Ana Sayfa Haberler WWDC 2013 Özet IV: iOS 7

WWDC 2013 Özet IV: iOS 7

31

WWDC 2013 ile ilgili özet yazılarımıza devam ediyoruz. Tüm yazılar için “WWDC 2013′te neler oldu? Yenilikler, ürünler ve geniş özet” yazısına göz atabilirsiniz. Bu yazıda ise kısaca iOS 7’den bahsediyoruz.

Sihirli elma wwdc 2013 ozet ios7 banner

iOS 7

iOS 7’deki değişikliklere geçmeden önce belki de ilk olarak tepeden tırnağa değişen arayüzden bahsetmek iyi olabilir. İlk iPhone’dan sonraki en büyük değişiklikle iOS artık çok daha düz, temiz ve işlevsel bir görünüme kavuşmuş durumda. Ancak elbette bu ilk başta hepimizin alışkanlıklarını da değiştireceği için yadırgamamak mümkün olmayacak gibi görünüyor. 🙂

Bununla ilgili olarak Apple’ın hazırladığı videoya göz atarak ne demek istediğimi çok daha iyi anlayabilirsiniz sanıyorum.

[youtube id=”H7KXr3tKGDg”]

Aslında iOS 7 ile ilgili detaylara fazla girmek istemiyorum. Çünkü kardeş blogumuz iPhone Türkiye bu konuda her yeni iOS sürümünde olduğu gibi detaylı uzman incelemesi yapıyor ve iOS 7’i kendi cihazlarına yükleyerek kendi deneyimlerini paylaşıyor. iOS 7’yi merak ediyor ve detaylı bir incelemeye göz atmak istiyorsanız iPhone Türkiye’nin “iOS 7 ile Test Sürüşü – I” yazısına göz atabilirsiniz.

Sihirli elma wwdc 2013 ozet ios7 1

Ancak bundan önce kısa bir şekilde Apple’ın WWDC 2013’te sadece bir kısmını tanıttığı iOS 7 özelliklerini merak ediyorsanız aşağıya göz atabilirsiniz.

iOS 7 Yeni Özellikler

Apple WWDC’de iOS 7 ile ilgili aşağıdaki 9 konuya değindi:

  1. Control Center (Kontrol Merkezi)
  2. Notification Center (Bildirim Merkezi)
  3. Multitasking (Çoklu Görevler)
  4. Camera (Kamera)
  5. Photos (Fotoğraflar)
  6. AirDrop
  7. Safari
  8. iTunes Radio
  9. Siri

Sihirli elma wwdc 2013 ozet ios7 2

1. Kontrol Merkezi

WWDC öncesindeki yayınımızda da değindiğimiz, yıllardır beklenen özellik sonunda iOS 7 ile birlikte geldi. 🙂 Konrol Merkezi, ekranın altından parmağımızı sürükleyerek çekip açtığımız bir ekran.

Bu ekranda Ayarlar’ın içerisine girmeden kolayca değiştirebileceğimiz pek çok ufak ayar bulunuyor:

  • Uçak modu, WiFi, Bluetooth, Rahatsız Etme, Düşey Yön Kilidi.
  • Ekran parlaklığı, müzik kontrolleri
  • AirPlay, AirDrop
  • El feneri, Alarm, Hesap Makinası, Kamera

Ancak bu ekrana Apple’ın 3G’yi açıp kapamayı koymaması da hem bizi üzdü hem de biraz kızdırdı ne yazık ki…

Sihirli elma wwdc 2013 ozet ios7 3

2. Bildirim Merkezi

Bildirim Merkezi’ni yeterince verimli kullanabildiğimi düşünmüyorum açıkçası. Çünkü buna izin veren bir yapısı olduğu pek söylenemez. Apple da bunun farkında olacak ki, Bildirim Merkezi’nin yapısında da bazı değişikliklere gitmiş ve Bildirim Merkezi’ni 3 sekmeye bölmüş:

  • Bugün
  • Hepsi
  • Cevapsızlar

Bu şekilde daha verimli ve kullanışlı bir Bildirim Merkezi olacak mı bilemiyorum, ancak mevcuttakinin değişiyor olması bile beni mutlu ediyor. 🙂

Sihirli elma wwdc 2013 ozet ios7 4

3. Multitasking

Home tuşuna üst üste 2 defa bastığımızda karşımıza gelen ekran da tamamen değişmiş. Artık uygulamaların pencerelerini de küçük bir şekilde görebiliyor, o uygulamayı kapatmak için parmağımızla penceresini yukarıya doğru sürükleyip bırakıyoruz. Bu kadar basit. 🙂

Sihirli elma wwdc 2013 ozet ios7 5

4. Kamera

Kamera’da da önemli yenilikler mevcut. Artık parmağımızı ekranda sağa ya da sola sürükleyerek kolayca çekim modları arasında geçiş yapabiliyoruz. Video, Fotoğraf ve Panorama’ya ek olarak artık bir de “Kare Fotoğraf” modu da eklenmiş.

Sihirli elma wwdc 2013 ozet ios7 6

Ayrıca artık farklı efektler de seçerek fotoğraflarımızı çekmeden önce nasıl göründüklerini de gözlemleyebileceğiz.

Sihirli elma wwdc 2013 ozet ios7 7

5. Fotoğraflar

Sırf bu özellik sebebiyle bile iOS 7 benim için tercih sebebi olacak desem yalan söylemiş olmam sanırım! 🙂 Artık çektiğimiz fotoğraflarımız sonsuz bir fotoğraf arşivi şeklinde sıralanmayacak, ve aradığımız fotoğrafı bulmak için canımız çıkmayacak.

Çektiğimiz fotoğraflarda yer ve zaman bilgisi de olduğu için iPhone’umuz bunları otomatik olarak gruplayacak ve bizim fotoğraflar ve fotoğraf grupları arasında çok daha kolay dolaşmamıza imkan verecek. 🙂

Sihirli elma wwdc 2013 ozet ios7 8

6. AirDrop

Mac’teki AirDrop’u biliyoruz zaten, işte artık AirDrop iPhone’lara da geliyor! 🙂 Seçtiğimiz bir fotoğraf, kişi, video ya da herhangi bir şeyi AirDrop sayesinde yanımızdaki arkadaşımızla paylaşabileceğiz.

Sihirli elma wwdc 2013 ozet ios7 9

Ne yazık ki AirDrop’u sadece iPhone 5 destekliyor şu anda. Ancak yine de yerimizden kalkmadan, e-posta göndermeden aynı odadaki bir arkadaşımıza dosya göndermek çok daha pratik olacak. 🙂

7. Safari

iOS 7’deki en önemli yeniliklerden birisi de Safari’de. Safari neredeyse baştan aşağıya yenilenmiş. Temiz arayüz sayesinde web sayfalarına daha çok yer açılmış, ileri/geri gitmek kolaylaşmış, sekmeler arasında dolaşmak daha pratik hale gelmiş ve belki de en güzeli, artık Mac ya da iPad’de kaydettiğimiz şifrelerimizi iPhone’da da hatırlayan bir sistem çıkmış ortaya! 🙂

Sihirli elma wwdc 2013 ozet ios7 10

8. iTunes Radio

İşte bir beklenen yenilik daha: iTunes Radyosu. Belirli radyolar arasından bir seçimle ya da kendi sevdiğimiz bir şarkıya benzer şarkılardan oluşan bir radyo kanalı yaratabileceğiz. Beğendiklerimizi işaretleyebilecek, satın alabilecek, istemediğimiz şarkıları da atlayarak radyomuzu daha da geliştirebileceğiz.

Sihirli elma wwdc 2013 ozet ios7 11

Fakat bir çok yeni müzik servisi gibi ne yazık ki iTunes Radio da henüz sadece ABD’de çalışıyor… 🙁

9. Siri

iOS 7 ile birlikte Siri de pek çok yenilik içeriyor: Yeni bir görünüm, yeni bir ses, yeni özelliklerle Siri kullanımı çok daha farklı bir seviyeye taşınmış. Siri artık cevapları ararken farklı kaynaklardan beslenebiliyor, kadın ya da erkek sesi olarak bize yanıt verebiliyor, eskisinden çok daha farklı görevleri yerine getirebiliyor.

Sihirli elma wwdc 2013 ozet ios7 12

Ama tahmin edebileceğiniz gibi Siri hala Türkçe konuşamıyor.

iOS 7 ne zaman gelecek?

iOS 7’nin beta sürümleri henüz yayınlandı. Her sene olduğu gibi bu sene de son bahara kadar 6-7 beta görebiliriz. Ve son baharda da, tahminimce yeni iPhone lansmanıyla birlikte iOS 7 de yayınlanmış olur. Yeni iPhone’un da eylül sonu ya da ekim ayı gibi tanıtılacağını düşünürsek önümüzde yaklaşık 4 aylık bir zaman oluyor.

IOS 7

Değerlendirme: iOS 7

iOS 7’deki yenilikler elbette bu kadar değil, ancak tüm yenilikler tek bir yazıda kolayca anlatılabilecek kadar basit de değil. 🙂 Bu sebeple ben konuyu bu konuda uzman olan kardeş blogumuza bırakıyorum. 🙂

Bir sonraki yazıda Mac işletim sisteminin yeni sürümü olan OS X 10.9 Mavericks’ten bahsedeceğim. Bakalım kedi ailesinden sonra “dalgalar” ile neler yapabileceğiz…? 🙂


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


31 Yorumlar

  1. Sabahtandır bu yazıyı bekliyorum 🙂 Sevip takip ettiğim en iyi sitelerden birine sahipsin. Teşekkürler Göktüğ Gedik.

  2. Siri asla Türkçe konuşmaz 🙂 Konuşursa o dilini yuttururuz ona. Türkiye’de kadın kısmına bilmemek düşer 😀
    Adam: Saat kaç?
    Siri : Ben bilmem efendim siz bilirsiniz
    Adam : Beni 07:00’da uyandır.
    Siri: Ben bilmem beyim.
    Şaka bi yana yeni tasarımda en çok özleyeceğim şey slide to unlock olucak o iphone a geçme sebebimdi ama alıştık mı artık yenisini alırız.
    iphoneturkey yazısındada bahsedildiği gibi game center ikonu berbat durumda.
    Benim bi sorujm var. App Store’dan indirilen applerin görünümü nasıl olucak?

      • Appleın kendi SDK sı içinde yer alan GUI yani graphics user interface öğelerini kullanan appler değişmiş yeni görünümleri almış örneğin twitterda rt etmek istiyormusunuz sorusu yeni GUI lerle geliyor.

      • Geçtiğimiz hafta Apple TV aldım, alırken aslında çekinmiştim yeni versiyon sürprizi yaparlar mı diye ama gene de iade ederim diye düşünmüştüm, gerek kalmadı.

        Göktuğ Bey yeri gelmişken sormak istiyorum, Ağustos Ayı’na kadar kullanamayacağım Apple TV’yi zira ABD’de flat tv’im yok, dönünce kullanmaya başlayacağım. Bu süre zarfında kontrol vs. amaçlı önerileriniz var mı bana? Ne bileyim açıp MacBook’a bağlamak, ethernet ile güncellemek vs. gibi?

        Not: Bu arada mağazaya girdiğimde ilk iş sizin wi-fi sorunu ile ilgili postu açıp seri numaralarını kontrol ederek aldım.

        • Açıkçası en güzeli bir TV bulup ona bağlayıp denemek. 🙂 Ben olsam bir şekilde deneme yapardım. En kötü bir televizyon satıcısına gidip “ben bunu alabilirim ama Apple TV’mi kullanabilecek miyim?” diye sorabilir ve deneyebilirsiniz. 🙂

          Hayırlı olsun, ben sorun çıkacağını hiç sanmıyorum ama yine de emin olmakta fayda var. 🙂

          • Çok teşekkürler yanıtınız için Göktuğ Bey, gözüme bir yer kestirdim, bugün yarın gidip biraz kurcalayayım da bir sorun varsa dönüşte pişman olmayayım.

  3. mutlitasking, control center, airdrop zaten lazımdı güzel olmuş. yok diye eleştirilen şeyler konulunca andoridden arak deniyor, androidin bugüne kadar ios’tan arakladıkları unutuldu nedense. ama hep tasarım değişkliği önplanda özellik olarak yepyeni ağızları açık bırakacak birşey tanıtılmadı.

    jony’nin ürün tasarımlarıyla, arayüzdeki detaylar birleşince güzel oluyormuş galiba. yani o skeuomorph dizayn denilen olayı hesap makinesi, takvim gibi uygulamlardaki derideki çatlaklar gibi detayları seviyormuşuz apple’ın farkı oydu aslında, gidince anlicaz kıymetini. ayrıca os x’teki ikonlar değişmeyince (iyi ki değişmedi) bütünlük de bozulmuş oldu.

    tamam değişiklik lazımdı sıkılanlar vardı ama düz tasarımı herkes yapıyor değişimin illa bu şekilde olması şart değildi. jony sadece dış tasarıma bakmaya devam etseydi scott forstall haritalar yüzünden kovulmasaydı keşke. sonuçta biz steve’in düzeni sürsün istemiştik. özellikle safari, ayarlar, fotolar ve game center ikonları çook kötü.

  4. Şuanda 24 saattir IOS 7 Kullanıyorum sıkıntılar haliyle fazla sonuçta yayınlanan ilk betası feedback göndererek katkı sağlamaya çalışıyorum dikkat çeken iyi ve kötü özellikleri kısaca yazacağım:

    1) şarj gerçekten kötü yönde fark etti ekran animasyonları sayfa geçişleri ve gelen bildirimlerde uzun süreli titreme gibi sıkıntılar şarjı çok yiyor.

    2) Uzun zamandır beklenen tasarım değişikliği ve eklenen hatırı sayılır özellikler sayesinde insanın yüzünü güldürüyor ki ben fanatik bir Apple kullanıcısı aynı zamanda developerıyımdır.

    3)Gyro kullanımı var ana menü ve kilit menüsünde dinamik arka plan kullanılırsa çok eğlenceli oluyor, iconlar ön planda ve hareketli bir 3 boyut görünümü kazandırmış.

    4)Gereksiz ama güzel bir özellik saat iconunda ki saniye hareketli olmuş 🙂

    5)Arama ve parola bölümünde ki tuş takımları yuvarlak olmuş. ekrana düşen bildirimlerin arka planı renk yoğunluğuna göre belirleniyor çok güel duruyor.

    6)Klasörler 3 e 3 şeeklinde tasarlanmış ancak artık klasör içindede sayfalar var.

    Son olarak söylemek istediğim bir şey var elinize aldığınız zaman gerçekten tekrar hayran kalacağınız tasarım vegüzellikler var.

  5. Developer üstadlara bir sorum var. iOS’de telefon bölümünde arama yapmak için girdiğiniz numara üzerinde başına sonuna arasında numarayı eklemek mümkün olmuyor.iOS 7 ‘de böyle bir değişiklik var mıdır?Ufak bir detay ama bu eksiklik sinir bozucu olabiliyor.

      • Bilgilendirme için teşekkürler üstad.Siz developer’ların feedbackleri daha çok dikkate alınacak ve biz temel kullanıcılar için çok yararlı olacaktır.Çok önemli gözükmese de günlük kullanımda karmaşa yaratabiliyor.

          • Apple sever olarak verdiğiniz detaylı incelemeler zaten ilginizin boyutlarını ortaya koyuyor.Ben de görece fazla ilgili biri olarak severek takip ediyorum.Bilgilendirmeler için teşekkürler.Gelecek Apple donanım ve yazılım güncelleme incelemelerini de bekliyoruz.Kolay gelsin.

          • Çok teşekkürler. Keşke hepsini alıp inceleyebilsem ama bütçem buna izin vermiyor elbette. 🙂 Elimden geldiği ve bütçem el verdiği kadar satın alıp, kullanıp deneyimlerimi paylaşmaya çalışıyorum.

            Desteğiniz için teşekkürler…

  6. Ben bir yerlerden bulup İOS 7 Yükledim… yeni herzamn iyidir. Hoşuma gitti ancak tabi beta olduğu için şarj olayı kafayı yedirdi bana:) tekrar eski sürüme döndüm..o yüzden final sürümünü beklemekte fayda var derim…Bu arada göktuğ bey selamlar.. Ankaradaki etkinlikte fotoğraf çektirmiştik fotolar bize ulaşmadı sizde varsa mail atabilirmisiniz:)

  7. Merhaba Göktug Bey, öncelikle sihirlielma sitesi için size çok teşekkür etmek istiyorum. Benim bir sorum olacak. Babamın iPhone’una bir arkadaşı tarafından ios7 yüklenmiş. Telefonu bilgisayardan itunestan geri yükleme yapsak bir problem olmadan eski haline getirebilir miyiz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz