katılıyor olması ise artan ilginin önemli bir kanıtı diyebiliriz.

1.jpg

Bir diğer önemli kanıt ise bu seneki biletlerin sadece 71 saniyede tükenmiş olması desek yanlış olmaz sanırım! 🙂

2.jpg

Apple Store

Dünya genelindeki Apple Store sayısı ise 407’ye ulaşmış durumda. Bunlardan en yakın zamanda açılan en görkemlisi ise Berlin’deki 100 küsür yıllık binaya açılan Apple Store. Videoyu da izledikten sonra burayı gezmeyi istememek neredeyse mümkün değil. Bu sene bitmeden umuyoruz ki biz de bu sayıya +2 ekleyeceğiz. 🙂

4

App Store

Önümüzdeki ay 5. başını dolduracak olan App Store ise rekor üzerine rekor kırmaya devam ediyor. İçerisinde 900.000 uygulamaya sahip olan App Store’dan şimdiye kadar 50 milyar (50.000.000.000) uygulama indirilmiş. Bu uygulamalarında 375.000 tanesi iPad’e özel geliştirilmiş uygulama.

Ayrıca belki de en çarpıcı istatistik ise Apple ID sayısının 575 milyona ulaşmış olması! Evet, Apple’ın 575 milyon adet kayıtlı kullanıcısı mevcut, ve bunların büyük bir çoğunluğunda kredi kartı bilgisi de mevcut.

5

Ayrıca şimdiye kadar da geliştiricilere 10 milyar dolardan fazla ödeme yapılmış. Bu rakam da Android ve diğer platformların toplamının 3 katı!

6

iOS platformunun ne kadar güçlü olduğu daha iyi anlatılamazdı sanırım. Geliştiriciler için çok önemli veriler bunları.

7

Demo: Anki Drive

Yepyeni bir ürün ile, ilk defa sahnede lansmanı yapılan bir firma özel bir demo ile karşımızda: Anki. Demo’da iPad ile otomatik olarak kontrol edilen yarış arabaları bir pistte yarışıyorlar. 

8

Anlatması biraz zor, bu yüzden etkinlik videosu üzerinden izlemenizi öneriyorum. Ancak özetlemek gerekirse, bunlar akıllı arabalar ve kendi yollarını çizebiliyorlar.

9

Etkinlikte kısa bir sorun olsa bile sonunda çalıştı ve araçlar ister senkronize, ister farklı şekillerde pistte hareket edebildiler. Sonradan eklenen bir tanesi ise diğerlerini yoldan çıkartabildi ya da onları zorlayarak çarpmadan geçebildi.

Keyifli oyuncaklar gibi görünüyorlar… 🙂

Mac ailesi ve OS X

Demo sonrasında Mac ailesi ile devam eden etkinlikte Mac ailesinin son yıllarda ne kadar güçlendiğine değinen Tim Cook, toplamda 72 milyon Mac satıldığını paylaştı.

10

Son 5 yılda ise Mac pazar payı %100 büyürken, PC pazarı ise sadece %18 büyüyebilmiş. Yani özetle Mac’ler son 5 senede 5 kat daha fazla büyümüş diyebiliriz.

2012’de tanıtılan Mountain Lion ise 27 milyon defa satış yapılarak, tüm Mac pazarının %38’inde yüklü hale gelmiş bile. Windows 8 ile karşılaştırıldığında ise Windows henüz %5’e ulaşmaya çalışıyor. 🙂

11

Sözü Tim Cook’tan alan Craig Federighi OS X 10.9’dan bahsetmeye başladı. Ancak OS X 10.9’un adının ne olduğu ve detayları diğer yazımızda paylaşıyoruz… 🙂 Yazı tamamlanana kadar sizi biraz bekleteceğiz.

Tüm WWDC 2013 özetine ulaşmak içinse “WWDC 2013′te neler oldu? Yenilikler, ürünler ve geniş özet” yazısına göz atabilirsiniz.

12


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz