Ana Sayfa Karşılaştırmalar iPhone 5s ve 5c Lansmanında Gözden Kaçan 5 Konu

iPhone 5s ve 5c Lansmanında Gözden Kaçan 5 Konu

20

10 Eylül’deki iPhone 5s ve iPhone 5c lansmanında Apple bir çok konuya değinmesine rağmen elbette en büyük ilgi bu iki cihaza oldu. Ancak lansmanda öne çıkmayan, hatta bazılarına zaman bile ayırılamayan 5 önemli konuyu üzerinden biraz zaman geçmiş olsa da Sihirli Elma’da paylaşmadan geçemedim.

Iphone 5s lansman 5 onemli konu

1. iWork ve bazı iLife uygulamaları artık ücretsiz

Bu konu aslında en bilineni diyebiliriz. Ama önemi sebebiyle ayrı bir şekilde değinilmeyi hakediyor. Apple’ın lansmanda duyurduğu üzere, 1 Eylül’den sonra iOS 7 destekleyen herhangi bir cihaz satın alan herkese iWork paketinin hepsi ve bazı iLife uygulamaları ücretsiz.

Sihirli elma iphone 5s 5c ios 7 18

Apple’ın bu kapsamda ücretsiz sunduğu uygulamalar şöyle:

Sihirli elma iphone 5s lansman 5 onemli konu apps

Biraz daha netleştirmek gerekirse, sadece iPhone 5s veya 5c satın alanlar için değil, iOS 7 destekli cihaz satın alanlar (örneğin iPhone 4s) için ücretsiz olacak.

Kaynak: iPhone Türkiye

2. Uzay Grisi renk seçeneği (Space Gray)

Altın renkte bir iPhone 5s’i artık duymayan kalmadı sanırım? 🙂 Her ne kadar kulağa ilginç gelse de, ben kendi ellerimde görmeden bu rengin nasıl olacağından hala emin olamıyorum. Ancak şimdiden Samsung’un her zaman olduğu gibi altın rengini de taklit etmesiyle etrafımızdaki altın rengi telefon sayısının artacağını söyleyebiliriz. 🙂

Sihirli elma iphone 5s lansman 5 onemli konu altin renk

Fakat asıl değişiklik siyah renkte. Apple artık siyah iPhone sunmuyor, bunun yerine “uzay grisi” adını verdiği farklı bir renk seçeneği sunuyor bizlere.

Sihirli elma iphone renkler

Tamamen siyahın artık üretilmemesine sebep olarak belki de siyah iPhone’un kolayca çizilmesine ve bu çiziklerin siyah renkte çok öne çıkmasına bağlayabiliriz.

Hatta sadece iPhone 5s için değil, iPod Touch ve iPod nano’da da bu renk seçeneği eklenmiş durumda.

Sihirli elma iphone 5s lansman 5 onemli konu space gray

3. “5S ve 5C” değil artık “5s ve 5c”

Lansmandan sonraki gün ilk ve en çok dikkatimi çeken konu buydu ve acaba bir hata mı yapılıyor diye kendi kendime bile düşündüm. Ancak Apple’ın bu konuda bir değişikliğe gittiği çok net. 🙂 Artık sonradan eklenen S’ler veya diğer harfler (!) küçük yazılıyor.

Sihirli elma iphone 5s lansman 5 onemli konu kucuk s c

Bunun altında yatan sebep de Apple’ın tercih ettiği yazı tipinin “Helvetica Neue Ultra Light” olması, ve bu yazı tipinde büyük harflerin rakamlarla yanyana durduğu zamanki görünümünün yanıltıcı olması söylenebilir. 5S’i 55 veya SS diye okumak işten bile değil… 🙂

Sihirli elma iphone 5s lansman 5 onemli konu helvetica neue ultra light

Ancak elbette bir tasarımcı ya da yazı tiplerinden anlayan biri olmadığım için konunun uzmanları kendi yorumlarını paylaşırsa çok memnun olurum. 🙂

4. iPhone’lar için Dock yeniden hayatımızda!

iPhone 5 ile birlikte üretimi durdurulan dock’lar yeniden hayatımıza girdi. Apple lansmanda değinmese de, iPhone 5s ve 5c için (bu s’leri küçük yazmaya alışmak da zor oldu şimdi) yeni dock’ları internet sayfasında tanıttı.

Sihirli elma iphone 5s lansman 5 onemli konu 5s 5c dock

Yeni dock’lar elbette lightning port uyumlu ve 5s ve 5c için 2 farklı model olarak üretilmiş. Her iki cihaz da aynı port ile bağlanmasına rağmen, farklı dock’lar olmasının sebebi iki cihaz arasındaki kalınlık farkı. Henüz değerlendirme yapmak için biraz erken, ancak ilk fırsatta ben de kendime almayı planlıyorum.

Sihirli elma iphone 5s lansman 5 onemli konu 5s 5c dock 2

Ayrıca her iki model için üretilen dock’ların ABD fiyatları $29.

5. iPhone’lar için yeni kılıflar

Apple iPhone 5 ile birlikte dock’a ek olarak kılıf (bumper) üretmeyi de bırakmıştı. Ancak dock’larla birlikte kılıflar da geri döndü. Hem iPhone 5s hem de iPhone 5c için Apple kendi ürettiği kılıfları da satışa sundu.

Sihirli elma iphone 5s lansman 5 onemli konu 5c 5s kilif

iPhone 5s için düz ve iPhone’un arkasını da tamamen kaplayan ve 6 farklı düz renkte gelen kılıflar varken, iPhone 5c için ise yine 6 farklı renkte, ama bu sefer daha çarpıcı renkler tercih edilmiş.

Sihirli elma iphone 5s lansman 5 onemli konu 5s kilif

Sihirli elma iphone 5s lansman 5 onemli konu 5c kilif

iPhone 5s için kılıfların fiyatları $39, iPhone 5c içinse kılıflar $29.

6. Bonus: iPhone 5 elveda…

Aslında lansmanda direkt olarak değinilmese de biz lansmanı özetlediğimiz yazıda paylaşmıştık, fakat yine de hatırlamakta fayda var: Apple artık iPhone 5 satmıyor.

Sihirli elma iphone 5s lansman 5 onemli konu iphone 5

Bunun sebebi olarak da ilk akla gelen iPhone 5 ile ilgili bir problem ya da üretimde yaşanan sıkıntı olabileceği, ancak elbette sebep bu değil. 🙂 Apple’ın iPhone 5’i artık üretmeyi bırakmasının sebebi, tüm iPhone 5 üretim bandını artık iPhone 5c’ye çevirmesi. 

Sihirli elma iphone 5s lansman 5 onemli konu iphone 5a

Böylece neredeyse aynı parçaları kullanan iPhone 5c’yi iPhone 5 yerine daha fazla ve hızlı şekilde üretebilecek Apple.

Değerlendirme

Atladığım bir şey oldu mu bilemiyorum, ancak sizin gözünüze çarpan önemli bir detay varsa paylaşırsanız çok memnun olurum. Apple bu lansmanla birlikte bizleri (bazılarını önceden biliyor olsak bile) şaşırtacak bir çok şey söyledi. Pek çok ücretli uygulamasını ücretsiz yaptı, kılıfları ve dock’ları yeniden hayatımıza soktu, “S”leri küçülttü…

Bakalım Ekim sonuna doğru olması beklenen diğer etkinlikte, geçen seneki gibi yeni iPad’leri ve MacBook Pro’ları görebilecek miyiz? Ya da Apple bizi farklı ürünlerle şaşırtacak mı?

Iphone 5s lansman 5 onemli konu


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


20 Yorumlar

  1. 39 $ olan kılıflar aliexpress.com üzerinden 1 $ ve altına almak mümkün. Böyle fiyatlar verenlere gerçekten üzülüyorum, milli ekonomi…

  2. Göktuğ bey merhaba, yalnız iwork uygulamaları hala benim iphone 5 olan cihazım için ücretli,sadece yeni çıkan 5c ve 5s cihazlar için ücretsiz,yanlış bilgilendirme yapmışsınız.Hatta apple storedan girdin kontrol ettim bu uygulamalar hala cihazıma ios 7 yüklememe rağmen ücretli,bilginize…

      • Ah ah işyerinde hızlı okurken gözden kaçırmışım çok özür dilerim,iphone 5 telefonumu apple lansman tarihi olan 14 aralık’ta satın aldım,nedeni anlaşıldı , bilgi için çok teşekkür ederim.Kusuruma bakmayın Göktuğ Bey…

    • Cihazına iOS 7 yüklemişsiniz 1 Eylül’den sonra gidip iOS 7 li cihaz almamışsınız bu kısma dikkat edin.Göktuğ Bey yazıdan 1 Eylül’den sonra alınan cihazlar diyor yüklenen demiyor.

  3. Kılıf olayı kişisel olarak hiç hoşuma gitmedi. Steve Amca sağ olsaydı hayatta kılıf göremezdi iPhone kullanıcıları. Zira kılıfla telefonun gizlenmesini istemezdi. Kılıf deri de olsa kılıflı bir 5s aynı 5c gibi gözüküyor. 5c olayı ise tamamen saçmalık bence.

  4. Uzay grisini çok merak ediyorum, geçen sene siyah 5 alma niyetindeydim ama hem 5s’in çıkışı yaklaştığından hem de soyulma vakaları yüzünden bekleme kararı aldım. Umarım uzay grisinde boyayı düzeltmişlerdir, aksi halde beyaza yönlenmek kaçınılmaz.

  5. Merhaba.
    Bugün HepsiBurada’dan iPhone 5 satin aldim.
    Cihaz geldi. Açtım. eski 3GS hesabımı restore ettim.
    Herşey güzel. Ancak, iWORK’ü nasil ücretsiz indirebilirim?
    Üzerinde iOS 6 var. Henüz 7 kurmadım. 7’ye yükseltince bu uygulamalar ücretsiz olarak gelecek mi?

  6. Yavruagzi mi derler. O renkte ki kilifinialdim , iki gun sonra geri goturdum. Kotumun rengini aldi, o derece pisleniyor. Multitasking de iki uc tane uygulamayi ayna kapatmaniz mumkun, parmaklarinizla deneyiniz 🙂 Resimlerden ipad te ki gibi zoom out yaparak, ayni sekilde zoom in yaparak goruntuleyebilirsiniz. Saniyorsam Vlume down da resim cekiyor artik, yada auto focus yaptigini okudum ama denemedim

  7. Bence iphone 5 i kaldirma sebebi üretim deil 5s ile pek bi yenilik gelmedi ve daha ucuza iphone 5 satılırsa iphone 5s alanların sayısı baya azalır.

  8. Benim en cok merak ettigim sey iPhone’nun c modeli her yil yenilenecek mi ve yenilenirse hep modeller uretimden kalkacak mi boyle. Sacmalik.

  9. Merhaba Göktuğ bey,
    Belki de biraz alakasız olacak ama, siz bu sene içinde macbooklarda ve seneye macbook airlerde tasarım değişikliği bekliyor musunuz, veya bununla ilgili dedikodular var mı ?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz