Ana Sayfa Haberler Apple’ın çeyrek sonuçları bu sefer herkesi şaşırttı: 44M iPhone, 16M iPad, 4M...

Apple’ın çeyrek sonuçları bu sefer herkesi şaşırttı: 44M iPhone, 16M iPad, 4M Mac

20

Apple’ın 2014’ün ilk 3 ayındaki performansı bu sefer analistleri de şaşırttı ve beklentilerin üzerinde açıklanan sonuçlar Apple için bir çeyreğin daha parlak bir şekilde kapanmasını sağladı. Tatil-Yılbaşı dönemi dışında gerçekleşen en iyi çeyrek olarak kayda geçen Ocak-Şubat-Mart 2014 çeyreğinde yine Apple’ın ürünlerine göz atarak ve durumlarını inceleyerek ufak da olsa bir analiz yapmaya çalışıyoruz.

Sihirli elma 2014 q1 ceyrek sonuclari 17 featured

Çeyrek Özeti

Apple bu çeyrekte yine kendine ait olan bir başka rekoru kırdı ve tatil dönemi dışındaki (Ekim-Kasım-Aralık) en iyi çeyrek performansını göstermiş oldu. Toplamda $45.6 milyar ciro ve geçtiğimiz 6 çeyreğe göre en iyi büyüme performansını yakalayan Apple, geçtiğimiz senenin aynı çeyreğine göre yaklaşık %5’lik bir büyüme göstermiş. Net kâra baktığımızda ise $10.2 milyar seviyesinde olduğunu görüyoruz.

Bununla birlikte Apple’ın kasasındaki nakit ise $150.6 milyara ulaşmış durumda. 🙂

Sihirli elma 2013 q4 ceyrek sonuclari 2 urun ceyrek ciro

Bu güzel çeyreğin ve yüksek kârın en önemli sebebi ise tartışmasız bir şekilde beklenenin çok üzerinde gerçekleşen iPhone satışları. Analistlerin tahminlerine göre önceki seneye göre %2 artış beklenirken, Apple’ın iPhone satışlarını %16 büyütmesiyle birlikte Apple’ın hisseleri de uçuşa geçti diyebiliriz. (Buna sebep olan diğer faktörlere de yazının devamında değiniyoruz)

Sihirli elma 2013 q4 ceyrek sonuclari 9 q1 ciro

iPhone

Bu çeyrekte satılan neredeyse 44 milyonluk iPhone satış rakamı gerçekten Apple’ın bu çeyrekteki yıldızını parlatan en önemli faktörlerden birisi. Ancak işin daha ilginç kısmı, Apple’ın Japonya’da iPhone satışlarını önceki yıla göre %50 oranında arttırarak, akıllı telefon pazarının %55’ine sahip hale gelmiş olması.

Sihirli elma 2013 q4 ceyrek sonuclari 5 iphone

iPad

Çeyrek sonuçlarının tek soru işareti oluşturan noktası iPad diyebiliriz. Çünkü iPad satışlarında geçtiğimiz seneye göre %16’lık beklenmeyen bir düşüş söz konusu. Bu sebeple de Apple bu çeyrekte sadece 16 milyon iPad satışı gerçekleştirmiş oldu.

Sihirli elma 2013 q4 ceyrek sonuclari 6 ipad

Ancak Tim Cook’un açıklamalarında iPad’e tamamen güvendiğini ve iPad’in geleceğinin hala güçlü olduğunu şunlarla vurguladığını söylemek mümkün:

  • iPad, Apple tarihinin en hızlı büyüyen ürünü.
  • ABD’deki eğitim pazarında payı %95.
  • Fortune 500 şirketleri arasında payı %98.

Ayrıca tek başına iPad’in yarattığı internet trafiği, piyasadaki tüm Android cihazlarının tabletlerinin toplamının 4 katı!

Sihirli elma 2013 q4 ceyrek sonuclari 6 ipad2

Mac

Mac’ler için de güzel geçtiğini söyleyebileceğimiz bu çeyrekte Apple 4.1 milyon Mac satışı gerçekleştirdi ve %5’lik de olsa küçük bir artış yakalamış oldu.

Sihirli elma 2013 q4 ceyrek sonuclari 7 mac

Tüm PC pazarının yıllardır satışlarının küçüldüğünü düşünecek olursak, Mac’lerin satışlarının hala güçlü ve artıyor olması Apple için önemli bir başarı diyebiliriz.

Sihirli elma 2013 q4 ceyrek sonuclari 7 mac2

iPod

Artık iPod’a güle güle deme zamanımız geliyor sanki… iPhone ve iPad’in tanıtılmasıyla düşüşe geçen emektar iPod, bu çeyrekte artık iyice kendini bıraktı diyebiliriz. %51’lik bir düşüş ile 2.7 milyon adete kadar düşen iPod satışları, artık neredeyse her çeyrek yeni bir dip yapıyor.

Sihirli elma 2013 q4 ceyrek sonuclari 8 ipod

Ancak bir yandan da iPhone ve iPad’lerin içerisinde de birer iPod olduğunu düşünürsek, aslında ölen ürünün sadece iPod’un kendisi olduğunu, fakat müzik piyasasının iTunes Radio, Spotify ve benzeri online ürünlere kaydığını söyleyebiliriz.

Sihirli elma 2013 q4 ceyrek sonuclari 8 ipod2

Yine de iPod’un satışlarını bu şekilde görmek üzücü…

Apple TV

İlk defa diğer ürünlerin ardından Apple TV’ye de burada yer vermek istedim. Çünkü her ne kadar finansal raporlarda Apple TV ayrı bir ürün olarak listelenmese de, belki de bir sonraki çeyrekten ya da 2014 sonundan itibaren onu da buralarda görebileceğiz. 🙂

Bildiğiniz gibi yakın zamanda Online Store’da da Apple TV’nin kendine has bir yeri olmuştu. 

Sihirli elma apple tv redbull 2

Apple TV adına paylaşılan 2 önemli istatistik, artık Apple TV’nin bir hobi olmaktan çıktığını gösteriyor:

  • Apple TV ilk çeyrekte toplamda bugüne kadar 20 milyon satış rakamına ulaşmış (Mac’lerden daha fazla!) (düzeltme)
  • Apple TV, ürün ve içerik satışlaryla birlikte yıllık $1 milyarlık ciroya ulaşan bir ürün haline gelmiş

1 milyar dolarlık bir hobi yerine, daha da büyüyecek bir ürün ailesi hiç de mantıksız değil, sizce de öyle değil mi? 🙂

Ürünlerin Ciro Payları

Apple’ın cirosuna baktığımızda ürün ailelerinin şöyle sıralandığını görebiliyoruz:

Sihirli elma 2013 q4 ceyrek sonuclari 3 urun gelir

Diğer

Gelelim diğer önemli ve dikkat çeken bilgilere:

  • Apple’ın 800 milyondan fazla iTunes hesabı, yani Apple kimliği mevcut. Ve büyük bir çoğuna kredi kartı bağlı durumda. (PayPal’ın 100 milyon, Amazon’un 160 milyon civarında olduğunu hatırlatalım karşılaştırmak için)
  • Mavericks ile birlikte Mac’lerin çok büyük bir çoğunluğu son işletim sistemine güncellenmiş durumda
  • Brezilya ve Türkiye’deki Apple Store’lar ile birlikte, Apple Store’a sahip olan ülke sayısı 15’e çıktı
  • Burberry CEO’su Angela Ahrendts uzun bir bekleyişin ardından önümüzdeki hafta Apple Store’lardan sorumlu olarak Apple’a katılıyor
  • App Store’dan indirilen uygulama sayısı 70 milyarı geçmiş durumda

Apple’ın Hisseleri

Ayrıca hiç anlamadığım halde işin biraz daha finansal kısmına da değinmeye çalışacağım, eğer hatalı bir bilgi paylaşmışsam ekonomist arkadaşlardan ricam yorumlarınızla lütfen beni düzeltin. 🙂

Apple tüm bunların üzerine, bir de hisseleriyle ilgili 2 önemli açıklama yaptı:

1. Apple, hisselerini 7’ye bölüyor! Yani $525 civarında olan bir hisse, 7’ye bölünerek 7 adet $75’lık hisse olacak. Apple bunu hisselerin “daha çok yatırımcı tarafından erişilebilir” olması için yaptığını söylüyor.

Ben pek anlamıyorum, ancak genel yorumlar hisselerin genelde 2’ye veya 3’e bölündüğünü ve bunun hisseye olan güven ile ilgili olduğu yönünde. Bu açıdan bakıldığında hisseleri 7’ye bölen Apple, hisselerine önümüzdeki seneler için çok güveniyor diyebiliriz sanırım. 🙂

Sihirli elma 2013 q4 ceyrek sonuclari 12 stock

2. Bir diğer konu ise Apple’ın kendi hisselerini piyasadan yeniden satın almasıyla ilgili. Mart 2014’e kadar bunun için $66 milyar harcayan Apple, 2015 sonuna kadar toplamda $130 milyar harcayacağını açıkladı. Bu da yine benzer şekilde Apple’ın kendi hisselerine ne kadar çok güvendiğini gösteren işaretlerden bir diğeri.

Tüm bu çeyrek sonuçları ve gelişmelerden sonra da tahmin edebileceğiniz gibi Apple’ın borsadaki hisseleri uçuşa geçti. 

Fakat bizim açımızdan bakarsak, Apple her çeyrek sonunda olduğu gibi yine aynı Apple, yine bildiğimiz Apple. 🙂

Değerlendirme

Son bir genel değerlendirme yapmak gerekirse, Apple’ın son 18 ayda 24 farklı firma satın alması yaptığını söyleyerek başlamamız doğru olabilir. Tüm bu satın almalar, Apple’ın gelecekteki planlarının hala güçlü olduğuna işaret ediyor diyebiliriz.

Ayrıca bu çeyreği domine eden rakamın da yine iPhone’dan geldiğini hatırlamakta fayda var. Apple, bu çeyrekte toplam 500 milyonuncu iPhone’un satışını da gerçekleştirerek önemli bir kilometre taşını da arkasında bırakmış oldu.

Sihirli elma 2013 q4 ceyrek sonuclari 11 iphone satis

Ayrıca önemli bir detaya da yine burada yer vermekte fayda var: iPhone 4s satışlarının %62’si, ve iPhone 5c satışlarının %60’ını Android’den iPhone’a geçenler oluşturuyor. Bu da Apple’ın bu cihazları neden hala piyasada tuttuğunu ve operatörler tarafından neden paketlerle birlikte çok ucuza satıldığını kanıtlar şekilde.

Kârlılık tarafında ise Apple’ın hakkını teslim etmemiz gerekiyor. Apple’ın kârlılık oranı bu çeyrekte %39.3’ü gördü ve son 6 dönemin en kârlı çeyreği olarak kayda geçti.

Sihirli elma 2013 q4 ceyrek sonuclari 10 karlilik

Gelecek Ürünler?

Son olarak da Apple’ın gelecek ürünlerinden kısaca bahsetmeden olmaz… 🙂 Tim Cook bir süredir “yeni ürün kategorileri geliyor” diyordu. Bu çeyrekte de benzer şekilde bir açıklaması var, ancak bu sefer “henüz zamanı gelmedi, gelince göreceksiniz” tadında bir açıklama ile geçiştirdi.

Apple TV ve iWatch gibi ürünlerin çıkacağına dair dedikodular bir süredir pek çok yerde çıkıyor bildiğiniz gibi. Hatta biz Apple TV ile ilgili bazı konuları biz de “Apple TV hobi olmaktan çıkıyor mu?” yazısında toplamış ve sizinle paylaşmıştık.

Ancak bu yazının sonunda bu sefer farklı bir konuya kısaca değinip detayları başka bir yazıya saklıyoruz. Geçtiğimiz hafta Nike, kendi üretip sattığı akıllı bileklik diyebileceğimiz FuelBand adlı ürününün üretimini durdurma ve donanım üretme işinden çıkma kararı aldı. İşin sadece yazılım tarafında kalacaklarını, ve yeni bir ürün üretmeyeceklerini açıkladılar.

Sihirli elma 2013 q4 ceyrek sonuclari 13

Tim Cook’un da Nike’ın yönetim kurulunda olduğu ve Apple ile Nike’ın senelerdir önemli iki iş ortağı olduğunu düşündüğümüzde, Apple’ın Nike yeni bir ürün konusunda ortak çalışabileceklerine dair fikirler herkesin aklına geliyor elbette… 🙂

2014 içerisinde beklenen yeni ürünleri göreceğiz gibi görünüyor. Siz ne düşünüyorsunuz? Apple’dan yeni bir ürün beklentiniz var mı?


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


20 Yorumlar

    • Detaylı bilgi olmasa da şunları paylaşabilirim:

      – App Store’dan 70 milyarıncı uygulama indirilmiş.
      – iTunes Store ve diğer yazılımların bu çeyrekte ciroya katkısı 4.5 milyar dolar oldu. Yani yaklaşık %10.

      • Elinize sağlık Göktuğ Bey, App Store’dan indirilen uygulama sayısı 7 milyar mı 70 milyar mı? Bir hata olmasın 🙂

          • Manyak bu insanlar. Jobs bir zamanlar küçük başlayın büyük düşünün demişti bir zamanlar. Şimdi çok küçük şeylerden çok büyük şeyler elde ediyorlar. Bravo, seni seviyoruz apple.

  1. Çevremde Apple’ı okadar çok eleştiren var ki , bana o kadar para verilir mi diyen.. Zannediyordum ki bir ben Apple ürünlerini kullanıyorum:)

    • Açıkçası zevki iyi olan ve kaliteden anlayan bir yere gittiğiniz zaman durum tam tersi 🙂 Ayrıca hem iPhone’un en çok satan Android tabanlı rakibinden 2.5 kat daha fazla sattığını, iPad’iin kıyaslanabileceği bir rakibi bile olmaması, Apple’ın sadece MacBook Pro, MacBook Air, Mac Mini, Mac Pro ve iMac (5 bilgisayar) ile dünyanın en büyük kişisel bilgisayar üreticilerinden biri olması, sadece 3 ürün (iPhone, iPad ve Mac) ile dünyanın en değerli şirketi olduğunu göz önünde tutarsak hayır yalnız değilsiniz hem de hiç 🙂

      • Güzel cevap yazmışısınız arkadaşım. Ben de ek olarak, eğer insan dışında birşey ile evlenebiliyor olsak, ben imac’i seçerdim. Biraz garip bir örnek oldu, ama demek istediğimi anladınız. Apple sanat üretiyor gözümde. O ince ayrıntılar, o yazılımların saflığı gönlümü fetediyor. Samsung milyon tane telefon üretiyor, sadece bir tanesi tuttu, onu da ayda bir yenisini çıkarıyorlar 🙂 Apple’ın sadece bir tane telefonu var. Aradaki fark budur gözümde. Saygılar..

        • Arkadaşım sende benim aklımdakileri söyledin vallah bende rMBP ile evlenebilirim 🙂 , ne olursa olsun appledan vazgeçmem vazgeçemem

  2. Bir konudaki hatayi düzeltmek istiyorum: Apple TV 20 Milyon adet satmis, ancak bu çeyrekte degil, 2007 yilinda ilk versyonu piyasaya ciktigindan bugune kadarki donemde.. Yani Apple TV Mac’ten fazla satmadi.. Saygilar..

  3. Merhabalar. ipod satışları kötü görünüyor. Nette yeni ipod bu yıl çıkmayacak yazıyor. Siz ne diyorsunuz efendim?

      • Üzücü haber. İphone’un eylül ayında çıkacağı yazıyordu. Genellikle beraber çıkarıyorlar. Yeni yazınızı da dikkate alırsak en iyisi beklemek. Yeni ürünler kapıda 🙂

  4. Sihirli Elmanın en sevdiğim yazıları kesinlikle çeyrek sonuçları 1 gün boyunca adam akıllı sonuçları öğrenmek için acı çekiyorum diğer türk siteleri 1 satırda geçiyor 9to5Mac gibi sitelerse 2 güne 10-20 paragrafta yayıyor insanın kafası karışıyor bu yüzden her zaman sihirli elma

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz