Ana Sayfa Haberler Apple Türkiye Online Store’da neler var? Bizim için ne ifade ediyor? -Bölüm...

Apple Türkiye Online Store’da neler var? Bizim için ne ifade ediyor? -Bölüm 2-

22

Bölüm 1’in arkasından fazla bekletmeden yazı dizisinin devamını da paylaşıyorum… 🙂 Apple’ın online dükkanında neler var? Sadece Mac, iPhone ve iPad mi satın alabiliyoruz? Fiyatlar, garanti, destek ve teknik servis süreçleri nasıl? İptal ya da iade edebiliyor muyuz? Tüm bu soruların yanıtları ve geleceğe dair yorumları bu yazıda bulabilirsiniz.

Sihirli elma apple online store turkiye 11

Garanti Konusu

Sıklıkla sorulduğu için öncelikle şu konuyu netleştirmekte fayda görüyorum: Apple’ın online store’unda satılan tüm ürünler, yasal ve hepsi vergi dahil fiyatlar. Yani bir tekno marketten nasıl alıyorsak, Apple’ın bu dijital dükkanından da aynı şekilde almış oluyoruz.

Apple, tüm bu cihazları kendi ithal ediyor, gerekiyorsa kaydını, vergisini ve gereken tüm yasal işlemleri hallediyor ve bize kargoluyor. Yani satış sürecinde herhangi bir aracı mevcut değil.

Sihirli elma apple online store turkiye 12

Mac, iPhone, iPad ve iPod gibi tüm ürünler Türkiye’de 2 sene garantiyle, Türkçe klavye ve Türkçe kullanım kılavuzu ile satılıyor. iPhone’lar ise elbette kayıtlı, herhangi bir kayıt vb. ile asla uğraşmıyoruz.

Sihirli elma apple online store turkiye 13

Şu sayfadan sırasıyla ürün ailesini, ürünü, bölgeyi ve ülkeyi seçerek garanti koşullarını görebiliyoruz: http://www.apple.com/legal/warranty/

Sihirli elma apple online store turkiye 13a

Teknik Servis

Teknik servis konusunda aslında Online Store açılmadan öncesine göre bir değişiklik yok. Çünkü Apple henüz Türkiye’de bir fiziksel dükkan (Apple Store) açmadığı için, yani gidip ziyaret edebileceğimiz bir Apple Store açılmadığı için tüm teknik servis süreci hala bildiğimiz şekilde işliyor diyebiliriz.

Yine de özetlemek gerekirse,

  • iPhone’lar için Genpa, TeleService, Datateknik, Başarı Teknik vs. gibi firmalar
  • Mac, iPad, iPod ve diğer tüm Apple ürünleri için Apple Yetkili Servisleri
ihtiyacımız olan teknik servis hizmetini sunuyor.

Sihirli elma apple online store turkiye 14

Öyle görünüyor ki Apple Store açılana kadar, ve muhtemelen sonrasında da büyük oranda bu durum değişmeyecek. Çünkü Apple’ın sadece kendi mağazasından tüm Türkiye’ye destek sağlaması elbette mümkün değil.

Ancak Apple Store açıldıktan sonrası için beklentimiz elbette bu hizmetleri Apple Store üzerinden de alabilmek olacaktır.

Yetkili tüm servisleri görmek için Apple’ın “Yetkili Servis Sağlayıcıları” sayfasına göz atabilir, ya da Sihirli Elma’daki teknik servis sayfasına göz atabilirsiniz.

Yardım (Destek)

Yardım alabileceğimiz konularda ise Apple Türkiye oldukça çaba sarfetmesine rağmen henüz süreçlerini tam olarak oturtamamış gibi görünüyor. Apple Türkiye’nin destek sayfası bu konuda ilk danışmamız gereken yer diyebiliriz.

Sihirli elma apple online store turkiye 16

Bu sayfada görünen “Başlangıç” butonuna tıklayarak yardım almak istediğimiz ürünü seçebiliyor, ve Türkçe hazırlanmış yardım sayfaları arasında dolaşmaya başlıyoruz.

Sihirli elma apple online store turkiye 17

Telefonla Destek

Ayrıca yine bu sayfa üzerinden sorumuzu direkt olarak Apple’a yazarak sormaya ek olarak, eğer istersek hafta içi 9:00 – 18:00 saatleri arasında da belirtilen telefon numarasını (00800 448 829 873) arayarak Apple Türkiye ile iletişime geçebiliyoruz.

Sihirli elma apple online store turkiye 18 1

Ancak önemli bir detayı da atlamamak gerekiyor, bu numara sadece sabit hatlardan aranabiliyor, yani cep telefonumuzla arayamıyoruz.

Bu arada telefon numarasının yurt dışı numarası gibi görünüyor olsa da, hem ücretsiz hem de karşımıza Türkçe konuşan müşteri hizmetleri çıkıyor. Fakat yurt dışında yaşayan kişiler oldukları için Türkçe’leri biraz şiveli… 🙂

Yine de sorularımıza yanıt alabiliyor, anlaşabiliyoruz. Ancak çok detaylı cevaplar almak şu an için pek mümkün değil.

Sihirli elma apple online store turkiye 19 1

Eğer mesai saatleri içindeysek bir de ek olarak “Hemen sorun” seçeneği karşımıza çıkıyor. Buradan da biz soruyoruz, kısa bir süre sonra Apple’dan ilgili bir kişi bizimle iletişime geçiyor.

Eğer bu telefon numarasını arayacağımız sabit bir hat yoksa, yine de Apple’a ulaşmak mümkün. Aynı sayfa üzerinden “Sizi arayalım”a tıklayarak sorumuzu ilettiğimiz taktirde Apple bizi arıyor.

NOT: Ancak bu özellik bir süredir karşıma çıkmıyor. Ya bir iyileştirme ya da düzeltme çabası var, ya da bir problem var. Fakat ben yine de paylaşmak istedim.

Sipariş süreci

Gelelim işin en eğlenceli ve heyecanlı kısmına… Apple Store’dan sipariş vermek cebimizden para çıkıyor olmasına rağmen gerçekten eğlenceli ve oldukça keyifli desem inanır mısınız? 🙂

Sihirli elma apple online store turkiye 22

İstediğimiz bir ürünü seçtikten sonra o ürünle ilgili (varsa) yapılandırmayı değiştirebiliyor, hatta üzerine lazer baskı bile yapabiliyoruz.

Sihirli elma apple online store turkiye 23

Sepetimize ekleyip teslim adresi, ödeme ve taksit seçeneklerini de girdikten sonra tüm işlemleri birkaç dakika içerisinde tamamlayabiliyoruz.

Sihirli elma apple online store turkiye 24

Siparişin hemen ardından gelen bir onay e-postası ile de siparişimizin teyidini alabiliyoruz.

Sihirli elma apple online store turkiye 25

Sipariş Takibi, İptal ve İade

Siparişimizi verdikten sonra Online Store’da sağ üst köşedeki “Hesap” menüsü altından siparişimizin durumunu görüntüleyebiliyor, iptal ya da iade süreçlerini buradan başlatabiliyoruz.

Sihirli elma apple online store turkiye siparis 34

Siparişini verdiğimiz ve teslim aldığımız bir ürünü tam 10 gün içerisinde (iş günü değil) iade edebiliyoruz. İade işlemini başlatmak için “İade et” butonuna tıklamamız ve ardından ürünü eksiksiz ve sorunsuz bir şekilde yeniden paketlememiz gerekiyor.

Sihirli elma apple online store turkiye 35

Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli şey ürünün faturasının da ürün paketiyle birlikte Apple’a iade edilmesinin gerekiyor olması.

48 saat içerisinde kargo firması tarafından teslimat için aranıyoruz, ve belirlenen gün ve saatte ürünü kargo şirketine teslim ediyoruz.

Ürün Apple’ın eline ulaştığında bir e-posta bize ulaşıyor ve Apple’ın ürünü sorunsuz bir şekilde teslim aldığını bize haber veriyor. Sonrasında ise birkaç gün içerisinde ürünün bedeli kredi kartımıza iade ediliyor.

Sihirli elma apple online store turkiye 36

Sırada ne var?

Apple’ın Online Store’unda daha değinecek çok konu var. Ancak bu yazıya da burada nokta koymuş olalım… 🙂

Peki şimdi ne olacak? Online Store açıldı, ya sonra?

Artık hepimiz nefeslerimizi tuttuk ve Türkiye’deki ilk Apple Store’un açılması için gün sayıyoruz. 🙂 Çünkü Apple Store’un açılması için gereken adımların tamamı atılmış durumda. Önce ürünlere Türkçe desteği geldi, sonra App Store’da TL ile alışveriş başladı. Yurt içindeki organizasyonlar tamamlandı. Fiyatlar düzenlendi. Stoklar iyileştirildi. Online Store açıldı. Ve artık geldik son noktaya: Apple Store.

Bu sene açılmayacağı kesinleşen Apple Store, 2014’te bakalım nasıl bir şekilde bizlere “Merhaba” diyecek? Bu konuda daha detaylı bilgi almak için “Apple Store Türkiye için geri sayım başladı” yazımıza göz atabilirsiniz.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


22 Yorumlar

  1. Macbook air sipariş verdim. Kargo takibinde sırası ile Çin, Kore, Kazakistan, Polonya ve Almanya’ya gitti. Özel konfigrasyon istemiştim; bu nedenle Çin’den çıkmış olabilir. Ama 15 günü buluyor gelmesi.

      • 2-3 hafta kadar önce Mac’inizin üzerine çay dökülmüştü galiba(twitter’da böyle yazmıştınız). Şuanda ne durumda ve kazadan sonra ne yaptınız? Eskisi gibi çalışıyor mu hala?

        • Doğru, çay dökülmüştü. Kurtarabildik. 🙂 Onun da hikayesini paylaşacağım zaten.

          Biraz masraf çıkarttı ama yine de ucuz sayılabilecek bir ücretle hala birlikteyiz. 🙂 “Eskisi gibi çalışıyor” diyebilirim.

          • Geçmiş olsun. 🙂 bu arada imovie ve iphoto ile ilgili ayrıntılı yazı yazacak mısınız? iphotoda fotoğraf arşivini idare etmesi baya zor geldi. imovie ise ulead video studio kullandıktan sonra karışık geldi. Yardımcı olabilirseniz yeni başlayan kullanıcılar için de faydalı olur görüşündeyim.

          • Çok teşekkürler. Sayenizde Mac hakkında o kadar çok şey öğrendik ki Apple’ın sitesinde bile bu kadar ayrıntılı ve işe yarar bilgi yok. 🙂

      • Goktuğ bey selamlar
        Siparişini vermekten vazgrçtiğiniz Mac şuan 3.999 ₺ sizin siparişte 3.388₺ gözüküyor bu nasıl oluyo yoksa o tarihteki fiyatı mı bu ?

  2. apple store çok ilgili telefonla görüşmede yalnız kargolama süreci çok uzun. ipad air 27 Kasım (saat 00:01) site üzerinden satın aldım 12-13 Aralık gibi gönderileceği söyleniyor. 4 Aralıkta Media Markt da satışı var. 6 Aralıkta Teknosada. belki onlarda geç gönderecekler bilemiyorum. ama şu çok önemli. bir teknoloji 1 yılda artık yenisi gelerek eskiyor. zaten 1 Kasımda çıkmış bir ürün 2 ay sonra eline alabiliyorsun TR de 10 sonra da yenisi geliyor. Fiyat olarak çok iyi bana göre ipad air. fakat 1GB ram bana göre 64 bit için yetersiz. Apple cimrilik yapmış bu konuda.

  3. Goktuğ bey selamlar
    Siparişini vermekten vazgrçtiğiniz Mac şuan 3.999 ₺ sizin siparişte 3.388₺ gözüküyor bu nasıl oluyo yoksa o tarihteki fiyatı mı bu ?

  4. 1 Ocakta verdiğim siparişi aynı gün iptal etmiştim tek çekim yaptığımdan dolayı ama Apple Store TR 15 gündür provizyonu iptal etmiyor tutar hesabımda blokeli olarak duruyor. Her ne kadar hatanın kendilerinden kaynaklandığını kabul etseler de çözüm için birşey yapmıyorlar. Vergiden yırtmak için muhasebeyi İrlanda ya kurmuşlar oraya haber verecekler daha 🙁

    • Kendilerine ulaşarak işlemin hızlandırılmasını isteyebilirsiniz Yücel Bey. Benim de benzer durumda bir geri ödemem gecikmişti, kendilerine ulaşarak sorunu çözdüm. Belki bir kez daha hatırlatmak işe yarayabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz