Ana Sayfa İpuçları Mac’te uzman olmak için 5 ipucu!

Mac’te uzman olmak için 5 ipucu!

24

9 Mart’ta açıklanan yeni MacBook hepimizi heyecanlandırdı, yeni MacBook’u merakla bekliyoruz. Peki ya tam da bu dönemde Mac’imizle ilgili bazı pratik bilgilere göz atmak ister misiniz? Bu bölümde Mac’te işimize yarayacak 5 uzman ipucundan bahsediyor, Mac’imiz nasıl daha pratik bir şekilde kullanabileceğimize değiniyoruz.

1. Uygulamaları spotlight ile hızlıca açmak

Mac’imizde açmak istediğimiz uygulamaya bir çok farklı yerden ulaşabiliyoruz. Çoğunlukla akla ilk gelen LaunchPad olsa da, hızlı ve pratik bir kullanım için Spotlight da tercih edilebilir.

Basit bir klavye hareketiyle, command ve boşluk tuşlarına basarak çağırabildiğimiz Spotlight ile, istediğimiz uygulamayı birkaç tuşa basarak açmak mümkün oluyor. Böylece zaman kaybetmeden, istediğimiz uygulamayı kolaylıkla açabiliyoruz.

Sihirli elma mac uzman ipucu 1

2. Safari’de tam adresleri görmek

Safari’nin yeni sürümüyle birlikte adres çubuğunda sadece domain görünür oldu. Bu Safari’ye daha basit bir görünüm kazandırsa da, hangi sayfada olduğumuzu görememek biraz can sıkıcı bir durum.

Neyse ki bu durumu, kolay bir şekilde eski haline getirebiliyoruz. Safari tercihleri içerisinden “İleri Düzey” sekmesi altındaki “tam web sitesi adresini göster” seçimini yaparak alıştığımız adres çubuğuna kavuşabiliriz.

Sihirli elma mac uzman ipucu 2

3. Dokümanları kolayca imzalamak

Mac’imizdeki bir dokümanı imzalamak için bu dokümanı yazdırıp, imzalayıp tekrar taratmaya ihtiyacımız yok. Önizleme uygulaması sayesinde, kendi imzamızı Mac’imize tanıtarak istediğimiz dokümanları kolayca imzalayabiliyoruz.

Önizleme uygulaması içerisinden önce imzamızı tanıtıyor, sonra da dokümana kolayca ekleyebiliyoruz. Bu şekilde dokümanları yazdırmadan ve taratmadan, saniyeler içerisinde imzalayıp paylaşabiliyoruz.

Not: Bu konuyla ilgili detaylı bir yazı ve anlatım için “Mac’te dokümanlar nasıl imzalanır?” yazısına göz atabilirsiniz.

Sihirli elma mac dokuman imza 10

4. Tek tıkla sadece 1 uygulamayı görmek

Mac’imizde onlarca pencere ile çalışırken, tek bir uygulamaya odaklanmak istediğimizde, diğer pencereleri gizlemek için uğraşmamıza gerek yok. İhtiyacımız olan, basit bir klavye kısayolu.

Klavyemizden cmd ve alt tuşlarına basılı tutup, ekranda kalmasını istediğimiz uygulamanın Dock’taki simgesine tıklayarak diğer tüm uygulamaları tek hamlede gizleyebiliyoruz. İşte ferahlığa ulaşmak bu kadar kolay 🙂

Command Option alt ve tıklayın! 🙂

5. Safari’de 3 parmakla sözlüğe ulaşmak

İnternette bir şeyler okurken anlamını tam kestiremediğiniz bir kelimeye denk gelebiliriz. Böyle durumlarda elimizin altındaki sözlük sayesinde kelimelerin anlamlarını saniyeler içerisinde öğrenebiliyoruz.

Safari’de sözlük anlamına bakmak istediğimiz kelime üzerine üç parmağımızı kullanarak dokunmamız yeterli. Açılan küçük pencerede kelimenin sözlük anlamı ve kullanımı ile ilgili bilgiler karşımıza geliyor.

Sihirli elma mac uzman ipucu 4

6. BONUS: Bildirim Merkezi’nde “Rahatsız Etme”

5 dedik ama yine paylaşmadan geçmek istemedim. Mac’imizde bişeylere konsantre olmuş çalışrken bize gelen bildirimleri engelleyebileceğimiz, iPhone’daki gibi bir “Rahatsız Etme” özelliği var.

Bildirim Merkezi içerisine girdikten sonra ekranı aşağı doğru kaydırarak, gizlenmiş olan Rahatsız Etme özelliğine erişebiliriz. Bu özelliği aktif hale getirdiğimizde de bildirimleri geçici olarak durdurabiliriz.

Sihirli elma mac uzman ipucu 6

Son dönemde iPhone ağırlıklı paylaşımlar artmış olsa da, Mac bizim canımız ciğerimiz. 🙂 Asla ikinci plana atmıyorum, aksine önümüzdeki dönemde daha fazla Mac paylaşımı yapmaya gayret edeceğim… 🙂

Sihirli elma mac uzman ipucu feat


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


24 Yorumlar

  1. harika bir video olmuş, teşekkürler. sizden ricam, windows ve mac os x’i karşılaştırdığınız bir video çekseniz harika olur.

    • Enes Bey çok teşekkürler. Nasıl bir video, ne gibi karşılaştırmaları merak ediyorsunuz? Windows içeren bir video çekmeyiz sanırım ama belki Sihirli Elma’da benzer bir yazı paylaşabilirim?

    • Sistem tercihleri içinden izleme dörtgenini seçip “işaret etme ve tıklama” sekmesi içinde “arama” yanındaki kutucuğu check ederseniz üç parmak ile aramayı yapabilirsiniz.

  2. Yaklaşık 1,5 senedir yakından takip ediyorum sizi Göktuğ Bey, artık birşeyler yazmalıyım diye düşündüm. Emeğiniz ve paylaşımlarınızla (kendi adıma söylüyorum) gelişimimizi deseklediğiniz için sonsuz teşekkürler.

    Şirketimizin iMac’lere geçmesiyle 1 günde sanki okuma yazmayı unuttuk. Neyse ki çok kısa bir süre içinde “sihirlielma.com” u buldum (uzun süredir iPhone kullanıcısı olduğumdan Mustafa Bey’i takip ediyordum, O’nun vesilesiyle) ve şirketteki herkesi de takipçiniz yaptım artı kimin aklına birşey, soru vb. gelse önce bana soruyorlar (sayenizde).

    Alçakgönüllü tavırlarınız, öğretici aktarımlarınız için binlerce kez daha teşekkür ederim. Başarılarınızın devamını diler iyi çalışmalar dilerim.

    Bunun yanında, makalelere yorum yaparak bizlere artı şeyler daha katan tüm okuyuculara da sizlerin aracılığıyla teşekkür ederim.

    • Cihan Bey çok teşekkür ediyorum. Yardımcı olabildiğim için çok mutlu oldum. Sihirli Elma’yı önerdiğiniz için ayrıca çok teşekkür ederim. 🙂 Selamlar.

  3. mid 2012 Macbook Pro kullanıcısı olarak yeni macbook beni heyecanlandırmakla beraber fiyatlara bakınca hevesimiz kursağımızda kaldı. Son dönemde dolar kurunun da etkisiyle beraber apple ın türkiye şartlarına göre fiyatlarını fazla yükselttiğini düşünüyorum. İphone 3GS yi 1.750 TL ye İphone 4S i 1.999 TL ye İphone 5 i 2.199 TL ye aldım iphone 6 2.499 TL ile gittikçe benim için alınabilir olmaktan çıkıyor. Androide geçmeyi bile düşünüyorum. Bir macbook a 4-5 bin tl vermek te çok bence

  4. Merhaba Göktuğ Bey, yine işlerimizi kolaylaştıracak çok güzel ipuçları paylaşmışsınız, teşekkürler.. Benim sormak istediğim; sözlüğü sadece macbooklarda mı kullanabiliyoruz? Yada izleme dörtgeni olması şart mıdır? Magic mouse’la yada klavyeden bir kısayolu yokmudur? Tekrar teşekkürler, selamlar.

  5. Sözlük özelliğini kullanamıyorum. Yukarıda bahsetmiş olduğunu şekilde 3 parmak özelliğini açtım ancak kullanamıyorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz