Ana Sayfa Haberler Apple 2014’ü rekorla kapattı! 5.5M Mac, 39M iPhone, 12M iPad!

Apple 2014’ü rekorla kapattı! 5.5M Mac, 39M iPhone, 12M iPad!

5

Apple bu çeyrek sonuçlarında da rekorlara imza attı, ancak bu çeyreğin yıldızı bu sefer Mac oldu! 🙂 5.5 milyon Mac, 39 milyon iPhone ve 12 milyon iPad’in satıldığı bu çeyrekte konuşacak, anlatacak ve analiz edecek çok şey var. Apple’ın 2015’e dair verdiği tüyolarla birlikte tüm bu analizi yine sadece Sihirli Elma okuyucuları ile paylaşıyorum… 🙂

Sihirli elma 2014 q4 ceyrek sonuclari featured

Apple’ın 2014 4.Çeyrek Özeti

Çeyreğin özetine geçmeden önce küçük bir notu yeniden paylaşmak istiyorum: 2014-Q2 ve daha önceki çeyreklerde mevcut yıla göre sonuçları paylaşıyorduk, ancak artık Apple’ın açıkladığı şekilde, finansal yıla göre paylaşıyoruz. Örneğin yılın bu zamanında açıklanan çeyrek sonuçları Temmuz-Ağustos-Eylül aylarını yani aslında bize göre yılın 3.çeyreğini kapsarken, Apple’ın finansal yılı 3 ay önceden başladığı için, Apple 4.çeyrek (yani Q4) sonuçlarını paylaşıyor.

Bu çeyrek sonuçlarına gelince… Apple alışık olduğumuz gibi, 4.çeyreği ve 2014’ü yine rekorla geride bıraktı. Toplamda $42.1 milyar ciro ile Apple, geçtiğimiz senenin aynı çeyreğine göre müthiş bir artış ile yaklaşık %12’lik bir büyüme göstermiş. Net kâra baktığımızda ise $8.5 milyar seviyesinde olduğunu ve yine %13’lük bir artış görüyoruz.

Sihirli elma 2014 q4 ceyrek sonuclari 8 ciro ceyrek

Genel resme baktığımızda ise yukarı yöndeki hareket hala kuvvetli bir şekilde belirgin.

Bu güzel resimdeki en büyük pay elbette iPhone’dan geliyor. Ancak yeni iPhone 6’ların etkisini asıl olarak bir sonraki çeyrekte göreceğiz. Fakat bu çeyreğin yıldızı bu sefer iPhone değil, Mac oldu! 🙂 Detaylara aşağıda değineceğim ancak Mac satışları tarihinde ilk defa 5 milyonun üzerine çıkarak rekor kırdı.

iPhone satışları her zamanki gibi artıştayken, iPad bir süredir devam eden durağanlığına devam ederek satış kaybı yaşadı. iPod’a ise artık değinmeme gerek yok sanırım…

Sihirli elma 2014 q4 ceyrek sonuclari 3 apple ceyrek ciro

Böylece son 2 senedir $35-36 milyar civarında olan 4.çeyrek cirosu, bu çeyrekte %13 büyüyerek önemli bir eşiği geçmiş oldu.

Mac

Genelde hep iPhone ile ürün ailelerine değinirdim, ancak bu sefer Mac’e kıyak geçmek ve ilk olarak Mac sonuçlarını sizlerle paylaşmak istedim… 🙂

Mac satışları tarihte ilk defa bir çeyrekte 5 milyonu geçti, ve 5.5 milyon adet satışa ulaşarak rekor kırdı. Böylece geçen yıla göre %21, önceki çeyreğe göre de %25’lik bir büyüme yakalamış oldu Mac ailesi.

PC pazarının küçüldüğü bu dönemde Mac ailesinin büyümesi, hem de büyük bir yenilik, yeni model veya değişiklik tanıtılmadığı bir çeyrekte olması çok önemli.

2015 ile birlikte iPhone ve iPad’de olduğu gibi Mac ailesinde de yenilikler yapması beklenen Apple’ın bu satış rakamlarını daha da yukarı çekebileceğini düşünmek zor değil.

Sihirli elma 2014 q4 ceyrek sonuclari 6 mac

Üstelik de insanların satın aldığı bir Mac’i en az 3-4 sene hatta bazen 5 sene kullanıyor olması ise (iPhone’da bu süre ortalamada 2 sene) son dönemde Mac satışlarının artmasının ne kadar önemli olduğunu daha da ortaya çıkartıyor.

Ben de hala 2012 ortası bir MacBook Air kullanan biri olarak, 2015’e yaklaştığımız şu dönemde 2.5 senelik Mac’imde henüz hiç bir performans sorunu yaşamadığımı söyleyebilirim. 2015’te Mac’imi değiştirmeye karar vermem için önemli bir yenilik, teknoloji ya da form değişimi görmem gerekiyor sanırım… 🙂

iPhone

iPhone satışlarının artıyor olması sürpriz değil çünkü iPhone satışları sürekli artan bir trend izliyor. 🙂 Aşağıda iPhone’un ilk defa tanıtıldığı 2007 yılından itibaren iPhone satışlarını gösteren grafiğe göz atarak bunu söylemek oldukça kolay.

Sadece yılbaşı dönemlerindeki zıplamaların grafiği olumlu yönde bozduğunu söyleyebiliriz.

Sihirli elma 2014 q4 ceyrek sonuclari 10 iphone tum

iPhone 6 satışlarının bunda etkili olduğunu ilk akla gelen şey olsa da, 27 Eylül’de kapanan bu çeyreğin iPhone 6 satışlarının sadece ilk haftasını içine aldığını unutmamak gerekiyor. Dolayısıyla iPhone’un asıl rekorunu 3 ay sonra Ocak ayında açıklanacak sonuçlarda göreceğiz. 🙂

Sihirli elma 2014 q4 ceyrek sonuclari 4 iphone

Bu çeyreğe geri dönersek, iPhone satışları %16 artarak 39.2 milyon adet seviyesine ulaşmış durumda. iPhone’un tek başına Apple’a sadece bu 3 ayda 23 milyar dolar ciro sağladığını düşünürsek, sanırım bu işin boyutları gözümüze daha iyi şekillenmiş olur. 🙂

iPad

iPad bir süredir pek de iyi gitmeyen, daha doğrusu “beklendiği kadar iyi gitmeyen” ve son birkaç çeyrektir de düşüş gözlemlenen bir kategori olmuş durumda. Bu arada hakkında kötü konuştuğumuz bu satışların geçtiğimiz seneye göre %13’lük bir kayıpla 12.3 milyon olduğunu söylemekte fayda var. 🙂 (Mac satışları 5.5 milyonla rekor kırdı demiştik)

Sihirli elma 2014 q4 ceyrek sonuclari 5 ipad

Dolayısıyla iPad’den beklentilerin yüksek ve iPhone gibi sürekli artan bir satış trendine sahip olması bekleniyorken bu tablo biraz can sıkıcı gibi görünüyor. Bunu “iPad balonu patladı, artık insanlar iPad almak istemiyor” gibi yorumlayanlar olsa da, iPad’in de tıpkı Mac ailesi gibi yenilenme süresi iPhone’a göre daha uzun.

Tim Cook’un da basın toplantısında belirttiği gibi, iPad ailesi yükselen bir trend izlemese de büyümeye devam ediyor, ve henüz doyuma ulaşmış bir pazar olduğunu söylemek mümkün değil.

iPad Air 2’nin ise bu tabloya olumlu yönde etki edeceğini tahmin edebiliriz, fakat ibreyi ne kadar yukarı ittirebilecek şimdiden yorum yapmak pek de kolay değil.

Sihirli elma satin alma rehberi ipad air 2

iPod

iPod ailesindeki düşüşü anlatmaktan yorulmuş olsam da, Apple raporlarını açıkladığı sürece ben de paylaşmaya devam edeceğim. 🙂

iPod ailesi sürpriz olmayan bir şekilde bu çeyrekte de düşüşe devam etti ve %24’lük ciddi bir kayıpla çeyreği 2.6 milyonluk satış ile kapattı. Apple’ın en kötü performans gösteren, yıllardır düşüşte olan bu ürününün hala 3 ayda 2.6 milyon adet satması ne kadar ilginç değil mi? 🙂

Sihirli elma 2014 q4 ceyrek sonuclari 7 ipod

Diğer

  • App Store’daki uygulama sayısı 1.3 milyona ulaştı. Tweet’le
  • App Store’dan indirilen uygulama sayısı 85 milyara ulaştı! 1 sene önce bu rakam 60 milyardı. (%41 artış) Tweet’le
  • App Store’un cirosu geçen yıla göre %36 artmış. 

Sihirli elma 2014 q4 ceyrek sonuclari 2 urun ceyrek ciro

  • Apple’ın son 7 çeyrek içerisindeki en güçlü artış oranına sahip çeyrek sonuçlarına ulaştı!
  • PC pazarı küçülürken, Mac satışları %21 arttı! Tweet’le
  • İnsanlar iPad’lerini iPhone’lardan daha uzun süre kullanıyor, çabucak değiştirmiyorlar.
  • iPhone 6 ve iPhone 6 Plus satışlarının sadece ilk haftası (27 Eylül’e kadar) bu çeyrek sonuçlarına yansıdı.
Sihirli elma 2014 q4 ceyrek sonuclari 11 urun adet satis pay
  • Önceki seneye göre satışlar: Mac satışları %21 arttı, iPhone satışları %16 arttı, iPad satışları %13 düştü, iPod satışları %24 düştü. Tweet’le

Sihirli elma 2014 q4 ceyrek sonuclari 13 urun satis degisim

  • Apple bu çeyrekte 7, bu sene içerisinde 20, 2014 finansal yılı içerisinde ise 29 şirket satın alımı gerçekleştirdi. Tweet’le
  • Apple şimdiye kadar satın aldığı en büyük firma 3 milyar dolarlık değeriyle Beats! (Beats Music ve Beats Electronics dahil)
  • Bu firmalar arasında; mikro-LED şirketi LuxVue, “sosyal” arama motoru Spotsetter, “Kitaplar için Pandora” BookLamp, “Podcast radyoları için Pandora” Swell ve dijital magazin platformu Prss firmaları da var.

Sihirli elma 2014 q4 ceyrek sonuclari 12 urun ciro pay

Ayrıca Apple 2015 ile birlikte finansal raporlarında da değişikliğe gidiyor. “Diğer” adlı bir kategori oluşturarak Apple Apple Watch, iPod, Apple TV, Beats ürünleri ve diğer aksesuarları da bu kategori altına yerleştiriyor. Dolayısıyla bundan sonra finansal raporlarda artık iPod bir ürün kategorisi olarak yer almayacak.

Bunun web sayfasına nasıl bir yansıması olacak mı şimdiden bir şey söylemek zor, ancak Apple web sayfasını da yenileyerek daha kolay düzenleme yapabileceği bir yapıya geçti belli ki.

Sihirli elma 2014 q4 ceyrek sonuclari 1 bolgesel

  • Çin’de satılan iPhone’ların %80’i operatörler tarafından sübvanse ediliyor.
  • İlk defa iPhone alanların büyük çoğunluğu Android platformundan iPhone’a geçiyor.
  • Mac satışlarındaki artışın bir kısmı Back-to-School (Okula Dönüş) zamanı satışlardan kaynaklı. Gelişen bazı ülkelerde bu oran %46’ya çıkabiliyor.
  • Apple’ın kasasındaki nakit miktarı önceki çeyreğe göre 9.3 milyar dolar azalarak $155 milyar dolar seviyesine gelmiş. Tweet’le

Değerlendirme

Aslında değerlendirmeyi satır aralarında yaptım sayılır. Ancak genel tabloya bakılacak olursa Apple gayet istikrarlı bir şekilde büyümesini sürdürüyor diyebiliriz. Tüm ürün kategorilerinde yeni ürünlerle agresif bir şekilde bu büyümeyi sürdürmek için çaba gösteriyor. Eskiyen ve pazarı küçülen bazı kategorileri de ölmediği sürece devam ettiriyor.

Ayrıca Watch gibi yeni ürünlerle de pazarı hareketlendirmeyi planlayan Apple, 2015’te daha da güçlü bir ürün yelpazesine ulaşacak, ve Ar-GE harcamaları sonucunda düşen karlılığını arttırmaya çalışacak gibi görünüyor. 

Sihirli elma 2014 q4 ceyrek sonuclari 9 karlilik

iPad konusuna bir parantez açmak gerekirse, yukarıda da paylaştığım gibi iPad pazarı iPhone pazarından farklı dinamiklere sahip. Farklı şekilde büyüyor, farklı şekilde genişliyor. Eminim Apple de tablet pazarının telefon pazarı gibi olmasını isterdi, ancak tabloya bu açıdan bakınca, beklentileri de buna göre düzenlemek gerekiyor.

Ayrıca madalyonun diğer tarafında ise, eğer iPad’i telefon pazarında değil de bilgisayar pazarında düşünecek olursak, ortaya bambaşka bir resim çıkıyor. iPad’i bilgisayar kategorisine (PC) yerleştirirsek (ki satış fiyatıyla da aslında bu kategoriye daha uygun) Apple dünyanın en büyük (satış rakamları açısından) bilgisayar üreticisi haline geliyor! 🙂

Apple’ın 2014’n son çeyreğiyle ilgili basın açıklaması için buraya göz atabilirsiniz.

Akasya AVM açılıyor

Yazıyı bir güzel haberle daha bitirmek istedim. Geçtiğimiz hafta Türkiye’deki ikinci Apple Store’unun Akasya AVM’de açılacağı bilgisini zaten paylaşmıştık. Ancak Apple web sayfasını henüz güncellememişti. Artık bu konudaki bilgiyi de düzeltebiliriz, çünkü Apple’ın mağaza sayfası artık bizi açılışa davet ediyor! 🙂

Sihirli elma apple store akasya 5

25 Ekim Cumartesi günü saat 10:00’da Akasya AVM’de Türkiye’nin ikinci Apple Store’u açılıyor!


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


5 Yorumlar

  1. iPad satışlarıni arttırmak istiyorlarsa daha az stabil ürünler üretsinler desem yerlerle çünkü iPad 2’yi ilk Çıktığı zamanlarda almıştım iPad air 2 çıktı yine değiştirmeyecek iOS 7 yüklü ve kıyamıyorum ki değiştirmeye hala stabil hala infinity blade oynanabiliyor 😀 kesinlikle tablet ve mac piyasasında (ve artık  Watch )o kadar başarılı ürünler çıkarıyorlar ki

  2. Açıkçası benim için vazgeçilmez iki Apple ürünü var.

    1) MacBook Pro
    2) iPhone

    Bu iki ürünün yanına bir de iPod Nano eklemek istiyorum, gerçekten şiir gibi bir cihaz.

  3. Yosemite ile beraber Mac ve iOS 8 + cihazlarin adeta bir arada calismasi, iPhone a gelen aramalarin Mac ve iPad ten yanitlanabilmesi, Handoff sayesinde rehber, mesajlar, safari vb ortak calismasi, ve bana gore en buyuk kolaylik olan AirDrop un artik Mac ve iOS aygitlarla sorunsuz ve cok kolay bir sekilde her tur dosya paylasmayi mumkun kilmasi Mac satislarini artiran en onemli etkenler bence.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz