Ana Sayfa Haberler Mac’ler için Güvenlik Güncellemesi (NTP Protokolü)

Mac’ler için Güvenlik Güncellemesi (NTP Protokolü)

7

Apple dün Mac kullanıcıları için kritik bir güncelleme yayınladı. Tüm Yosemite, Mavericks ve Mountain Lion kullanıcılarının yüklemesi önerilen bu güncelleme ile NTP (Network Time Protocol) servisindeki bir açık kapatılmış oluyor.

Normalde her küçük güncellemeyi yazmıyorum bildiğiniz gibi. Ancak konu güvenlik olduğunda işin küçüğü büyüğü olmuyor, güncellemeleri atlamamak gerekiyor.

Sihirli elma os x guncelleme featured

Sorun nedir?

Apple’ın NTP servisindeki bir açık sebebiyle, bu açığı keşfedenler sisteme belirli şekillerde müdahale edebiliyorlar. NTP servisi, bilgisayarlarımızın saatini ayarlamak ve eşzamanlamak için kullanılan basit bir servis aslında.

Sihirli elma mac guvenlik guncelleme ntp 1

Açığın tam olarak ne olduğu ve bundan nasıl faydalanıldığı elbette paylaşılmıyor. Ancak Apple hızlı bir şekilde bu açığı kapatacak güncellemeyi tüm kullanıcılarıyla paylaştı ve sorunu çözmüş oldu.

Şu ana kadar bu açık sebebiyle sorun yaşayan bir Mac bilgisi yok, çünkü açığın bulunması ve kapatılması sadece birkaç gün içerisinde gerçekleşmiş oldu.

Sihirli elma mac guvenlik guncelleme ntp 2

Nasıl çözülür? Güncelleme nasıl yüklenir?

Mac App Store’daki “Güncellemeler” sekmesi altından ilgili güncellemeyi yükleyerek birkaç dakika içerisinde açığı kapatmak mümkün. Bu güncelleme kritik olmasına karşın, oldukça küçük boyutlu (1.4MB) ve yeniden başlatma gerektirmediği için de kolayca yüklenebiliyor.

Sihirli elma mac guvenlik guncelleme ntp 3

Ayrıca Apple’ın, bazı Mac’lerde bu güncellemenin otomatik olarak yüklenmesini de sağladığı paylaşılıyor. Apple’ın 2 sene önce Mac işletim sistemi için güvenlik güncellemelerinin otomatik yüklenebilmesine olanak sağladığı, ancak bunu bugüne kadar hiç kullanmadığını da paylaşmış olalım. Bu güncelleme bir ilk oldu bu konuda.

Sihirli elma mac guvenlik guncelleme ntp 4

Eğer Mac App Store’da bu güncellemeyi göremezseniz, muhtemelen güvenlik güncellemesi sizin Mac’inize zaten siz farketmeden yüklendi ve güvendesiniz. Benim Mac’ime otomatik olarak yüklenmemişti, Mac App Store’da güncellemeyi kendim gördüm ve tıklayarak yükledim.

Sihirli elma mac guvenlik guncelleme ntp 5

Konuyla ilgili detaylı bilgi almak için Apple’ın bu güncellemeyle ilgili sayfasına göz atabilirsiniz: https://support.apple.com/en-us/HT6601


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


7 Yorumlar

  1. adamlar, bilgisayarımızdaki tüm bilgileri, karşı tarafa yükleme yapmak için günceleme yapsa, iyiki yaptılar diyecez.
    herşeye süper diyoruz bakalım ne olacak 😀

  2. Bu güncelleme bende otomatik olarak yüklendi ancak o günden beri bilgisayarım inanılmaz derecede yavaşladı. finder bile tıkladıktan üç dk sonra açılıyor. Bu güncellemeyle yavaşlamanın nasıl bir ilgisi olabilir anlamadım?

  3. Merhabalar. MBA 13″ in i7 ve 8GB Ram 128 SSD modelini yakında almayı düşünüyorum fakat aklıma takılan bir nokta var: OSX Yosemite yayınlandıktan sonra iPhonelarda yaşadığımız yeni güncelleme kaynaklı performans sorunları(yavaşlamalar, kasılmalar vs.) macbooklarda da yaşanıyor mu? Yakında yeni modeller bekleniyor ise şu an almam zamansız mı olur? Konuyla yakından ilgilenenler ve özellikle Göktuğ bey cevap verirseniz çok sevinirim. Teşekkürler…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz