Ana Sayfa Haberler iOS 8.1.3 ve OS X 10.10.2 Güncellemeleri Yayınlandı!

iOS 8.1.3 ve OS X 10.10.2 Güncellemeleri Yayınlandı!

32

iOS 8.1.3 ve Yosemite 10.10.2 güncellemeleri aynı anda yayınlandı. Bu güncelleme hem iOS hem de OS X’teki bazı hataları düzeltiyor, ayrıca performans ve kararlılık iyileştirmeleri içeriyor. Her zaman olduğu gibi acele etmeye gerek yok, güncellemeden önce biraz beklemekte fayda var. 🙂

Sihirli elma ios 8 1 3 os x 10 10 2 feat

iOS 8.1.3

Bu güncelleme içerisinde önemli bir yeniliğin olmadığı söyleyebiliriz. Apple bu sürümde de sorunları çözmeye odaklanmış, ve FaceTime, iMessage, Spotlight’taki bazı küçük sorunları düzelttiğini paylaşmış.

En ilginç nokta ise yazılım güncellemesini “bilgisayara bağlamadan” (OTA – Over The Air) yapmak için ihtiyaç duyulan boş alanın miktarını düşürülmesini sayabiliriz. Belli ki Apple iOS 7’den iOS 8’e geçişlerin artması için hala çalışıyor. 🙂

Sihirli elma ios 8 1 3 os x 10 10 2 a

Bu sürüm aşağıdakiler de dahil olmak üzere hata düzeltmeleri, daha yüksek kararlılık ve performans iyileştirmeleri içerir:

  • Yazılım güncellemelerini gerçekleştirmek için gereken saklama alanı miktarını azaltır
  • Bazı kullanıcıların Mesajlar ve FaceTime için Apple kimliği parolalarını girmesini engelleyen bir sorunu düzeltir
  • Spotlight’ın uygulama sonuçlarını artık görüntülememesine neden olan bir sorunu düzeltir
  • Çoklu görev hareketlerinin iPad’de çalışmasını engelleyen bir sorunu düzeltir
  • Eğitimle ilgili standart testler için yeni konfigürasyon seçenekleri ekler
  • Bu güncellemenin güvenlik içeriğiyle ilgili bilgi için, lütfen şu web sitesini ziyaret edin: http://support.apple.com/kb/HT1222?viewlocale=tr_TR

Bir sonraki güncellemenin 8.2 olması bekleniyor ve şu anda geliştiriciler tarafından beta sürümü test ediliyor. Tahminimce Apple Watch’un lansmanıyla birlikte iOS 8.2’ye geçiş yapılması planlanıyor.

OS X 10.10.2

Bu güncelleme de tıpkı iOS 8.1.3 gibi yeni özellik yerine sorunları çözmeye odaklanmış. Apple’ın son birkaç aydır bizim canımızı sıkan sorunları çözdüğünü görebiliriz umuyorum ki. Özellikle 10.10.1 ile çözülmesi gereken ama çözülmeyen WiFi probleminin bu güncelleme ile çözülmüş olmasını bekliyoruz.

Sihirli elma ios 8 1 3 os x 10 10 2 b

Güncellemeden önce mutlaka yedek alın

Ancak her zaman söylediğim gibi, lütfen her iki güncelleme için de acele etmeyin. Ve mutlaka güncellemeden önce bir yedek alın.

Sihirli elma os x guncelleme 10 time machine

 


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


32 Yorumlar

  1. iOS 8.1.3’te videolarda hala iPhone’u yan döndürünce vidolardaki kasma devam ediyor. Menü geçişlerinde de 8.1.2’ye göre kasma bir nebze de olsa düzelmiş gibi. Bir iPhone 5 kullanıcısı olarak ama öyle ahım şahım bir iyileştirme ben göremedim 🙂

  2. itunes bir türlü güncellenmiyor nedir sorun anlamadım…mac son sürüm yüklü oldugu halde itunes guncellenmıyor..

  3. Sistemimi güncelledim. Bilgisayarımı yeniden başlattım. Önce elma geliyor ve sistemi normalden daha yavaş yüklemeye başlıyor. Sonra yükleme yarıda kesiliyor ve beyaz ekran üzerinde girilmez – yasak işareti çıkıyor. Bilgisayarım macbook pro 13″ mid 2012. sonradan ssd ve ram upgrade yapıldı. Ayrıca firmware parolası aktifti. Acaba firmware parolasıyla alakalı bir durum mu? parolayı şu an kaldırdım. pram/nvram resetledim. durum hala aynı.

    • Selamlar, bende aynı sorunu yaşadım. Sonradan yapılan SSD upgrade lerinde, eğer Trim Enabler veya başka bir App ile, Trim’i aktif duruma getirdiyseniz, böyle güncellemeler den veya pram/nvram reset lemden önce, Trim i disable (pasif) hale getirmeniz gerekiyor. Yoksa yasak işareti çıkıyor. Bu durumda, yapacağınız tek şey, OS X Yosemite’i, Recovery Disk ten veya varsa USB den, tekrar yüklemek. Recovery Disk’e girmek için, açılışta “Alt” tuşunu basılı tutmak gerekiyor. Tekrar yükledikten sonra, Trim’i tekrar aktif hale getirebilirsiniz. Kolay gelsin.

      • Recovery ile olmadı. yüklemenin sonuna doğru hata verdi. yedeğim olduğu için temiz format yaptım. akşam evde yedeğimi geri yükleyeceğim. formatla uğraşmadan daha kolay bir yolu var mı diye buraya yazmıştım ama formatsız halledemedik işi. 🙂 Teşekkür ederim hocam yardımlarınız için.

  4. Ben yedek dahi almadan güncelleme yapıyorum. Şimdi de öyle yaptım, hiçbir sorun yok. iPhone ve MacBook Air 2011 mid gayet de iyi çalışıyor diyeceğim ama bu kadar olumsuz yorum sonrası tırstım açıkçası 🙂 Bakalım güncellemeler ile neler düzelmiş, performans ne kadar artmış vs… iPhone a on kere dokunmak gerekiyordu, iTunes mac de kapat dediğimizde kapanmıyordu vs vs inşallah bunlar gibi şeyler iyileşmiştir.

  5. Dün gece hem iOS hemde OS X güncellemelerini kurdum. Benim için en çok can sıkıcı olan, OS X ‘deki Wi-Fi sorunuydu ve düzelmiş gibi görünüyor. Bir de safari bazı sayfaları daha yavaş açıyordu şimdi ise hızlanmış. iOS ‘de şimdilik bir şey farketmedim.

    Bence hata düzeltme adına yapılan minör güncellemeler vakit kaybedilmeden yapılmalı. Sonuçta amaç var olan sıkıntıyı düzeltmek bu güncellemelerde. Majör güncellemeler için biraz beklemek mantıklı olabilir ama minörler için beklemek bana anlamsız geliyor.

  6. Yosemite genel performans olarak başarılı ancak ilk açılış hızı çok yavaş ve bazen ciddi derecede kısa kısa kitlenmeler deli ediyor. Adobe After Effects, Premiere Pro gibi uygulamalar bazen 4-5 dakika da zor açılıyor. Belli periyotlarda bakım yapsam da sonuç değişmiyor. Restore edip direk 10.10.2 versiyonunu kurmalı mıyım acaba?

    • Time Machine ile yedekleme ve geri yükleme yaparsanız muhtemelen aynı sorun devam edecektir. Temiz bir yükleme önerebilirim. Ancak çözüm olacağının garantisi yok.

      Ben MacBook’umu ayda bir kapatıyorum. 🙂 Genelde hep ekranı kapatarak uyku moduna alıyorum.

      • Göktuğ bey, merhabalar. Bende, son 4.5 yıldır, MacBook Pro’da, hiç temiz yükleme yapmadım, hep güncelleme yaptım. Ancak son zamanlarda, özellikle Yosemite yükledikten sonra, çok sık olarak beach ball (renkli plaj topu) çıkıyor, çok basit işlemlerde dahi (Safari de başka tab a tıkladığım zaman, yada hiç bir şey yapmadığım zaman bile). Çok şey denedim ancak bu sorunu çözemedim. Apple Hardware Test de hiç bir sorun bulamadı. Artık son çare, temiz yükleme yapmak istiyorum, ama cesaret edemiyorum. Manuel olarak, iTunes, iPhoto, Mail, Safari, Apps, içeriğini nasıl ve ne şekilde taşıyacağımı bilemiyorum. İlerde, bu temiz yükleme ile ilgili bir yazı paylaşırsanız çok makbule geçer.

  7. Sistem farkedilir şekilde yavaşladı (MacBook Pro). Launchpad’e geçişlerde ekran arada kalabiliyor. Mavericks teması ve ikonlarından sonra bu dayatılan alelacele tasarıma da hala alışamadım. Yosemite ile gelen özellikler bana birşey ifade etmediğinden Maverickse geri döneceğim sanırım.

  8. Merhaba,

    Mevcut wifi sorunu yeni güncelleme ile sizlerde düzeldi mi? Ben hala bluetooth kapatarak wifi dan sağlıklı bağlantı alabiliyorum. bu güncellemede bu düzelecek diye düşünmüştüm ama değişen birşey olmadı.
    sizlerde durum nedir ?

  9. Güncellemeden iki gün sonra gelen edit: Wi-Fi sorunu bende yine devam ediyordu. Apple teknik desteği aradım. Yapılan işlem; Sistem Tercihleri/Enerji Tasarrufu kısmında “Güç Adaptörü” sekmesini seçin. Orda seçeneklerde bulunan “Wi-Fi ağı erişiminde uyan” seçeneği işaretli değilse, kaldırın. Sistemi yeniden başlatıp ayarlardan tekrar bu kısma gelip seçeneği işaretleyin ve yeniden başlat yapın. Bu işlemlerden sonra bende düzeldi gibi şimdilik sıkıntı yok. Tabi bunlar teknik destek kısmındaki arkadaşın bana izlettiği yol. Bana biraz saçma geldi ama dediğim gibi şimdilik düzeldi gibi duruyor.

    MacBook Pro 15″ Retina MID 2014

  10. Merhaba, i5 imac ve 2012 mid retina macbook pro (i7) kullanıyorum. Yosemite’ e iki makinamda da geçmedim hala, sizce geçmeli miyim yoksa birkaç güncelleme daha beklesem mi? Açıkçası apple forumlarında bile son güncellemelerden sonra hala sıkıntılar olduğu söyleniyor.

    • Rahmi Bey selamlar, Yosemite hala tam anlamıyla sorunsuz demek mümkün değil ne yazık ki. Ben ciddi bir sorun yaşamıyorum, ancak kullandığınız sistem, uygulamalar ve ihtiyaçlarınıza göre sorun yaşamayacağınızın garantisini de veremem.

      Profesyonel işleriniz için bilgisayarınızı kullanıyorsanız bence biraz daha bekleyebilir, kişisel işleriniz için kullanıyorsanız Yosemite’ye bir şans verebilirsiniz.

      • Cevabınız için teşekkürler Göktuğ Bey…En iyisi en az bir yada birkaç güncelleme daha beklemek sanırım, ne yazıkki ikisinide grafik işlerim için kullanıyorum 🙁 Aslında iphone la handoff özelliğini çok kullanmak istiyorum ama mavericsle şu anda sorunsuz olarak çalışmak daha önemli benim için.

  11. Merhaba,

    Mac Mini 2014 kullanıyorum (Philips 50″ UHD – 50PUK6809 ile birlikte) ve güncellemeyi ben de yedeklemeden yapanlardanım. Güncelleme sonrası ise ekran ayarlarında iken alt (option) tuşuna basılarak görüntülenen çözünürlük ayarlarındaki 1080p seçeneği (ve alt çözünürlükler) yok oldu. Bununla birlikte yine aynı ayarlar kısmındaki tarama hızı seçeneklerinde yalnızca 30 Hz ‘e kadar destek çıkıyor (yani 2160p yineleme maximum ayarı) , önceden bunu 1080p 60 Hz olarak yapabiliyordum. Bu konu ile ilgili bilginiz var mıdır?

    • Sertan Bey selamlar, bilgim ve bu konuda tecrübem yok ne yazık ki. Keşke yedek almış olsaydınız… 🙁

      Soru&Cevap sayfasında sorunuzu detaylı olarak sorarak çözüm bulabilirsiniz belki.

      • Göktuğ Bey merhaba,
        İlginize çok teşekkür ederim. Bu sorunu Apple yetkilileri ile paylaştım sağ olsunlar gayet ilgileniyorlar yeni bir sistem kurduk ve tv update yaptım
        fakat sorun devam ediyor . Acaba bu sorunu benim gibi yaşayan arkadaşlar var mıdır? Sorun çözüldüğünde de yine paylaşmak isterim, bilgi açısından belki bir arkadaşın işine yarar umarım.

  12. Yosemite’ye geçtiğim günden beri şirket maillerimden mail atamıyorum. SMTP bağlanmıyor. Hepsini silip tekrar yükledim ama sorun aynı. Bu çok büyük bir problem benim için. Yosemitede alacağım yedek ile Maverickse dönebilirmiyim acaba ?

  13. 8.1.3 iphone6 da kullanıyorum
    Misal babam aradığında kilit ekranda anımsat ve mesaj seçeneği vardı o mesaj seçeneği gelmiyor. Telefonu komple yazılım olarak silip tekrar yuklememe rağmen düzelmedi. Apple destekten yardım aldım maalesef halledemediler. Yazılımsal bir problem sanırsam

  14. Üst tarafta çıkan son arama ve hızlı aramalarda sorun var arama listemi temizlesem bile arama yapılmış gibi gösteriyor tuhaf olan sık görüşmediğim kişi bile var son aramaları Mesajları temizlediğim halde gitmiyor

  15. 8.1.3 guncelledikten sonra spotlight aramasi yapmak istedigimde arka ekran karariyor, diger sorun ise kilit sesi ile tus sesi gidiyor acip kapattigimda duzeliyor.

  16. Yosemite’deki kablosuz ağ sorunu çözüldü mü? İlk çıktığında güncelleme yapmıştım Yosemite çok hızlı ve güzeldi ama ağ bağlantı sorunu nedeniyle kullanamayıp mavericks’e dönmüştüm.

  17. iPhone 5S kullanıyorum yazılım güncellemeye giriyorum iOs 8.2 yazılımınız güncel diyo neden göremiyorum bu güncellemeyi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz