Ana Sayfa Haberler Yeni MacBook Air’de (2013) yeni neler var?

Yeni MacBook Air’de (2013) yeni neler var?

66

Apple, WWDC 2013’te MacBook Air ailesini yeni işlemcilerle güncellediğini açıkladı. Peki bu güncellemede işlemci dışında başka neler var? Yeni MacBook Air’ler geçtiğimiz senenin modellerine göre ne kadar farklı? Güncellemeye değer mi? Ekranı retina oldu mu? Hepsi bu yazıda…

Sihirli elma yeni macbook air 2013 banner

Yeni MacBook Air (2013) yeni neler getiriyor?

Yeni MacBook Air’deki (2013) aslında en büyük değişiklik işlemcide. Intel’in 4.nesil Core işlemcisi olan Haswell kod adlı işlemcilerinin en önemli yeniliği çok düşük voltajlarda bile yüksek performans sağlaması. Bu da elbette düşük güç tüketimi ve daha fazla pil ömrü sağlıyor. 🙂

Ancak elbette yeni MacBook Air’deki tek yenilik bu değil…

Sihirli elma yeni macbook air 2013 1

Yeni işlemci: Intel Haswell

İşlemci ile başladık, önce bu konuyu tamamlayalım o halde. Haswell işlemcilerinin çalışma frekansları geçtiğimiz senenin işlemcilerine göre oldukça düşük. Geçtiğimiz sene 1.7 ve 1.8GHz olan işlemci hızları, 2013 model MacBook Air’lerde 1.3GHz’e kadar düşürülmüş. Bu da elbette yukarıda açıkladığımız düşük güç tüketimine sebep olan yegane sebep.

Sihirli elma yeni macbook air 2013 2

Intel, Haswell işlemcilerde performans yerine güç tüketimini düşürmeyi tercih etmiş diyebiliriz.

Daha hızlı disk (SSD)

Geçtiğimiz seneye göre en önemli farklardan biri de disklerde göze çarpıyor. 2013 modellerde kullanılan SSD disklerin geçtiğimiz seneye göre %45 daha hızlı olduğu testlerde öne çıkıyor. Bunun sebebi de SATA yerine PCIe bazlı SSD’lerin tercih edilmesi.

Sihirli elma yeni macbook air 2013 3 2

Bu şekilde yaklaşık 800 MB/sn okuma hızlarına ulaşabilen yeni SSD diskler, günlük kullanımda da hissedilir bir fark yaratacak gibi görünüyorlar. Geçtiğimiz sene satın aldığım 11-inç MacBook Air’imle yaptığım testlerde ben yaklaşık 450 MB/sn görmüştüm. Karşılaştırdığımızda yaklaşık %75’lik bir artıştan bahsediyoruz, ki bu da neredeyse 2 katı demek! 🙂

Sihirli elma yeni macbook air 2013 4

Daha düşük güç tüketen RAM

RAM konusunda önemli bir fark yok gibi görünüyor, ama var. 🙂 Geçtiğimiz senenin RAM modülleri 1600MHz DDR3L iken, bu sene Apple 1600MHz LPDDR3 kullanmaya başlamış. Bu da hız anlamında bir fark yaratmamasına rağmen daha düşük güç tüketimi sağlıyor.

Sihirli elma yeni macbook air 2013 5

Görünen o ki Apple bu sene pil ömrünü arttırmak için her şeyi yapmaya çalışmış. 🙂

Daha büyük pil ve daha fazla pil ömrü

Bu hedefe ulaşmak için elbette en önemli katkılardan biri de pilden gelmeli. Pil teknolojisi değişmese bile düşük güç tüketimi sağlayan parçalara ek olarak, bu parçaların da küçülmesi daha büyük bir pile yer açıyor. Apple da ufak da olsa pili büyüterek pil ömründe bir artış sağlamış.

Sihirli elma yeni macbook air 2013 6

11-inç modellerde pil ömrü 5 saatten 9 saate, 13-inç modellerde ise pil ömrü 7 saatten 12 saate çıkmış durumda! Yani yaklaşık %70-80’lik bir artıştan bahsediyoruz! 🙂

Sihirli elma yeni macbook air 2013 7

Pilin kapasitesinin ne kadar büyüdüğünü merak edenler için de paylaşmış olalım: 13-inç modelin pili geçtiğimiz sene 7.3V, 6700 mAh iken, bu sene 7.6V 7150 mAh olmuş. Böylece Apple gerçekten “tam gün pil ömrü” sunan yeni Macbook Air’leri gururla tanıtmış oldu. 🙂

Daha fazla grafik işleme gücü

Intel’in Haswell işlemcisinin pek çok özelliğinden bahsettik ama grafik işleme gücünden bahsetmezsek olmaz. HD Graphics 5000 entegre grafik çipseti sayesinde Intel ve Apple önceki seneye göre %40’lık bir performans artışı vaadediyor. Ancak bunu yapılacak detaylı incelemeler sonrasında daha net bir şekilde göreceğiz.

Sihirli elma yeni macbook air 2013 8

Daha hızlı kablosuz bağlantı. Wi-Fi 802.11ac

Daha önemsiz gibi görünse de Apple yeni MacBook Air’lerdeki kablosuz ağ teknolojisini de bir adım öteye taşıdı. Daha önce kullanılan 802.11n yerine 802.11ac teknolojisine destek vermeye başlayan Apple, bu sayede önceki nesile göre 3 kat daha hızlı bir kablosuz ağ kullanabilmemize olanak sunuyor.

Sihirli elma yeni macbook air 2013 9

Elbette bunun için evimizde 802.11ac teknolojisini destekleyen bir baz istasyon, router vb. olması gerekiyor. Apple da bunu çok iyi bildiği için yeni nesil AirPort Extreme’i de WWDC’de araya sıkıştırıverdi. 🙂 Yeni nesil AirPort Extreme’in detaylarına bu yazıda girmiyoruz, ancak farklı bir yazıda yeni AirPort Extreme’i detaylıca paylaşmaya çalışacağız.

Bir önceki nesil AirPort Extreme’in incelemesi için “AirPort Extreme nedir? Ne işe yarar?” yazısına göz atabilirsiniz.

Sihirli elma yeni macbook air 2013 10

Çift mikrofon.

İlk defa geçtiğimiz sene Retina MacBook Pro’larda görmeye başladığımız çift mikrofon artık MacBook Air’lerde de mevcut. Çift mikrofon, tıpkı iPhone’da olduğu gibi bize çok daha iyi ses kalitesi sunuyor. FaceTime, Skype, Google Hangout gibi pek çok sesli ve görüntülü iletişim için kullandığımız uygulamada da karşı tarafın bizi çok daha kaliteli bir şekilde duymasını sağlıyor.

Sihirli elma yeni macbook air 2013 11

Daha fazla performans, işlemci gücü? Hayır.

İşlemci yenilendi, güç tüketimi düştü dedik, peki performansı arttı mı? Ne yazık ki hayır. %3-5 civarında bir performans artışından bahsedebiliriz aslında, ancak bunu da çok da fazla önemsemiyoruz aslında. Çünkü geçtiğimiz senenin 2011 ile farkı %20-25 seviyelerindeydi.

Sihirli elma yeni macbook air 2013 12

Bu sene ise işlemci performansı yerine pil ömrü daha ön planda tutulmuş.

Retina ekran? Hayır.

Tahminlerin aksine MacBook Air’lerde retina ekran yok. Bunun da elbette en büyük sebebi retina ekranın çok daha fazla güç tüketecek olması. Bu sebeple 2013 model MacBook Air’lerde retina ekran yok.

Sihirli elma yeni macbook air 2013 13

Daha ince? Daha hafif? Hayır.

Eni, boyu, posu, ağırlığı, hepsi aynı. 🙂 MacBook Air’lerin tasarımı ve fiziksel özelliklerinde de herhangi bir değişiklik yok.

Sihirli elma yeni macbook air 2013 14

Baz ve Üst Düzey modellerin özellikleri ve fiyatları aynı mı?

Apple yeni MacBook Air ile birlikte 11 ve 13-inç modellerdeki bazı standart özelliklerde ve fiyatlarda da değişikliklere gitti. Bunlardan birkaç tanesine değinmek gerekirse;

  • Artık tüm 11 ve 13-inç MacBook Air’lerin baz modelleri 128GB, üst düzey modelleri ise 256GB disklere sahip.
  • Tüm modeller aynı işlemciyi kullanıyor. (1.3GHz dual-core Intel Core i5)
  • 11-inç modelin baz ve üst düzey modellerinin fiyatları 2012’de $999 ve $1.099 iken, 2013’te $999 ve $1.199 oldu.
  • 13-inç modelin baz ve üst düzey modellerinin fiyatları 2012’de $1.199 ve $1.399 iken, 2013’te $1.099 ve $1.299 oldu.
Tam bir karşılaştırma için aşağıdaki tabloya göz atabilirsiniz.

Sihirli elma yeni macbook air 2013 15a

Değerlendirme

Apple bu sene de geçtiğimiz 2 senede olduğu gibi yaz aylarında MacBook Air ailesini güncellemiş oldu. 2013 modellerde en çok öne çıkan konu elbette güç tüketiminin düşürülerek pil ömrünün artması. 

Ben bu adımı oldukça kritik olarak görüyorum ve artık çıtanın çok daha yukarılara çıktığını düşünüyorum. Her ne kadar dizüstü bilgisayarlarımızı hala uzun süreler şarj etmeden kullanamıyor olsak da, yeni MacBook Air’ler ile birlikte artık neredeyse tüm gün Mac’imizi şarj etmeden kullanabilmemiz mümkün olabilecek.

Retina ekran ya da daha yüksek performans isteyen veya bekleyenler için biraz üzücü haber olsa da pil ömrü konusundaki gelişmeler çok daha güzel bir seçim gibi görünüyor. 🙂 Siz ne dersiniz? Pil ömrü yerine yüksek performansı ya da retina ekranı mı tercih ederdiniz? Yorumlarınızı bekliyoruz…


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


66 Yorumlar

  1. Arkadaşım Mid 2012 MacBook Air 13″ almıştı benim için. WWDC 13’te yeni Air tanıtılınca gidip değiştirdi. 18 Haziran’dan sonra yeni Air’i kullanmaya başlayacağım inşallah. iPhone 3G ile başlayan iPad 2, iPhone 5 ve iPad 4 ile devam eden Apple mecerama yeni Air ile zirve yaptıracağız. Teşekkürler yazı için. Apple Türkiye sitesinden bile hızlısınız.

  2. Bende Mid 2011 Macbook Air var. 2 yıldır sorunsuz kullanıyorum. En önemli sıkıntısı depolama kapasitesiydi onu da OWC’den 250 GB SSD alarak çözmüştüm. Maci yenileme vakti geldiğini düşünüyorum. Ancak Yeni Air’lerde işlemci hızı çok düşük gözüküyor. Bu problem güzelim aleti bir netbook’a dönüştürür mü acaba ? Güç tüketimi zaten problemli değildir. İlk aldığımda 6 saatleri görüyordum. 12 saat için bunca fedakarlık bence hatalı. Bir de retina ekran olmaması öncekilerden daha iyi bir duruma getirmiyor. 2012 Air’ler daha makul görünüyor. Ya da biraz daha ağır ama yeni Macbook Pro en iyisi. Bir de yeni Air’lerde halen daha fan sesi problemi var mı ?

    • Merhabalar, aslında işlemci hızı düşmesine rağmen bu bir performans kaybı yaratmıyor. Hatta sadece %3-5 civarında bir artış oluyor sadece.

      Ancak işlemci hızının düşmesi, daha doğrusu düşük hızda da aynı performansı göstermesi sayesinde pil ömrü artıyor. 🙂

  3. İyi günler bende 2 hafta öncesinde Türkiye’den mid2012 macbook air 13″ aldım troy mağazasından acaba diğer arkadaşın yaptığı gibi benimde bu macbook air’i yenisiyle değiştirme gibi imkanım var mı? Türkiye’degeçerli mi mi bu

    • Arkadaşım Apple Store’dan değil de Online Store’dan satın almıştı. Bir ay kutusunda bekledi. Yeni Air çıkınca gidip sordu en yakın Apple Store’a. “Biz internetten alınanlara karışmıyoruz. 15 gün içinde olsa değiştirirdik.” demişler. Arkadaş “I am from White House (Aksaray)!” deyince işin rengi değişmiş. 🙂 Yeni nesil Air’le değiştirmişler.

  4. Performans meraklısı biri olarak 13″ Macbook Pro’mu satıp 2012 Aralık ayında Amerika’dan 15″ Macbook Pro satın aldım. Ram’i 16GB’a yükselttirdim ama disk 256GB SSD olarak kaldı. Retina ekran beni gerçekten büyüledi. (Özellikle de QuickRes programını keşfettikten sonra!) Ram konusu gerçekten önemli çünkü Dreamweaver ve Photoshop programlarını sürekli açık tutuyorum. Ayrıca Paralells üzerinde Windows ve Linux kullandığım için Ram’in %60’ı genelde dolu oluyor ve 8GB Ram ile çalışmam neredeyse imkansız hale geliyor. Macbook Air almayı düşündüm ancak 4GB Ram beni her seferinde korkuttu. Disk kapasitesi çok önemli değil çünkü dosyalarımın çoğu bulut sunucularında. Fotoğraf ve Müzik gibi çok yer kaplayan dosyalar ise Time Machine üzerinde duruyor. Fakat SSD gerçekten büyük bir nimet. (Photoshop sadece 7 saniyede açılıyor) Macbook Pro’yu tercih etmemde Ram’den sonraki en büyük neden boyuttu. 2011 13″ Macbook Pro ile 2012 15″ Macbook Pro ağırlıkları nedeyse aynı. Boyut olaraksa yeni 15″ eski 13″ Macbook Pro’dan sadece 2 parmak büyük. (Yeni Macbook Pro’m 13″ için satın aldığım çantaya sorunsuz sığıyor.) Pil ömrü dizüstü bilgisayar için önemli elbette ve ben 15″ 2012 Macbook Pro’yu 4 saate yakın bir süre şarj etmeden kullanabiliyorum. Sadece internet uygulamaları açıksa (işlemci yorulmuyorsa) bu süre 5 saate yaklaşıyor. 12 saat çalışmak istemez miyim? Elbette ki isterim ama bu performansa alıştıktan sonra da Macbook Air’ın beni tatmin edeceğini sanmıyorum. Eylül’de Apple bir sürpriz yapar da Macbook Pro için daha uzun pil ömrü ve Macbook Air’deki SSD diskleri kullanmaya başlarsa o zaman bana yıl sonuna doğru yine Amerika yolları gözükür 🙂

  5. Ürünle alakalı performans değerlendirmesi yaparken sonuçta ürünün bir Ultrabook olduğunu ve sektör standartları içerisinde ultrabookların kullanıcıya neler vaadettiğini ve neler verdiğini dikkate almak gerekir düşüncesindeyim.Bu açıdan bakıldığında MacBookAir’in daha çok günlük kullanım için olduğunu,taşınabilirliğinin performansından öne çıkacağını belirtmek lazım ki buradaki performans kısıtı ürünün bir grafik ya da video editlemedeki başarımından çok ; hafifliği,uzun pil süresi ve dosyalara ulaşım hızıdır.Bu perspektiften bakıldığında Haswell’in pil konusunda ”WWDC’de Phil Shiller’ın altını çizdiği gibi” 10 saate kadar film izlemeye izin vermesi bence çıtayı çok yukarılara taşımıştır.Diğer hususta SSD performansıydı ki , SSD’de PCI standardına geçilmesinin yarattığı hız farkı testlerde ortaya çıkıyor.Bence yeni MacAir birçok açıdan kullanıcısını fazlasıyla memnun etmelidir.Yeni işlemci mimarileriyle beraber güç tüketiminin daha da aşağılara çekilecek olması bence ürünün en büyük eksiği retina desteğinide beraberinde getirecektir.Sonuçta bu Apple hiçbir zaman herşeyi bir anda vermiyor 🙂 Buna ek olarak Mavericks’in güç tüketimi hususundaki yeteneklerininde altını çizmeden olmaz.Özellikle AppNap hayran olunası bir mühendislik.Buna TimerCoalescing ve Compressed Memory gibi teknolojileride ekleyebiliriz.Güzel inceleme için teşekkürler.

  6. Ben retina ekran MacBook Pro ile 2013 MacBook Air arasinda cok kaldim. Guc tuketimi gercekten cok onemli benim icin. Ama bunun yaninda performans ve Apple’in cihazlara destegini kesmemesi de onemli. MacBook Air’in daha tasinilabilir olmasi beni cezbediyo. Cok kararsiz kaldim artik alicam birini. Bir kac aya ben de Mac’li olucam insallah 🙂

  7. Göktuğ bey merhabalar.. Ben 2 gün önce macbook air 13″ 2012 modelini aldım ingilterede bir teknoloji mağazasından. Yeni modelin çıkacağından haberim yoktu açıkçası. Daha kutusunun poşetini bile açmış değilim. Acaba yeni model ingiltereye tahminen ne zaman gelir ve gelince ben bunu yenisi ile değiştirebilirmiyim? App storedan değilde teknoloji mağazasından aldığım için app store değiştirirmi acaba? Cevabınızı bekliyorum teşekkürler..

    • Hatta şöyle diyeyim ben ürünü daha teslim almadım sipariş verdim ödemeleri hepsini yaptım pazartesi gibi gelip alabilirsiniz dediler?

      • Kaya Bey, hiç bir sorun olmadan geri verebileceğinizi düşünüyorum. İngiltere’de tüketici hakları çok daha geniş, rahatlıkla geri verebilirsiniz.

        • Aynen öyle oldu zaten hatta yeni model ucuzladığı için aradaki para farkını bile ödediler 🙂 Teşekkür ederim cevabınız için..

  8. Merhabalar benim bir sorum olucak wwdc 2013 te neden hawshell işlemcili retinalar tanıtılmadı sizce eylülü bekleyeyim mi yoksa şuankini mi alayım teşekkürler

  9. Açıkçası ben retina ekran beklemiyordum, ve ileride de gelmemesini istiyorum en azından önümüzdeki birkaç yıl içinde… Bunun sebebi ise retina ekranın günlük kullanıcıya (designer gibi bir iş yapmadığınızı varsayıyorum, zaten öyleyeseniz pro almalısınız) faydasından çok zararı var. Öncelikle harici grafik kartı olmadığından ve işlemci hızı 1.7 ghz olduğu için bence bilgisayarın performansını kötü yönde etkiler, bu donanım o ekran için yetersiz gelir ve aynı zamanda ekrana yakından bakmadığınız için şu an macbook air’lerin ppi yı yeterince iyi. Apple air ile günlük kullanıcıya hitap ettiğini bildiğimize göre gerek olmayan bir özelliği ekleyerek pil örünü ve stabiliteyi bozmayacağını düşünüyor ve umuyorum…

  10. Hayırlı gunler bende macbook aır 2012 kullanıyorum
    eger bu sekılde farklılıklar varsa degıstırmeye gerek varmıdır sızce ?
    mac’te acemıyım daha cok bılgım yok bu konularda cevap verebılırsenız sevınırım . sımdıden tesekkur ederım

    • 2012 model bir MacBook Air sahibiyseniz bence değiştirmeye gerek yok. Ancak elbette şarj süresi sizin için çok kritik bir konu ise, bu durumda yeni MacBook Air’leri düşünebilirsiniz. 🙂

    • Mustafa Bey genelde 1 ay içerisinde Türkiye’de de satın alabiliyoruz yeni Mac modellerini. Benim tahminim Temmuz ayı ortasında yeni MacBook Air’lerin de Türkiye’de olacağı yönünde…

  11. Selamlar Göktuğ bey. Yeni macbookair 1.3 ghz 1.7 ghz arasında çok fark var mı? Ram’ı artırmak daha mı iyi olur. Tercihi hangisini kullanmak gerek. Teşekkürler.

  12. Öncelikle Merhabalar hayirli gunler boyle bir forumu bizlere sundugunuz icin bir ayri tesekkur ederim.

    Ben macbook air almak istiyorum goktug bey ve yeni mac airleri bekleme karari aldim sarj suresi ve ssd performansi yuzunden vede hd grap 5000 yuzunden sonucda yeni makine herzaman iidir neyse

    benim sormak istedigim konu ise diger yorumlara baktim genelde 1 ay icinde gelir demissiniz ama yinede sormak istiyorum acaba ne zaman gelir reklammi sayiliyor bilmiyorum ama oyle birsey varsa kusuruma bakmayin pupadan almak istiyorum ürünü tahmini fiyati ne kadar olur ilk mid 2012 ler 2.800 den gelmis

  13. göktuğ bey selamlar ben 3 gün önce türkiye troy store den 13 inç.
    2012 mid macbook air aldım temmuzda tr ye gelınce 2013 mıd lerle degıstırebilirler mi acaba bilginiz varmı iyi calışmalar

  14. Göktuğ bey selamlar sony vaio pro ile apple macbook air 2013 ü karşılaştırdığımızda detaylı görüşünüz nedir? tercihte kararsız kaldığım için soruyorum…

  15. MERHBALAR ben aktif olarak photoshop ve tasarım programları kullanıyorum macbook lardan hangisi bana en uygunu olur windowsda ki reklam vürisünden bıktım çünkü bana … macbook da da bu sıkıntı var mı virüs bulaşır mı … hangi modeli tavsiye edersiniz ilginizee teşekkürler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz