Ana Sayfa Videolar OS X Yosemite ile gelen 5 yeni özellik!

OS X Yosemite ile gelen 5 yeni özellik!

22

Mac işletim sisteminin son sürümü olan Yosemite ile bir çok yeni özelliği kullanabilir hale geldik. Bunların hepsine tek tek değinemesem de, bu yazı ile hızlıca yeni ve önemli özelliklere değinmeye devam ediyoruz. 🙂

Videodaki tüm özellikleri aşağıda da bulabilirsiniz. Bu özelliklerin bazılarına önümüzdeki günlerde daha detaylı da değineceğim.

sihirli-elma-yosemite-5-yeni-ozellik-feat

1. Koyu renkli Dock ve Menü Çubuğu

Yosemite ile birlikte Mac’imizin arayüzü biraz daha değişmiş, şeffaf kullanımlar artmıştı. Buna ek olarak bir de Dock ve menü çubuğuna koyu renk özelliği eklendi.

sihirli-elma-yosemite-5-yeni-ozellik-1

Böylece Dock ve Menü çubuğunu siyah olarak da kullanabiliyoruz. Bunun için Sistem Tercihleri > Genel içerisinden “Koyu menü çubuğu ve dock kullan” seçeneğini aktif hale getirerek hem menü çubuğu hem de Dock’un rengini değiştirebiliyoruz.

2. Spotlight

Yosemite ile birlikte Spotlight artık Mac’imizdeki en büyük yardımcımız haline geldi desek yanlış olmaz.

Uygulama bulmak ve açmak, aritmetik işlemleri yapmak gibi işlere ek olarak Spotlight artık birim dönüştürmek, Wikipedia’da arama yapmak gibi pek çok farklı işleve de sahip. Ülkemizde henüz olmasa da Spotlight yurt dışında vizyon filmlerinin seans bilgilerini bile sunabilir hale gelmiş durumda.

sihirli-elma-yosemite-5-yeni-ozellik-2

3. iOS ekran kaydı

Yosemite ile gelen yeniliklerden bir diğeri de, artık iPhone veya iPad’imizin ekran kaydını alabilmek.

sihirli-elma-yosemite-5-yeni-ozellik-3

Bunun için iPhone’umuzu Mac’imize bağladıktan sonra QuickTime’ı çalıştırıyor, “Dosya” menüsünden “Yeni film kaydı” seçeneğini seçiyoruz. Karşımıza gelen pencerede ise kaydet butonunun yanından iPhone’umuzu seçiyoruz ve iPhone ekranımızı kaydetmeye hazır hale geliyoruz.

4. iOS ile AirDrop

AirDrop birkaç senedir Mac’ler arasında çok iyi bir şekilde çalışsa da, iPhone ile Mac arasında iletişim kuramıyor olmak oldukça can sıkıcı oluyordu. Ancak Apple biraz geç de olsa Yosemite ile bu sorunu da çözdü.

sihirli-elma-yosemite-5-yeni-ozellik-4

Yosemite ve iOS8 ile birlikte iPhone’dan Mac’e veya Mac’ten iPhone’a bazı dosyaları gönderebilmek mümkün. Örneğin iPhone’da çektiğimiz resimleri sadece birkaç tıklama ile anında Mac’imize gönderebiliyoruz.

5. Türkçe Dikte

Yıllardır “Siri Türkçe olacak mı?” diye merak ediyoruz. Siri hala Türkçe konuşmuyor, ancak en azından Apple artık Türkçeyi de anlıyor. 🙂 Daha doğrusu artık söylediklerimizi yazıya dökebiliyor.

sihirli-elma-yosemite-5-yeni-ozellik-5

Mac’imizde Sistem Tercihleri > Dikte ve Konuşma içerisinden Dikte özelliğini aktif hale getirdikten sonra tek yapmamız gereken şey Function tuşuna 2 defa basmak ve konuşmaya başlamak. 🙂 Bu andan sonra söylediklerimizin ekranda yazılmaya başladığını görüyoruz.

 

Yosemite ile birlikte hayatımıza bir çok yenilik girdi. Bu videoda ve yazıda sadece 5 tanesine yer verebildim. Ancak iOS ekran kaydı, AirDrop ve Dikte konularına daha detaylı da değinmek istiyorum ilerleyen yazılarda.

Sizin Yosemite’de en beğendiğiniz yeni özellik hangisi? Ya da hangi özelliği daha detaylı görmek istersiniz Sihirli Elma’da? Her zaman olduğu gibi yorumlarınızı bekliyorum… 🙂


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


22 Yorumlar

  1. AirDrop problemi ! İphone 6 Plus MacBook Pro Yosemiteyi görmüyor? Ama MacBook Pro İphone 6 Plusu görüyor ve istediğim bir şeyi Mac dan gönderebiliyorum… Yetkililer, bilgililer bi çare !!!

  2. herşey iyi güzel de… en ilkel aletlerde bile bulunan bir özellik olan cümlenin ilk harfini otomatik olarak büyük yazmayı başaramadı. bunun çok önemli bir sorun teşkil ettiği ne zaman farkedilecek merak ediyorum.

      • Ne yazık ki yenilenen iWork paketinde (Pages, Numbers, Keynote) bir çok özellik eksik olarak geldi. Apple yeni güncellemelerle eski özellikleri eklemeye devam ediyor, ancak bu özellik henüz eklenenler arasında değil. 🙁

  3. Mac de yosemite, telefonda ios8 yuklu fakat film kaydı ve airdrop işini beceremedim bir türlü.Telefon 4S ama bunla mı alakalıdır.

  4. Sadece benimmi Rmbp Yosemite 10.10.2 olmasına rağmen wifi sorunum var..Kafasına göre durduk yerde wifi gidiyor..Arıyorda arıyor..Apple sürekli güncelleme yapıyor ama hala aynı sorun kafayı yiyecem..Ekrana bakıp wifi gittiğini görünce inanın bigisayarı kırmamak için zor tutuyorum kendimi:(

  5. tim cook denen zevat, eşcinsel olduğunu açıkladığından beri, heralde kendi cinsel bağlanmasına odaklandığından yosimitenin wifi bağlama sorununu çözemiyor:) Ve ben hergün Apple denen şerefsizlerden soğuyorum..Döktüğüm paralar tim coook’a …….sin, hemde hepsini madeni yapıp tek tek.. lanet olsun macinizede ayfonuzada…

    • Murat Bey yorumlarınıza katılamayacağım ne yazık ki. Apple’ın son dönemde yazılımsal olarak kötü ürünler çıkardığı bir gerçek ve hepimiz şikayet etmekte haklıyız. Ancak bunu kişilerin tercihleri üzerinden konuşmak, hakaret seviyesine varan yorumlarda bulunmak bir başka şey.

      Umarım 10.10.2’de WiFi sorunları ve diğer bir çok bug çözülür, ancak Apple’ın bu sene sonuna kadar benzer bir tempoda gideceğini tahmin ediyorum.

  6. 10.10.2 Beta’yı kurdum ve şuan format atmak için yosemite’i baştan indiriyorum. Çünkü düzgün çalışan Wifi’den olduk. Ayrıca Airdrop özelliği keyfi gelince çalışıyor, gelmeyince çalışmıyor. iMessage ve arama özelliğini Mac üzerinden kullanma olayına hala doğru düzgün bir çözüm gelmedi. Bu nedenle belki Mavericks’e bile geri dönebilirim…

  7. Birçok özellik hala doğru düzgün çalışmıyor maalesef. 2013 rMBP kullanıyorum. Sırf Apple ürünlerine olan hastalık derecede sevgim yüzünden aldım. Fakat Mavericks ile cok memnun iken Yosemite benim için hayal kırıklığı oldu.

    Hem şarj çok fazla tüketiyor. Hem de mavericks kadar stabil değil. O yüzden şimdi yosemite ile bir time machine yedeği alacağım ve daha sonra sıfırdan Mavericks kuracağım 🙂

  8. WWDC’de yanlis hatirlamiyorsam spotlight’a gelen ozellikler arasinda yaptgimiz aramayi ayni zamanda google wikipedia gibi sitelerde de arayacakti ve sonuclari sunacakti. bu ozelligi bir tek ben mi bulamadim?

  9. İphone 6 Plus ile Mac’e bir fotoğraf göndermek istediğimde İphone da, Mac hesabımı göremiyorum… Her iki cihazda da ‘Herkese Açık’ olarak ayarlı ve aynı wifi ağında… Ne yapmalıyım,rica ediyorum lütfen yardımcı olun..

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz