Ana Sayfa Apple101 Apple Watch Deneyimim ve İlk Yorumlarım

Apple Watch Deneyimim ve İlk Yorumlarım

32

Apple Watch için artık saatleri sayıyoruz. 31 Temmuz Cuma sabah saat 07:01 itibariyle Türkiye’den de Apple Watch satın alabiliyor olacağız. “Peki Apple Watch ne işe yarıyor? Bir işe yarıyor mu gerçekten? Gerekli mi?” gibi soruların cevabını, ve 2 günlük deneyimimi özetlediğim bu yazıyı paylaşmak istedim.

Watch ile ilgili detaylara, uygulama incelemelerine ve ipuçlarına ise önümüzdeki günlerde bol bol yer vermeye çalışacağım.

sihirli-elma-apple-watch-deneyim-yorum-hero

Apple Watch nasıl bir şey?

Önce her Apple ürününde olduğu gibi bir kutu açılma deneyimiyle başlayalım. Tahmin edebileceğiniz ve belki de zaten video incelemelerden izlediğiniz gibi, Watch özel bir kutuda, yine Apple’a has bir kutu açılma deneyimiyle karşımıza çıkıyor.

sihirli-elma-apple-watch-deneyim-yorum-1

sihirli-elma-apple-watch-deneyim-yorum-2

Benim test ettiğim model “38mm” yani ufak olan, beyaz kordonlu Apple Watch Sport modeliydi.

sihirli-elma-apple-watch-deneyim-yorum-3-1

sihirli-elma-apple-watch-deneyim-yorum-3a

Kutu içerisinden Watch’a ek olarak şarj aleti, kablosu ve daha uzun bir kayış çıkıyor.

sihirli-elma-apple-watch-deneyim-yorum-4

Tüm bu keyfi yaşadıktan ve Watch’u kolumuza taktıktan sonra ise işin daha eğlenceli kısmı olan kurulum ve kullanım aşamasına geçiyoruz. Ve birkaç dakikada tıpkı bir yeni iPhone’da kurulum yapar gibi seçimlerimizi tamamladıktan sonra işimiz bitiyor, Watch ve iPhone eşleşmiş ve çalışır hale geliyor.

sihirli-elma-apple-watch-deneyim-yorum-5

sihirli-elma-apple-watch-deneyim-yorum-6

Artık hem Watch üzerindeki kendi uygulamalarını, hem de iPhone’umuzda Watch destekleyen uygulamalarını kullanabiliyoruz.

sihirli-elma-apple-watch-deneyim-yorum-7 sihirli-elma-apple-watch-deneyim-yorum-8

 

Bu uygulamaları hem Watch üzerinde görebiliyor, hem de ayarlarını iPhone’umuzdaki “Apple Watch” uygulaması içerisinden yapabiliyoruz.

sihirli-elma-apple-watch-deneyim-yorum-9

Şu anda buradaki uygulamalara pek girmeyeceğim, bunlara ayrı yazılarda değinerek detaylandırmaya çalışacağım. Ancak Watch ile ilgili olarak paylaşmak istediğim, benim hoşuma giden bazı küçük detaylar var…

Hoş detaylar

  • Haritada yol takibini saate bile bakmadan yapabiliyoruz
  • Kısa konuşmaları Watch üzerinden yapıp bitirebiliyoruz
  • Dikte özelliği ile çabucak msaj gönderebiliyoruz
  • Bildirimler ile iPhone’u daha az kullanıyor, “o ana odaklanabiliyoruz”

sihirli-elma-apple-watch-deneyim-yorum-11

  • Spor ve sağlıkla ilgili anlık, kişisel ve daha sık bildirim alabiliyor, motive oluyoruz
  • Kamera uygulaması ile tripod üzerindeyken veya selfie çekerken Watch’u kullanabiliyoruz
  • Kolumuzdaki titreşimle, sessiz sedasız uyanabiliyoruz (şarja takılı değilken tabi)
  • iPhone yerine arkadaşlarımızın yüzüne daha çok bakabiliyoruz
  • iPhone’u bulamadığımızda sesli veya ışıklı olarak uyarılarla yerini bulabiliyoruz

sihirli-elma-apple-watch-deneyim-yorum-12

Özetle buradaki pek çok şey şu anda Apple Watch’un kendi özellikleri. Yani henüz belirli bir Watch uygulaması için “benim için hayatımı değiştiriyor” demek zor. Ancak hepsi kendi başına ayrı ayrı işe yarayan ve sadece birkaç saniyede çözüm sunan uygulamalar.

sihirli-elma-apple-watch-deneyim-yorum-13

Bunların hemen hemen hepsi de Apple Watch ekranı ile 1-2 dakika, hatta onu bile geçtim 10-15 saniye bile uğraştırmayan şeyler. Genelde Watch ile 3-5 saniye içerisinde işimi bitirmemi sağlayan uygulamalar ve senaryolar. Bu yüzden de yeni yeni filizlenmeye başlayan Watch uygulamalarından da benzer senaryolarda çözümler beklemek mantıklı görünüyor.

3-5 saniye içerisinde çözüm sunan uygulamalar, Apple Watch için ideal

Örneğin evimdeki Philips Hue renkli ampullerini iPhone yerine Watch üzerinden kontrol etmek, sadece 2 dokunuş ile değiştirmek benim için oldukça pratik bir çözüm. Bunun için cebimden iPhone’u çıkartıp ya da evin içinde şarjdaki iPhone’u alıp bu işi yapmak yerine, kolumdaki Watch üzerinden yapabilmek bana kolaylık sağlıyor.

sihirli-elma-apple-watch-deneyim-yorum-14

Ama oturup da Instagram fotoğraflarına küçücük Watch ekranından bakmak çok saçma. 🙂

sihirli-elma-apple-watch-deneyim-yorum-15

BiTaksi’nin kolay taksi çağırmayı sağlayan uygulaması da oldukça başarılı olmasına rağmen, bir yandan da gün içinde sürekli olarak taksi çağırmak gibi bir derdim olmadığı için de bu işi iPhone’dan yapmak benim için bir problem teşkil etmiyor.

sihirli-elma-apple-watch-deneyim-yorum-16

Bu yüzden 2 günlük deneyimimle söyleyebileceğim şey, daha sık kullanılan, gün içinde daha çok ihtiyaç duyduğumuz veya kullanmaya başladığımızda anlık olarak bişeyler yapmamızı gerektiren işlerde Watch uygulamalarının daha anlamlı ve başarılı olduğu yönünde.

sihirli-elma-apple-watch-deneyim-yorum-17

NOT: Bu arada Watch ekran görüntüsünü kuru kuru koyunca oldukça kötü görünüyor. Halbuki bir üstteki resimde çok daha şık… 🙂

Apple Watch ne işe yarıyor? Gerekli bir cihaz mı?

Elbette 2 günlük deneyim, böyle bir cihaz için henüz yeterli değil elbette. Ben de cuma günü herkes gibi kendi Watch’umu aldıktan sonra daha net bir yanıt bulmaya çalışacağım. Ancak şu andaki yorumlarımı şöyle özetleyebilirim…

Apple Watch, henüz tam olarak potansiyelini gösteremeyen, çok eğlenceli, teknolojik bir oyuncak. Potansiyelini gösterememesinin birkaç sebebi var:

Donanım, ilk sürüm olduğu için henüz optimize edilmiş değil. İkinci veya üçüncü sürümde çok daha iyi bir hale gelecek, 2-3 sene sonra şimdi kolumuzda olan Watch çok demode görünecek muhtemelen. (İlk iPad ve şimdikini karşılaştırınca ne demek istediğimi daha iyi anlatabilirim sanırım.(: )

sihirli-elma-apple-watch-deneyim-yorum-18

Resim: MacWorld

Yazılım konusunda Apple aslında hızlı adım atıyor diyebiliriz. Watch OS 1.0’dan sonra 1.0.2 ile yeni diller, daha iyi pil ömrü gibi iyileştirmeler getirse de, Watch OS 2 ile birlikte gerçek bir kırılma noktasına doğru gidiliyor. Bu da sonbahar aylarında kullanabileceğimiz yeni sürümün çok daha hızlı, yeni özelliklerle dolu ve heyecan verici olacağı anlamına geliyor.

sihirli-elma-apple-watch-deneyim-yorum-19

Uygulamalar, bence şu anda Watch’un en zayıf noktası. App Store’da yine bir sürü uygulama olmasına rağmen ortalık tıpkı 2008’deki App Store gibi bir sürü ilginç, yeni ama bir süre sonra “anlamsız” olduğu farkedilecek yeni uygulamalarla dolu. Çünkü Apple da dahil olmak üzere, henüz kimse tam olarak nasıl bir fayda sunabileceğini bilmiyor.

sihirli-elma-apple-watch-deneyim-yorum-20

Bu kötü bir şey değil elbette, çünkü herkes bir şeyler deniyor. Yeni bir teknoloji, yeni alışkanlıklar yaratmaya çalışıyor ve bu noktada da herkes bir şeyler “tutturmaya” çalışıyor. İnsanların hoşuna neyin gideceğini, neyin fayda sağlayacağını keşfetmeye çalışmak hem heyecanlı, ama bir o kadar da zor bir konu. 

Ancak iPhone’da olduğundan çok daha kısa sürede yeni ve faydalı uygulamaların App Store’u domine edeceğini ve Apple’ın da bu konuda seçici davranarak biz kullanıcılara doğru uygulamaları tanıtacağını tahmin ediyorum.

Hangi Apple Watch’u alacağım?

Peki gelelim işin en eğlenceli ama bir o kadar karar vermekte zorlanacağımız kısmına: Hangi Apple Watch alınacak? 🙂 Benim seçimim şu arkadaştan yana:

sihirli-elma-apple-watch-deneyim-yorum-21

  • Apple Watch Sport
  • 42mm kasa
  • Uzay Grisi kasa ve kordon

Çünkü…

  • Apple Watch Sport tercih ediyorum, çünkü hem benim tarzıma daha uygun, hem de ilk sürüm bir ürüne daha fazla para vermek istemiyorum.
  • 42mm kasa seçiyorum çünkü 38mm ile yaptığım testlerde ufak göründü, ve kolumda da küçük kaldı.
  • Kasa ve kordonu da uzay grisi seçiyorum, çünkü diğer renkleri sürekli olarak kıyafetime uyduramam ama siyah daha uyumlu olacak

Herkesin kendine göre tercih sebepleri olacaktır. Zaten işin güzelliği de burada. 🙂 Renk, boyut, görünüş, giyim tarzı, kişisel zevkler gibi bir çok etmen kararımızı etkileyecek. Üçüncü parti kayışlar da hayatımıza girmeye başlayınca zaten ortalık iyice şenlenecek, her yerden farklı kordonlar alıp kullanmaya, belki de kıyafetimize göre kordon değiştirmeye bile başlayanlarımız olacak.

sihirli-elma-apple-watch-deneyim-yorum-22

Apple Watch nereden satın alınabiliyor?

Son bir detay da Apple Watch’u nereden satın alabileceğimizle ilgili, çünkü Apple Watch öyle her yerden alınan bir ürün olmayacak. 🙂

sihirli-elma-apple-watch-deneyim-yorum-23

Resim: Mirror

Apple Watch sadece Apple Store’larda ve Apple Premium Reseller’larda satılıyor olacak. Yani İstanbul için konuşursak eğer, Anadolu ve Avrupa’daki 2 Apple Store, ve Apple’ın izin verdiği APR’lar ilk günden itibaren Watch satışı yapabilecek.

Bunlar dışında kalan teknoloji marketleri, GSM şirketleri, internet siteleri gibi yerlerde resmi olarak Apple Watch satışı olmayacak. Yani iPhone veya iPad alır gibi “Abi ordan bana 16GB siyah ver” diyemiyoruz kimseye… 🙂

sihirli-elma-apple-watch-deneyim-yorum-24
Resim: Telegraph

Hatta Apple Store ve Apple Premium Reseller’larda Watch satışıyla ilgili özel birer personel bize yardım ediyor olacak, ve beğendiğimiz Watch’u denemek istediğimizde bizi özel bir alanda ağırlayarak deneyimlememize yardımcı olacak.

sihirli-elma-apple-watch-deneyim-yorum-25

Resim: GettyImages

Yani Apple Watch almak da, Watch’un kendisi kadar özel ve farklı bir deneyim olacak… 🙂

sihirli-elma-apple-watch-deneyim-yorum-26

Resim: GottaBeMobile

Lafı yine uzattım, kısa yazıp yorumlarımı paylaşacağım derken yine uzun uzun anlattım… 🙂

Ben cuma sabah 07:01’de Watch’umu satın alacağım. Apple Store’larda daha önceki iPhone lansmanlarından tanıdığımız uzun sıralar veya kuyruklar olur mu bilemiyorum. Ama bakalım Apple Watch’a, bu yeni ürün ailesine nasıl bir ilgi olacak…

Bu arada, siz Watch almayı düşünüyor musunuz? Hangi Apple Watch’u seçeceksiniz? Ve neden? 🙂

GÜNCELLEME:

Apple Watch artık Türkiye’de de satışa sunuldu. Aldığım Watch’un kutu açılımını ve ilk kurulumuna aşağıdaki videodan göz atabilirsiniz… 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=k2PYXB5KKSc


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


32 Yorumlar

    • Bu tür ürünlere saat diye bakarsanız haklı bir eleştiri. Ancak bu ürünler saat bilgisi de veren, telefon cihazının mobil arayüzü olarak çalışıyor. Bir çok bilgiyi kolunuzdan alabildiğiniz gibi, bunun dışında cihaz size bir çok uygulama ile de ek hizmet sunuyor.

      Olayı bu bir saat diyerek baside indirgemezseniz, cihazın şarj süresi kabul edilebilir hale geliyor. Tabi ilerleyen zamanlarda bu sürenin artması ortak dileğimiz.

      Ben de, sabrı taşıp beklemeye dayanamayarak apple watch’u yurt dışından getirtenlerden birisiyim. Benim aldığım, 42mm ve sport modelin uzay siyahı olanı. Yaptığım alımdan dolayı son derece memnunum. Umarım tüm alacak olanlar aynı memnuniyeti yaşarlar.

    • Her gece telefonunuzu da şarj ediyorsunuz. Pebble kullanıdığınızı anlıyorum ve çok daha üstün bir cihaz olduğunuzu söylüyorsunuz. Kısa bir değerlendirme yaparsanız kullanım özellikleri ve hayatınızı kolaylaştıran özellikleri hakkında belki hepimiz koşa koşa gider pebble alırız.

  1. Saate bence AR-ge projesi olarak bakmak daha mantikli, Bundan belki 10 yil sonra email, sms, telefonla arama, takvim, navigasyon gibi ozellikler icin saat tek basina yeterli olacak ve web browsing, streaming yapmayan kullanicilar telefon yerine sadece saatle islerini gorecekler.

    • 10 yıl fazla uzun bir zaman değil mi? 🙂 10 sene önce iPhone bile yoktu.

      Ancak yazıda da bahsettiğim gibi, birkaç sene içerisinde çok daha iyi ve daha geniş kitlelere dokunabilecek bir ürün olacağını tahmin ediyorum..

  2. Bende apple watch modelinden alacağım.hatta saatin kullanım süresini uzatacak olan (+30 saat)kordonu da sipariş ettim.umarım hayal kırıklığı olmaz.

  3. 1 ay önce 42 mm sport uzay grisini kızlarım babalar günü hediyesi olarak aldılar. Önce ben de kararsızken ve pahalı mı derken şimdi iyi ki aldıklarını düşünüyorum. Bir kere sürekli tlf kontrolü gerekmiyor, çünkü tüm arama ve uyarıları saat ile görebiliyor ve/veya farkedebiliyorsunuz. Şimdilik uygulamalar çok sınırlı ama kısa sürede hızla artacaktır. tek olumsuz tarafı sarj sorunu. en fazla 1,5 gün gidiyor. Aktiviteye teşvik etmesi ve günlük aktivitenizi ölçmesinin ise önemli bir husus olduğunu düşünüyorum.

    • Çok teşekkürler yorumlarınızı paylaştığınız için. Aktiviteye teşvik etmesi bence de oldukça kritik ve fark yaratan bir konu.

      Ayrıca çok da güzel bir hediye olmuş. 🙂

  4. her gün evden çıkarken bu gün hangi saati taksam gibi bir derdim vardı. bu derdime prestijli bir son verdiği için apple bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum. ama yeni kordonlarla kordon karmaşası içerisine düşeceğimiz şüphesiz. güzel cihaz iphone ile olan bağımlılığımızı %40 oranında azaltmakta.

    sabırlı olamadım burada çıkmasını beklemek için onun yerine amerikadan getirtim. (buradaki kutu daha şıkmış söylemeden geçemedim)

    şarj konusuna gelince şuan 16 saat aktif çalışması var kolumda ve sorun yaşamadım. %10 altına indiğimde güç korumayı aktif ederek zamandan uzak kalmıyorum 🙂

    Not: tek pişmanlığım 38mm tercih etmek oldu. tek eleştirimde kişiselleştirilebilen saat modelinin çok yeterli olmaması

    • Sertan Bey çok teşekkürler paylaştığınız için. Bir aksesuar olarak oldukça memnun olduğunuzu anlıyorum yazdıklarınızdan…

      Söylediğiniz gibi kordon seçmek zor olacak gibi, ama bu da güzel bir problem olacak gibi görünüyor. 🙂

      En beğendiğiniz uygulama veya en sık kullandığınız özellik hangisi?

      • Göktuğ Bey Benim için hayatımı kolaylaştıran kısım mail özeliği oldu. toplantılarda müşteri bir şeyler anlatırken sizin telefonunuzla ilgilenmeniz na hoş bir durum yaratıyordu. şuan merak uyandırıyor 🙂 öte yandan bir yazılım şirketiyiz ve apple watch için nasıl bir uygulama yazmalıyız soruları var kafamızda. gerçi boş bir pazar şunda ne yazsanız tutar ama 🙂

        beni büyüleyen Sizinde değindiğiniz gibi kamera konusu oldu

  5. Göktuğ bey, 24 Nisan’dan beri kullanıyorum, çok büyük bir zevk alacağınızı garanti ediyorum. Mutluluk verici bir oyuncak ?

      • Valla Watch şart mıdır, elzem midir; değildir Apple tutkunu değilseniz! Ben tutkunuyum ve bundan büyük zevk alıyorum. Yaşadığım Belçika ilk etapta olmamasına rağmen 11 Nisan’da ilk dakikada Apple Almanya’ya ısmarladım, 24 Nisan’da da kuzenime teslim edildi, iki gün sonra da elime geçti ?. 42 mm, Watch modeli, siyah deri klasik toka…

        Saatte bir sürü anlık bilgiyi görmek, maillerime göz atmak, dışarıda olduğum zaman Fenerbahçe’min maçlarını takip etmek ? (one football), uçuşları takip etmek (flighttrack), kart ve şifre bilgilerim (1password), taksi çağırmak (uber), vizör ve deklanşör fonksiyonları, yön takibi, foursquare’den mekân araştırmaları misal ilk aklıma gelen kullanmaktan zevk aldığım özellikler. Bileğimden telefonla konuşma bile bir gün çok işime yaradı (pisuvarda iken :)… Daha da bir sürü fonksiyon var bildiğiniz gibi, lafı uzatmayayım.

        Dediğim gibi şart olmayan ancak sevenini çok mutlu eden bir oyuncak, ben de çok sevdim. Sevgiler, selâmlar…

  6. Çok rahatsız ettiği için özel durumlarda aksesuar özelliği sebebiyle kullanım hariç saat takmayan biri olarak alıp almamakta çok kararsızım. Gün gelir bu yorum komik bile görülür ama bir de hiç şık gelmiyor bana.. Tam bir “geek” damgası olarak duruyor. Yazı için teşekkürler Göktuğ Bey.

    • Haklısınız, daha önce bize tuhaf, garip veya komik gelebilecek bir çok şey zamanla hayatımızın bir parçası haline gelebiliyor… Bakalım bu durumda nasıl olacak… Ben teşekkür ederim, selamlar 🙂

  7. Bugun 42 mm sports modelini nisanlima hediye olarak aldim. Bir bayanin bileginde 38 mm’lik urunun cok daha zarif duracagini dusunuyordum ki ekranin cok kucuk olacagini ve islevselligini biraz yitirebilecegi ihtimaliyle 42mm’lik urunu aldim.

    Store’da kisisel deneyimleme sirasinda cok fazla bisey anlamadim acikcasi urunden ve islevselliginden. Fakat cihazi verdikten ve acip kontrol ettikten sonra surekli iletisim halinde kalmak zorunda oldugumuz telefonla bagimizi ciddi oranda dusurecegini deneyimledim.

    Su an Apple Watch destegi olan uygulamalarin cok fazla hayatimizda bir sey degistirebilecegini sanmiyorum. Yani Twitter’i, facebook’u yada instagram’i kolumun üzerinden takip etmesem de olur. Fakat yerlesik uygulamalardan ozellikle telefon, mesaj, mail uygulamalari ve bunlari sadece saate seslenerek kontrol edebilmek heyecan verici. Spor ve saglik amacli uygulamalarin uyulmasi kaydiyla beklenilenden cok daha buyuk bir etki yapacagina deginmiyorum bile. Yakin gelecekte elbette boylesine kisa surede pratiklige yol acan cihaza olan aliskanligimizi ve islevselligini buyuk oranda etkileyecek uygulamalar yapilacaktir.

  8. Artık yine yeni bir deneyim yazınızı ve önerip önermediğinizi yazmanızı rica ediyorum çünkü çok kararsızım bende aldım ama iade etsem mi bu kadar para vermeli miyim bilmiyorum sizin öneriniz önemli. Teşekkürler.

  9. merhabalar, yaklaşık bir aydır sorunsuz bir şekilde kullandığım apple watch series 2 modelini şarjı bitince, şarj etmek için elektiriğe bağladım ancak açılmadı. ekran bir tepki vermiyor. Apple support un ekran açılmıyorsa yapmanız gerekenler kısmındaki herşeyi denedim ancak sonuç değişmedi. Benzer bi sorun daha önce hiç rapor edilmiş mi bi bilginiz var mı? Pilin tamamen tükenmesi bir sorun sanırım yada bu sorun bize denk geldi.

  10. Merhabalar, Göktuk bey apple watch alalı sizin uzun zaman olmuş. Bu aralar ben de almayı düşünüyorum. 1. Serinin 42mm lik modelini alıcam. Eğer saati hala kullanıyorsanız ilk aldığınız zaman ile şuanki zaman arasında neler değişti? Her hangi bir kasma veya sorun yaşadınızmı? Özet olarak yorum yazarsanz çok sevinirim 🙂

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz