Ana Sayfa Haberler iPhone 6’lar Apple’ı uçuruyor! 74M iPhone, 21M iPad, 5.5M Mac!

iPhone 6’lar Apple’ı uçuruyor! 74M iPhone, 21M iPad, 5.5M Mac!

12

Apple 2014’ün son 3 ayında bir daha kırılması zor bir rekora daha imza attı, ve dünyada bir çeyrekte en çok kar eden şirket haline geldi! 🙂 Bir önceki çeyrekte olduğu gibi Mac satışları çok iyi olsa da, bu çeyrekte iPhone 6’nın etkisiyle Apple’ın uçuşa geçtiğini söyleyebiliriz. Hem bu çeyreğin analizini, hem de 2015 yılı için bazı tahminleri yine sadece Sihirli Elma okuyucuları ile paylaşıyorum… 🙂

Sihirli elma 2015 q1 ceyrek sonuclari feat

2015 İlk Çeyrek Özeti

Apple’ın finansal yılının ilk çeyreği, yani Ekim-Kasım-Aralık aylarındaki döneme denk gelen çeyrekte muazzam bir başarıya imza attı. Dünya tarihinde bir çeyrekte daha önce bu kadar çok kar eden bir firma olmamıştı. Toplamda 74.6 milyar dolar ciro ile Apple geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre %30’luk bir büyüme göstermiş oldu.

Sihirli elma 2015 q1 ceyrek sonuclari 1

Net kara baktığımızda ise Apple, %37’lik bir artışla, 18 milyar dolar ile kasasını biraz daha doldurdu. Buna en yakın şirket ise 16.2 milyar dolar ile bir doğalgaz şirketi olan Gazprom.

Sihirli elma 2015 q1 ceyrek sonuclari 2

Peki bu para nerden geliyor? Elbette bizim cebimizden. 🙂 Biz her zaman olduğu gibi, Apple’ın çeyrek gelirlerini detaylı olarak inceledik, ve Tim Cook’un 2015 ile ilgili değerlendirmelerine kulak vermeye çalıştık.

iPhone

Büyüyen ekran boyutları ile iPhone 6 ailesi Apple’ın bu çeyrekteki rekorunun mimarı desek yanlış olmaz. Sadece bu 3 aylık dönemde 74.4 milyon adet iPhone satan Apple, satışlarını da geçtiğimiz seneye göre %46 arttırmış oldu.

Bu inanılmaz satış adedi de, Apple’ın bu çeyrekteki cirosunun %69’unun iPhone’dan gelmesini sağlamış oldu.

Sihirli elma 2015 q1 ceyrek sonuclari 3

iPhone 6 ve iPhone 6 Plus satışlarının iyi gittiği ortada. Tim Cook net bir oran vermese de, iPhone 6’nın daha büyük ekranlı kardeşine göre daha başarılı bir satış grafiğine sahip olduğunu paylaştı. Net bir dağılım olmasa da, iPhone 6 Plus’ın çoğunlukla Asya ülkelerinde tercih edilen bir model olduğuna dair bazı raporları daha önce farklı kaynaklardan öğrenmiştik.

Sihirli elma 2015 q1 ceyrek sonuclari 4

iPhone 6 ve 6 Plus talebinin Ocak ayına kadar yeterli seviyede karşılanamadığının, yani Apple’ın yeterince hızlı iPhone üretemediğinin de altını çizmiş olalım. 🙂

İlginç bir detay da, iPhone 6 ve 6 Plus ile birlikte şimdiye kadarki en büyük “Android’den sonra iPhone’a geçişler” yaşanıyor. Öyle görünüyor ki “boyut” Android severler için önemliymiş. 🙂

Sihirli elma 2015 q1 ceyrek sonuclari 5

Mac

Bir önceki çeyrekte rekor kırmış olan Mac ailesi, bu çeyrekte de rekorunu egale etti. 5.5 milyon Mac satışı ile Apple, PC pazarını yine darmaduman etti diyebiliriz.

Sihirli elma 2015 q1 ceyrek sonuclari 6

PC pazarı hala %3 küçülürken, Apple’ın önceki seneye göre %14 büyümesi gerçekten önemli bir başarı. Ayrıca son 35 çeyreğin 34’ünde Mac pazarının PC pazarına göre büyüdüğünü de hatırlatalım. Yani böylece pazardaki Mac oranı da her geçen gün artmaya devam ediyor! 🙂

Apple’ın bu sene içerisinde MacBook Air modelinin tasarımını yenileyeceği, yeni fansız Intel işlemcileri ile daha ince, daha radikal bir tasarıma geçeceği dedikodularının da devam ettiğini hatırlatalım. Hatta geçtiğimiz çeyrek sonuçlarında da söylediğim gibi, hala 2012 ortası bir MacBook Air kullanan biri olarak, 2.5 senelik Mac’imde henüz hiç bir performans sorunu yaşamadığımı söyleyebilirim.

Ancak yeni bir tasarım, teknoloji ya da form değişimi görebilirsem elimdeki taş gibi MacBook Air yerine yeni bir Mac almayı düşünebilirim. 🙂

iPad

iPad satışları düşük kalmaya, daha doğrusu son 4 çeyrektir önceki seneye göre düşmeye devam ediyor. Bu çeyrekte de 21.4 milyon adet iPad satılmış olmasına rağmen (ki bu sayı bile rakiplerle karşılaştırıldığında çok iyi), geçtiğimiz seneye göre %18’lik bir düşüş söz konusu.

Sihirli elma 2015 q1 ceyrek sonuclari 7

Tim Cook, iPad’e olan inançlarının devam ettiğini söylüyor, ve piyasada hala en çok satan tabletin iPad olduğunu vurguluyor. Buna rağmen bir sorun olduğunun da farkında olduklarını belirten Tim Cook, belirli bir oranda Mac ve iPhone’un, iPad pazarından yediğini tahmin ettiklerini paylaşıyor.

Sihirli elma 2015 q1 ceyrek sonuclari 8

Tim Cook’un iPad hakkında öne çıkarttığı bazı detaylar ise şöyle:

  • Kullanım açısından baktığımızda en yakın rakibine göre 6 kat daha fazla kullanılıyor
  • Tüm tablet piyasasında, web kullanımının %71’i iPad’de.
  • Tabletler üzerinden yapılan alışverişlerde pazarın %80’i iPad üzerinden geçiyor.
  • Ayrıca iPad’leri ilk defa satın alanların oranı hala yüksek: ABD’de %50’lerde, Çin gibi gelişen ülkelerde ise %70’leri buluyor.

Buradan hareketle, müşterilerin iPad’lerini yenilenme zamanlarının iPhone’dan uzun, Mac’ten kısa olduğunu belirtmemiz gerekiyor.

Servisler

Apple’ın bu çeyrekten itibaren paylaştığı tabloda “Servisler” adı altında bir başlık da bulunuyor. Bunun içerisinde

  • iTunes Store
  • App Store
  • Mac App Store
  • iBooks Store
  • AppleCare
  • Apple Pay
  • lisanslar ve diğer servisler mevcut.

Sihirli elma 2015 q1 ceyrek sonuclari 9

Tüm bunlar tek başlarına bu çeyrekte Apple’ın cirosuna sadece %6.4 katkıda bulunarak küçük görünse de, aslında 4.8 milyar dolarlık bir katkıdan bahsediyoruz. 🙂

Diğer Ürünler

Bir diğer yeni başlık da “Diğer Ürünler”. Bunun altında ise

  • iPod
  • Apple TV
  • Beats Electronics
  • Apple-markalı olan ve olmayan aksesuarlar yer alıyor.

Bunların da ciroya katkısı bu çeyrekte 2.7 milyar dolar ile %3.6 seviyesinde.

Sihirli elma 2015 q1 ceyrek sonuclari 10

Apple Watch Nisan’da geliyor!

Eylül ayında ilk defa duyduğumuz, sonrasında ise Apple’dan net olarak resmi bir açıklama duymadığımız Watch hakkında sonunda Tim Cook’un ağzından birkaç cümle döküldü. 🙂

Sihirli elma 2015 q1 ceyrek sonuclari 11

Tim Cook pek detaya girmese de, Apple Watch’ın nisanda satışa sunulacağını öğrenmiş olduk. Henüz hala fiyatlarla ilgili net bir bilgi yok, ancak tahminimizce Mart ayında özel bir etkinlik ile Apple Watch ile ilgili daha fazla detay ve fiyatları öğrenme şansımız olacak.

Sihirli elma 2015 q1 ceyrek sonuclari 12

2015, Apple Pay’in yılı olacak! (mı?)

Henüz Ekim’de hayata geçmiş olmasına rağmen Apple Pay de oldukça hızlı bir şekilde büyümeye devam ediyor. Şimdiden Apple, ABD’deki 750 banka ve kredi kartı birliği Apple Pay ile anlaşma imzalamış durumda. Ayrıca ABD dışında da açılabilecekleri çok büyük pazarlara da henüz açılmış değiller.

Sihirli elma 2015 q1 ceyrek sonuclari 13

Biraz daha rakamsal konuşmak gerekirse, temassız yapılan işlemlerde, yani Visa, Mastercard ve American Express’in dahil olduğu pazarda, her 3 doların 2’si Apple Pay ödenir hale gelmiş durumda. Güzel bir örnek olarak da, Whole Foods’da yapılan temassız alışverişler 4 kat artmış.

Önemli Notlar

Elbette Apple’ın çeyrek sonuçları anlat anlat bitmiyor, ancak aşağıdaki gibi küçük notları paylaşmak da benim için ayrı bir keyif. 🙂 Hem ilginç bulduğum, hem de bir ana başlık altında yer vermediğim bu detaylarla Apple’ın çeyrek sonuçlarına farklı bir gözle de bakabiliyoruz:

  • Sadece bu çeyrekte 74.4 milyon iPhone, 21.4 milyon iPad, 5.5 milyon Mac satıldı.
  • Saatte 34.000 iPhone, 8.3 milyon dolar net kar demek bu!
  • iPhone satışları bu çeyrek cirosunun %69’u!
  • App Store cirosu %41 büyüdü!

Sihirli elma 2015 q1 ceyrek sonuclari 14

  • 1 milyarıncı iOS cihazı satıldı. 22 Kasım’da, uzay grisi bir iPhone 6 Plus 64GB. Şimdi anı olarak Apple kampüsünde duruyor.
  • Çin’de %157 büyüme var! Çin’de Apple patlaması yaşanıyor!
  • Apple TV satışları toplamı 25 milyona ulaşmış.
  • HealthKit kullanan 600’den fazla uygulama var.
  • 2015’te CarPlay entegrasyonu yapan 30 otomobil şirketi var.
  • Apple’ın kasasında “178 milyar dolar nakit” var (Apple bu parayla IBM, Ford, GM, Tesla şirketlerini satın alsa, cebinde hala 41 milyar doları kalırdı)

Apple Store’daki tişörtler değişiyor

Bir de küçük ama ilginç bir detayı da paylaşmış olalım. 2 Şubat’tan itibaren Apple Store personelinin tişörtleri değişiyor. Yine aynı renk tonu kullanılmasına rağmen, Apple logosu biraz küçülüyor ve kalp üzerine doğru kayıyor.

Sihirli elma 2015 q1 ceyrek sonuclari 16

Tişörtler kısa ve uzun kollu, ve polo/normal yaka olarak birkaç farklı şekilde hazırlanmış. Biraz daha “modaya uygun” olmuş denilebilir sanırım. Apple’a geçtiğimiz sene Burberry’den katılarak Retail mağazalarından sorumlu olan Angela Ahrendts’in eli değdiği belli. 🙂

Değerlendirme

Aslında yazıyı biraz daha uzun tutarak değerlendirme kısmını otomatik olarak kısaltmış oldum. 🙂 Apple’ın iPhone 6’larla birlikte bu çeyrekte inanılmaz bir büyümeye ulaştığı belli. Ancak asıl merak edilen konu artık Apple Watch. Acaba beklentileri karşılayabilecek mi? İlk kullanım deneyimi nasıl olacak?

Bir diğer merak uyandıran konu da iPad satışları. Bu düşüş nereye kadar devam edecek? Apple iPad satışlarını arttırmak için farklı bir adım atmayı planlıyor mu bu sene içerisinde?

Sihirli elma 2015 q1 ceyrek sonuclari 17

Mac ailesiyle ilgili olarak da aslında aklımızda bir çok soru mevcut: 2015’te Mac ailesinde önemli değişimler görebilecek miyiz? MacBook Air ve MacBook Pro aileleri nasıl güncellenecek? Kasalarında değişiklikler olacak mı? Bu sene MacBook için de yıldızlı bir sene olabilir mi?

Ve elbette uzun zamandır aklımızda olan, ve güncellenmeyen Apple TV. Bu sene Apple TV’nin değiştiği sene mi olacak? Yoksa Apple, ürününü bir süre daha değiştirmek niyetinde değil mi?

Yorumlarınızı, değerlendirme ve tahminlerinizi bekliyorum… 🙂 Biraz beyin cimnastiği yapmak keyifli oluyor…


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


12 Yorumlar

  1. Demek ki büyük ekran birçok Android kullancısını Apple’a çekmeyi başarmış. 12″ rMBA’i merak ediyorum. Apple Watch pahalı olacak gibi. Şu Apple TV de yenilensin artık yahu. Teşekkürler Göktuğ hocam.

  2. Adamlar gerçekten bir marka oluşturdu ve herkese ulaşmayı başardı zannediyorum ki her evde bir apple ürünü var mac, ipad, ipod v.b. muhakkak bi yerinden bir şey var. Bu ürünleri de malum kapalı kutu olarak satıyor olsada başarıyor. Kapalı kutudan kastım android gibi açık kodlu olmaması ve kendi ürünleri içerisinde eşleşen ürünler olması son kullanıcıyı yıldırmıyor aksine daha çekici geliyor galiba. Bende iphone ve ipad kullanıcısı olarak en kısa zamanda macbook edinmek istiyorum. Ama son zamanlarda bir güncelleme gelebileceğini düşündüğümden dolayı biraz beklemeye almış durumdayım.

  3. Cok degil urunleri biraz daha hesapli yapsalar 25% kadar inanin insanlar PCden Mac’e androidden iphone a akin akin gecis yapardi,kisa vadede kar marjini dusurse de uzun vadede apple in telefon ve bilgisayar sektorunu domine etmesine yarardi.

  4. İphone 6 plus ipad mini serisinin katili olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ve ayrıca iyi gelecek yıl 4″ bir iphone bekliyoruz. Büyük ekranı teknoloji rahatlatamadı henüz

    • Şimdilik öyle görünüyor. 🙂 Ben de evdeki iPad mini’ye pek dokunmuyorum artık… Yeniden 4″ iPhone görecek miyiz ben de merak ediyorum. Teşekkürler paylaştığınız için. 🙂

  5. mac,iphone,ipad,apple tv vb apple ait ürünleriniz varsa birbiri arasında eşzamalama ve entegrasyon çok iyi vede birbirlerine çok iyi yardımcı oluyorlar zaten bu son çıkan hand off ve mac ten telefon görüşme olayı (iphone var ise) bu satışları çok etkiledi benim görüşüm.Apple cihazları arasındaki bu hand off olayını devam ettirdiği ve yenilikler getirdiği müddetçe kazanan hep kendisi olur

    Samsung , Windows , Nokia bunu anlayamadığı müddetçe bu savaşı kazanamaz ve ayda bir telefon çıkardıkları için işçi çıkarmaya devam ederler

    süper bir makale yazmışsınız Göktuğ Bey 🙂

  6. Herhangi bir Apple ürünü bile, kalite ve kullanışlılık açısından diğer ürünlerden açık ara önce. Android kapalı kutu değil de herkes içini mi açıyor, ya da aman aman programlar mı yükleyip de çalıştırıyor? Apple bizim babamızın değil ama ürünleri de ortada ?
    ?Samsung S4 ve Samsung edition 2014 kullanmış birisi olarak söylüyorum;
    ?Android çok fazla program hatası veriyor,
    ?Uygulamalar kendiliğinden kapanıyor,
    ?Profesyonel uygulamalar çok fazla yok,
    ?Gereksiz ve virüs barındıran uygulama çok,

    ?ios’da ise evet uygulamalar maalesef hep ücretli ancak;
    ?Ücretini verdiğiniz takdirde işini mükemmel yapan programlar fazlaca var,
    ?Yenilik getiren birçok program ios platformunda,
    ?Extra aparatlarla elinizdeki Ipad ve Iphone ürününüz çok farklı alanlarda sizi asla yarı yolda bırakmıyor,
    ?Apple ürünleri arasındaki veri aktarımı inanılmaz hızlı,
    ?Apple ürünlerinin kalitesi tartışılmaz,
    ?Apple her ürününün arkasında, kullanıcı hatası olmadığı sürece garanti kapsamında değişim yapmakta hiç tereddüt etmiyorlar,
    ?İkinci el satışları ve ürünlerin fiyatının düşmemesi Apple’a olan ilginin başka bir sebebi,
    Ürünü pazarlama stratejileri harika, sanki hiç bulunmayan bir ürün satın alıyorsunuz ?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz