Ana Sayfa Haberler Apple’ın çeyrek sonuçları: 31.2M iPhone, 14.6M iPad, 3.8M Mac

Apple’ın çeyrek sonuçları: 31.2M iPhone, 14.6M iPad, 3.8M Mac

2

Apple’ın rekor kırdığı dönemler geride mi kaldı? Apple’ın cirosu ve karlılığı nasıl değişiyor? Yeni ürünler nerede kaldı? Ve belki de hepimizin merak ettiği “Apple 2013 sonunda nerede olacak?” ve benzeri sorulara bu yazıda yanıt vermeye çalışıyoruz. Apple’ın dün gece açıkladığı çeyrek sonuçlarına göz atıyor ve buradan bazı çıkarımlar yapmaya çalışıyoruz.

Sihirli elma apple q2 2013 banner

Özet: Apple’ın Çeyrek Sonuçları nasıl?

Apple’ın bu çeyrekteki performansını 1 cümlede özetlemek gerekirse şunu söyleyebiliriz: “Ciro sabit gidiyor, geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre %1 arttı sadece, ancak karlılık geçtiğimiz seneye oranla düştü.”

Sihirli elma q2 2013 apple ciro hepsi

Biraz daha detaya inmek gerekirse Apple bu çeyrekte 35.3 milyar dolar ciroya ulaştı, 6.9 milyar dolar kar etti. Ciro %1 artmasına rağmen, karlılık geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre %22 düşmüş oldu. Apple’ın brüt kar marjı ise aynı dönemlere baktığımızda %42,8’den %36,9’a düşmüş oldu. Apple’ın kasasındaki nakit ise 146.6 milyar dolar.

Ürün bazında baktığımızda ise;

  • En yüksek Q2 iPhone satış rakamlarına ulaşıldı. Fakat iPhone dışındaki tüm ürünlerde düşüş var.
  • iPad ilk defa bu sene bahar döneminde yeni ürün çıkartmadı. Satışlar geçtiğimiz seneye göre %14 düşük.
  • MacBook Air ailesi güncellendi. Ama yeni MacBook Air’ler bile Mac ailesini kurtaramadı. Yeni MacBook Pro beklentisi var. Satışlar geçtiğimiz seneye göre %7 düşük. Ancak PC pazarının %11 küçülüyor olduğu düşünüldüğünde Mac satışları yine de “daha iyi” denebilir.
  • iPod satışları her çeyrekte olduğu gibi düşmeye devam ediyor. Satışlar geçtiğimiz seneye göre %32 düşük.

Gelelim şimdi detaylara…

Sihirli elma q2 2013 ciro urun pie

iPhone

Yukarıda da paylaştığımız gibi, ikinci çeyreklere baktığımızda en yüksek iPhone satış rakamına ulaşmış durumda Apple. Sadece bu çeyrekte 31 milyondan fazla iPhone satışı ile geçen seneye göre %20’lik bir artış yakalamış durumda. Ancak kar oranı aynı şekilde artmayarak sadece %15’te kalmış.

Sihirli elma q2 2013 iphone

Bunun sebebi olarak da önceki 2 çeyrekte de karşımıza çıkan iPhone 5 üretiminin zorluğunu ve yüksek maliyetini söyleyebiliriz. Eylül-Ekim aylarında çıkması beklenen yeni iPhone’un şimdiden etkilerini gördüğümüzü sanmıyorum açıkçası. Ancak bu etkiyi de merak etmiyor değilim.

Sihirli elma q2 2013 iphone hepsi

Bir diğer önemli konu da iPhone’un düşük fiyatlı bir modelinin çıkıp çıkmayacağı. iPhone lansmanından beri her sene bu konu gündeme gelmesine rağmen gerçekleşmemişti. Ancak bu sene bu konuda önemli dedikodular dönüyor ve sonbahar döneminde gerçekleşeceğe benziyor. Ancak Apple’ın böyle bir üründeki kar marjı ne olacak, ve gelir tablosuna nasıl etki edecek şimdiden bir yorum yapmak zor.

iPad

2010-2012 arasında her bahar döneminde yeni bir iPad lansmanı yapan Apple, bu sene bu dönemi pas geçti bildiğiniz gibi. Bu da elbette direkt olarak iPad satışlarına yansıdı. iPad satışları geçtiğimiz seneye göre %14 daha düşük, çünkü herkes yeni bir iPad, hatta Retina iPad mini bekliyor.

Hatta ben de geçtiğimiz sene aldığım 3. nesil iPad’i sonbahar döneminde elden çıkartıp yeni iPad mini’yi beklemeye başlayacağım sanırım. 🙂

Sihirli elma q2 2013 ipad

Bu düşüşe rağmen bu çeyrekte 14 milyondan fazla iPad satılmış durumda. Bakalım sonbahar dönemindeki yeni iPad ve iPad mini nasıl bir satış rakamına ulaşacak ve beklentileri karşılayacak mı?

Mac

Mac ailesinin en yeni üyesi bildiğiniz gibi geçtiğimiz ay tanıttığımız yeni MacBook Air’ler. Hatta geçtiğimiz hafta itibariyle Türkiye’de de satışa sunulan yeni MacBook Air’lerin fiyat karşılaştırmasını da paylaşmıştık.

Fakat MacBook Pro, iMac, Mac mini ve Mac Pro’yu düşündüğümüzde ise en büyük beklenti yeni Retina MacBook Pro ve Mac Pro tarafında diyebiliriz.

Sihirli elma q2 2013 mac

Çeyrek sonuçlarına baktığımızda da bu beklentinin etkilerini görebiliyoruz. Geçtiğimiz seneye göre %7 düşüş gösteren Mac satışlarını, çeyrek sonunda satışa sunulan yeni MacBook Air’ler bile kurtaramadı diyebiliriz. Bu düşüşe rağmen bu çeyrekte 3.8 milyon Mac satılmış.

Ancak yeni MacBook Pro’ların henüz duyurulmaması da bu satışlara etki etmedi demek doğru olmaz. Zira geçtiğimiz sene ilk defa piyasaya sürülen Retina MacBook Pro’ların etkisini unutmamak gerekiyor.

Yine de PC satışlarının %11.4 düştüğü dönemde Apple’ın Mac satışlarının bunun altında kalıyor olması Apple adına hala sevindirici bir durum diyebiliriz.

iPod

“Ah iPod vah iPod” diye yazmaktan ben sıkıldım, ben bunaldım artık. Ama iPod satışlarının artık yükselmesi neredeyse mümkün değil. Yenilenen iPod’lar sadece bu düşüşü yavaşlatıyor, ancak önüne geçmesini beklemek biraz hayal olacaktır.

Sihirli elma q2 2013 ipod

Bu çeyrekteki iPod satışlarına baktığımızda ise geçtiğimiz seneye göre %32’lik bir düşüş var, ve toplamda 4.5 milyon iPod satılmış.

Perakende (Retail)

Apple’ın perakende yatırımları da devam ediyor. Bu çeyrekte 5 ülkede 6 yeni Apple Store açılmış, toplamda 156’sı ABD dışında olmak üzere 408 mağazaya ulaşılmış. Önümüzdeki çeyrekte 9 tane, sene sonuna kadar da 27 yeni Apple Store daha açılacak.

Apple Store’ları haftada 16.000, bir çeyrekte ise 84 milyon ziyaretçiyi ağırlıyor. Ve bu şekilde de mağaza başına 10.1 milyon dolar ciro üretiyor.

Türkiye’deki Apple Store’lar konusunda ise hala AVM’lerdeki çalışmaların bitmesini bekliyoruz. İlk açılacak Apple Store’lar İstanbul’da Avrupa yakasında Zorlu AVM’de ve Anadolu yakasında Akasya AVM’de bulunuyor.

Diğer

  • En çok iPhone 5 satılıyor. iPhone 4 ve 4S ise hala güçlü satış rakamlarına sahip.
  • 10.000 kurumsal uygulama ile binlerce şirket iOS ailesini şirket içerisinde de yoğun olarak kullanıyor.
  • iTunes cirosu 2.4 milyar doları aşmış durumda. iTunes, uygulamalar ve servislerle birlikte toplam 4 milyar doları buluyor. Geçtiğimiz seneye göre %25 artış var.
Sihirli elma q2 2013 ciro urun
  • Apple TV’ye HBO Go ve Watch ESPN eklenmiş, 1 milyondan fazla bölüm izlenmiş bile.
  • App Store 5 yaşında, 900.000’den fazla uygulama. 375.000 iPad’e özel uygulama, geliştiricilere 11 milyar dolar ödenmiş şimdiye kadar. Bunun yarısı son 1 sene içerisinde.
  • iTunes Store’da 60.000 film, 230.000 bölüm dizi vb. bulunuyor.
  • 1 milyardan fazla bölüm, 390 milyon film izlenmiş. (Günde 800.000 bölüm, 300.000 film)
  • 320 milyon iCloud hesabı var.
  • 900 milyar iMessage, 8 trilyon bildirim (push notification) gönderilmiş.
  • 125 milyar fotoğraf yüklemesi

Değerlendirme

Bir dönem Apple’ın her çeyrek sonucu açıklandığında rekor bir ciro ve karlılıktan bahsediyorduk. Apple’ın son birkaç çeyrek sonucu alıştığımız rekorları içerisinde barındırmıyor. Bunun bir çok sebebi olsa da temelde birkaç sebepten bahsedebiliriz:

  • Apple’ın karlılığı düştü. Yeni ürünlerin üretimi daha yüksek maliyet gerektiriyor.
  • Ürün lansman dönemleri değişti. 2012’de tüm ürünler yenilendikten sonra lansman dönemlerinin arası açıldı.
  • Yatırım ve AR-GE arttı. Yeni ürünler için daha fazla yatırım yapılıyor.

Sihirli elma q2 2013 apple karlilik

Elbette bunları bahane olarak değil, dikkat edilmesi gereken noktalar olarak düşünmek lazım.

  • iPhone’da rekor satış rakamı olmasına rağmen karlılık eski dönemlerin altında. Sonbahar döneminde bu düzelecek mi?
  • Yeni nesil iPad satışları eski satış rakamları ve karlılığı getirecek mi?
  • Mac satışları PC satışlarının üzerinde olmasına rağmen Retina MBP, iMac’ler ve Mac Pro ile daha da yukarı tırmanabilecek mi?
  • iOS 7 ile birlikte iOS ailesinde neler değişecek? Hayal kırıklığı mı yoksa başarı mı gelecek?
  • OS X 10.9 Mavericks ile birlikte Mac ailesi yeniden heyecanlanacak mı?
Sihirli elma q2 2013 apple ciro ceyrek

Dolayısıyla bu dönemki rakamlara bakarken bunları da düşünmek faydalı olacaktır. Apple’ın 2013’ün sonuna doğru neler yapacağı, bundan sonraki dönem için de önemli ipuçlarını içerisinde barındırıyor olacak. 

Tahmin ettiğimden uzun bir yazı oldu, ancak umarım yeterince anlaşılır olabilmiştir. Bu rakamların yorumlarına ek olarak Apple’ın yeni ürünlerini sizler gibi ben de heyecan ve merakla bekliyorum… 🙂


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


2 Yorumlar

  1. Yaşanan düşüşlerin en büyük nedeni 5S çıkacak mı İpad Mini Retina çıktımı gibi kafa karıştırıcı sorulardır ve bu bahar döneminde yeni bir ipad’in çıkmaması ama piyasaya bakıldığı zaman satışların normal olduğunu söylebilirim. İyi çalışmalar Göktüğ Bey.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz