Ana Sayfa Haberler Apple’dan başarılı bir çeyrek daha: 35M iPhone, 13M iPad, 4.4M Mac!

Apple’dan başarılı bir çeyrek daha: 35M iPhone, 13M iPad, 4.4M Mac!

6

Apple, gelmiş geçmiş en iyi 3.çeyrek sonuçlarını önceki gece paylaştı. iPhone ve Mac satışlarının etkisiyle çeyreği oldukça pozitif bir şekilde kapatan Apple, iPad satışlarına baktığımızda düşüşte gibi görünse de, çeyrek sonuçlarının anlatıldığı toplantıda bizleri de heyecanlandıracak pek çok yeni bilgi paylaştı. 

Her çeyrek sonucu sonrasında olduğu gibi, bu yazıda yine Apple’ın çeyrek sonuçlarını inceliyor, ufak da olsa bir analiz yapmaya çalışıyoruz.

Sihirli elma 2014 q3 ceyrek sonuclari featured 2

Çeyrek Özeti

Çeyreğin özetine geçmeden önce küçük bir notu paylaşmak istiyorum: Önceki çeyreklerde mevcut yıla göre sonuçları paylaşıyorduk, ancak artık Apple’ın açıkladığı şekilde, finansal yıla göre paylaşıyoruz. Örneğin yılın bu zamanında açıklanan çeyrek sonuçları Nisan-Mayıs-Haziran aylarını yani 2.çeyreği kapsarken, Apple’ın finansal yılı 3 ay önceden başladığı için, Apple 3.çeyrek (yani Q3) sonuçlarını paylaşıyor.

Şimdi gelelim asıl konumuza… Apple en başta da söylediğimiz gibi, tarihinin en iyi 3.çeyreğini geride bıraktı. Toplamda $37.4 milyar ciro ile Apple, geçtiğimiz senenin aynı çeyreğine göre yaklaşık %6’lık bir büyüme göstermiş. Net kâra baktığımızda ise $7.7 milyar seviyesinde olduğunu ve %12’lik bir artış görüyoruz.

Bununla birlikte Apple’ın kasasındaki nakit ise $13 milyar artarak, toplamda $164 milyara ulaşmış durumda. 🙂

Sihirli elma 2014 q3 ceyrek sonuclari 8 urun ceyrek ciro

Bu güzel rakamlardaki en büyük pay ise artan iPhone satışlarına ait. Mac satışlarındaki büyümenin katkısı olsa da, Mac ciroya iPhone kadar etki edemiyor. Böylece son 2 senedir $35 milyar civarında olan 3.çeyrek cirosu, bu sene %6 büyüme gerçekleştirmiş durumda.

Sihirli elma 2014 q3 ceyrek sonuclari 7 ceyrek ciro

iPhone

iPhone yine tahmin edebileceğiniz gibi Apple’ın cirosunun lokomotifi durumunda. 35 milyon adet satılan iPhone, yaklaşık $20 milyar ciroyu tek başına getiriyor. Bir diğer deyişle, iPhone tek başına Apple’ın bu çeyrekteki cirosunun %53’ünü oluşturmuş.

Sihirli elma 2014 q3 ceyrek sonuclari 3 iphone

Tim Cook’un çeyrek sonuçları toplantısında açıkladığına göre buradaki rakamlarda geçtiğimiz sene piyasaya sürülen iPhone 5c’nin de etkisi büyük.

iPad

iPad ise beklentilerin aksine yeterince hızlı büyüyememiş, ve önceki seneye göre %9’luk bir küçülme ile ancak 13 milyon adet satabilmiş.

Apple’ın cirosuna etki eden iPhone’dan sonraki 2. en büyük kalem olmasına rağmen, iPad bu çeyrekte kötü bakışları üzerinde topluyor diyebiliriz.

Sihirli elma 2014 q3 ceyrek sonuclari 4 ipad

2010’da yeni bir ürün kategorisi olarak ortaya çıkan iPad, bu 4 senede 225 milyon adet satılmış. Bu çok çok iyi bir rakam olmasına rağmen, sürekli artan bir büyüme olmaması kağıt üzerinde hoş görünmüyor.

Apple ise iPad için hala yolun başında olduğunu, önemli inovasyonlar yapılabileceğini ve bunun da kendi planları dahilinde olduğunu söylüyor. Satın alınan iPad’lerin yarısının daha önce bir iPad kullanmamış müşteriyle buluşması da bunun en büyük kanıtlarından biri diyebiliriz.

Mac

Mac cephesinde ise yüzler gülüyor. 🙂 Mac bu çeyreği rekor diyebileceğimiz %18’lik bir büyüme ile 4.4 milyon adet Mac satarak kapatmış.

Böylece son 33 çeyreğin 32’sinde PC pazarından daha fazla büyüyen Mac pazarı, 8 yıldan uzun süredir PC’lerden pazar payı kazanıyor diyebiliriz.

Sihirli elma 2014 q3 ceyrek sonuclari 5 mac

Bu çeyrekteki büyümenin temel sebebi olarak MacBook Air’in gösterilmesi de artık taşınabilir bilgisayarların ne kadar önemli olduğunun yeniden altını çiziyor.

iPod

iPod ise bildiğiniz gibi uzun bir süredir düşüşte ve bundan kurtulabilecek gibi de görünmüyor. Ancak iPod önceki seneye göre düşüşte olmasına rağmen, bir önceki çeyreğe göre %6 kadar büyümüş. Böylece en azından küçük de olsa iPod ile ilgili bir  güzel haber paylaşmış olalım.

Sihirli elma 2014 q3 ceyrek sonuclari 6 ipod

Ürünlerin Ciro Payları

Ayrıca Apple’ın cirosunun dağılımına baktığımızda ürünlerin şöyle sıralandığını görebiliyoruz:

Sihirli elma 2014 q3 ceyrek sonuclari 2 urun ciro

Diğer

Gelelim diğer önemli ve dikkat çeken bilgilere:

  • Bu yılki WWDC 20 milyon izleyici ile en çok dikkat çeken ve takip edilen konferans olmuş.
  • CarPlay’i şimdiden 29 ana otomotiv markası kullanmak için girişimlerine başlamış.
  • Apple’ın IBM ile başlattığı iş birliği başta iPad olmak üzere, iPhone ve Mac kullanımını firmalar içerisinde yaygınlaştırmak için hayata geçmiş. Önümüzdeki dönemde 100’den fazla uygulama ile bunun ilk adımları da atılacakmış.
  • BRIC ülkelerindeki (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) iPhone satışları %55 artmış.
  • Çin’deki Apple satışlarının %26 artması Apple’ın beklentilerini de geçmiş. Çin’in son dönemdeki ciroya katkısı gerçekten muazzam.
Sihirli elma 2014 q3 ceyrek sonuclari 1 bolgesel
  • Apple TV’ler ile ilgili herhangi bir bilgi paylaşılmadı. Bu da son 2 çeyrektir dikkat çeken bir başka konu diyebiliriz.
  • Bir diğer bilgi paylaşımı yapılmaya konu ise Apple Store’lar. Apple normalde mağazalar ile ilgili ciro ve ziyaret sayılarını paylaşırken, bu sefer neredeyse adını ağzına almadı diyebiliriz. Yenilenecek bir şeyler olabilir belki de… 🙂
  • App Store’dan indirilen uygulama sayısı 75 milyarı geçmiş.
  • Dünya genelinde eğitim amaçlı olarak 13 milyon iPad satışı gerçekleşmiş.
  • Apple’ın finansalları arasında ürünlerin yanında yer alan “iTunes, yazılım ve servisler” kalemi %12 artarak oldukça fazla dikkat çekmiş oldu.
  • Böylece 2014 finansal yılının ilk 9 ayında en çok büyüyen kalem oldu.
  • Buradaki büyümenin kaynağı da App Store’lardaki “uygulama içi” satın alımlar.

Değerlendirme

Bir değerlendirme yapmak gerekirse, Apple’ın finansal açıdan yeniden güçlendiği bir döneme girdiğini söylemek mümkün. Özellikle geçtiğimiz çeyrekteki büyüme, hisse senetleri ve güçlü tahminlerin ardından bu çeyrekte de büyümenin devamının görülmesi oldukça olumlu.

Ayrıca kârlılık anlamında yeniden %40 seviyelerine yükselmeye başlayan Apple’da iPad dışında, iPhone ve Mac satışlarındaki artış da Apple’ın yüzünü güldüren konuların başında geliyor elbette.

Sihirli elma 2014 q3 ceyrek sonuclari 9 karlilik

Gelecek Ürünler ve Tahminler?

Ayrıca bu çeyrekte AR-GE harcamalarında %36 artış görülen Apple’ın “bir şeyler karıştırdığını” tahmin etmek güç değil… 🙂 Şirket sadece bu çeyrekte $1.6 milyarı, yani satışlarının %4’ünü AR-GE’ye harcayan Apple için bu oran 2006’dan beri en yüksek seviyede.

Yani en son böyle bir AR-GE harcaması 2007’deki iPhone lansmanı öncesinde yapılmış. Sizin de tüyleriniz diken diken oluyor mu? 🙂

Ek olarak bu sene yine 2 senede bir gördüğümüz gibi iPhone’un ekran boyutunda da bir değişiklik olma ihtimalinin yüksek olduğunu, Eylül ortası gibi 4.7 inç bir yeni iPhone tanıtılabileceğini de düşündüğümüzde Apple’ın 2014 sonunda veya 2015 yılında ilginç lansmanlar yapabileceğini tahmin edebiliriz.

Sihirli elma 2014 q3 ceyrek sonuclari 10 iphone total

Ek olarak paylaşabileceğimiz bir diğer gelişme de IBM ile iş birliği sayesinde Apple’ın kurumsal dünyada daha aktif bir şekilde ürünlerinin kullanılmasını sağlamaya çalışması. Bu şekilde şirketlerde Apple ekosisteminin yaygınlaşmasını hedefleyen Apple, direkt olarak rakibi olmayan, ama kurumsal firmalar ile çok sıkı bağları olan IBM’i kullanarak bu alanda agresif olma çabasında.

Son olarak paylaşabileceğim bir diğer küçük detay ise, Tim Cook ve Luca Maestri gibi üst düzey yöneticilerin hepsinin, tıpkı geçen çeyrekte olduğu gibi “yoğun bir sonbahar” dönemi beklentisi içinde olmaları ve sıradaki ürünler hakkında heyecanlı olduklarını söylemeleri.

Özetle Apple “gümbür gümbür geliyorum” diyor, ancak biz de fazla heyecanlanmadan, sakin kalmaya çalışarak Apple’ı her zaman olduğu gibi yakından takip etmeye çalışıyoruz… 🙂 Siz sonbahar döneminde yeni ürün bekliyor musunuz? Apple’ın geleceğini nasıl değerlendiriyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz…

Apple’ın bu çeyrek sonuçlarını paylaştığı basın açıklaması için şu adrese göz atabilirsiniz: http://www.apple.com/pr/library/2014/07/22Apple-Reports-Third-Quarter-Results.html

sihirli-elma-2014-q3-ceyrek-sonuclari-13


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


6 Yorumlar

  1. Tim Cook’un açıklamaları yerine Eddie Cue’nun birkaç ay önce son 25 yılın en iyi ürünleri sonbaharda geliyor demesi beni daha çok heyecanladırıyor 😀 Ve Sihirli Elma’dan yine her zaman ki gibi başarılı bir çeyrek yazısı yazdığı için tebrik ediyorum Çeyrek sonuçlarını beklediğim tek blog sihirli elma sanırım kesinlikle grafikleriniz ve yazılarınız çok başarılı

    • Çok teşekkürler Emin Bey yorumlarınız için. Grafiklere özel olarak zaman ayırmaktan keyif alıyorum. Sizin de hoşunuza gitmesine sevindim.

      Apple beklentileri çok yükseltti, bakalım karşılayabilecek mi?:)

  2. Çeyrek rapor gerçekten heyecanlandırıyor beni. Bu sonbaharı ios8 için değil Yosemite için bekliyorum ve bu beni gerçekten çok heyecanlandırıyor. İphone, İpad ve Mac sahibi olarak bu kadar uyumlu olarak kullanacak olmak kimi heyecanlandırmaz ki?

    Bunun dışında Ar-Ge çalışmalarına ayrılan bütçe gerçekten ağzımı açık bıraktı. Özellikle ilk iphone çıkmadan ayrılan bütçe ile benzerlik taşıması gerçekten daha fazla heyecanlandırıyor. Harika bir tespit bu Göktuğ Bey! Apple Jobs’tan sonra yeniden parlama dönemine giriyor. Zaten şunu da biliyoruz ki JOBS bizler için 10 yıllık teknolojik ürün bırakmıştı:)))

    Şairler dışında Sonbaharı bekleyen tek grup Apple kullanıcılarıdır 🙂 sloganımı kullanarak bir sonra ki yazıda görüşürüz diyorum 🙂

  3. Gerçekten çok heyecan verici. Jobs’tan sonra içimizde az da olsa bir endişe oluyordu. Jobs’ın felsefesinin derinden anlayabilmiş olmalarını umuyorum her zaman ki ufak tefek adımlar dışında o çizgiyi bozmamaları oldukça mutluluk ve umut verici. Bu rapor da bunun getirilerini ortaya koyuyor.

    Özellikle Mac satışlarının artması, insanların Apple işletim sistemlerine ilgiyi arttırdığının, gittikçe daha da alışıldığının ve deyim yerindeyse bilincin yavaş yavaş değişmeye başladığınn göstergesi.

    iPad ve iPod satışlarındaki azalmayı ise Apple’ın odağı bunlardan daha çok iPhone ve Mac’lere çevirmesine bağlıyorum.

    Bu güzel yazı için teşekkür ederiz Göktuğ Bey 🙂

  4. Göktuğ Bey merhabalar ilgi çekici ve kapsamlı yazılarınızı dikkatle ve büyük bir keyifle okuyorum bunun için size teşekkür ederim. Bu yazılar sayesinde Apple dünyasını daha yakından tanıyıp gelecek ürünler, tanıtım ve toplantılar vs hakkında bilgi sahibi oluyoruz kısacası içimizdeki Apple sevgisini daha da yukarılara taşıyorsunuz 🙂

  5. Göktuğ bey merhabalar size bir sorum olacak. Büyük ekranlı iPhone (4.7 inç) hakkında ne düşünüyorsunuz? çevremdeki bazı kişiler büyük iphone çıkarsa kesinlikle almayacaklarını söylerken bazı kişiler de büyük iphone tam istediğim ürün diyorlar. şahsen bir cep telefonun çok da büyük olmaması gerektiğini düşünmekteyim. sizin de bu konudaki yorumlarınızı öğrenebilir miyiz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz