Ana Sayfa Haberler Türkiye’de MacBook Air fiyatları pahalı mı?

Türkiye’de MacBook Air fiyatları pahalı mı?

68

Yeni MacBook Air’lerin Türkiye’de de satışa sunulmasıyla birlikte Sihirli Elma’da MacBook’ların fiyatları da sıklıkla gündeme geldi. Peki Türkiye’de MacBook’lar gerçekten pahalı mı? Ne kadar pahalı? Yurt dışındaki fiyatlarla karşılaştırıldığında hangi seviyede kalıyor? Neden? Tüm bu soruları bu yazıda elimden geldiği kadar yanıtlamaya çalışıyorum.

Güncelleme: Döviz kurları bu yazıya göre farklılık gösteriyor olsa da, hala geçerli ve güncel durumu güzel özetleyen bir yazı diyebiliriz. 🙂 (Yazı yazıldığında Dolar 1.95 TL, Euro 2.54 TL alınmıştı)

Türkiye’de MacBook fiyatları pahalı mı?

Bu soruya gözümüzü kapatıp kolayca “evet” diyebiliriz değil mi? 🙂 Türkiye’de ucuz olan bir teknolojik şey bulmak gerçekten zor. Apple ürünleri de uzun yıllardır pahalı olan ve özellikle Türkiye’de ekstra bir pahalı olan ürünler.

Peki daha 1 hafta önce satışa sunulan 2013 model MacBook Air’lerin fiyatlarına bakmak gerekirse karşımıza nasıl bir tablo çıkıyor? Lafı dolandırmadan direkt rakamlara bakalım.

Sihirli elma macbook air turkiye fiyat karsilastirma 1

Karşılaştırma için 4 farklı para birimi kullanan 4 farklı ülkenin fiyatlarını örnek aldım:

  • Türkiye (Türk Lirası)
  • Almanya (Euro)
  • İngiltere (İngiliz Sterlini)
  • ABD (Amerikan Doları)

Her ülkenin kendi fiyatları Apple Online Store’larda şu şekilde geçiyor. Elbette Türkiye’de henüz bir Online Store olmadığı için Apple Yetkili Satıcıları’ndaki fiyatları baz aldım.

Bu fiyatları direkt olarak karşılaştırabilmek için TL’ye çevirdim.

Bu durumda aşağıdaki gibi bir grafik çıktı ortaya. İngiltere, Almanya ve Türkiye’nin fiyatları neredeyse aynı görünüyor.

Elbette ABD’deki fiyatlara vergi dahil olmadığı için ABD fiyatları oldukça aşağıda kalıyor. Bunu da düzeltmek için de %8,5’luk bir eyalet vergisi ekledim ABD fiyatlarına. Böyle olunca fiyatlar ve grafik şu hale geldi:

Arada ne kadar kaldığını da yüzdesel olarak görmek istediğim için de fiyatları oranladım ve iki ülke arasında ne kadar fark olduğunu buldum.

Değerlendirme

Tablo ve grafiklerden de görülebileceği gibi, Türkiye’deki MacBook Air fiyatları ile Avrupa’daki MacBook Air fiyatları arasında çok küçük farklar var. Hatta TL bazında konuşmak gerekirse, bu fark en fazla 90 TL oluyor. (11″ MacBook Air Baz Model, Türkiye-İngiltere)

ABD ile karşılaştırdığımızda ise %16-18 civarında bir fark söz konusu.

Şaşırdınız mı? Ben tabloyu ilk oluşturduğumda şaşırdım açıkçası. 🙂 Ama fiyatlar böyle işte… 🙂 Peki gelelim Türkiye’den almakla yurt dışından almak arasındaki farklara…

Yurt dışından alınca ne fark ediyor?

Bu konuda 2 sene önce “ABD’den mi almalı yoksa Türkiye’den mi?” adında detaylı bir yazı paylaşmıştım. Ancak şimdi de kısaca değinmek istiyorum.

Klavye düzeni ve Türkçe karakterler

Yurt dışından alacağımız MacBook’ların klavyesi elbette Türkçe karakterleri içermiyor olacak. Elbette yine de Türkçe klavye düzenini kullanabiliyoruz, ancak bu sefer de virgül tuşu Ö, nokta da Ç yerine çalışıyor, kullanım zorlaşmaya başlıyor. Hatta enter ve shift tuşlarının şekilleri de değişebiliyor. Aşağıdaki resimde Türkiye’den alınmış Türkçe bir klavye ile ABD’den alınmış İngilizce bir klavyenin farklarını görebilirsiniz.

Bir diğer önemli fark da Türkiye’den alınan tüm Mac’leri F klavyeli olarak da satın alabiliyoruz. Her ne kadar çok büyük bir oranda Q klavye kullanılıyor olsa da, F klavye isteğimiz varsa Apple bizi asla geri çevirmiyor Türkiye’de.

Elbette yurt dışından alınmış bir MacBook’un klavyesini Türkiye’de değiştirmek ve Türkçe klavye düzenine geçmek mümkün. Ancak bu hiç de ucuz bir çözüm değil. Yekpare bir tasarıma sahip olan MacBook’ların tüm üst kısmının değişmesi gerektiği için zahmetli olan bu işlem yaklaşık 250 dolarlık bir ücret (495 TL) gerektiriyor. Üstelik yepyeni bir Mac’in de içinin açılacağını düşündüğümde, açıkçası ben bu yöntemi pek tavsiye etmiyorum.

Şarj adaptörü

Bir diğer önemli fark da şarj adaptöründe ortaya çıkıyor. Çoğu Avrupa ülkesi bizimle aynı prizleri kullanıyor olsa da, İngiltere ve ABD’de evlerdeki elektrik sistemi ve prizleri farklı şekilde çalıştığı için şarj adaptörünün ucu da buna uygun geliyor. Dolayısıyla bu ülkelerden aldığımız şarj adaptörlerini ek bir küçük adaptör yardımıyla kullanmamız gerekiyor. Kritik olmasa da bilmemiz gereken bir detay elbette bu.

Ürün Garantisi

Apple ürünlerinin tüm dünyada 1 senelik uluslararası bir garantisi bulunuyor. Yani ABD’den aldığımız bir MacBook Air’de sorun yaşadığımız taktirde 1 sene içerisinde garanti kapsamında bu sorun giderilebiliyor. Fakat Türkiye’de ise ülkemizin kanunları sebebiyle bu garanti süresi 1 değil, 2 sene (ve 2012 itibariyle Avrupa Birliği ülkelerinde). Yani Türkiye’den aldığımız MacBook’ların ABD’de göre daha fazla, tam 2 sene garantisi var. 🙂 

Eğer ABD’den alınan 13″lik bir MacBook Air ya da Pro’nun 1 senelik garanti süresini 3 yıla çıkartmak istersek, yani 2 sene daha eklemek istersek $250’lık bir Apple Care koruma planı satın almamız gerekiyor. Yani yıl başına $125! 🙂

Ek 1 yıllık garanti süresinin de fiyata eklendiği tabloyu ve grafiği aşağıda bulabilirsiniz. 🙂

Sanki özel olarak ayarlanmış gibi değil mi? 🙂

Bilmemiz gereken başka detaylar var mı?

Tax-Free

Elbette şu detayları da unutmamamız gerekiyor: Avrupa’dan aldığımız bir ürünü tax-free yöntemiyle vergisiz alabiliyoruz. Bu da o ülkedeki vergi oranlarına ve yapılan harcamanın miktarına göre bize bir indirim sağlıyor. Buraya tıklayarak hangi ülkeden, ne kadarlık alışveriş yaptıktan sonra alabileceğiniz geri ödemeyi kontrol edebilirsiniz. Küçük bir örnek vermek gerekirse:

  • Almanya’da 1000 EUR karşılığında 114 EUR
  • Fransa’da 1000 EUR karşılığında 130 EUR
  • İngiltere’de 1000 GBP karşılığında 122 GBP
  • Hollanda’da 1000 EUR karşılığında 112 EUR

geri alınabiliyor.

Ancak ABD’den tax-free olarak satın alamıyoruz. Vergi sistemindeki fark sebebiyle bu vergiyi mutlaka ödememiz gerekiyor.

Taksit İmkanı

Ya da ABD’den “1 yıllık garantili olsun benim olsun, varsın olsun klavyesi ingilizce, şarj adaptörü farklı olsun” diyerek yine de daha ucuza bir Mac sahibi olabiliyoruz. 🙂 Ancak bu durumda da MacBook’umuzun tüm ücretini tek seferde ödememiz gerekiyor. Bu da cebimizden yaklaşık 2.500-3.000 TL’nin “şrak” diye çıkması anlamına geliyor.

Fakat Türkiye’de ise bu fiyatlara 12 taksit imkanından faydalanabiliyoruz. Bence bu seçim aşamasındaki en kritik konulardan bir tanesi. 🙂

Build-To-Order (BTO)

Bir diğer önemli konu da kendimize özel bir Mac oluşturup onu satın almak. Yani standart teknik özelliklerin dışında, Mac’imizi biraz özelleştirmek. Örneğin i5 işlemci yerine i7 işlemci ile almak, ya da MacBook Air’i 4GB RAM yerine 8GB ile almak veya 256GB yerine 512GB’lık SSD ile satın almak gibi.

Bu konuda da Türkiye’de 4-6 haftayı bulan bekleme sürelerini göze almamız gerekiyor ne yazık ki. Yurt dışında ise bazı özel modeller hazır bulunabiliyor, ya da genelde 1 hafta içerisinde temin edilebiliyor.

Ancak merakla beklediğimiz Apple Store’lar açıldığında eminim ki Türkiye’de de bu şekilde kendi isteğimize göre oluşturduğumuz Mac’leri çok daha kolay ve hızlı bir şekilde satın alabileceğiz.

Kullanım Kılavuzu, Garanti ve Çalıntı durumları

Türkiye’den alınan Mac’lerle birlikte Türkçe bir kullanım kılavuzu da yer alıyor. “Ne kadar ihtiyacımız olabilir ki?” diye düşünülebilir, ama yine de olması gereken güzel bir ayrıntı.

Ayrıca Garanti belgesi ile birlikte ürün seri numarası da kolayca takip edilebildiği için herhangi bir çalınma durumunda bunu Apple’a bildirdikten sonra, bu çalınan cihaz teknik servise uğradığında çalıntı olduğu kolayca anlaşılabiliyor. Çalıntı bir Mac’in servise gitmesi yine düşük bir ihtimal gibi görünse de, çalınan bir MacBook Pro’ya 1 ay sonra kavuşabilme umudu bile insanın içini ısıtıyor diyebiliriz sanırım… 🙂

Peki bu kadar anlattıktan sonra gelelim diğer önemli sorulara…

Apple Store açılınca fiyatlar değişecek mi?

Bu konuda resmi bir açıklama yok. Ancak fiyatların bu seviyelerin altına inmesini beklemek biraz fazla iyimser bir yaklaşım olur. Açıkçası ben fiyatların bu seviyede kalacağını düşünüyorum.

Ancak aşağıdaki tablo ve grafiklere ek olarak son ve tam kafa kafaya bir karşılaştırma yapmak istiyorum:

  • ABD’den bir 13-inç MacBook Air, baz model alıyorum. (1.099 USD)
  • Satın alırken yaklaşık vergisini ekliyorum üzerine. (1.192 USD)
  • TL cinsinden hesaplıyorum. (2.325 TL)
  • Türkiye’deki 2 senelik garantiye denk getirmek için Apple Care’in yarı fiyatını ekliyorum. (125 USD + vergi = 265 TL. Toplam 2.590 TL)
  • Klavyesini Türkçe yapmak için servise veriyorum. (255 USD = 495 TL. Toplam 3.085 TL)

Bu işlemler sonunda toplam 3.085 TL’yi cebimden tek seferde çıkartmış oluyor, ve cihazı da Türkiye’den alacağım MacBook Air’e yaklaştırmış oluyorum. Ama hala Türkçe kullanım kılavuzu, şarj adaptörü ve taksit gibi imkanlara da sahip değilim.

Türkiye’den almış olsaydım, taksit imkanı ile, ve hatta belki pazarlıkla aynı ürünü 2 sene garanti ve her şeyi Türkiye’ye özel olarak 2.799 TL’ye satın alabiliyordum.

Türkiye’den mi almalıyım, yoksa yurt dışından mı?

İşte bu yazının amacı da bu konuda kararı tamamen size bırakmak! 🙂

Eğer “taksit olsun, Türkçe karakterlerle, şarj adaptörüyle ilgili sorun yaşamak istemiyorum” diyorsanız zaten Türkiye’den almak zorundasınız. Hem de kendinizi kazıklanmış gibi hissetmenize de hiç gerek yok. 🙂

Ancak eğer “benim için İngilizce klavye daha iyi, tek seferde ödeyebilirim, şarj adaptörü sorun değil, 1 yıllık garanti yeter, üstelik de özel üretim alacağım” diyorsanız yurt dışındaki bir Apple Store’dan kolaylıkla satın alabilirsiniz. 🙂

NOT: Ben şu anda kullandığım MacBook Air’imi ABD’den aldım. Çünkü özel üretim olarak işlemci, bellek ve diski büyüttüm, bir de hep Türkçe karakterlerle yazmama rağmen elim İngilizce klavyeye alışık… 🙂

Karar sizin, siz MacBook’unuzu nereden almayı düşünüyorsunuz? Satın alırken sizin için neler önemli? Seçiminizi ve sebeplerini paylaşmanızı merakla bekliyorum… 🙂

[polldaddy poll=”7261456″]

[polldaddy poll=”7261453″]

Küçük bir not daha: Döviz kurları için aşağıdaki tabloyu kullandım:

Sihirli elma macbook air turkiye fiyat karsilastirma 19


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


68 Yorumlar

  1. Almanya ve İngiltere vergi iadesi alabildiğiniz ülkelerden. Ödediğiniz fiyatın yaklaşık yüzde 16’sını geri alabiliyorsunuz. Hatta Hollanda için bu oran daha bile fazla (yüzde 21 vergi var Hollanda’da) Avrupa’dan alacaklar bunu da göz önünde bulundurabilir, özellikle İngiltere’de oldukça kolay ve sorunsuz işliyor bu sistem.

  2. tam makaleyi paylasmadan 5 dakika once fiyat karsilastiriyordum yurtdisindan mi tr den mi alsam diye ilac gibi geldi makale. turkiye den almak en manriklisi benim icin.
    tesekkurler

      • bu yazı bundan bir ay önce yazılsaydı veya bir ay sonra döviz kurları düştüğünde tekrar gündeme gelse çok değişik sonuçlar çıkacak Göktuğ Bey. Şu anki durumda fiyat farkı tamamen kapanmış ve Türkiye kesinlikle daha cazip duruyor. Fakat Euro 2Tl, dolar da 1.70TL seviyesine gerilediğinde bu aradaki fark tekrar açılacak 🙂 Benim fikrim 🙂

  3. Yalanım yok elimdeki mac’i okul verdi, vermemiş olsa gidipte macbook air almazdım Ki daha dün yeni bir Lenovo aldım. Macbook air güzel hoş ama arttırılamayan bellek ve standart dışı ssd diski yüzünden 2 yıl garanti sonunda kullanmanın bir anlamı kalmıyor. Ama sağlamlığı gerçekten çok iyi, ekran kalibrasyonu da çok başarılı.

    Cebimde 3500TL olsa gidip Thinkpad X1 Carbon Touch alırdım. 14 inç 10 parmak kapasitif led dokunmatik ekran, 8 saat pil ve karbonfiber dış kasa magnezyum alaşım iç iskelet ile Air 13’ten daha pahalı ama f/p oranı çok daha iyi. Kronik problemleri aynı (ramlerin lehimli olması) ama 8GB bence çok yeterli.

    Ama şu da var, Ubuntu Air’de çok güzel çalışıyor, Bios kullanan birçok lenovo’da buglar var. Osx pek sevmesemde Efi sistemi mac’in çok iyi yazılmış. Problemsiz açılıyor gerçekten.

  4. refurbish almayı düşünenler için amerika fiyatlarını tavsiye ediyorum, onun dışında türkiye fiyatları daha avantajlı gibi duruyor. ancak yine de türkiye’den alacaklar için apple store’ların açılmasını beklemeyi öneririm. 100 veya 200 lira bile olsa kar kardır.

    balcis

  5. Ben 2 hafta önce MacBook Air aldım.Türkiye’den APR Loom’dan aldım.2012 model 13 inçlik baz modeline 2400 tl verdim gayet uygun aldığımı düşünüyorum.Hem 10 taksit yaptırdım hemde sigortalattım.Üstelik 10 dakikada kavuştum Mac’ime :)) niye yurtdışıyla uğraşayım ki :))

  6. Yazı sanki Bilkom yetkilileri tarafından yazılmış gibi. Türkiye’den almaya teşvik edilmis gibi. Genede bu kadar detaylı bir yazı yok, elinize sağlık.

    Bu zamana kadar 3 adet MacBook aldım. Hepsinide Amerikadan aldım.

    Son aldığım MacBook Pro Retina’yıda Amerika’dan aldım. Ögrenci Indirimiyle aldığım için birde AppleCare ekledim.
    1 yıllık garanti süresi zaten teknik bir sorun için yeterli bir süre.

    2 yıl olsa dahi Amerika’daki garanti ile buradaki bir değil.
    Örneğin: 2010’da aldıgım MacBook Pro Wi-Fi’da sorun yaşadı, sanki WiFi çipi yok gibiydi. Yazın 2011’de tekrar Amerika’ya gittim.

    5 Gün içersinde tamir edileceği söylendi. Bende biraz acelecei davrandım ve 5 gün dediyseniz 5 gün dedim.

    Bana tamir edemedikleri için o sürede BİR ÜST MODEL olan 2011 modelini verdiler. Bunu Türkiye’de imkansız olduğunu hepimiz biliyoruz.

    Bir sorun olduğunda da “KULLANICI HATASI” damgası vurularak gönderilebiliyor Türkiye’de.

    Türkce klavye hiçte sorun değil. Ç Ğ Ö Ü İ gibi harflere “option/alt” tuşuna basılarak hemen yazılabiliyor. Bir süre sonra hemen alışılıyor.

    Artık Türkçe klavye kullanmak benim için eziyet haline geldi.

    Şarj adaptörü sorun bile değil. 1 liralık bir adaptör. Ayrıca çok sorun edilirsede yedek bir şarj alınabilir. (Evden Ofise Bilgisayar taşıyanlar için)

    Sarj adaptörü sorun değil

    Türkçe klavye büyük sorun değil.

    Windows’tan Mac’e alışacak bir çok kişi vardır yeni alanlarda, bunada alışılabilir.

    Garanti süresi yeterli, Türkiye’deki garanti sistemi 1 ay bilgisayarsız kalmanıza ve sorun Tüketici Hatası denilerek reddedilme ihtimai yüksek.

    Tek bir sorum var. Amerika’dan aldığım AppleCare Türkiyede geçerli mi?

    • Kuray Bey yorumunuz için çok teşekkürler.

      Bahsettiğiniz gibi senaryoları ne yazık ki geçtiğimiz senelerde hem çok duydum hem de yakınlarımın da tecrübeleriyle benzer şeylere tanık oldum.

      Umuyorum ki yeni distribütör ve Apple Türkiye’nin daha aktif olmasıyla benzer şeyleri ülkemizde artık yaşamayız. Açıkçası benim şu ana kadar bir sıkıntım olmadı. Ama olursa neler yaşayacağımı ben de merak ediyorum. 🙂

      Satın alma tercihi konusunda da yazıda belirttiğim gibi tamamen kişisel bir konu. 🙂 Bahsettiğiniz konular benim için de kritik olmadığı için ben de yurt dışından aldım. Ancak ailemden 2 kişi için Türkçe tuşlar önemli olduğu için Türkiye’den aldık.

      Alana kadar da akla karayı seçtik desem yalan olmaz açıkçası. 🙁 Bir sonraki Mac’imi alacağım zaman ben de bu soruları yeniden düşüneceğim, orası kesin. 🙂

      Sorunuza gelince, Apple Care ne yazık ki Türkiye’de geçerli değil. Ancak tahmin ediyorum ki Apple Store’un açılmasıyla birlikte Türkiye’yi de geçerli ülkeler kapsamına dahil edecektir Apple Türkiye.

      Benim de merakla beklediğim konulardan birisi bu. Gündeme getirdiğiniz için teşekkürler. 🙂

      • Yeni Distribütör derken?
        Bilkom dışında yeni bir distribütörmü geliyor?

        Satış Kanalları şu sekilde olacak gibi:
        -Apple Store (Apple’ın kendi mağazası)
        -APR’lar açık kalacaktır (Teradiği Bilkom’dan mı Apple Türkiye’den mi alacak acaba)
        -Bilkom belki tekrar devam edecektir (Kalması için bir sebep yok açıkçası)

        Bu sebeple Apple Türkiye’de aktif olduktan sonra yeni bir distribütör veya aracı olacağını sanmıyorum.

        AppleCare konusu beni üzdü. 12 Ağustosta 1 yıllık garantim sona ermiş olacak. Bir check-up’a mı yollasam ne yapsam 🙂

        Apple, Ekim-Kasım gibi ilk mağazasını açacak deniliyor (Kaynak: Elma Dergisi)

        3-4 ay daha dikkatli kullanayım bari :))

  7. Bencede Türkiye’den almak mantıklı özellikle yeni model arefesinde fiyatlar oldukça düşüyor. En son mac air 2380 tl teknosada görmüştüm. Yapılan makale oldukça yararlı buldum ben mi atladım ancak fiyat karşılaştırmasında Tr fiyatlarının 12 aylık vade farkının düşürülse daha gerçekçi olur çünkü 2500 tl 12 ay vade yaklaşık 150-200 lira fark yaratır. Açıkcası bende 3-4 ay önce retina aldım yurtdışı ama pişman oldum. Şuan elmacıpazarında 4400 tl ye satılıyor. Umut kardeş Apple i Lenova ile kıyaslamış bana göre elma ile armut karşılaşrıtılamaz. Görünürde donanım olarak mac lerden yüksek olsalarda sonuçta win yazılım kullanıyorlar. Son 10 yılda 7 adet win li, 3 adet mac book kullandım. Hatta birisini kurum vermişti bende bunun üzerine mac book promu satıp cihazı kullanmaya başladım. Ancak osx yazılımı ve mac book deneyiminin verdiği hazı bir türlü alamayınca 2-3 bile dayanamadan, bedava sirke baldan tatlıdır demedim ürünü verip kendime şuan kullandığım mac Book Pro retinayı aldım. Sözün özeti Microsoft mac osx gibi bir yazılım çıkarmadan, donanım üreticileri touch path i adam gibi kopyalayamadan, diğer markaların donanımı uzaya füze döndürecek donanıma da sahip olsa mac Book retinamı değiştirmem. Gerçi şuan itibari ile mac Book Pro retina gibi bir ürün yok. Dünyanın en iyi ekranı bil kullanmak ayrı bir zevk tabi. Yeni bilgisayar alacaklara da tavsiyem retina ekranı olmayan ürünlere bakmayın. Gerçi biraz şuan fiyatlar yüksek ancak, retina ekran gerçekten bana göre bir devrim. Görüntü kalitesi inanılmaz güzel.

    • Haklısınız, yeni ürünler öncesinde hatta yeni ürünler çıktıktan sonra bile, stoktaki bir önceki senenin ürünleri için kampanyalar olabiliyor.

      Bunları takip ederek de çok daha uygun fiyatlara MacBook satın alınabilir. 🙂

  8. Özellikle kampanya dönemlerinde arada çok büyük farklar kalmıyor olabilir ancak Türkiye aksesuarlar açısından tam bir facia. VGA adaptörü, ethernet adaptörü gibi yan ürünlerde inanılmaz fiyat farkı var. Açıkçası Apple Store’un katacağı en büyük avantaj uluslararası garanti ve bu tip aksesuarlar konusunda olacağını düşünüyorum.

    • Emir Bey çok güzel bir noktaya değindiniz. Aksesuar fiyatları açısından da bir karşılaştırma yapmak çok faydalı olabilir.

      Umuyorum ki Apple Store ile bu konuda da bir iyileşme görebiliriz.

      • Göktuğ Bey ben Amerika’dan aksesuar olarak Thunderbolt Gigabit Ethernet adaptörü ile Mini DisplayPort – VGA Adaptörü aldım, her ikisinin de liste fiyatı 29ar dolar, vergi ile 31 dolara geldi. TL olarak bugünkü kurdan 55,50 TL gibi yapıyor.

        Bilkom’un sitesinde her iki adaptör de stok dışı, o nedenle şuanda karşılaştıramıyorum, yine Pupa’nın sitesinde de adaptörler stok dışı fakat fiyatları duruyor, her ikisi için de KDV dahil 88,50 TL etiket koymuşlar.

        Yani her iki ürünün de vergi dahil Türkiye fiyatı vergi dahil ABD fiyatından %60 daha fazla. Ufak rakamlar dikkate değmez gözüküyor ama asıl “geçirme” dediğimiz olay bu noktada dönüyor. Umarım Apple Store bir an önce açılır ve aradaki bu %60’lık fahiş fark normale iner.

  9. Ufak bir ayrinti bircok Turk kredi karti markasi yurtdisi alisverislerinize 5 taksit uyguluyor, yani yurtdisindan alirsaniz para direk cebinizden cikiyor diye bir durum yok. Turkiye lehine bir durum soylemek gerekirse de ozel Worldcard’li kampanyaya rastlarsaniz, Mac alirken kazandiginiz Worldpuanlari biriktirerek ucak bileti satin alabilirsiniz 🙂

    • Güzel bir nokta Evren Bey, çok teşekkürler. 🙂

      Ancak kredi kartlarına yüksek komisyon ya da kur oranı uygulayan bankalar da var. Bunlara da dikkat diyelim. 🙂

      Ben hep normal kurdan fazla ödüyorum ne yazık ki :/

      • Göktuğ Bey bankalar bu durumu çok iyi kullanıyorlar ne yazık ki, şu anda Amerikan Doları’nı 2TL’den yansıtıyor ekstrelerime, 6 aydır bayağı bir kambiyo karı yaptırdım ne yazık ki.

  10. Öncelikle kapsamlı yazınız için teşekkürler. Ben de son günlerde bu ikilemi yaşıyordum. Şu an halen, 13-inch, Mid 2010 MacBook Pro kullanmaktayım. 3 seneyi doldurmasına çok az kaldı. Bende, ileride, şu anki MBP kullanılamaz hale geldiğinde, yeni bir Mac almak istiyorum. Bende, hafifliği ve portable olması açısından, MacBook Air almayı düşünüyorum. Ancak kafamda ki, soru işareti MBA in bellek kapasitesinin yükseltilememesi. Benim MBP 4 GB RAM ile gelmişti. Belli bir zaman sonra, bellek kapasitesi dolduğu için paging(HD’ten okuyup/yazma) yapmaya başladı. O zamanda sistem anormal yavaşlıyor. Genellikle bu problem Safari 12-15 tab açıkken, Mail, ve iTunes çalışırken oluyordu. Başka hiç bir app açık değil. Acaba bunun sebebi Memory Leak olayımı. Bunun üzerine, MBP umu 8 GB RAM e yükselttim. Şu an Paging yaşamıyorum. Ancak, bütün gün Mac sleep modunda veya çalışıyor olduğunda geceliğin bellek 2.45 GB Free ye kadar düşüyor. Şu an Activity Monitor da Safari Web Content 2.30 GB. Şu an en fazla 13 tab açık. Safari deki açık 13 tab o kadar yer tutarmı ?

    Kısacası, 4 GB lık MacBook Air ile çok Paging problemi yaşarmıyım ? Malum, MBA in belleği yükseltilemiyor. Bu konuda ne tavisye edersiniz. Teşekkürler.

    • Web sayfalarının ne kadar RAM tüketeceği belli olmuyor inanın. 🙂 Bazen saçma bir site tek başına tüm sistemi yorabiliyor. Ancak Safari’yi ya da başka bir tarayıcıyı yeniden başlatmak çözüm olabiliyor.

      Benim önerim en az 8GB belleği olan bir Mac almanız, böylece ne şimdi ne de ileride benzer bir sıkıntı yaşamazsınız… 🙂

  11. Göktuğ bey bir de vergi geri ödemelerini çıkarasaydınız Avrupa ülkelerinden daha iyi olabilirdi. Teşekkürler ve kesinlikle Türkiye’den alacağım.

    • Her ülke için farklı geri ödeme oranları olduğu için bu detaya girmek istemedim açıkçası. Hangi ülkeden hangi modeli almayı düşünüyorsanız sizin hesaplamanız en doğrusu olur sanırım. 🙂

  12. Merhaba,
    Detaylı yazınız için teşekkürler hocam. Artık bu site bende takıntı oldu. Her sabah girip bakıyorum yeni ne var diye. Bu konuyu Yeni MacBook Air almaya karar verince birçok arkadaşımla tartıştık ve Amerika’dan almaya karar kıldık. Zira Bilkom’dan fiyatlara bakınca benim istediğim model hem stokta yoktu hem de 6 bin lira civarında idi. Ben Amerika’dan 3600 liraya aldım. 3-4 tane Türkçe karakter için 1000$ fazladan vermedim. Adaptör işini ise iPadim için kullandığım çeviriciyi kullanarak hallettim. Garanti konusunu dert etmiyorum. Turkcell’den iPhone 3G için kazıklandım ama iPhone 5’imi Amerika’dan getirttim. Burada 3300 liradan satılırken biz gidip 1250 liraya aldık. Arkadaşlar Amerika’da olduğu için bir sorun olunca yenisi veya bir üst modeli geliyor zaten. Karar yine de sizin.
    Teşekkürler.

    • Çok teşekkürler yorumunuz için Fatih Bey. 🙂

      Yazıda da söylediğim gibi, ben de ABD’den almayı tercih etmiştim. Ancak bu tamamen kişisel önceliklere göre yapılması gereken bir tercih.

  13. Göktuğ, eline sağlık. Yine iyi bir iş çıkarmışsın. Naçizane yorumum (finans uzmanı olarak) Türkiye’de pahalı demek (UK, Almanya ile bakıldığında) yanlış bir yorum olur. Doğrusu ABD’de ucuz fakat o zaman da garanti ve teknik servis konularına göre tercih yapmak gerekir demek daha doğru olur.

  14. yurt dışından ürün alacak kişilere tek önerim vardır. bölgenin “fiesta” yani bizdeki “bayram” tarzı günlerini araştırın. en az %10 indirim olacaktır. ayrıca yazar belirtmemiş %8 “tax free” yani “vergi indirimi” (ülkeye göre değişir) hakkınız vardır. ürününü faturasını yazdırmadan önce belirtmeniz yeterli olacaktır. bu açıdan bakarsanız şimdiden en az %14 indiriminiz olmuştur. kaldı ki almanya macbook air satış fiyatı 1099eu, ispanya ise 1129eu (giriş seviyesi). şu an kuru ile hesaplarsak sırası ile 2772tl ve 2848tl’dır (vergi iadesi çıkarılmamış fiyatlardır). bilkom ise aynı ürünü kendi sitesi üzerinden 3166tl den satmaktadır.
    aradaki fiyat farkının yararı +1 yıl teknik servis (bilkomun distribitör olarak destek verdiği artı ve pupa “benim kullandıklarım” hiç bir sıkıntı yaşatmamışlardır. yurt dışı parça temini sırasında yedek cihaz temini sağlamışlardır. tabiki bunda benim arsızlığımın etkisi olmuş olabilir ve birebir değişim işlemi gördüm) hakkı vemiş olmasıdır ki siz bilgisayarınızı kırmadıktan sonra 1 yıllık yazılım desteği tetip artacağını düşünenlerdenim, tabiki hayatınızda ilk defa bilgisayar kullanmıyorsanız. diğer bir yarar konusu ise türkçe klavye imkanı. (ben de türkçe klavye kullanıyorum. inanılmaz rahat benim için) bunu da eğer ki biraz bilgisayar parçası bilgini varsa teknik servise gidip tuşlarınızın yaylarının kırıldığını söyleyip elden çıkan eski macbook klavye takımından kalan tuşları alarak değiştirebiliyorsunuz fiyatı da 80 tl (8 harf). yok beceremem diyorsanız değişim fiyatı orjinal klavye olarak 220$ + servis ücretidir. tavsiye isterseniz satın alıp bir birgisayar servisine yaptırabilirsiniz oda en fazla 30tl talep eder. onun dışında yazarın değindiği tüm avantajları yurt dışındaki satış yerleri ya da bankanızda sağlamaktadır.
    işin özüne gelecek olursak. avrupadan satın almak daha ucuzdur ki abd konusu neredeyse bedavadır. yolunuz düşerse ya da düşen tanıdığınız varsa hiç terredüt etmeyin derim ben 6 yıldır apple kullanıcısı olarak.

  15. Ben 2011 Macbook Air Bilgisayarımı Vatan Bilgisayar’dan almıştım. O dönem cihazın normal fiyatı 3.600 TL idi. Bilkom öğrenci indirimi yapıp 3.100 TL’ye indiriyordu. İstanbul Bilişim de paralel ithalat ürünleri 3.000 TL civarına satıyordu. Oysa ki Vatan’dan 2.700 TL’ye alarak kendim bile şaşırmıştım. Uzunca bir süre ürünün orjinal olup olmadığını, Vatan’ın paralel ithalat yolu ile getirip getirmedini sorguladım ve bana kutusunu açarak Bilkom Garanti belgesini gösterdiler. Ben de hem Bilkom’dan alıp hem de nasıl daha ucuza sattıklarını sorduğumda biz de Vatan’ız dediler. Helal olsun.

    Eren Evren
    http://www.isveiscidavalari.com

  16. Göktüg Bey ellerine sağlık harika bir yazı olmuş Çok detaylı bir şekilde anlatmışsınız. Ciddi anlamda endişe duyan mac kullanıcıları için tamamen açıklayıcı ve objektif bir yazı olmuş… Emeğin için teşekkür ederim.

  17. Merhabalar,

    Turkiye icin yazdiginiz fiyatlar hangi magazadan veya siteden acaba? Ben yaptigim arastirmalarda bahsettiginiz fiyatlar kadar ucuz bir yer bulamadim 🙂

    • Gökhan Bey Merhabalar, tek bir mağazayı vermek istemem yönlendirici olmaması adına. Önceki yazımda birkaç farklı APR’ın web sitesinden bakarak almıştım fiyatları.

  18. Ben klavye, şarj adaptörü ve garanti gibi konulara önem veririm. Amerika’da tanıdığım da yok gidebileceğim de yok:) Bir sonraki Macimi de Türkiyeden almayı düşünüyorum.

    2010 sonunda Amerika fiyatı 1000 dolar olan beyaz MacBookumu aldığımda dolar ne kadardı hatırlamıyorum ama APR’ler 2600 TL fiyat verirken Vatan’ın kampanyasından 2000 TLye almıştım. Daha sonra Amerika fiyatı 1200 dolar olan, burada 3000 TL istenen MBP’leri arkadaşlarım 2500 TL civarı aldılar kampanyalarla. Benim tek dileğim Apple Store açıldığında bu kampanyalı fiyatların standart haline gelmesi.

  19. skandal fiyatlar aslında cihazların kendisinde değil satılan yedek parça ve aksesuar ürünlerinde yaşanıyor.apple’in sitesinde herhangi bir iphone kılıfını veya ipad kılıfının reklamını görmeyeversinler burdaki fiyatlara kılıf yerine eyüp sultanda kurbanlık koyun alıyorsun onlarda zaten bizi kurbanlık koyun gibi kesiyorlar.

  20. Fiyatları tl ye çevirmek yanlıştır virebir kıyaslama için birim olarak kıyaslanmalıdır para birimi olarak değil kıyaslama yanlış ve mac air Türkiyede pahalı çok pahalı

  21. Bu yazi gercekten cok iyi olmus cok tesekkurler. Uzun zamandir tasinabilirliginden dolayi bi macbook air alma planim vardi ama fiyati her zaman kafamda soru isareti birakiyor. Orta duzeyde programlama yaptigim icin performans olarak yeticegini dusunuyorum.

  22. Macbook lar zamanında yurtdışına göre çok pahalılardı şimdi normalleştiler ancak Mac Prolar Türkiyede çok pahalı 2499 dolar olan mac pro lar türkiyede 9 bin TL ye satılıyor.Kimsenin de sesi çıkmıyor.

    • Umuyorum ki yeni Mac Pro’lar ile birlikte bu fiyatlar da normal seviyelere gelecektir Mustafa Bey. Tüm Apple ürünleri ve aksesuarları için benzer bir fiyat politikasını görmek istiyorum ben de herkes gibi… 🙂

  23. Merhaba, Türkiye’deki taksit imkanından ve 24 ay garantiden faydalanmak istiyorum ancak Türkçe klavye kullanmaya alışamadım gitti. Türkiye’de İngilizce klavye ile Macbook Air almak mümkün mü? Bilginiz varsa paylaşırsanız sevinirim. Teşekkürler.

  24. Bugün Eskişehir Espark Pupa Bilişim’den aldım (APR’mış) 2.660 TL’ye. 2 sene garantili. Bir sorun yaşarsam ne gibi bir davranışla karşılaşırım bilmiyorum ama iyi fiyata aldım gibi (13 inch 128 GB Yeni Macbook Air) Hatta şuan ondan yazıyorum 🙂

  25. USA’da yasadiginiz eyalete gore degisir ki kesin olarak bir sekilde istenirse online alisveris yaparak tax-free alinir. Mesela su anda Amazon.com’da $949 11.6 inch modeli. Eger atiyorum Florida’da iseniz KDVsiz ve bedava kargolu fiyatidir bu. Ama California’da yasiyorsaniz Amazon’dan alirken tax vermek zorundasiniz. O zamanda J&R’dan (NY firmasi) alirsiniz $949’a tax-free olarak. Yani aslinda USA fiyati hersey dahil $949’dur. Cashback, vs. gibi seyleri saymiyorum bile ki bu gerci %2’yi gecmez cogu firmada ve her firmada olmaz ama yakalarsaniz arti olarak %2 daha ucuza alabilirsiniz.

  26. yazı gerçekten güzel olmuş eline sağlık arkadaşım… sadece birşeye dikkatini çekmek isityorum hazırladığınız sütun grafikleri yanıltıcı grafik diye adlandırdığımız grafik türünde istenmeden hazırlandığı anlaşılıyor… bu sorunuda halledersiniz daha sağlıklı bilgi vermiş olursunuz…(başlangıç değerlerini 0 tl olarak almanız ve aralıklarını sabit 500 tl olması yeterlidir)…elinize sağlık…

    • Halil Bey yorumunuz için çok teşekkürler. Söylediğiniz gibi grafiklerin başlama noktası 0 değil. Bunu yanıltmak için değil, aslında aradaki farkları daha net göstermek için yapmıştım. 🙂 0’dan başlatınca, yatay bir grafik alanı kullanmam gerektiği için tüm grafikler çok benzeşiyor ne yazık ki.

  27. e peki madem abd’ye vergi eklediniz o zaman da avrupa’da tax free var %20 çıkarsaydınız?.. bence hiç de adil olmayan bir yazı olmuş çünkü apple ürünleri zaten ilk 2 sene sıkıntı çıkarmayan cihazlar..

    • Her ülkenin vergi oranı farklı olduğu için yanlış yönlendirmek istemedim Ömer Bey. Elbette bu şekilde almak mümkün, ancak belirttiğiniz riski de almış oluyorsunuz bu şekilde. Zaten yazı içerisinde de bu konuya değinmiş, her ülkenin oranlarını belirtmiştim:
      “Elbette şu detayları da unutmamamız gerekiyor: Avrupa’dan aldığımız bir ürünü tax-free yöntemiyle vergisiz alabiliyoruz.”

      Benim daha birkaç ay önce aldığım iPhone 6s’te yaşadığım bir sorun sebebiyle gittiğim Apple Store’da anında değişim gerçekleştirildi. Seneye başka bir sorun çıkmayacağını Apple bile garanti edemiyor. 🙂 Bu yüzden ben garanti konusuna biraz daha fazla önem veriyorum sanırım.

      2,5 sene öncesi yazmışım bu yazıyı, bu sebeple eksiklerim, hatalarım olabilir veya değişen koşullar sebebiyle yazı farklı şekilde anlaşılabilir elbette. Ancak Apple’ın fiyatları ve döviz kurlarının tamamen değiştiği noktada bu konuda anlayışınızı rica ediyorum… 🙂

      Selamlar.

  28. KREDİ TEKLİFİ!!!

    Ben farklı amaçlar için kredi sağlamak;

    Kredi Miktarı: 5.000 $ ve $ 2,000,000.00 Arasında

    Faiz oranı:% 5

    Ödünç alan: Dünya çapında

    Maksimum süre: 20 yıl

    Hiçbir ön ödeme cezası

    Daha fazla bilgi ve finansman, iletişim: [email protected]

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz