Ana Sayfa iOS iPhone’un pili bitse bile yerini bulmak mümkün mü?

iPhone’un pili bitse bile yerini bulmak mümkün mü?

48

Hiç iPhone kaybettiniz mi? Peki kaybettiğiniz iPhone’u bulabildiniz mi? Apple bu konuda her geçen gün yeni bir özellik daha ekleyerek bizlerin hayatını kolaylaştırmaya devam ediyor.

Diyelim ki iPhone’umuzu cebimizden düşürdük. Şans bu ya, pili de bitmek üzereydi. “iPhone’u Bul” ile konumuna bakmak için de geç kalmışız, çünkü artık cihaza ulaşamıyoruz. Umudumuzu yitirmeye gerek yok: iOS 8 ile birlikte artık cihazımızın pili bitmeden önce son bir imdat çağrısını duyma şansımız oluyor. 🙂

sihirli-elma-iphone-bul-son-konum-feat

“iPhone’u Bul” yani “Find my iPhone” özelliğini artık hepimiz biliyoruz, ve muhtemelen de kullanıyoruz. Apple da bu özelliği devamlı olarak geliştirmeye ve daha iyisini yapmaya devam ediyor. iOS 8 ile birlikte yeni bir özellik daha ekleyerek, kaybettiğimiz iPhone’larımızı bulabilme ihtimalimizi arttırmaya çalışıyor.

Sihirli elma iphone bul son konum 1

Ancak yeni özelliği detaylıca anlatmadan önce, önceki durumu hatırlayalım. Bu özellik sayesinde, iPhone’umuzu kaybettiğimizde icloud.com veya bir arkadaşımızın iPhone’u üzerinden kullanabileceğimiz iPhone’umu Bul uygulamasıyla, “hala çalışan, açık olan, pili bitmemiş” iPhone’umuzun yerini kolayca harita üzerinde görebiliyorduk.

Sihirli elma iphone bul son konum 2

Fakat biz kaybettiğimizi fark etmeden önce iPhone’un pili biterse, haritada iPhone’umuzun yerini görmemiz mümkün olmuyordu. Çünkü biz istemeden, iPhone konumunu asla göndermiyordu. İşte Apple bu küçük detayı düşünerek iOS 8 ile birlikte yeni bir özellik daha ekledi.

Artık küçük bir ayar yaparak, iPhone’umuzun pili bitmeden önce son bir defa daha konumunu göndermesini sağlayabiliyoruz. 🙂

Sihirli elma iphone bul son konum 3

iOS 8 ile birlikte gelen bu özellik, tahminimce Apple’ın gizlilik politikaları sebebiyle kapalı olarak geliyor ve kullanabilmemiz için bizim elle aktif hale getirmemiz gerekiyor. Bunun için Ayarlar > iCloud > iPhone’umu Bul içerisinden “Son Konumu Gönder”i aktif hale getiriyoruz.

Sihirli elma iphone bul son konum 4

Umarım hiç başımıza gelmez, ama böylece iPhone’umuzu kaybetsek ve kaybettiğimizi fark etmesek bile, cihazımızın pili bitmeden önce son konumunu Apple’a gönderdiği için yerini bulma şansımız yükseliyor.

Sihirli elma iphone bul son konum 4b

Bu özellik yokken, biz iPhone’umu Bul uygulamasından cihazımızın konumunu sorgulamamış olursak, iPhone’umuz konumunu göndermemiş olacağı için  pil bitince bulma ihtimalimiz de oldukça düşük oluyordu.

Sihirli elma iphone bul son konum 5

Bu konuda birkaç önemli noktaya da soru-cevap şeklinde değinmek istedim. Umarım yardımcı olur:

Hırsızlığa karşı bu ne kadar etkili?

Elbette cihazımız çalındıysa yapacak pek fazla bir şey kalmıyor. Ancak iPhone’umu Bul özelliğini aktif hale getirdiysek, cihazın yerini takip etme imkanımız oluyor ve iPhone’umuz sıfırlanmaya çalışılsa bile “iCloud Aktivasyon Kilidi” sayesinde sıfırlanma sonrasında şifre girmeden kullanılamıyor.

iPhone’umu Bul aktif olursa konumum sürekli olarak Apple’a gönderiliyor mu?

Hayır. Bu özellik sadece biz istediğimizde iPhone’un konumunu Apple’a gönderiyor. Gün içerisinde durduk yere konumumuz Apple ile paylaşılmıyor.

Bu özelliği aktif hale getirince pilim daha çabuk biter mi?

Hayır. Konum bilgisi sürekli olarak GPS üzerinden alınmadığı ve paylaşılmadığı için ek bir yük getirmiyor. Ancak elbette kendi iPhone’umuzun konumunu farklı bir cihaz üzerinden sürekli olarak sorgularsak pil ömrünü az da olsa etkilemiş olmak mümkün.

“iPhone’umu Bul” ile iPhone dışında hangi cihazları takip edebiliyor ve erişebiliyorum?

Apple kimliğimiz (Apple ID) ile eşleştirdiğimiz ve “iPhone’umu Bul” özelliğini aktif hale getirdiğimiz tüm Mac, iPhone, iPad ve iPod Touch’larımızı bu şekilde takip edebiliyor ve ulaşamadığımız durumlarda müdahale edebiliyoruz.

iPhone’umu Bul ile, uzaktan cihazımla neler yapabilirim?

Bu özellik sayesinde:

  • cihazlarımızın konumunu harita üzerinde takip edebiliyor,
  • sesli bir uyarı göndererek, cihazın sesi özellikle kısılmış olsa dahi ses çıkarmasını sağlayabiliyor,
  • cihazı kendi koyacağımız bir şifre ile kilitleyerek, ve kilit ekranında kayıp bir cihaz olduğunu göstererek, bizim belirttiğimiz telefon numarasını gösterebiliyor
  • veya cihazı uzaktan “sıfırlayabiliyor” yani içindekilerin silinmesini sağlayabiliyoruz.

Sihirli elma iphone bul son konum 6

Değerlendirme

Peki gelelim bu özelliğin, ve yeni eklenen küçük detayın değerlendirmesine. Açıkçası Apple’ın bu konuda bizler için sunduğu sistem oldukça basit, pratik ve güvenilir. Cihazı kaybettiğimizde anında konumunu görebilmek, uzaktan müdahale ederek ekranında mesaj çıkartmak ve gerekiyorsa tamamen silinmesini sağlamak oldukça güçlü imkanlar.

Ancak cihazımız bulunduğu (veya çalındığı) gibi kapatılırsa son konumu görememek de bir o kadar sinir bozucu. “Son konumu görmek” bunu bir nebze olsun halledebiliyor gibi görünse de, yine de tam bir çözüm sunmuyor elbette. Ancak bu durumda da “iCloud Aktivasyon Kilidi” devreye giriyor ve cihazın sadece bizim bildiğimiz bir şifre girilmeden yeniden kullanılmasını imkansız hale getirebiliyor.

Bu da iPhone hırsızlıklarını azaltma, ve caydırıcılığı arttırma yolunda atılmış çok önemli bir adım diyebiliriz.

Fakat tüm bunları yapabilmek için tek bir şart var: iPhone’umu Bul özelliğinin aktif hale getirilmesi. 🙂 Eğer hala bu özelliği aktif hale getirmediyseniz, lütfen 1 dakikanızı ayırın ve bu özelliği Mac, iPhone, iPad veya iPod Touch’ınızda aktif hale getirin. Hiç ihtiyacınız olmaması, ama gerektiğinde işinize yaraması umuduyla…

sihirli-elma-iphone-bul-son-konum-1.jpg


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


48 Yorumlar

  1. Paylaşım için çok teşekkür ederiz, Göktuğ Bey. Ne mutluki ben şimdiye kadar iPhone’umu kaybetmedim. Ama beraber çalıştığım arkadaşım geçen yaz tatilde iPhone’unu kaybetti. Eşinin başka marka akıllı telefonundan beni aradı, arkadaş bul uygulaması üzerinden iPhone’un yerini tespit ettik ve harita görüntüsünü gönderdim. Gidip düşürdüğü yerden iPhone’unu aldı 🙂 Bu tip uygulamalar hiç aklınıza gelmeyecek şekilde size fayda sağlayabiliyor, teşekkür ederiz Apple…

    • iPhone’u bulabilmenize sevindim. 🙂 Benzer bir durumda benim arkadaşım ne yazık ki bu özelliği açmamış olduğu için, telefon çalmasına rağmen kimse duymadı ve muhtemelen çimlerin arasındaki iPhone’un pili bittiği için ulaşılamaz hale geldi… 🙁

  2. göktug bey yazınız ve bılgılendırmelerınız ıcın tesekkurler ancak mac ıcın bunu nasıl yapacagız yosemıte nın son surumundeyım

    • zaten bılıyordum boyle olucagını 2 senedır hem ozelden hem sıte uzerınden goktug beye ne zaman yazsam asla cvp alamıyorum konu ıle ılgılı yazmamıs olsam tamam cvp vermesın ama her defasında herkese cvp verıp benım sorularıma cvp vermemenızı esefle kınıyorum

        • veysel ve burak beyın sorularına cvp verılme dakıkalarını baz aldım ayrıca ozelden defalarca kendısıne yazdım google+ twitter lınkedın sahsı maıl hesabına ayrı ayrı yazıyorum cvp alamıyorum

      • Uğur Bey selamlar,

        Kusura bakmayın, demek ki bir şekilde gözümden kaçmış ve size daha önce yanıt verememişim. Ancak ara sıra bakabiliyorum, sürekli olarak sihirlielma.com ile ilgilenemiyorum. 🙂 Ayrı bir tam-zamanlı işte çalıştığım için boş zamanlarımda göz atabiliyorum yorumlara da.

        Sizin yorumunuz benim diğer yorumlara cevabımın hemen ardından gelmiş. Elimden geldiği kadar sık bakıp yanıt vermeye çalışsam da bazen gözden kaçırdıklarım da olabiliyor demek ki. Tekrar kusura bakmayın lütfen.

        Selamlar.

    • bu güzel yazı için çok teşekkürler Göktuğ Bey. bende aynı şeyi soracaktım. yanıtızı merakla bekliyorum 🙂

    • Ugur bey Mac icin Mac imi bul uygulamasi mevcut

      Tek yapmaniz gereken.

      Ayarlar > iCloud > Mac imi bul u isaretlemek.

      Hoscakalin

  3. Göktuğ Bey slm; yine elinize sağlık, hemen aktif ettim, başına gelmeyen bilmez bu uyg kıymetini :]]]

    Eşimin tlf iPhone bul uyg kapalıydı ve ulaşamadık, tabi ben kafayı yedim nie kapattın diye :]] Allah’tan insanına denk geldik te bir hafta sonra olsa da aradılar bizi (bulan teyze yaşlı, kapı komşusu tatilde, komşusu gelince kapanmış teli açtırıyor (bu arada Allah’tan kilit yok) ve içindeki telefondan bir şekilde bize ulaşıyorlar) ama bu uyg açık olsaydı daha rahat bulurduk sanırım. Bu uygulamanın değeri bilinmeli…

  4. Göktuğ bey paylaşımınız için teşekkür ederim.
    Ancak ben bu uygulamanın bir takım eksiklikleri olduğunu düşünüyorum. Geçen Aralık ayının sonuna doğru iphone6 cihazımı çaldırdım uygulama açık olduğu olduğu halde cihazıma ulaşamadım. Sebebi çok basit çalan şahış 5-6dk içinde telefonu kapatıyor ve bende iphonumu bul uygulamasıyla bakarken cihazımı göremiyorum.
    Ama buna karşılık şöyle bir uygulama geliştirilebilir. Örneğin: Telefonu kapatmak istediğimizde şifre istese?!
    Eğer böyle bir özellik daha eklenirse uygulamanın daha kullanışlı olacağını düşünüyorum.

    • gerçekten merak ettiğim bir konu bununla ilgili apple a mail atılıp fikir beyan edebilir miyiz ya da bunun için ekstra bir app var mı?

      • Bildiğim kadarıyla yok Okan Bey. Sadece Apple’ın çeşitli forumlarına katılarak görüşlerinizi bildirebilirsiniz.

    • Jailbreak ile bu özelliği dahil edebiliyoruz. Ben Bioprotect eklentisiyle bunu yapabiliyorum, şu an telefonu kapatırken, lokasyon ayarını kapatırken, interneti kapatırken parmak izi soruyor. Bu açıdan Jailbreak’ın güzel avantajları var.

  5. Merhaba Göktuğ Bey, bu konu hakkında bir sorum var. Kaybolan cihazı bulabilmemiz için o cihazın internete bağlı olması mı gerekiyor?

    • Evet Can bey, bir şekilde wireless veya 3g ile telefonun internete bağlı olması gerekiyor. Örneğin wi-fi ile internete bağlıyken biri masanızdan telefonu aldı uzaklaştı ve internet bağlantısı koptu wi-fi ile. Ancak en son masanızdaki konumunu görebilirsiniz telefonunuzun, şayet 3g interneti yoksa.

      • Teşekkürler.. Çok sıkıntılı bir durum ya.. Şarj bitmemesi için 3G kapalı durur genelde. Neyse Allah başımıza vermesin 😀

  6. Merhaba geçen Cumartesi bi mekanda telefonumun kayıp/çalıntı olduğunu düşünerek ipadimden konumuna baktım yaklaşık 500-600 metre uzaklıkta olduğunu gördüm ve o noktaya gittim. Saatlerce gelen giden insanlara baktım, şüpheli birilerini aradım. Hatta bazılarıyla tartışmak zorunda kaldım. İphone sabit bi şekilde ordaydı ve sürekli ses çalmama rağmen bulamadım. Ve iphone’un şarjı bitmek üzereyken son bir kez daha ses çaldım ve arkadaşlarım aradı ve telefonu kaybettiğim yerde, sahnenin altında bulduklarını söylediler. Böyle bir uygulama sadece şansınız varsa işe yarar. Bu sorunla ilgili apple’a mail bile attım. Bakalım ne cevap verecekler.

  7. Paylaşım için çok teşekkürler arkadaşım. Şu teknoloji yazıları arasındaki en güzellerinden bir tanesiydi.

  8. Merhaba arkadaşlar bir sıkıntıya çare arıyorum lütfen yardım edermisiniz.. 5s kullanıcısıyim ve telefon rehberimdeki kişileri sim kartıma aktarmak istiyorum va başaramıyorum lütfen acil yardım..

  9. Merhaba arkadaşlar bir sıkıntıya çare arıyorum lütfen yardım edermisiniz.. 5s kullanıcısıyim ve telefon rehberimdeki kişileri sim kartıma aktarmak istiyorum va başaramıyorum lütfen acil yardım..

  10. Günlerdir soruma cevap bekliyorum acaba çok mu zor yazmak… Sizin bu konu hakkında yeterince bilgi sahibi olduğunuzu düşünüp bir soru soruyorum fakat karşılığında umursanmıyorum ne kadar güzel..

  11. Merhaba Göktuğ bey verdiğiniz bilgi çok güzel ellerinize sağlık ama benim aklıma takılan birseyler var sormak isterim . I phone 7 plus aldım ama disaridayken abim babam vs baktığı zaman yeri mi gorebilirmis ben buna nasıl engel olabilir yani telefonuma ekstra birsey mi yüklenmiş yoksa i phone mi Buldan mi buluyor internetim kapalıyken yeri mi göremezler mi yada görürler mi ne yapmalıyım dikkat etmem gereken unsurları söyler misin rica etsem

    • iPhone’u Bul ve Arkadaş Bul uygulamaları genelde bunun için kullanılır. İlk olarak Apple ID’nizin şifresini değiştirmenizi ve Arkadaş Bul içerisinden sizin konumunuzu izleyen biri olup olmadığına göz atmanızı öneririm.

      • Arkadaşım burda ekli birisi yok gözükmüyor ama icloud Şifremi biliyor malesef ve degistirmem de göze batacaktir. Nette çok sayfaya baktım ve bi sayfa da internet bağlı değilseniz şifrenizi Bilsede bulamaz yazıyor ve ben bunu denedim i phone mi Buldan netim kapalıyken cihaz cevrimdisi yazıyor ama yine emin olmak için apple magazin sordum bugün ve arkadaş Buldan ekli değilse oradan göremez ekli olsa da konumunu onunla paylasman gerekir denedi i phone bul dan ise netin açık ise kendi telefonundan senin icloud hessabindan görür netin kapaliysa goremez dedi . Ama pc den girerse icloud hesabina netin olsa da olmasa da görür dedi acaba bu doğru mu . Ayarını kapatamam Şifremi de degistiremem cins çünki üzerime dikkat çekerim acaba bu verdikleri bilgi doğru mu ne yapmalıyım :(((

          • Bahsettiğiniz durumlar doğru. Yani cihazınızın interneti kapalı olursa, veri alışverişi olmayacağı için konumun bilinmesi mümkün olmayacaktır. Ancak internet açık olduğu zaman iCloud üzerinden cihazınızın konumu bulunabilir. Bunu engellemek için Ayarlar > iCloud > Find My iPhone’u kapatabilirsiniz. Bu durumda cihazınızın konumu paylaşılmayacaktır.

          • Göktuğ bey peki son olarak bi media market e sordum eleman dedi ki net kapalıyken telefondan bakarsa konum göremez ama pc den bakarsa net kapalı da olsa görür dedi doğru mu acaba

  12. Merhaba,

    Göktuğ bey benim cihazım kayboldu ve dün biri açtı ki açıldı mesajı geldi ama çevrim dışı durumda en son oturum bölümü açık ama ben son oturuma nereden bakacağım iphonumu bul seceneğinde hala çevrimdışı görünüyor.

  13. iphone 7 ım 2 gun once çalındı emnıyete gıdıp ımelını kutusunu garantsını bıraktım bılgısyaradan sureklı takıp edıyorum apple şifresıyle sureklı cevrımdısı görunuyor 2 gundur ıphonumu bulabılırmıyım basına gelmıs olan varmı
    daha önce

  14. Merhaba ben iphone çaldırdım ama iphone bul uygulaması açık değil ve içerisinde hattın ( sim kart) yoktu telefon kendi üzerime kayıtlı iphone bulabilirmiyim

  15. Bugün markette tlf çaldırdım veya kaybettim bilemiyorum fakat apple kimliğimle baktım ve çevrimdışıydı..internetim kapalı olduğundan mı konum göstermedi nasıl bulabilirim şarjıda muhtemelen bitmiştir 12 saat oldu çünkü tlf ıphone 7 şimdiden tşk yardımcı olursanız sevinirim ltfn

  16. Göktuğ Bey merhaba ıphone da konumun yerini değiştirme gibi bi imkanımız varmı ? Mesela okuldayken evde göstermek gibi ?

  17. meraba arkadaşlar mağdurum telefonumu düşürdüm veya çaldırdım telefonun şarjı bitmiş olsa gerek iphoneyi bulda çevrimdışı gösteriyor.bende nasıl telefonumun son konumuna ulaşabilirim

  18. İphone çalındı ama alan kişi iphone kapattı ve iphone bul özelliğinde sürekli çevrimdışı gösteriyor alan kişi şifreleri girmeden malum bunu internete bağlayamayacak benim bu cihazı bulma şansım nedir ?

  19. Benim arkadaşımın telefonu kayboldu en son konum 2 saat önce gösteriyor telefonda kapalı peki en son konumu göster diye doğru mu bunu mu telefon kapalıyken de görebiliyor muyuz konumu

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz